Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Скопје не ме плаши од проста причина што има енормно голем прилив од сите краишта на државава.
Најмногу што треба да не загрижува во моментов се општините Зелениково,Долнени,Чашка,Крушево,Петровец во кои веќе има зголемен наталитет кај Албанците кој за жал го надмина тој на Македонците.
Во Дебар очекувам за 5-6 години да не се роди ниту едно Македонче :(

Но и така и така овие општини и градови за педесетина години полека полека ќе изумираат и луѓето или ќе се иселуваат во странство или ќе се доселуваат во поголемите градови и ќе гравитираат околу нив.
Источна Македонија ќе бидат Штип заедно со Струмица.
Доле Битола и Прилеп а кај браќава тоа ќе биде Тетово.
Скопје баш и нема од каде веќе да ги црпи тие луѓе. Уствари прилив секогаш ќе има,но никаков енормно голем прилив. Неколку стотини луѓе годишно е максимумот за некое време.
Треба некој да се раѓа и во другите места за да дојде после во Скопје. Тоа уствари што секој Македонец заврши во Скопје е уствари и последниот клинец во ковчегот на Македонците.Се друго што некогаш можеше да ги полни градовите остана празно,а веќе ни Скопје не е некој мамец за луѓето надвор од него.Кој к бара некој во Скопје кога има прилика да отиде за Италија/Германија/Америка/Швајцарија итн.
Башка фактот што Македонците се трупаат само таму каде што и веќе ги има премногу (Центар, Кисела Вода, Аеродром и Карпош ),а од сите други места бегаат ко ѓавол од крст.

Зелениково, Петровец, Чашка, Долнени, Чучер-Сандево, во Сопиште е тесно, Крушево, Јегуновце пата-пата, Кичево и Струга константно се појаки, нивните чисти општини Липково, Сарај, Студеничани и Арачиново растур прават, Ченто го газат (не и општината додуше) и Бутел населбата лека полека, Чаир е веќе целосно Албански и растур прави. Во Теарце Македонци чисто инцидентно се раѓаат,а Брвеница до 2012 година се држеше некако,но и таму Македонците пушија душа.
Партали прават во скопскиот региони и во сите спорни општини и региони.

Ти викам, Македонците за 10 до 20 години на колена ќе ги молат Албанците да земат тоа што Љупчо некогаш викаше.

,,,,truper ,,,ne baš za poslednoto,,
,,,no za ostanatite naseleni mesta sosema si.vo pravo,,,
,,,no vakvata rszvrska i tekot na slučuvanjata ne se od sega,,,datiraat od vremeto na socijalizmot,koga vo skopje se skoncentriraa najgolemiot broj na industriski kapaciteti koi apsorbiraa golem broj na rabotna sila,,i apropo toa ĉoveĉki resursi,,
,,,kvalitativno no najpoveke kvantitativno,,,

,,,,truper ,,,ne baš za poslednoto,,
,,,no za ostanatite naseleni mesta sosema si.vo pravo,,,

,,,no vakvata rszvrska i tekot na slučuvanjata ne se od sega,,,datiraat od vremeto na socijalizmot,koga vo skopje se skoncentriraa najgolemiot broj na industriski kapaciteti koi apsorbiraa golem broj na rabotna sila,,i apropo toa ĉoveĉki resursi,,
,,,kvalitativno no najpoveke kvantitativno,,,
Не мислам за населено место,туку за општина.
Брвеница 2012 има 45 родени Македонски деца од 175. Тоа се 25,7% од родените. Останатите 130 се Албански деца.
Брвеница 2011 година 62 деца од 186 или точно 1/3. Албанци родени - 120.
2010 година 74 од 185 односно 40% од родените.....

Промените од 2010-2011 се нормални и сезонски и речиси сите години пред тоа бројките се движат така. 2012 година е исклучок во кој доаѓа до додатен пад кај Македонците наместо пак враќање како 2 години порано. Се надевам дека 2012 година не била пресвртнца и дека е тоа само моментален кикс. .

,,,gledam deka si vo tek na sluĉuvanjata okolu opštinata Brvenica,,no go preskoknuvaš faktot deka s.Gurgurnica koe prirodno pripagja kon opština Dzelino,,,a veštaĉki e pridodadeno kon opshtina Brvenica,,brojkite barem za ovoj region bi bile vo korist na makedonskoto naselenie,,,vaka so veštaĉkata regionoreorganozacija zapodosta opštini se dobivaat nerealni ststistiĉki podatoci,,,

Не мислам за населено место,туку за општина.
Брвеница 2012 има 45 родени Македонски деца од 175. Тоа се 25,7% од родените. Останатите 130 се Албански деца.
Брвеница 2011 година 62 деца од 186 или точно 1/3. Албанци родени - 120.
2010 година 74 од 185 односно 40% од родените.....

Промените од 2010-2011 се нормални и сезонски и речиси сите години пред тоа бројките се движат така. 2012 година е исклучок во кој доаѓа до додатен пад кај Македонците наместо пак враќање како 2 години порано. Се надевам дека 2012 година не била пресвртнца и дека е тоа само моментален кикс. .
Албанците далеку повеќе се иселуваат од Македонците, но тоа не се спомнува никаде, само се споредуваат бројките на родените, кои чисто ми се сомнителни, затоа што и кај албанците премногу е паднат наталитетот.

Мислам дека не е здраво ова пропаганда што се прави, сакате да потикнете наталитет со споредување со наталитетот на албанците, тоа едноставно потикнува етничка омраза.

Мислам дека не е здраво ова пропаганда што се прави, сакате да потикнете наталитет со споредување со наталитетот на албанците, тоа едноставно потикнува етничка омраза.
Бројките се факти, не пропаганда.

Скопје баш и нема од каде веќе да ги црпи тие луѓе. Уствари прилив секогаш ќе има,но никаков енормно голем прилив. Неколку стотини луѓе годишно е максимумот за некое време.
Треба некој да се раѓа и во другите места за да дојде после во Скопје. Тоа уствари што секој Македонец заврши во Скопје е уствари и последниот клинец во ковчегот на Македонците.Се друго што некогаш можеше да ги полни градовите остана празно,а веќе ни Скопје не е некој мамец за луѓето надвор од него.Кој к бара некој во Скопје кога има прилика да отиде за Италија/Германија/Америка/Швајцарија итн.
Башка фактот што Македонците се трупаат само таму каде што и веќе ги има премногу (Центар, Кисела Вода, Аеродром и Карпош ),а од сите други места бегаат ко ѓавол од крст.

Зелениково, Петровец, Чашка, Долнени, Чучер-Сандево, во Сопиште е тесно, Крушево, Јегуновце пата-пата, Кичево и Струга константно се појаки, нивните чисти општини Липково, Сарај, Студеничани и Арачиново растур прават, Ченто го газат (не и општината додуше) и Бутел населбата лека полека, Чаир е веќе целосно Албански и растур прави. Во Теарце Македонци чисто инцидентно се раѓаат,а Брвеница до 2012 година се држеше некако,но и таму Македонците пушија душа.

Ти викам, Македонците за 10 до 20 години на колена ќе ги молат Албанците да земат тоа што Љупчо некогаш викаше.

Само провинцијалците што завршуваат факултет во Скопје да останат тука во Скопје е огромен прилив на население.А каде се другите категории на луѓе.
Што ќе се случува за 10-20 години никој не знае.Ова се само бројки на хартија.Можат да се изменат многу лесно како што беше пописот 2002-ра.
Бранот на иселувања што го спомнуваш само кај Македонците всушност е присутен и кај другите етнички заедници.Тие што сега се родени по 20-25 години кој знае дали ќе бидат тука во Македонија.

Баш пред некој месец кога бевме на гостување во Кичево, поминавме низ фамозниот Зајас.Ролетните спуштени, по некој старец во дворовите а 2 саат попладне.Живо пиле немаше во селото.Очекував од село со скоро 5.000 жители да биде малце поживо, башка викенд беше.И во Источна Македонија е иста ситуацијата посебно во селата.

Кога незнам колку луѓе има моментално во мојата земја овие бројки официјални што се од Завод за статистика мене лично ништо не ми значат посебно не за во наредните 10-15 години.Со фабрикуван попис од каде да знаеме дека и овие бројки се релевантни??:cautious:

Зарем веруваш на статистиката?
Јас лично сум од оп. Чаир и скоро секој ден сум во Бутал 2, Чаир, Топанско и Север. Север е во општна Бутел.

Според статистиката, во Чаир се раѓаат годишно по 1100-1200 деца, а во Север околу 100 деца. Знаеш ли што значи прилив на 1000 нови граѓани секоја година во територијално мала општина како Чаир и по 100 деца во Север? Реалноста е сосема поинаква, факт е дека нема толкав наталитет ниту во Чаир, ниту во Бутел на Албанците, туку бројката на родени деца изгледа дека е далеку помала.

Во Бутел 2 повеќето од куќите се на албански иселеници и се празни, во Чаир и Север многу од младите Албанци се иселени во странство. Кај мене во маало во последниве 5 години, гледам дека многу од помладите Албанци комшии, фамилијарно, се селат во Норвешка, Франција, Австрија, Швајцарија итн.

Вие изгледа не сте стапнале во населбите Топанско, Север и Чаир, но овие населби се мирни и нема многу луѓе, а сепак има многу Македонци кои живеат тука, дури почнаа под кирија да се доселуваат и Македонци од внатрешноста (Паланка, Струмица, Штип). Јас кога идам кај роднини и пријатели на гости во Центар, Карпош, Аеродром и Лисиче се чудам како се преполни овие населби со луѓе и деца, а сите велите дека Албанците имале многу деца, а Македонците немале деца.

Училиштата во Чаир изгледаат полупразно, а статистички се кажува дека се преполни. Се збори дека по чаирските и бителските училишта се носат деца од други општини. Јас лично сум видел како се носат деца со комбиња на училиште и сигурно комбињата не пренесуваат деца од локалната населба. Околу 17 часот на главната улица Македонско Косовска Бригада пред Пенко во Север/Бутел, човек не може да помине од паркирани автомобили и на тротоар и на улица, од родители од други места кои ги носат децата да учат во Пенко.

Затоа треба Министерството за образование и наука да изработи МАТИЧНА КНИГА НА УЧЕНИЦИТЕ, каде ќе бидат заведени сите деца и со ЕМБГ, за да не испадне дека се запишуваат некои ученици во по 2 училишта???[DOUBLEPOST=1401897995][/DOUBLEPOST]
Баш пред некој месец кога бевме на гостување во Кичево, поминавме низ фамозниот Зајас.Ролетните спуштени, по некој старец во дворовите а 2 саат попладне.Живо пиле немаше во селото.Очекував од село со скоро 5.000 жители да биде малце поживо, башка викенд беше.И во Источна Македонија е иста ситуацијата посебно во селата.

Кога незнам колку луѓе има моментално во мојата земја овие бројки официјални што се од Завод за статистика мене лично ништо не ми значат посебно не за во наредните 10-15 години.Со фабрикуван попис од каде да знаеме дека и овие бројки се релевантни??:cautious:

И јас се сложувам дека треба да имаме релевантен попис и сигурен сум дека Македонците со таков еден попис ќе бидат 70% во државава.

Пред Кичево треба да ги поминеш селата од оп. Зајас и Осломеј, поранешни општини кои би требало да имаат скоро 30,000 жители заедно. Но, во тамошните села има повеќе куќи отколку жители. Не е само во кичевско така, слична состојба има и во Гостивар и гостиварските села, во струшките и липковечките села.[DOUBLEPOST=1401898519][/DOUBLEPOST]
Албанците далеку повеќе се иселуваат од Македонците, но тоа не се спомнува никаде, само се споредуваат бројките на родените, кои чисто ми се сомнителни, затоа што и кај албанците премногу е паднат наталитетот.

И јас го делам твоето мислење, бидејќи имам комшии Албанци, но како и тебе, така и мене, сомнителни ми се статистичките бројки за албанскиот прираст и бројот на ученици. Не знам само како @Trooper верува на статистиката.

Последно уредено:

Истата ситуација и во Велешта, имав таква случајностда поминам пред локалните лани 2-3 дена по ред.На денот на изборите како да поминав низ друго место, а охридскиот аеродром никогаш поисполнет.
Болдираново го земам за потпис :)

Хахаха абе битушанец ме изнасмеа , не знам како тоа само ти не гледаш деца , јас кога одам на факултет натака гледам врие како во кошница , полно е со деца , во Чаир исто, неколку пата кога сум поминувала од таму сум приметила еден куп деца, не дека нема и во македонските населби али не ти е потребна стаистика за да видиш кој е повитален , малку реалност нема да ти биде на одмет , верувај , вака само ќе се залажуваш.

Последно уредено:
Едно ако не заклучивте до сега, ако селата ти се полни и градовите ќе ти се полнат. Кај нас умираат селата, а сакаме да заживеаат градовите. Ако сте толку писмени ќе знаевте дека најголемиот наталитет во историјата кај славјано-христијанското население во географската област Македонија е најголем тогаш, пред формирање на првата класа на занаетчи граѓани во градовите кон крајот на 19 век. Градовите биле со делумно Муслиманско население, а рајата била по селата.
Кон крајот на 19 век почнуваат да изумираат селата, а со почетокот на 20 век и современото разбирање на смислата на животот и тие во градот се реткост што имаат по 5 деца. Сега да не зборам колку е променето тоа. Така да според мене ако сакате да расте население, пратете народ во селата и не ми давајте повеќе од 5-то одделение. Вака ние многу станавме паметни, научивме дека со 200 евра месечно не се живее,а не па да имаш жена, деца. :D

Истата ситуација и во Велешта, имав таква случајностда поминам пред локалните лани 2-3 дена по ред.На денот на изборите како да поминав низ друго место, а охридскиот аеродром никогаш поисполнет.
Болдираново го земам за потпис :)

И кај мене во комшилук слична ситуација. Карши мене има 2 стана чии газди живеат на Косово, а за парламентарните избори дојдоа и повторно си заминаа.[DOUBLEPOST=1401900658][/DOUBLEPOST]
Хахаха абе битушанец ме изнасмеа , не знам како тоа само ти не гледаш деца , јас кога одам на факултет натака гледам врие како во кошница , полно е со деца , во Чаир исто, неколку пата кога сум поминувала од таму сум приметила еден куп деца, не дека нема и во македонските населби али не ти е потребна стаистика за да видиш кој е повитален , малку реалност нема да ти биде на одмет , верувај , вака само ќе се залажуваш.

Па и Пуно истото го пишува, а ти си запнала за Битушанец.
И како може да се залажувам, кога живеам овде и знам како е.
Јас реков дека нема шанси да се раѓаат по 1100-1200 деца во Чаир, а за тоа дек ВРИЕ како во кошница, пре би го рекол за Аеродром или Ново Лисиче. Ако одиш на факултет, сигурно поминуваш по улицата Цветан Димов , која е главна и многу фрекфентна и ги поврува Север, Чаир, Бутел, Радишани и Топанско со Центар, но прошетај малку по Север, по Топанско, по населбата Чаир, па ќе се увериш колку овие населби се мирни и тивки.

А и од кај знаеш кои деца се Албанци, кои Македонци? Еднаш прошетав еден од Прилеп, колега од факултет и го шетав по Чаир, Топанско и пешачевме се` до Бит Пазар и виде човекот на неколку места по парковите како си играат деца и пола беа Македонци, а виде и доста Македонци на улица и ми вика: “абе од каде доаѓаат нашиве во Чаир“ :pos::pos:.

Последно уредено:
И кај мене во комшилук слична ситуација. Карши мене има 2 стана чии газди живеат на Косово, а за парламентарните избори дојдоа и повторно си заминаа.[DOUBLEPOST=1401900658][/DOUBLEPOST]

Па и Пуно истото ти го кажуваше, а ти си запнала за Битушанец.
Јас реков дека нема шанси да се раѓаат по 1100-1200 деца во Чаир, а за тоа дек ВРИЕ како во кошница, пре би го рекол за Аеродром или Ново Лисиче. Улицата Цветан Димов е главна и многу фрекфентна, но прошетај малку по Север, по Топанско, по населбата Чаир, па ќе се увериш колку овие населби се мирни и тивки.

А и од кај знаеш кои деца се Албанци, кои Македонци? Еднаш прошетав еден од Прилеп, колега од факултет по Чаир, Топанско и пешачевме се` до Бит Пазар и виде човекот на неколку места по парковите како си играат деца и пола беа Македонци, а виде и доста Македонци на улица и ми вика: “абе од каде доаѓаат нашиве во Чаир“ :pos::pos:.
Искрено сум начекала и македонци во Чаир на таа главната улица што е али не можам да тврдам како тебе дека немало албанци или дека лажирале и носеле ученици од други места, не можам да го разберам ова твое тврдење, како би го извеле тоа , имаш ли доказ некој, или само ти си веруваш во вави глупости колку да си се утешиш дека не е се така црно и дека статистиките ни одат во прилог. Значи ако тврдиш нешто треба да имаш доказ или реално објаснување како би го извеле тоа а не само да напишеш нешто без врска.
Бтњ како што има луѓе на бит пазар нема на ниедно друго место во Македонија , а знам дека се албанци зошто не можеш да ги погрешиш, се препознаваат по зборење, физиономија а и по забулените жени, 90 осто од луѓето таму се албанци.

Искрено сум начекала и македонци во Чаир на таа главната улица што е али не можам да тврдам како тебе дека немало албанци или дека лажирале и носеле ученици од други места, не можам да го разберам ова твое тврдење, како би го извеле тоа , имаш ли доказ некој, или само ти си веруваш во вави глупости колку да си се утешиш дека не е се така црно и дека статистиките ни одат во прилог. Значи ако тврдиш нешто треба да имаш доказ или реално објаснување како би го извеле тоа а не само да напишеш нешто без врска.
Бтњ како што има луѓе на бит пазар нема на ниедно друго место во Македонија , а знам дека се албанци зошто не можеш да ги погрешиш, се препознаваат по зборење, физиономија а и по забулените жени, 90 осто од луѓето таму се албанци.

Јас никогаш не сум рекол дека немало Албанци во Чаир.

На Бит Пазар нема само Чаирчани, таму работат и пазарат Албанците од цела скопска околија.

Што се однесува за носењето на албански ученици од други места во чаирските школи, еве што пишува албанскиот интелектулаец Даут Даути, во една негова колумна во „Дневник“: “Во Општина Чаир, училиштата се полни со ученици од соседните општини, Бутел, Шуто Оризари, Гази Баба, па дури и од општината на Јакимовски, Карпош.“ Извор: http://www.dnevnik.mk/?ItemID=9CF4F5809050F645BA8DCCC1DFBA79A2

Ова е дури интересно како може во Чаир да учат деца од Карпош, кога сите Албанци од Нерези/Тафталиџе 2 учат во Братство? :)[DOUBLEPOST=1401904357][/DOUBLEPOST]
Едно ако не заклучивте до сега, ако селата ти се полни и градовите ќе ти се полнат. Кај нас умираат селата, а сакаме да заживеаат градовите. Ако сте толку писмени ќе знаевте дека најголемиот наталитет во историјата кај славјано-христијанското население во географската област Македонија е најголем тогаш, пред формирање на првата класа на занаетчи граѓани во градовите кон крајот на 19 век. Градовите биле со делумно Муслиманско население, а рајата била по селата.

Секаде во светов се празнат селата, не па кај нас допара ќе се зголемувале селата.

И да те поправам, географска територија на Македонија е всушност ЕТНИЧКА МАКЕДОНСКА ТЕРИТОРИЈА.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom