Најекономично греење и ладење

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
Дури и водата од водовод не би требало да има пониска температура од 7-8 степени.
Уште да успееме да го убедиме Водовод да ни дозволи поставување на затворени системи со сонди во уличните водоводни цевки. :)

А ова со канализацијата е одлична идеја, но само ако сте во близина на поголема канализација цевка... иначе не знам дали има постојано „вода„ и проток, во помалите цевки. Плус сондите би го попречувале протокот на... поцврстите отпади. Можни се запушување на цевките ако целата работа не е убаво испланирана.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Дури и водата од водовод не би требало да има пониска температура од 7-8 степени.
Уште да успееме да го убедиме Водовод да ни дозволи поставување на затворени системи со сонди во уличните водоводни цевки. :)

А ова со канализацијата е одлична идеја, но само ако сте во близина на поголема канализација цевка... иначе не знам дали има постојано „вода„ и проток, во помалите цевки. Плус сондите би го попречувале протокот на... поцврстите отпади. Можни се запушување на цевките ако целата работа не е убаво испланирана.

се работи за искористување на топлинската енергија на канализацијата пред влез во пречистителната станица

инаку во канализацијата се влева и топла вода од туширање, од машина за перење и од машина за миење садови.....енергија што неповратно се губи, а за која трошиме огромни ресурси за да ја произведеме

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
За ова наполно се согласувам.
Во моментов најефтино затоплување е со клими и разбирливо е дека на тоа се посветени најголем број постови.
Но недостасуваат постови за изолација - сите треба да обрнеме внимание на ова.

друже. те почитувам заради она што го направи за паркинзите, со претставките и се останато. и онака имав проблеми со администрација тука заради некои мои несогласувања со нив, па затоа и слабо пишувам на темава... значи ти и сите останато треба да се посветите малку и на правилнот изразување. греење со клима не е нај економично. греење со клима е едно од подобрите инвестиции за евтино греење.

кој што сака нека каже, меѓутоа, мене како термичар неможе НИКОЈ да ме убеди дека со 1 клима греат цел стан, или со една печка греат цел стан... едно грејно тело за 1 просторија. тие што тврдат дека не е така прво сами себе се убедиле во лагата дека е тоа така, па после убедуваат и други... значи со 1 клима па нек е и најдобриот инвертор, може да се грее само една просторија. кога ке удриш пресметковно во сите простории да наредиш клими како што би наредил радијатори (вклучително и ходници и тоалети), за да добиеш еднаква температура сегде, потрошувачката на струја секако нема да биде толку мала, а богами ни инвестицијата...

греењето на клима воопшто не е здраво. сите оние што имаат проблем со 3-то уво (а такви се 35% од цела популација) осекаат тегоби при користење климатизер за греење, а не се ни свесни во тој момент дека од климите им е проблемот.

по прашање економичност, имам уште аргументи, бидејки снагата на клима уредот е стварно ниска но работните саати или минути гледано да речеме во 24 часа се драстично поголеми одколку на друг извор на топлина на струја. не скама да фалам и зборам, зашто пак ке ме обвинат за саморекламирање, но кано системите www.kano.com.mk се дефинтивно нај економичен систем за радијаторско греење, а сите знаеме дека со радијаторско греење дефинитивно сте стоплени како што треба. нема подобро од радијаторско-парно греење. ниедна клима нити камин нити печка може да ве загрее како што треба низ целиот објект како што може добро испроектиран и инсталиран систем за парно греење, а притоа да се употреби соодветно квалитетен избор на топлинска енергија.

клима уредот е само спасоносно решение за евтино греење на една просторија, или што би се рекло замена за греалица или ќумбе некое за таа просторија наменето... во таа ситуација и компарирано со нив, да, се согласувам дека климата е нај економична.

а изолацијата.. тоа мислам дека е еден од нај битните сегменти во термиката. значи нема добро греење без изолација. т.е. не само греење туку и трошок огромен е без изолација да грееш или разладуваш...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
греењето на клима воопшто не е здраво. сите оние што имаат проблем со 3-то уво (а такви се 35% од цела популација) осекаат тегоби при користење климатизер за греење, а не се ни свесни во тој момент дека од климите им е проблемот.

по прашање економичност, имам уште аргументи, бидејки снагата на клима уредот е стварно ниска но работните саати или минути гледано да речеме во 24 часа се драстично поголеми одколку на друг извор на топлина на струја. не скама да фалам и зборам, зашто пак ке ме обвинат за саморекламирање, но кано системите www.kano.com.mk се дефинтивно нај економичен систем за радијаторско греење...
Не гледам на сајтот конкретни податоци, можеш да ни кажеш кој е односот електрична енергија наспроти топлинска енергија на твојот систем? Дали инволвира (или има опција за) термална акумулација? Колку би ме коштал таков систем за некои 70тина квадрати? Колку е гаранцијата, а колку е проектираниот животен век на системот? Дали влијае на животниот век на цевките и радијаторите (цевките се Херц Алупласт, а радијатори уште не се одбрани)?

Мене иначе ми отвара само една страна на веб сајтот...

П.С. Каков е тој „проблем со 3-то уво„?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
@kooperativa
Колку што знам, кај нас нема регулатива за давање на електрична енергија назад во мрежата, што значи нема да се плаќа за вишокот струја. Плус гасификација ќе дочекаме... којзнае кога. А кога ќе дојде гасот, шпекулантски ќе ја формираат цената...

Иначе 5к евра за нивни (германски) услови е многу примамлива цена, посебно што од продавање на струја ќе ги намалуваат трошоците а во исто време и се греат со истиот „уред„.
ДА,кај нас во мом нема регулатива за давање струја, али размислувањето ми беше насочено кон гасификацијата (кога и да бидне) дали би можело да биде исплатливо само за сопствени цели?
односно, дали ако тој вишок иде фира, би било исплатливо? ако е ДА, тогаш за оние со куќи би било добра опција. или пак ...... со комшијата да се договориш дека фрижидерот ќе му работи со струја од кај тебе;), во зависност од вишокот количина
а аракен спомна изолација, но едно е фасадна изолација, а друго е и да имаш добри прозори и врати кои дихтуваат. јас инвестирав кај мене и во двете, и според мене таа инвестиција се враќа после 5 год. можда и 7, али не повеќе

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Kolku sto mozev da razberam od sturite informacii, onak sistemot e vsusnost elektroliza, kade moze da se javuva isparuvnje na zamiot elektrolit.
Dokolku e ova kako sto mislam, dali ima nekoi ventili ili sl. za odvazdusuvanje na sistemot.

Ako samiot onak sistem e drug, neka se obajsni malku principot na rabota kako i site drugi proizvoditeli, bidejki kazanoto deka e top i trosi malku struja a zagreva odlicno, ne proaga.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
Јас и покрај тоа што капарисав клима за следнава година, сериозно сум заинтересиран за решение со централно греење.

Топлотниве пумпи воздух-вода ми се прескапи за тоа што го нудат, уредот е прескап за техниката во него, цената е напумпана само заради раритетот и малиот пазар. Надворешната единица е 3-6 илјади евра (зависи од јачината) а внатре во собите требаат фен којлери кои секој поединечен коштаат скоро колку една (поевтина макар) инвертер клима. Ходниците и бањите/тоалетите пак не се затоплени. Нема економска логика системот.

Геотермалните топлотни пумпи се исто прескапи, плус требаа бушотини кои се исто скапи. Најлошо е што тука практично нема фирми кои го работат ова.

Остануваат како опции фосилните горива, плин/пелети/дрва. Плин нема да има во догледно време, а да носиш со боци е ретардирано. Пелетите, во зависност од системот и од инсталерот, може да имаат многу проблеми, пак си бараат ложење (иако поретко), но имаат и поскапа (шпекулативна) цена од дрвата, плус самите печки се прескапи. Дрвата... цепење, складирање, носење на спрат, постојано ложење, фрлање пепел, чистење оџаци, проблеми со чадот... итн, итн.

Така да, има место на пазарот за системи како тој на Кано. Но треба повеќе информации да даде за коефициентот на конверзија на енергијата, и за цената на користење на уредот.
Таа цена на користење е нешто што македонскиот купувач најчесто ја занемарува. Една паралела ќе направам со автомобилите, кола што има скапи делови/сервис/итн, секогаш ќе има поскапа цена на користење од кола која можеби била поскапа за купување, ама има осетно поевтини делови/сервис/итн.
Не прејудицирам ништо за Кано системот, само илустрирам како се потребни повеќе информации за одлука на купувачот. Не е доволно да се каже само дека „кано системите www.kano.com.mk се дефинтивно нај економичен систем за радијаторско греење„ без ама баш никакви спецификации.
Кано не ти го критукувам системот, но ти ја критикувам презентацијата. Мило ми е што има македонски фирми што се бават со ова, и затоа ќе престанам да прашувам понатаму.

...neka se obajsni malku principot na rabota kako i site drugi proizvoditeli, bidejki kazanoto deka e top i trosi malku struja a zagreva odlicno, ne proaga.
Ова е веќе одлука на самиот произведувач, негово право е да не дава информации... иако секаде е пракса производот да биде опишан како работи, макар површно. Разбирливо е што сакаат да си ја заштитат интелектуалната сопственост, но од друга страна има и купци кои сакаат да знаат подетално што купуваат. Не мора принципот на работа да биде опишан во детали, ама не би смеело да нема спецификации како потрошувачка, предвидени работни саати, чинење на потрошни делови (ако ги има) и такви работи...

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
а аракен спомна изолација, но едно е фасадна изолација, а друго е и да имаш добри прозори и врати кои дихтуваат. јас инвестирав кај мене и во двете, и според мене таа инвестиција се враќа после 5 год. можда и 7, али не повеќе

...под изолација подразбирам комплет (фасада, под, таван, прозори, врати, вентилација)....

.....најголема грешка што повеќето луѓе ја прават кога менуваат прозори е инвестирањето во скап профил (се лажат на маркетингот на 6 или 7 комори) и ставање на ефтино стакло....реално гледано профилот во целата површина учевствува со не повеќе од 10-15% ....улогата на профилот е добро да диктува и да го држи стаклото....разликата на заштеда меѓу 3 коморен и 7 коморен профил е мала....но разликата во цена е голема....од друга страна стаклото учествува со 85-90% во површината....така да вреди да се инвестира во стакло со подобар фактор на изолација

доколку немате довоно средства за промена на стаклото и профилот на прозорите....со мала импровизација можете да се подигне нивната ефикасност.....во продавниците се продаваат ленти за диктување на прозори....избегнувајте ги оние ефтините изработени од сунѓер...подобар избор се лентите од полиуретанска пена....исто така доколку прозорот се користи само за осветлување, а не и за видик....на стаклото може да ставите bubble wrap фолија за пакување (или ослободување од стрес со пукање на меурчињата)...не е потребно никакво лепење....испрскајте го стаклото со вода со пумпица за распрскување и притиснете ја bubble wrap фолијата на стаклото....фолијата ќе се прилепи до стаклото и ќе го зголеми неговиот изолационен фактор, а истовремено ќе ја намали кондензацијата што се јавува на стаклото

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
Дефинитивно изолацијата е најдобра инвестиција. Оваа есен сеуште немам вклучено греење, ниту онаа седмица почетокот на октомври мислам дека беше кога нагло залади. Најверојатно и затоа сега што постојано е некој дома, па самото присуство и тоа што сите електрични уреди (тв, компјутер, шпорет) се користат допринесуваат температурата да не падне под 21-22°.

А што се однесува до кано системот, онак ќе се појави на темава на секои 20-30 страници, ќе го исфали системот, ама спецификациите ги крие ко змија нозе. Сеуште му стојат неодговорени прашања за кои се оправдува со бан од администрацијата на форумов. Значи onak, немам ништо лично ни против тебе ниту против системот, ама така стојат работите. А да си малку поотворен во врска со спецификациите, сигурен сум дека само од препораки на редовните следбеници на темава би имал поприличен број на нови муштерии.

S

StormRage

Гостин
Сум утнал многу од темава, се замешав а не сум дочитал.
arakenx е потполно во право за изолацијата. Ако немаш изолација моеш слободно и оган да палиш на сред куќа па нема да се стоплиш. Океј, ќе се стоплиш ама колку ќе потрошиш...
Чист пример, куќа, два спрата околу 200 квадрати, радијаторско парно со шпорет на дрва. Трошеа околу 20 кубици дрва за да се стоплат пристојно. Сега со термо изолација (веќе неколку години) трошат до максимум 15 кубици дрва и внатре е пекол топло.
Втора работа, геотермалните пумпи се стварно скапа работа, посебно за тука сепак е инвестиција што се исплати али кој би имал да ги вложи 30000 евра пример за саглам геотермален систем? Океј освен ако немате некој добар прилив на пари од странство е незамислива инвестиција.
Глеав горе нешто со струја, kooperativa линкот што го ставил. Знам дека во америка има цела фабрика за BMW што (искрено не се сеќавам ама голем дел од) енергијата ја вади од депонија со тоа што од таму испарува метан, да не зборам за гасни пумпи или се останато. Туку овие го цицаат метанот од ѓубрето.
Земено за соларни станици за струја и тоа е голема инвестиција, е сеа јас ко што знам има регулатива да ја продаваш струјата тука (не сум најсигурен али сум го слушал муабетов) а исто така и соларна станица е голема инвестиција ПЛУС одржување и место и тоа што батериите си ебаат мајката после некоја година,а се прилично скапи.

Али да се навратиме на греењето. Реално најдобро решение, посебно за големи површини е подно греење. Германскиот систем на распространување рамномерно на цела површина на цревото. Пошо најголем проблем реално на секоја куќа е плочата од спратовите, најмногу бега таму топлината заради тоа што реално и неможеш да ставиш изолација. Ако има добра надворешна термо фасада, под подно се става 3-5 цм стиропор/стиродур зависи каде како. Топлината оди само нагоре и тоа е win win. Дури можда подобро и од радијаторско (да не зборам за поисплатливо пошо реално добар радијатор оди до 12-15 евра за ребро, а имате соба од да кажеме 40-50 квадрати) автоматски цревото кое по некој стандард (кој досега што сум видел работи супер) е 6 метра црево на метар квадратен е многу поевтина инвестиција, и подобра.

п.с. Не ја расчепкав убаво темава, али камин на пелети испадна дека не е баш нај нај. Фактори што ретко може да се најдат квалитетни пелети тука, а камините почнаа да ги склопуваат во секое второ село...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
Подно греење е секако најисплатливо, и не толку заради разликата на цената на радијациските тела, наспроти цената на цевките за хидропонската инсталација во кошулицата.

Главната заштеда е во фактот дека кај подното греење, водата не мора да се загрева на толку висока температура како за радијаторско греење. Пример, за радијаторско греење водата се загрева на некои 70-90с... но за подно доволно се и некои 40-45с. Ова е затоа што кај подното греење целата подна површина е грејно тело (и е неспоредливо поголема од грејната површина на радијаторите). Заради таа поголема грејна површина, со помала температура на медиумот, се ослободува задоволителна количина на топлинска енергија.

Втора работа, геотермалните пумпи се стварно скапа работа, посебно за тука сепак е инвестиција што се исплати али кој би имал да ги вложи 30000 евра пример за саглам геотермален систем? Океј освен ако немате некој добар прилив на пари од странство е незамислива инвестиција.
Па ни тогаш. Зошто некој би инвестирал 30илјади евра во греење, ако преку заштеда му требаат 200 години, да ја поврати инвестицијата? ;)

Реално не се толку многу пари во прашање, има комерцијални решенија и од 7-8илјади евра (па нагоре). Но и тоа е преголема пара за греење, неоправдлива за овдешните цени на електричната енергија, и во однос на нивото на економскиот стандард.

S

StormRage

Гостин
Главната заштеда е во фактот дека кај подното греење, водата не мора да се загрева на толку висока температура како за радијаторско греење. Пример, за радијаторско греење водата се загрева на некои 70-90с... но за подно доволно се и некои 40-45с. Ова е затоа што кај подното греење целата подна површина е грејно тело (и е неспоредливо поголема од грејната површина на радијаторите). Заради таа поголема грејна површина, со помала температура на медиумот, се ослободува задоволителна количина на топлинска енергија.

Реално не се толку многу пари во прашање, има комерцијални решенија и од 7-8илјади евра (па нагоре). Но и тоа е преголема пара за греење, неоправдлива за овдешните цени на електричната енергија, и во однос на нивото на економскиот стандард.

50 степени е оптимална температура на подно... после тие 50 ти е ризик :D

Реално се и повеќе пари во прашање, за високо квалитетен систем не некое кинеско срање што ќе почне камења да ми вади од водата :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
Реално се и повеќе пари во прашање, за високо квалитетен систем не некое кинеско срање што ќе почне камења да ми вади од водата :)
Не е баш така, во пракса 9 од 10 од големите произведувачи, во нивните геотермални системи ставаат ремаркирани кинески топлотни пумпи. Не сакам да кажам дека имаат фабрики во Кина, туку баш готови кинески топлотни пумпи купуваат и ги препродаваат. Е сега нормално, за одредени купувачи (и за поголема нарачка) се ставаат поквалитетни компоненти. Но тоа се едни исти пумпи барем во 90% од случаите.

Инаку за камењата од водата, колку подлабока е бушотината, толку помали се шансите за матна вода или слично нешто што може да го оштети изменувачот. Но тоа е отворен систем и има некои други проблеми.
Затоа јас лично би идел со затворен систем, таканаречени геотермални сонди или geothermal ground loops.
Можат да бидат хоризонтални (полошо, но поевтино решение кое бара голема површина, двор/имот... или вертикални геотермални сонди, кои се поскапи но поефикасни. Тука нема запушување на цревата/цевките, ниту таложење на каменец на изменувачот. А најубавото (евтиното) е што може да се направат во серија од поплитки бушотини... што е многу поевтино од една многу длабока бушотина (пракса кај отворените системи). Кај отворените системи уствари требаат две длабоки бушотини, едната за довод на вода а другата бушотина за одвод на водата. (не како Фонко, да ја испуштаат водата во канализација и да се ризикува нарушување на структурната стабилност на земјиштетото)

Горе: хоризонтални геотермални сонди.
Доле: вертикални геотермални сонди.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.617
Поени од реакции
35.471
Во основа си во право, не се исплати ниедно од комерцијалните решенија вода-вода односно геотермални топлотни пумпи (а ретко кој може да направи DIY решение во самостојна изведба). Посебно затоа што кај нас имаме релативно благи зими, па вршат работа и воздух-вода топлотните пумпи... но и тие се прескапи (за технологијата во нив) и се исплатат само во варијанта со подно греење. Пошто со фен-којлери математиката е скроз друга. Но воздух вода, со паметно смислено централно греење комбинирано со подно, е можеби најконфорно помеѓу економичните загревања.

Што се однесува до мене, мислам дека секој (што има елементарни услови) треба да има фалбек варијанта со некоја печка (со или без котел) на дрва. За тие ситуации кога може да снема струја.

Kajgana Shop

На врв Bottom