Предлог за филм со кратка рецензија

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Heat

Акциона драма со екипава што е на сликава. Плус на нив додај ги Ешли Џад, Џон Воит, Ејми Бренеман и многу други и неможеш да добиеш лошо филмче.
Единствено нешто што не ми се свиѓаше е што премногу бавно се одвиваа настаните, на моменти имаше и малку сцени кои што воопшто не требале да ги ставаат, ама добро сакале полека полека да ги градат ликовите. А ликовите се стварно фантастично прикажани, секој си е приказна за себе, секој влече своја историја со себе.
Накратко се работи за Нил (Де Ниро) кој има екипа со која што ограбува банди. После еден грабеж кој ќе тргне лошо него ќе почне да го брка Винсент (Пачино) кој многу повеќе време и посветува на работата, отколку на семејниот живот. После тоа почнува малку по малку полицијата да ги дознава работите, како функционираат и пробуваат да сфатат која им е следната задача...
За глумата не треба да се зборува многу, кога ја имаш оваа екипа неможе да има грешка. Фантастични се и двајцата (со оглед на тоа дека Вал Килмер и нема некоја си којзнае колку забележителна улога).
Се на се филмче од старата школа, филмче какво што во денешно време ретко се прави и филмче кое мора да се види.
8/10

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Yours, Mine and Ours (2005) римејк на Yours, Mine and Ours (1968)

Искрено го немам гледано оргиналот, но верувам дека е исто толку добар колку што и римејкот.

Двајца пријатели, по долги години повторо се сретнуваат и ја обновуваат старата љубов и се венчаат.
Се е исто, освен фактот што тој има 8, а таа 10 деца.

Како би ги скротиле толку деца да живеат во една куќа останува да видите самите. :)

Моја оценка: 7.5/10

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.742
Whatever Works

Уште еден од низата генијални филмови на Вуди Ален. Како што ја освои natural girl така ме освои и мене филмот а верувам ќе ги освои и повеќето од форумов(освен оние што гледаат долина на волците и слични срања). Во филмов преовладуваат страшно добри и комични дијалози. Филмот почнува со група на така постари луѓе кои си разговараат за некои теми како политика, религија и сл. Всушност не разговараат, главниот лик Борис ги подучува како стојат работите а и некои негови лични мислења. Потоа почнува да го раскажува својот живот... како тој е гениј, запознал паметна девојка која сакала класична музика итн. и било разумно да се ожени со неа. Но и покрај се, бракот не им цветал. Ќе се разведе со неа и сосема случајно ќе запознае потполно спротивна личност. Од тука па натака, не знам што да објаснувам, едноставно мора да гледате :D
8.5/10

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Perfume: The story of a murderer

Добра драмица. Момчето во главна улога одглуми перфектно, се чудам зошто не е попопуларен.
Мислам дека приказната е малце терсене за на филм. Јас ја имам читано книгата, али како ќе направи филм за мириси жити се? Епа, режисерот направил добра работа.
Го имаме Жан-Баптист, момче кое има совршено сетило за мирис и е опседнато со зачувување на мирисите. Но, ако Господ му дал вакво сетило, му го одзел сетилото за добро и лошо. Момчето не прибира средства за да го направи тоа што го наумило.
Крајната сцена не ми се бендиса. Поточно, неколкуте крајни.

Snatch
Аууу Бред пит може да му се фати на Џејсон Стетхам. Колку е згоден Џејсон аууууу.
Приказната е за неколкумина баксузни криминалци. Верувам дека ја знаете сите.
Прво, филмов е машки. Мене ми беше добар, али дефинитивно не ми е во омилени. Сепак, сцената со запалената колиба ми беше потресителна и ја ставам во top сцени на сите времиња.
Е сега, јас на филмов се пресмеав. На имдб во жанровите треба да се додаде комедија.
Бред Пит како збореше еј, да е жив и здрав преведот што го најдов, иначе ништо немаше да ми биде јасно.

The Strangers

Леле еј филмов како ме преплаши. Јас не гледам често хорори, страшливка сум. Овој го гледав во 11 навечер, моиве сите беа дома, сијалиците беа светнати, а мене од што ми беше страв прозорчето го минимизирав и го паузирав на секои две минути за да соберам храброст за да продолжи.
На две три места ме штрекна од столица, ама не беше тоа страшното.
На сцената кога девојката пиеше вода, а зад неа се појави тип со маска, абе се мрднав.
Значи, се работи за момче и девојка кои преноќеваат во една осамена куќа во шума, но испаѓа дека не се сами.
Иначе, улога има и Денис од It's always sunny in Philadelphia.
Филмов има некои смешни дупки, али доколку не мислите на нив е супер. Мене многу ми се допадна.

The next three days

Совршенство од филм. Го гледав со дечко ми и идвајцата не трепнавме дури траеше. Тој не ни заспа, што се дешава еднаш во сто години. Оттаму заклучете колку е добар филмов.
Расел Кроу е премногу добар глумец. Има накачено некое килце за улогава и изгледа баш како што му налага таа-професор во средни години, кој се подзапуштил малку. Ќе ме расплачеше на два пати, како добро одглуми.
Приказната е за едно тричлено семејство. Мајката е обвинета за убиство на нејзината шефица. Откога ќе пројде некое време во затвор, детенцето нема да сака веќе ни да ја бакне, па таа ќе проба да изврши самоубиство. Нејзиниот посветен и многу вљубен сопруг ќе види дека нема друго чаре освен некако да ја извади од затвор.
За време на целиот филм не знаеме дали жената е виновна или невина за убиството.
Иначе за сцената со повраќањето му се клањам на Расел Кроу, секоја чест. Мене многу ме погоди.
Филмов е доказ дека добри трилери сеуште се прават во Холивуд, само што народот не знае да ги цени. Цифрите кои ги заработил се смешно мали.
Од мене има 10/10. Цели два дена не можеше од памет да ми излезе.
И друго, ај некој нека ми објасни. Кога сопругава проба да се самоубие втор пат, на автопатот, кога се фатија за рака со Расел Кроу, зошто тој така изреагира? Од првин мислев дека ради тоа што таа го нема ставено прстенот, но и ја покажуваа погрешната рака.

T

theTinule

Гостин
The Limitless

Go gledav ushte koga izleze, ama me mrzeshe da pishuvam i da preraskazhuvam.
Ochekuvav podobri kadri i podobra obrabotka na filmov.
Kako i da e,mnogu dobra prikazna. Se zboruva za eden mlad chovek, pisatel, na koj mu se raspagja zhivotot vo poslednite nekolku meseci. Nemozhe da napishe ni edna strana od knigata koja treba da ja predade za neznam kolku dena, devojkata koja ja saka go otkachuva, stanarkata go zamara celo vreme posho ne platil kirija....Eden den si se sheta tipov i go gleda bratot na negovata poraneshna sopruga. "Bivshi" diler na drogi. Mu dava tableta. Taa tableta mu ovozmozhuva na chovek da gi koristi site mozochni kletki. Uchi jazik za eden den, mi go sviri Rachmaninoff (8 godini vezhbam za da go otsviram) za 3 dena, sho sve ne...Maliov pochnuva da se zanimava so akcii. Mesha prsti vo berzite. Pochnuva da se druzhi so najmokjnite lugje vo New York.
Dejstvoto trae nepoln den. Se navlekuva tipot. Videte shto kje mu se sluchi na Bradley Cooper :)
Moram da potenciram, ne ochekuvav takov kraj na filmov. Predobar kraj.
Glumata beshe dobra except for his girlfriend. Se poznavashe deka glumi. I dunno :neznam:
Gledajte go, vredi da se gleda filmov.

• Ми се допаѓа
Reactions: Џ.

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
http://www.imdb.com/title/tt0145653/
Angela's Ashes....

стварно интересен филм. 100 пати го имам гледано и пак да го дадат ќе го гледам.
главна тема: војни, сиромаштија, преселби, глад, болести.......
еден од моите типови на филм дефинитивно.
1800020260p.jpg

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.980
Поени од реакции
7.120
Ichi (2008)

трејлер

Кој сака и гледа самурајски филмови сигурно слушнал за легендата за Затоичи, слепиот самурај. Има и неколку филмови за него, ама овој што јас ви го предлагам како што е наведено во филмот е всушност за неговата ќерка (мада и тоа не е баш јасно дали стварно му е ќерка или само некое дете што го спасил и го оставил во некој дом на чување) Значи и девојкава е исто слепа ама како што ја учел татко и од мала и таа е исклучително вешта со катаната. Избркана е од домот каде престојувала т.н. Goze или дом на жени музичарки и тргнува во потрага по својот учител. Сепак наместо тоа се наоѓа насред војна помеѓу два клана. Многу добро направен филм, девојката секако е прејака :vozbud:, сцените се супер снимени, ако го спуштите како мене на 1 гига снимка во мкв формат има супер квалитет и видео и аудио. Да потсетам дека музиката е на Лиса Жерард :) . А има и српски превод :)

П.С. Ова е 10-ти азиски филм шо го гледав до сега. Овај е јапонски и плус уште 9 корејски. Не можам да опишам колку сум пријатно изненаден од оваа кинематографија што дури и не помислувам за брзо време да излгедам нешто од холивуд :)

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Kolya

Прекрасна чешка драма (на чешки јазик), со солидна доза на фин хумор и добра музика во позадина. Добитник на оскар за најдобар странски филм во 1996 година.

Дејството се случува за време на советската окупација на Чехословачка. Лука е средовечен заколнат ерген кој преживува свирејќи чело на погреби и боејќи натписи на надгробни плочи. Но, преголемата сума на долгови ќе го натера да ја прифати понудата за фиктивен брак со млада Русинка, се разбира, за прилично голема сума пари, на која и' е потребно чешко државјанство за да емигрира во Германија кај нејзиниот љубовник. Проблемот е што Лука дознава за нејзината намера откако таа ќе се најде од другата страна на границата, оставајќи го зад себе својот 5-годишен син Коља препуштен сам на себе. Лука, човекот кој никогаш не сакал и не планирал деца, е неговата единствена надеж. Тука се и инспекторите, кои се сомневаат во легалноста на бракот.

Фамилијарна драма во стилот на "The Pursuit Of Happyness" (до некаде), но со многу поведра атмосфера. Малиот што го глуми Коља е феноменален и многу лесно ќе ве насмее или растажи. Всушност, целокупната глума во филмот е на ниво. Дефинитивно вреди да се гледа, особено за оние поемотивните.

Моја оцена 8.5/10
Уживајте. :smir:

T

Tetro

Гостин
Full Metal Jacket (1987)
Drama, War.

Definitivno najdobriot film so vojni nekogas snimen. Go gledav vcera posle dolgo vreme i toa dvapati edno po drugo.

Gunnery Sergeant Hartman: Today... is Christmas! There will be a magic show at zero-nine-thirty! Chaplain Charlie will tell you about how the free world will conquer Communism with the aid of God and a few Marines! God has a hard-on for Marines because we kill everything we see! He plays His games, we play ours! To show our appreciation for so much power, we keep heaven packed with fresh souls! God was here before the Marine Corps! So you can give your heart to Jesus, but your ass belongs to the Corps! Do you ladies understand?

Private Joker: Are those... live rounds?
Private Gomer Pyle: Seven-six-two millimeter. Full metal jacket.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.980
Поени од реакции
7.120
Chocolate (2008)

Хаха :) добро ги измешав кинематографииве :) Од романтични корејски на јапонски самурајски, а сега и на тајландски муаи таи :) Шала на страна многу добро филмче посебно во делот на борбените сцени. Па такви инвентивни и да не речам екстремни борбени сцени немам гледано од филмовите на Џеки Чен. Инаку девојката во филмов е малце ментална т.е. аутистична ама тоа не значи дека не знае да се тепа :) Мајка и имала лошо минато и нерасчистени долгови во нејзина корист ама сега ја фаќа болест и е пред умирање ако не се лекува. Ќерка и тргнува со помош на другарот или братучед појма немам шо и беше...да ги бараат долговите за да ги платат лековите за мајката. Него настрана мотивот...филмот вреди да се изгледа чисто само заради борбените сцени, Инаку актерката и во реалниот живот е мајстор за боречки вештини и имала црн појас трет дан во таеквондо. На крај на филмот имаше делови од снимањето. како навистина ги претепувала другите, па рани, модрици, шинати вратови, а и таа исто бааги беше помодрувана...сакам да кажам чисто сама учествуваше во снимањето на сцените.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
The bank job

Ух, што обожавам вакви филмови. Личи на серијата Hustle (поздрав до Iceboy, глуми и еден кој се појавува во една епизода од Хасл) :) Плус, Jason Statham е бомонче, официјално признавам дека и завидувам на манекенката од Викторијас Сикрет чиј дечко е :( Блазе си и.
On the subject, филмов е базиран на вистинска приказна, што мене прилично ме зачуди.
Се работи за една банда ситни криминалци на кои ќе им се пружи прилика да ограбат банка. Ограбувањето е само мал дел од филмот, проблемите почнуваат подоцна.
Е сега, од мене ќе имаше десетка, али имаше една сцена која за џабе ја ставиле, а која ми го упропасти филингот. Станува збор за сцената со секс. Мене како верник во вистинска љубов, појше ќе ми се бендисеше филмов ако ја немаше таа сцена. Али океј, кај се видело филм без некоја замрсена романса.
Од мене има 9/10 и дефинитвно препорачувам. Личи на Inside job со Дензел.

Incognito

Филмов на два пати го начекував на телевизија со брат ми и на двајцата многу ни се допадна и стварно е штета што не е попознат. И официјално извинување до Wot што почнав и фамилијата да ја вмешувам покрај дечко ми :D
Малце актерската екипа е слаба, женското ме нервираше цело време. А мислам и дека буџетот е мал, некако снимката изгледаше евтино. Али јас дефинитивно не сум експерт така да може до торентот било :)
И се извињавам што сум досадна, али овој филм уште појше личи на Hustle него ли претходниот.
Океј, приказната е за еден човек кој изработува фалсификати на уметнички дела. Ќе биде изнајмен од еден богаташ да направи слика ко божем од Рембрант и овој ќе прифати. Па ќе се деси убиство, ќе се вмеша една жена и работата ќе се искомплицира многу.
Имаше некои интересни цитати:

Harry Donovan: When are you gonna realize that all of this art crap is a fraud? Otherwise, how could the same picture be worth $10 million or zip based on, what, a signature? Rembrandt is priceless. Donovan is worthless. That's not art. That's autographs.

Alastair Davies: I want you to paint me... a Rembrandt.
Harry Donovan: [pause] But only Rembrandt can paint Rembrandt.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.181
Le fabuleux destin d'Amelie Poulain (2001)
Ed Wood (1994)

Два оut-of-the-box комедични филмчиња. Овие ми се последни гледани. Amelie не ми беше гледан и се чуствував како само уште јас да сум останал. Доста позитивно, онака симпатично филмче. <3 Големата слика е duuh! љубов, на која неописливо-прекрасната Audrey Tautou ќе наиде додека се обидува да помогне на одредени луѓе околу животот. Фотографија, музика, глума, приказна.. опфатено & квалитетно. Дефинитивно во топ5 неамерикански филмови. Топла препорака.

Еd Wood e уствари биографски за Edward D. Wood Jr. режисер со една поинаква визија за правење филмови. Мислам дека е и прогласен некаде, некогаш за најлош режисер. :) Незнам колку е овој за предлог, ама мене ми се допадна доста. Незнаев дали да се смеам на некои сцени, дека ми беше незгодно.. :))) Инаку приказната е како режисерот се бори vs. Холивуд и тогашните бизнис политики за да си ги оствари своите визии на платно. Деп го глуми Ед, што значи дека треба да очекувате уште еден блесаво-до-перфекција одглумен карактер. Инаку режисерот снима сај фај хорори као ОВОЈ кој планирам да го изгледам како и сите други споменати во филмот. И епик момент кај почеток кога читаат ревју во весник, Sarah Jessica Parker: Do I really have a face like a horse? Само да би знаеле после толку години подоцна колку смешно и колку има смисла ова. :)))

Ако ги имате пропуштено овие два, ви ги препорачувам. И ако ви менува нешто и двата се во IMDb's top250, првиот номиниран за 5 оскари, а вториов добил 2.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
All Good Things

Не знам зошто филмов има така релативно слаба оценка на ИМДБ. Моја претпоставка е дека го гледале луѓе без вкус или пак гледачи кои не сакаат бавно дејство. Синоќа го гледав Fracture со Рајан Гослинг и Ентони Хопкинс ( филм кој е толку просечен што не би трошела рецензија на него) и баш тој филм ме мотивираше да гледам нешто друго со Гослинг, кој патем многу ме потсеќа на Кејси Афлек, ко браќа да се. Искрено не очекував којзнае што од филмов, ама баш напротив можам да речам дека All Good Things спаѓа меѓу ретките филмови од поновата Холивудска продукција во кој глумењето е доведено до перфекција. И од страна на Кирстен Данст, која никогаш не сум ја гледала како актерка туку како залутана душа во Холивуд, но најмногу од Гослинг. Феноменално одиграно од страна на човеков. Извонредна трансформација направи во филмов и тоа не нагла, туку постепена и ме наведе да се соживеам со него.

Приказната се врти околу вистински случај кој се случил пред едно 30 тина години во Њу Јорк. Се работи за едно од најмистериозните злосторства кои некогаш го потресле Њу Јорк. Дејвид Маркс (Рајан Гослинг) припаѓа на високата класа и доаѓа од богато семејство кое се занимава со недвижнини, меѓутоа не го сака тој свет, всушност делува како бунтовник кој би направил се за да избега од него. Како еден вид на бегство ќе му послужи Кејти (Кирстен Данст), која воопшто не е заинтересирана за неговото име туку само за него. И она што на прв поглед делува како љубовна идила почнува да се претвора во вистински кошмар. Дејвид постепено се трансформира во комплетно друг човек кој има чудно однесување и трауми кои го следат за време на целиот живот. Неговиот карактер станува насилен, дури би рекла бизарен. Од симпатичен млад човек се претвора во грубијант кој гледачот не може да го препознае, како да е сосем различна личност од онаа на почетокот на филмот. Неговата трансформација се наоѓа во средиште на филмот и ја обликува приказната. Немам зборови за изведбава. Беше феноменална.

Two Thumbs Up!

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
the-other-woman-movie-poster.jpg

The other woman (2009)

Филмов а адапатација на новелата "Love and other impossible pursuits". Емили (Натали Портман) е млада и успешна жена која се заљубува во женет човек. Откако ќе стане негова втора жена, започнуваат проблемите на согласување со синот на Џек, Вилијам. За целата работа да биде покомплицирана, тука е и Керлојан (Лиза Кудроу) - поранешната жена на Џек која строго ќе се спротивставува на се’ што Емили и Џек ќе прават за Вилијам. Филмов многу јасно го прикажува начинот на живеење на едно богато семејство кое претрпува голема траума и поради која нема да може да функционира правилно.
Вреди да се погледне филмов.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Whatever works (2009)

MV5BMTU2NTA4NzgyNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNzEzMjQ1Mg@@._V1._SY317_CR0,0,214,317_.jpg

Еден од низата добри комедии кои стварно имаат смисла, е овој филм од режисерот Вуди Ален.
Не е од типот романтични комедии кај што има цмок-фак-свадба.

Навистина пресвртилв.

Од мене има 9.5/10.

Еве го и трејлерот:

Kajgana Shop

На врв Bottom