A Song of Ice and Fire

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
тие се

но под услов, Баристан да е млад, Џејми цел, а Артур со Утринска Ѕвезда.
односно, Селми млад, Џејми цел, а Артур жив :)

берик беше талентот, прилично добро се покажуваше на турнирите, млад ама прилично талентиран, осакатувањата што ги претрпи му беа пресудни да ја изгуби борбата со сандор, сандор според мене е подобар од Грегор, грегор е само една планина мускули, и роберт за време на бунтот беше стварно јак, и Регар исто.
Оберин беше онака трикстер, Виктарион го знам само онака не сум уште до четврта книга да читам за него
Сандор си ги носи траумите од брата си, го мрази, а можеби и е подобар од Планината, ама исто така, верувам дека доста му прпа од бате. Инаку одамна ќе го решеше. Инаку Кучето е добар борец, можеби и меѓу најдобрите. Но со една мана: ќе му излезе на Торос од Мир со тој подзапалениот меч ...
п.с. не се сеќавам на деталите во книгата кога Песот се сретна со Берик и дали Торос презеде нешто тогаш

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
inace ova so prophecy of maggy the frog, zasega so far so good,
eve pocnav 4tata da ja citam I iskreno neam nikakva ideja kako ke zavrsi serijalot, tolku,nemozam ni da nagajgam I da si pravam teorii

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
грегор е само една планина мускули
Не само што е чудовишно голем и моќен туку е и доста подвижен за неговата масивност, а плус има голем досег со меч. Ова е објаснето во главата со Tyrion кога бара од Bronn да му биде Champion при крајот од третата книга кога е притворен после Purple Wedding. Bronn иако е доста итар борец не го прифаќа ризикот затоа што знае дека една грешка, едно погрешно движење ќе го кошта живот против The Mountain.

A на Oberyn Martell јака страна е тоа што става отров на сечилата и дури и со мали засеци на противникот може да го добие дуелот. Можеш да го ставиш во група со Thoros of Myr и Bronn, како вешт и снаодлив но нечесен борец. Јас би го додал и Sandor Clegane на оваа група, и тој е доста силен и искусен но има слаба страна (оган).

Loras Tyrell е доста докажан во турнири но не толку во вистинска војна. За разлика од него Jaime е докажан и на турнири и во војна како одличен со меч во рака. Jon Snow има добра борбена техника и е одличен борец, дефинитивно во група со Loras и Jaime.

Најдобриот млад борец според мене беше Jaime пред да ја изгуби раката. Од легендарните витези од Kingsguard најдобриот треба да се бара помеѓу Ser Gerold Hightower (The White Bull), Ser Arthur Dayne и Ser Barristan Selmy. Тешко е да се дознае кој бил најдобар затоа што за старите починати витези се пеат песни и раскажуваат приказни кои можеби се малку презачинети и преувеличани. Но скоро сите се согласуваат дека Ser Arthur Dayne бил еден од најдобрите витези кои некогаш чекорел во Westeros.

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Ако сакаш да ги купиш сите досега излезени делови (5-тиот излегува на 12-ти јули) пробај да ги нарачаш од овде. Книгите чинат околу 850 денари, а со достава излегуваат вкупно околу 1150-1200 денари, зависно од тоа во кој град во Македонија живееш.
Јас сакам да ги нарачам од Амазон,но немам искуство со купување онлајн.
Како иде тој процес,како се плаќа? Испорачуваат ли уште Амазон во Македонија и колку пари ќе ме фати да ги порачам од тој линк?
--- надополнето: 21 мај 2013 во 15:22 ---
За 6-7 сати првите 5 дела че ги имам враце :D по 300 денари од книга ме фати
Од каде ги зема?

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Јас сакам да ги нарачам од Амазон,но немам искуство со купување онлајн.
Како иде тој процес,како се плаќа? Испорачуваат ли уште Амазон во Македонија и колку пари ќе ме фати да ги порачам од тој линк?
Amazon испорачува само нови книги и да стигаат во Македонија. Се плаќа со кредитна/дебитна картичка, си ја бираш едицијата на книги која ја сакаш и ја ставаш во shopping cart и страницата автоматски ќе ти пресмета на крај колку треба да додадеш за shipping. Овде од пошта ако порачаш повеќе книги наеднаш во пакет ќе ти ги поминат низ царинска проверка и ќе те кошта 235 денари (мислам толку платив на 2-3 наврати) само затоа што ти го отвориле пакетот. Ако ги порачуваш и ти стигнуваат една по една книга, нема да ти наплатат ништо од пошта, но исто ти се исплати пошто за секоја книга ќе плаќаш 3,98+3,98$ за shipping.

Ако ти е прескапо на ново да ги земеш, Abebooks.com е одлична страница за користени и ретки книги. Треба трпение но се начекуваат книги за смешни цени кои се можеби еднаш прочитани а се продаваат како стари (разликата од стара до нова е незабележлива доколку квалитетот на книгата е назначен како very good/fine/like new). Јас се префрлив од Amazon на оваа страница и сум презадоволен. Еднаш не ми стигна книга и ми ги вратија парите на картица а потоа кога истата книга стигна со закаснување од 2 месеци ми ја подарија кога им понудив да ја вратам...

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Amazon испорачува само нови книги и да стигаат во Македонија. Се плаќа со кредитна/дебитна картичка, си ја бираш едицијата на книги која ја сакаш и ја ставаш во shopping cart и страницата автоматски ќе ти пресмета на крај колку треба да додадеш за shipping. Овде од пошта ако порачаш повеќе книги наеднаш во пакет ќе ти ги поминат низ царинска проверка и ќе те кошта 235 денари (мислам толку платив на 2-3 наврати) само затоа што ти го отвориле пакетот. Ако ги порачуваш и ти стигнуваат една по една книга, нема да ти наплатат ништо од пошта, но исто ти се исплати пошто за секоја книга ќе плаќаш 3,98+3,98$ за shipping.

Ако ти е прескапо на ново да ги земеш, Abebooks.com е одлична страница за користени и ретки книги. Треба трпение но се начекуваат книги за смешни цени кои се можеби еднаш прочитани а се продаваат како стари (разликата од стара до нова е незабележлива доколку квалитетот на книгата е назначен како very good/fine/like new). Јас се префрлив од Amazon на оваа страница и сум презадоволен. Еднаш не ми стигна книга и ми ги вратија парите на картица а потоа кога истата книга стигна со закаснување од 2 месеци ми ја подарија кога им понудив да ја вратам...
Фала ти многу.
Значи ако сакам да ги порачам првите 4 книги ќе ме фати 20 долари за книгите 4 долари за шипинг и 235 денари поштарина?

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Фала ти многу.
Значи ако сакам да ги порачам првите 4 книги ќе ме фати 20 долари за книгите 4 долари за шипинг и 235 денари поштарина?
Ако мислиш на комплетот од 4 книги со меки корици тогаш ќе те фати 29.01$ за книгите+транспорт и нешто ситно кога ќе ги подигаш (ако не е масивна пратката може и да не ти наплатат кај нас). Некој што веќе го има купено конкретно овој комплет може да ти каже дали нешто доплатил кај нас во пошта, јас не знам да ти кажам со сигурност дека јас ги имам во друга верзија со тврди корици и не ми се сите наеднаш порачани. Во секој случај и да треба да доплатиш нешто при подигање не се големи пари.

Еве ти детали за тој комплет со 4 книги со меки корици (не ја содржи 5тата излезена книга, таа мора одделно да се порача).
Items: $21.03
Shipping & handling: $7.98
Total before tax: $29.01
Estimated tax to be collected: $0.00

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
си ја купив dance with dragons пред една недела, damn is big многу ми дели со големинава од другиве :)
почнав да ги читам одново сега и ја оставив четвртата(до storm of swords стасав) сега ќе ги прочитам одново и ќе ја почнам feast и после dance, секако немам шо да прам

иначе како што се повеќе читам, се повеќе имам чувство дека станис ќе рикни.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Дечаци имам едно прашање.
Ја гледам темава на имдб.
Што е тоа "the thing he does with the stump"?
Осеќам нешто перверзно е, а?

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
At the behest of His Grace
King Robb Stark,
Lord of Winterfell and King in the North
Lord Walder Frey
Cordially invites you to share this bread
and salt at the wedding of his daughter
Roslin Frey
to
Edmure Tully.
With reception and bedding afterwards.
Music will be provided "The Sellswords",
climaxing in a heart-stopping rendition of
"The Rains of Castamere".

No pets allowed.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
At the behest of His Grace
King Robb Stark,
Lord of Winterfell and King in the North
Lord Walder Frey
Cordially invites you to share this bread
and salt at the wedding of his daughter
Roslin Frey
to
Edmure Tully.
With reception and bedding afterwards.
Music will be provided "The Sellswords",
climaxing in a heart-stopping rendition of
"The Rains of Castamere".
No pets allowed.

во другата тема до вечер очекувајте shitstorm with a biblical proportions :D

Goxyto

#FinoAllaFine
Член од
31 јануари 2010
Мислења
2.589
Поени од реакции
2.534
Ги има книгиве преведено на македонски јазик? Доколку да, од која книжара можам ги купам? Доколку не, дали единствена можност ми е да ги порачам преку Амазон или ги има и кај нас на англиски?

Ај фала. :)

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Ги има книгиве преведено на македонски јазик? Доколку да, од која книжара можам ги купам? Доколку не, дали единствена можност ми е да ги порачам преку Амазон или ги има и кај нас на англиски?

Ај фала. :)
Ги имаш во книжара Икона. На англиски и на српски, ама ти препорачувам на англиски да ги читаш.
Инаку, нема македонски превод, се сомневам и дека воопшто ќе има.

Goxyto

#FinoAllaFine
Член од
31 јануари 2010
Мислења
2.589
Поени од реакции
2.534
Ги имаш во книжара Икона. На англиски и на српски, ама ти препорачувам на англиски да ги читаш.
Инаку, нема македонски превод, се сомневам и дека воопшто ќе има.

Ги има сите пет? И случајно да не знаеш колку се? :D

Kajgana Shop

На врв Bottom