možeše da se plaća ama pred 15 godini mislam...sega mora prijava... ima problem i so visina na plata, kaj nekoj firmi nemože na niska plata... može sam da si otvori biznis, dukan ili taksi... najlesno e nekoj da go prijavi kako bebisiter/ka ili kuken/naМе интересира дали има закон за тие што им фали на пр.1год и 4-5 месеци стаж за минимум 15год.и сам да си ги плати.
Знам дека треба некој да те пријави...ама тоа тешко оди...
Со оглед на тоа што одржуваат седници задолжително еднаш на 3 месеци не би требало, а и тие може да се во редовен однос на друго работно место.ме интеерисира дали советниците во општините се осигурани , дали им се плака стажот.? ако има некој нека ми одговори, и на кој начин се одредува нивната плата?
а има и пензионери....Со оглед на тоа што одржуваат седници задолжително еднаш на 3 месеци не би требало, а и тие може да се во редовен однос на друго работно место.
Ова помага?Каде може да се најде/ види список на сите можни конвенции во кои и Македонија е потписник ?
Одлично
Можат да вршат практикантска работа, според закон за работни односи, на пр. како чираци ако се средношколци, според посебна програма, или ако се над 15 години да засноваат работен однос, секако со основно образование.Дали во македонија може да се вработуваат малоленти лица пр.за време на распусти или со скратено работно време , пошто слушав некаде на радио дека може да се вработуваат малолетни лица но со скратено работно време, дали некој знае нешто повеке и ако го има законот да ми го прати
Можат да вршат практикантска работа, според закон за работни односи, на пр. како чираци ако се средношколци, според посебна програма, или ако се над 15 години да засноваат работен однос, секако со основно образование.Дали во македонија може да се вработуваат малоленти лица пр.за време на распусти или со скратено работно време , пошто слушав некаде на радио дека може да се вработуваат малолетни лица но со скратено работно време, дали некој знае нешто повеке и ако го има законот да ми го прати