Барате некој закон?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Потребен ми е Законот за научно-истражувачка дејност со неговите последни измени и дополнувања.
Фала.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Ме интересира дали има закон за тие што им фали на пр.1год и 4-5 месеци стаж за минимум 15год.и сам да си ги плати.
Знам дека треба некој да те пријави...ама тоа тешко оди...

Член од
12 март 2009
Мислења
20.444
Поени од реакции
16.653
Ме интересира дали има закон за тие што им фали на пр.1год и 4-5 месеци стаж за минимум 15год.и сам да си ги плати.
Знам дека треба некој да те пријави...ама тоа тешко оди...
možeše da se plaća ama pred 15 godini mislam...sega mora prijava... ima problem i so visina na plata, kaj nekoj firmi nemože na niska plata... može sam da si otvori biznis, dukan ili taksi... najlesno e nekoj da go prijavi kako bebisiter/ka ili kuken/na
pomošnik/čka

Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
ме интеерисира дали советниците во општините се осигурани , дали им се плака стажот.? ако има некој нека ми одговори, и на кој начин се одредува нивната плата?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
ме интеерисира дали советниците во општините се осигурани , дали им се плака стажот.? ако има некој нека ми одговори, и на кој начин се одредува нивната плата?
Со оглед на тоа што одржуваат седници задолжително еднаш на 3 месеци не би требало, а и тие може да се во редовен однос на друго работно место.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Со оглед на тоа што одржуваат седници задолжително еднаш на 3 месеци не би требало, а и тие може да се во редовен однос на друго работно место.
а има и пензионери....

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Каде може да се најде/ види список на сите можни конвенции во кои и Македонија е потписник ?

Член од
23 февруари 2013
Мислења
3
Поени од реакции
2
Потребен ми е закон или друга регулатива со која ќе можам да остварам право и да добивам алиментација за нашите две деца со мојот бивш сопруг. Плаќаше неколку месеци, согласно пресудата при разводот, па престана и се пресели во Австралија. Таму работи како лекар во своја приватна ординација. Се информирав дека таму постои табеларна и точно дефинирана регулатива за процентот што треба да го плаќа и е поповолен отколку слободната проценка на овдешните судии. При крај е судење по мое барања да се зголеми алиментацијата, одредена уште пред 12 години, но судот не сака да побара од нивната државна агенција толкување колкав процент од неговите примања следува по нивната регулатива. На pravo.org.mk има само за пензии. Ве молам за помош. Однапред благодарам.

Член од
15 април 2007
Мислења
27
Поени од реакции
1
Дали некој знае каде можам да најдам терк или образец за изготвување на БЗЗ (барање за заштита на законитост) или ревизија за судска пресуда во електронска форма????
Се разбира бесплатно.

Го најдов на www.pravniobrasci.com.mk ама таму бараат шушки

iveco_mkd

Газда
Член од
27 јуни 2012
Мислења
32
Поени од реакции
0
Дали во македонија може да се вработуваат малоленти лица пр.за време на распусти или со скратено работно време , пошто слушав некаде на радио дека може да се вработуваат малолетни лица но со скратено работно време, дали некој знае нешто повеке и ако го има законот да ми го прати

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Дали во македонија може да се вработуваат малоленти лица пр.за време на распусти или со скратено работно време , пошто слушав некаде на радио дека може да се вработуваат малолетни лица но со скратено работно време, дали некој знае нешто повеке и ако го има законот да ми го прати
Можат да вршат практикантска работа, според закон за работни односи, на пр. како чираци ако се средношколци, според посебна програма, или ако се над 15 години да засноваат работен однос, секако со основно образование.
Повеќе во закон за работни односи.
--- надополнето: 6 март 2013 во 13:10 ---
Можат да вршат практикантска работа, според закон за работни односи, на пр. како чираци ако се средношколци, според посебна програма, или ако се над 15 години да засноваат работен однос, секако со основно образование.
Повеќе во закон за работни односи.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.981
Закон за практикантска работа ? Барав на www.pravo.org.mk ама не можев да најдам

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Ми треба закон или нешто слично за приправнички стаж на стоматолози и полагање на државен испит за работна лиценца (незнам како е тоа регулирано и можеби погрешно го поставив прашањето)? ве молам одговор во ПП.

Kajgana Shop

На врв Bottom