Барате некој закон?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Вака сега дечки, дали постои некој закон околу приватноста на интернетот т.е. дали ако некој биде поставен на некоја веб страна (без да биде прашана личноста), смее личноста да тужи и слично? (слики превземени од фејсбук)

Ако може, тогаш дали со прикривање на лицето (цензура) има пак право да тужи???

Вака сега дечки, дали постои некој закон околу приватноста на интернетот т.е. дали ако некој биде поставен на некоја веб страна (без да биде прашана личноста), смее личноста да тужи и слично? (слики превземени од фејсбук)

Ако може, тогаш дали со прикривање на лицето (цензура) има пак право да тужи???
http://www.pravo.org.mk/documentlaw...umber=&year=&category=0&keyword=&button=Барај
Na linkov ti e zakonot pa baraj

Пребарувајки низ гугл случајно наидов на ова:
Забрана за ноќно возење за почетниците
Со одредбите во Законот за безбедност во патниот сообраќај се ограничува движењето на мотоциклистите, особено на возачите почетници до 21 година и на тие што немаат најмалку двегодишно возачко искуство. Ограничувањето за овие категории возачи, кои не смеат да управуваат мотоцикл, трицикл или четирицикл, во периодот од 23 до 5 часот наутро, е една од безбедносните мерки. Покрај забраната за ноќно возење, тие не смеат да возат мотоцикли со моќ поголема од 25 киловати.
исто и ова:
Забраната за управување со мотоцикл, трицикл или четирицикл во периодот од 23 до 5 часот важи само за возачи почетници, односно лица на возраст до 21 година или со двегодишно возачко искуство.
„Ваквите ограничувања за возачите почетници е европски стандард кој настојува да се постигне поголема заштита во сообраќајот на младата популацијата и децата“, изјави вчера министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, појаснувајќи ги одредбите од новиот Закон за безбедност во патниот сообраќај.

Јас како што знам, возење на скутери воопшто не е дозволено во периодот 23-05 за сите категории на возачи. Има ли некоја измена во Законот за сообраќај со која јас не сум запознаен ?

Каде можам да го најдам законот за локална самоуправа? Може ли некој да ме насочи кон линк или било што друго?

Фала :)

Каде можам да го најдам законот за локална самоуправа? Може ли некој да ме насочи кон линк или било што друго?

Фала :)
На сајтот на МЛС
http://mls.gov.mk/index.php?category=15

Или од право.орг ама мора да си зачленет
http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=219

мислам дека е ист од 29.01.2002

Знам дека поседот на марихуана е незаконски. Ме интересира дали на пример шетање низ град под дејство на марихуана исто така крши некој закон? Потенцијална опасност?

Знам дека поседот на марихуана е незаконски. Ме интересира дали на пример шетање низ град под дејство на марихуана исто така крши некој закон? Потенцијална опасност?
Мислам дека да, не само посед туку и конзумрање е забрането.
Сум присуствувала на судење каде беа обвинети 3ца за посед и користење на марихуана. Ама имаа среќа, судјата беше прилично фер и правичен, мислам дека поминаа само со условна.

Мислам дека да, не само посед туку и конзумрање е забрането.
Сум присуствувала на судење каде беа обвинети 3ца за посед и користење на марихуана. Ама имаа среќа, судјата беше прилично фер и правичен, мислам дека поминаа само со условна.
Не зборете глупости :) Забрането е произведувањето и пуштањето во промет на дроги.
Никој не ти брани да биде џанак у приватен живот.

Вака другарче ми се јави и ми кажа дешавка со луѓе во АМСМ - Испитниот центар... поточно ја изгубил личната карта и не го пуштиле на испит и парите му ги одземале.
Јас барам закон каде го има тоа доколку поради одредени причини не успееш да се појавиш да ти одземат пари и да ти го поништат испитот.

Последната измена за која ја знам е во 2005 година , и гласи вака : Треба да пријавиш во рок од 24 часа која е причината што не си присуствувал и дека ако не се појавиш на испитот плаќаш 2 % данок за наредниот а доколку на 3 последователни испити не отидеш е тогаш ти пропаѓаат парите .

Дали некој знае нешто за закон за основните сопственоправни односи? Јас мислам дека е вон употреба и ништо не ми вади на интернет за тој закон.

Ај ако знаете кажете ми дали има некој закон по кој мора секој газда на куќа или стан ако го издава под кирија да ги пријави лицата кој престојуваат во неговиот објект?

Ако има некој јунак шо има завршено правен, да пушти линкче или од негде да се дознае шо поише за законите против ганџа...фала однапред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom