Неколку прашања, кои од секогаш ме интересирале...

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Искрено сочуство до тебе ...
А поповите за тоа се за лапање пари ... од една година они си го обезбедуваат понатамошниот живот ќе научат една песна ќе ја испеаат исчатат (како и да се вика) дај парите и чао ..

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
Јас досега не сум сретнал црква во која се наплаќа влез,и во Охридов и пошироко. Можеби ви наплатиле за некои други културни споменици околу црквата/манастирот.

А околу другото нема што да се искоментира...им се дозволило си прават и на крај краева никој од нашите верници не се бунат јавно за ваквиот пристап на владиците и поповите...јебига што сме мирен народ(и верниците и неверниците) кој одредени субјекти го газат и го газат.

Не се плаќа за влез во црквата, ама се плаќа за влез во дворот. Не можеш ни во дворот да влезеш. Или ако сакаш во црква, треба да го прелеташ дворот.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:01 ---
бла блааа долго.... не го ни прочитав досадно во секој случај... како и да е не ме заболе мене кој читал библија кој не кој верува кој не верува.... до таму кај што прочитав нешто попови коренење блаа.... Ми дошло мене да мењам корени на црква и попови ... НЕ-.- како што реков си почитувам религијата и моралните вредности на која таа ме учи! другото не ме занима како да ти објаснам :)
Само за споредба, во протестантските цркви нема икони, свеќи, крстени водички и сл. За крштевање, венчавање, погреб и сл. не се наплаќа. Црковни ценовници не постојат. Сите богослужби се бесплатни и достапни за секој човек.
Покрај славењето на Бог преку христијански песни и молитвите, најголемиот дел од богослужбите се посветени на поучување од Библијата најчесто во спрега со тековните актуелни настани што не опкружуваат.
Така правеше Исус, а по него и апостолите, нели. Го поучуваа народот за Христос и за спасението. Само што треба уште еден чекор да се направи, да се излезе малку надвор, меѓу народот, зашто така учеше Исус. "Одете и научете ги сите народи, крштевајќи ги во името на Отецот, и Синот и Светиот Дух и учејки ги да пазат се што сум ви заповедал..."
Матеј 28.19-20
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:14 ---
Христијанството те учи на многу работи пријателе.Вториот дел што не го прочита најверојатно е баш за тоа.Таа е една целина, и ако не почитуваш дел од тоа нешто значи дека не се согласуваш со тоа.Ти си го прифатил богот кој таа го пропагира, а со пола од работите кои следуваат за тој бог ти не се согласуваш.Пола од работите кои треба за тој бог да ги правиш, ти не ги ни познаваш што значи и дека не ги правиш.Епа како веруваш ти во тој бог?Во што веруваш? Дека постои? Епа тоа не е вера бе пријателе.Тој нели рекол многу работи, кој тебе ти кажа за тие работи а? Не и веруваш на црквата така? Епа кој те научи за тој бог и што точно ти почитуваш кај тој бог?Во Исус веруваш нели? Епа црквата пропагира за Исус.Тоа што таа го вели за него го почитуваш ли? Или ти веруваш дека постои некој бог, а тоа што го почитуваш се всушност истите морални вредности кои и ние атеистите ги почиватуваме само што не ги препишуваме на некој бог.Епа тогаш тоа најветојатно и не е Исус.Пошто јасно знаеме кој е Исус и што тој рекол и пропагирал.Ако не се согласуваш со тоа, значи веруваш во нешто друго, а не во Исус.
А како е одредено што е морално а што не ако не постои Бог и не ми го дал тоа во совеста? Дали еволуцијата можела да одреди што ќе биде морално, а што не? Кој е критериумот пријателе?
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:25 ---
1.Кога одиш во дискотека или кафич плаќаш или кафето само ти слетува на масата?

2.Свештеничката должност што ја извршува Г.Г Стефан е одговорна и бара присутност на терен кој е тешко достапен, калив, и со многу дупки и камења, затоа е одбрано возило со високи перфоманси возило кое непречено ќе овозможи Добрата Вест да стигне навреме.
А бре ти ова сериозно го напиша или...? Ме изнасмеа, по кој калив терен со дупки го имас видено тој Стефан да го шири Евангелието? (а г.г не му прилега на никој човек зашто
(1 Тимотеј: 2:5 Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога илуѓето - Човекот Христос Исус)
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:48 ---
Овој текст за иконите го пишуваш веќе минимум трети пат овдека. It's getting boring. Друга работа. Гледам во твојов пост успеа да ги навредиш сите Православни (вклучувајки ме и мене) нарекувајки не овци кои Црквата не стриже како сака. И плус дека Христијани биле само протестантите. Благодарам за тоа Чорбаџи. А она подолу ти беше само уште еден твој обид за рекламирање на твоето протестантство.
Е па убаво си напиша човекот. Па ако вие се декларирате како православни христијани дајте објаснување, коментар или одбранете ја вашата православна вера со факти од Библијата. Или се плашите дали ќе ги најдете. оти ги нема?
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:56 ---
А што е тоа кое „го има„? :cautious:
--- надополнето: Oct 14, 2011 9:30 AM ---

Све џабе,а?
--- надополнето: Oct 14, 2011 9:31 AM ---

Тачно: црковни ценовници има само во црковните храмови, а не во секоја дебар-маалска куќа.
--- надополнето: Oct 14, 2011 9:32 AM ---

...што звучи бааги демократски, не?
--- надополнето: Oct 14, 2011 9:33 AM ---

И, што вели Твојата/Вашата заедница, за појавата, смислата и целта од тековната светска економска криза?
--- надополнето: Oct 14, 2011 9:38 AM ---

Попот наплаќа за кршевање, како и за било која друга верска (по)треба, затоа што поповите, т.е. свештенството во Црквата, живее само од својот свештенички повик, т.е. поповите не смеат да имаат дополнителна заработувачка од некоја световна професија, освен од својот свештенички повик и должностите кои ги има свештеникот кон своите парохијани.

Патем кажано, она кое Ти го нарекуваш „апсорд„, јас го објаснувам на следниот начин: провери самиот, колку пари арчиш месечно или годишно за разно-разни будалаштини од краткотрајна вредност, а се праиш тешка „стипса„ кога треба да платиш за „нешто„ за кое плаќаш чак еднаш во животот, како на пример, крштевањето? :confused:
А знаеш ли ти дека има луѓе што неможат да платат крштевање, венчавање, погреб...некои и кредитиподигаат за тоа, па со години ги исплаќаат за нешто што еднаш во животот се плаќа. И знам луѓе што се венчаа во католичка црква зачто неможеа да платат, а таму не се наплаќа за тоа. И ќе има за сите попови плата ако владиците си ја вршеле чесно работата, ако не се возат во најлуксузни коли, ако не живеат во луксузни вили и ако не водат луксузен живот. Исус во Ерусалим влезе на младо магаре (не на коњ) за да покаже скромност. Која скромност ја покажуваат владиците кои треба да се слика за Хтистовиот живот?
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:04 ---
Црковните одбори им ги одредуваат платите и придонесите на парохиските свештенци, а оние пари, кои свештениците, ги добиваат за разните црковни (по)треби (крштеаве, венчавање, погреби, слави и сл.), самите свештеници ги распределуваат: дел за нив (за свештениците), а другите делови, одат за потребите од Црквата: за средно богословско, за повисокото свештенство, за свеќоливниците и тн.
Како ќе ги објасниш лицитациите на крстот и лопатите од видеата погоре? Она што луѓето го носат како дар, место за потреби на сиромаси, се продава како на пазар(зејтин, облека, текстил...)? 3800 франака владиката на лицитција ја продаде лопатата. некоја многу голема потреба имала црквата да плати? Расипани се, многу се расипани. Заради материјалните добра и финансии не ја кажуваат на луѓето вистината за чистиот христијански живот и вера кој не значи почитување и вршење на традиции и разни обреди туку нешто многу посуштинско
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:10 ---
--- надополнето: Oct 14, 2011 9:57 AM ---

Да, добар е, ами како!

А што џип вози Г.Г. Стефан, стварно, немам видено, ама затоа секој Божји ден, низ градов гледам се‘ по бесни и по бесни џипој и аута, (а нели бевме „сиромашен„ народ со јааако-јако „низок„ стандард...:cautious:) чија цена се движи по „...пар десетак тисуча Еура...„, ама тоа за Тебе е „...так нормално...„, нели, но кога се свештениците во прашање, е тогаш...Тешко нив! Ќе горат у пеколот оти возат џипој од 30 000 Евра! :mad:
А од кои пари го купил тој џип (кој патем не е 30 000 евра туку повеќе), која работа за завршил и за која потреба го има? Каде е скромноста што ја покажуваше Христос и кој на магаре (а не на коњ) влезе во Ерусалим? Ич, ама ич не се разликуваат од фарисеите (горди, самобендисани, на сите јавни настани седат во првите редови...)
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:17 ---
Искрено ја би бил поскромен, би зел пасат ЦЦ или корола.
Ногу лошо прават со наплаќањево, коливе...зарем не следат новини и форуми, зарем не знаат дека стадото ги гледа и им се чуди на капацитетот? Зарем не гледаат дека една од причините зошто бројноста на стадото се намалува (макар и традиционални) е токму револтот од нивниот начин на живот и наплатата која ја вршат за некои услуги и за влез во црква.

Јадат, се возат, трошат, имаат плати, имаат куќи, црквата као објект има трошоци...од што се издржаваат протестантите, нивните попови и црквите?

Се издржуваат од донации, дарови(ако некој сака нешто да даде) и од воспоставениот систем на десеток, кој е библиски принцип. А сега како они ги трошат тие средства и дали ги заслужуваат доволно е друга тема. И таму не е чиста работата, ама барем верниците не се обврзани да плаќаат никакви давачки. Патем на крај секој сам ќе одговара пред Бог за сопствениот живот. Не важи "ама тој така правеше "ама сите така правеа" секој сам за себе.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:23 ---
Да, имаат јак „бизнис„, несомено, а за криминалот, да не прајме муабет: све се това „млади невести„.
--- надополнето: Oct 14, 2011 10:10 AM ---

Од црковни пари, а има и донатори.
--- надополнето: Oct 14, 2011 10:11 AM ---

Ај потрди се да докажеш дека се работи и за бизнис и за криминал, но сето тоа издржано и документирано, а на саде субјективно „набадање„ мненија, засновани на личната омраза кон Црквата.
Документите излегоа на вести, целиот народ ги виде во аферата со хотелите. Сега скоро актуелно и со расправијата во австралиската епархија. Лицитацијата на лопатите за 3800 франака. И уште многу други работи има, на локално ниво, некои беа и спомнати од други текстови на форумот.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:28 ---
Да, мислам.
Г. Г: Стефан сепак е поглавар на МПЦ, а не нејзин гостин, така да кога Црквата му „дава„ пари, Црквата знае и кому му ги дала парите.
И Исус беше Цар над царевите, имаа со апостолите своја каса (средства) па скромно живееше, плаќаа и данок на државата. Потоа и апостолите исто во првите цркви покажуваа скомност, дури и за да не бидат на терет на црквата сами заработуваа плетејќи мрежи. Каков пример и впечаток оставаат денешниве владици (горди
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:37 ---
Сигурно протестантските попови не се возат во фиќо, ниту живеат во една соба...сето тоа се плаќа, вие го плаќате преку прилози?
За протестантите/адвентистите имам читано дека се финансираат од членарина (као телемитите), доброволни прилози, како и помош од странство. Членарината е обаавезна...најверојатно пошто ретко кој у Македонија е толку богат секоја недела да остава доброволни прилози.
Значи секоја црква, секта, култ... зема пари.
Проблем е што нам ни наплаќаат влезница (па и скоро све друго) при влегување во наши православни цркви. Нелогично.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:40 ---
Сигурно протестантските попови не се возат во фиќо, ниту живеат во една соба...сето тоа се плаќа, вие го плаќате преку прилози?
За протестантите/адвентистите имам читано дека се финансираат од членарина (као телемитите), доброволни прилози, како и помош од странство. Членарината е обаавезна...најверојатно пошто ретко кој у Македонија е толку богат секоја недела да остава доброволни прилози.
Значи секоја црква, секта, култ... зема пари.
Проблем е што нам ни наплаќаат влезница (па и скоро све друго) при влегување во наши православни цркви. Нелогично.

Не е точно дека плаќаат членарина која е обавезна, и нема ништо обавезно. Секој може да напише како му одговара.А за сигурна информација или прашај човек со таква вероисповед или сам оди и види со свои очи и увери се. Смешно дури ми изгледа ова, членарина обавезна...кој ку го измислил?

С

сашенко

Гостин
А како е одредено што е морално а што не ако не постои Бог и не ми го дал тоа во совеста? Дали еволуцијата можела да одреди што ќе биде морално, а што не? Кој е критериумот пријателе?
Немаат сите исти морални вредности. А и не биле секогаш моралните вредности исти, тие се моментални стандардни на одобрено однесување во општеството. Збир на правила кои важат за одредено општество, не се секаде и не биле секогаш исти. Денес имаш земји по светов каде жените се третирани како говеда и на тоа не се гледа ако нешто неморално, крадци, насилства, денес во 21век бројот на семејни насилсвта и малтретирања на жените е огромен и се зголемува сеуште. Некаде и хомосексуалците и наркоманите за неморални ги сметаат мада нивната сексуална ориентација и користењето дрога немаат апсолутно никаква врска со нивниот морал. Затоа пак на други места во светот дел или сите сите овие работи се смешни и луѓето се почитувани онакви какви што се и си ги имаат своите права. И како тогаш бог ни ги ставил моралните вредности во главата? Зошто не се кај сите исти тогаш? Зошто мораат жените во некои земји да протестираат и да се борат за против семејното насилство? Зошто бог на нивните мажи не им рекол само почитувајте си ги вашите жени? Нели е семоќен? Ако се негови моралните вредности тогаш тој треба да ја превземе одговорноста за штетите од лошото толквување. Ама не е бог пријателе, наши се тие. Не треба да си верски определен и да веруваш во некој бог за да имаш морал. Зошто јас сум Атеист а ги имам а многу христијани ги немаат моралните вредности на времево во кое живееме. Бог не ни ги ставил преку инка на сите еднакво со неговата праведна рака :pos:, туку ние луѓето сами си ги одредивме. Ги одредивме преку искуствата, научивме со тек на време дека меѓусебнто помагање, почит, толеранција и разбирање ќе ни помогнат на сите да ги оствариме нашите лични цели и нашите соништа а ќе живееме и во едно општество кое ќе ги разбере нашите различни потреби без да не осудуваат за тоа. Пак ќе ти кажам, за ова не ти треба библија, бог, религија...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не се плаќа за влез во црквата, ама се плаќа за влез во дворот. Не можеш ни во дворот да влезеш. Или ако сакаш во црква, треба да го прелеташ дворот.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:01 ---

Така правеше Исус, а по него и апостолите, нели. Го поучуваа народот за Христос и за спасението. Само што треба уште еден чекор да се направи, да се излезе малку надвор, меѓу народот, зашто така учеше Исус. "Одете и научете ги сите народи, крштевајќи ги во името на Отецот, и Синот и Светиот Дух и учејки ги да пазат се што сум ви заповедал..."
Матеј 28.19-20
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:14 ---

--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:25 ---

А бре ти ова сериозно го напиша или...? Ме изнасмеа, по кој калив терен со дупки го имас видено тој Стефан да го шири Евангелието? (а г.г не му прилега на никој човек зашто
(1 Тимотеј: 2:5Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога илуѓето - Човекот Христос Исус)
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:48 ---

Е па убаво си напиша човекот. Па ако вие се декларирате како православни христијани дајте објаснување, коментар или одбранете ја вашата православна вера со факти од Библијата. Или се плашите дали ќе ги најдете. оти ги нема?
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 04:56 ---

А знаеш ли ти дека има луѓе што неможат да платат крштевање, венчавање, погреб...некои и кредитиподигаат за тоа, па со години ги исплаќаат за нешто што еднаш во животот се плаќа. И знам луѓе што се венчаа во католичка црква зачто неможеа да платат, а таму не се наплаќа за тоа. И ќе има за сите попови плата ако владиците си ја вршеле чесно работата, ако не се возат во најлуксузни коли, ако не живеат во луксузни вили и ако не водат луксузен живот. Исус во Ерусалим влезе на младо магаре (не на коњ) за да покаже скромност. Која скромност ја покажуваат владиците кои треба да се слика за Хтистовиот живот?
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:04 ---

Како ќе ги објасниш лицитациите на крстот и лопатите од видеата погоре? Она што луѓето го носат како дар, место за потреби на сиромаси, се продава како на пазар(зејтин, облека, текстил...)? 3800 франака владиката на лицитција ја продаде лопатата. некоја многу голема потреба имала црквата да плати? Расипани се, многу се расипани. Заради материјалните добра и финансии не ја кажуваат на луѓето вистината за чистиот христијански живот и вера кој не значи почитување и вршење на традиции и разни обреди туку нешто многу посуштинско
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:10 ---

А од кои пари го купил тој џип (кој патем не е 30 000 евра туку повеќе), која работа за завршил и за која потреба го има? Каде е скромноста што ја покажуваше Христос и кој на магаре (а не на коњ) влезе во Ерусалим? Ич, ама ич не се разликуваат од фарисеите (горди, самобендисани, на сите јавни настани седат во првите редови...)
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:17 ---

Се издржуваат од донации, дарови(ако некој сака нешто да даде) и од воспоставениот систем на десеток, кој е библиски принцип. А сега како они ги трошат тие средства и дали ги заслужуваат доволно е друга тема. И таму не е чиста работата, ама барем верниците не се обврзани да плаќаат никакви давачки. Патем на крај секој сам ќе одговара пред Бог за сопствениот живот. Не важи "ама тој така правеше "ама сите така правеа" секој сам за себе.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:23 ---

Документите излегоа на вести, целиот народ ги виде во аферата со хотелите. Сега скоро актуелно и со расправијата во австралиската епархија. Лицитацијата на лопатите за 3800 франака. И уште многу други работи има, на локално ниво, некои беа и спомнати од други текстови на форумот.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:28 ---

И Исус беше Цар над царевите, имаа со апостолите своја каса (средства) па скромно живееше, плаќаа и данок на државата. Потоа и апостолите исто во првите цркви покажуваа скомност, дури и за да не бидат на терет на црквата сами заработуваа плетејќи мрежи. Каков пример и впечаток оставаат денешниве владици (горди
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:37 ---

--- надополнето: 15 февруари 2013 во 05:40 ---

Не е точно дека плаќаат членарина која е обавезна, и нема ништо обавезно. Секој може да напише како му одговара.А за сигурна информација или прашај човек со таква вероисповед или сам оди и види со свои очи и увери се. Смешно дури ми изгледа ова, членарина обавезна...кој ку го измислил?
Ауууу чо‘ек, ама си се распишал...

Ето, ја‘ сум сигурен дека токму Ти ќе ги средиш сите проблеми во Светот, истерувајќи ја својата правдина.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
Ауууу чо‘ек, ама си се распишал...

Ето, ја‘ сум сигурен дека токму Ти ќе ги средиш сите проблеми во Светот, истерувајќи ја својата правдина.
И Исус и апостолите не ги средија сите проблеми во светот, ама Исус го победи гревот и возкресна и ни даде надеж, а апостолите го раширија тоа низ целиот свет. Ако и тие (и никој друг) ништо не преземеа ќе постоевме ли денес? Или не треба ли да проговориме јавно за неправилностите и да земеме пример од Исус? На некој тоа очигледно му смета, останатите нека размислат зошто. Тоа се зборува во целата тема.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 00:50 ---
Немаат сите исти морални вредности. А и не биле секогаш моралните вредности исти, тие се моментални стандардни на одобрено однесување во општеството. Збир на правила кои важат за одредено општество, не се секаде и не биле секогаш исти. Денес имаш земји по светов каде жените се третирани како говеда и на тоа не се гледа ако нешто неморално, крадци, насилства, денес во 21век бројот на семејни насилсвта и малтретирања на жените е огромен и се зголемува сеуште. Некаде и хомосексуалците и наркоманите за неморални ги сметаат мада нивната сексуална ориентација и користењето дрога немаат апсолутно никаква врска со нивниот морал. Затоа пак на други места во светот дел или сите сите овие работи се смешни и луѓето се почитувани онакви какви што се и си ги имаат своите права. И како тогаш бог ни ги ставил моралните вредности во главата? Зошто не се кај сите исти тогаш? Зошто мораат жените во некои земји да протестираат и да се борат за против семејното насилство? Зошто бог на нивните мажи не им рекол само почитувајте си ги вашите жени? Нели е семоќен? Ако се негови моралните вредности тогаш тој треба да ја превземе одговорноста за штетите од лошото толквување. Ама не е бог пријателе, наши се тие. Не треба да си верски определен и да веруваш во некој бог за да имаш морал. Зошто јас сум Атеист а ги имам а многу христијани ги немаат моралните вредности на времево во кое живееме. Бог не ни ги ставил преку инка на сите еднакво со неговата праведна рака :pos:, туку ние луѓето сами си ги одредивме. Ги одредивме преку искуствата, научивме со тек на време дека меѓусебнто помагање, почит, толеранција и разбирање ќе ни помогнат на сите да ги оствариме нашите лични цели и нашите соништа а ќе живееме и во едно општество кое ќе ги разбере нашите различни потреби без да не осудуваат за тоа. Пак ќе ти кажам, за ова не ти треба библија, бог, религија...
Сето тоа е така и Бог не е одговорен затоа што покрај другите нешта човекот има слободна волја. Наједнставно еве во еден сегмент слободна волја да го сакам Бог или да не го прифаќа. За да не му служи од страв, туку од љубов. Затоа Бог на човекот му дал слободна волја, зашто не сакал да направи робот, туку човек. Тука е одговорот и на едно друго важно прашање: "Зошто ако Бог е љубов и ако не љуби многу луѓе во светот страдаат?"

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
Да, има „нешто повеќе„. Поимот „поп„ не е баш македонски израз, туку повеќе латински, „папа„, што означува лице во уога на „духовен отец„. Поимот „папа„ скратено му доаѓа „поп„, слично како што американците го читаат поимот „папа„, како „поуп„.

Верните им се обраќаат на свештениците од своите парохиски храмови со изразот „отец„ а не со изразот „попе„. Зависно од чинот од свештеникот, различен е и начинот на обраќање.
А зашто со отец? Дали тоа е наш татко (духовно) и ќе го ставиме ли пред Господ? А наспроти тоа во целата Библија и во молитвата што ја кажа Исус се вели Татко наш за Господ и (1 Тимотеј: 2:5 Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус).
чекам коментар, објаснување...ама со Библиски факти
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 03:15 ---
Донации и доброволни прилози е речици едно те исто. И донациите се доброволни, и прилозите се донации. Зборувам за протестантските цркви.
Сум бил во многу протестантски цркви, во земјава и странство, и се уште не сум сретнал црква која наплаќа чланарина на членовите. Сум слушнал дека такво нешто прават адвентистите, но не и нормалните протестантски цркви.
--- надополнето: Oct 19, 2011 2:36 PM ---

И кај адвентистите не се наплаќа членарина, не бидете смешни, туку има воспоставено систем на десеток што е библиски принцип. Информирајте се подобро. На едно место го прочитав тоа (членарина) и сега сите го користите, а не е така.
Точно, им се обраќаат токму онака како што Христос забрани да им се обраќаат:

"И никого на земјата не нарекувајте го свој ‘отец’, зашто е Еден вашиот небесен Отец."
(Исус Христос во ев. Матеј 23:9, Библијата)

Но нели кој го ферма Исус, битно е чест да им се укаже, да се задоволи нивното честољубие и славољубие.
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 03:33 ---
Ајде де!...

Еве, јас сум речиси цел ден низ градов, и цел Божји ден гледам тешка „сиромаштија„ која цел Божји ден се вози со коли, во секоја кола има дури по еден патник (шоферот, нели..) ама згора на све, ние сме, нели, јаааако сиромашен народ, со ниски плати и пензии, со низок стандард, со нередовни плати, ама за коли и за гориво-ска пробљем, така!???

АЈ, кажуј прикаски на други места, немој на очевидци да им кажуваш...
Поповите, а најмногу владиките се претставуваат како духовни водачи на народот, нели. И треба да живеат по примерот на Христос. Е па тогаш нека покажат и христијанска скомност како Исус и апостолите, они треба да бидат пример за народот. Ако зборуваме на твој начин ќе излезе вака: Виделе луѓето како живеат свештениците, што прават, што возат, а нели они треба да бидат нивни пример, духовни водачи, па ги следат. Ама слепи се и едните, и другите. Треба ли свештениците да прават се што прават луѓето во градот (да лажат, да крадат, да се опиваат, да одат по туѓи жени и слични нешта)?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А зашто со отец? Дали тоа е наш татко (духовно) и ќе го ставиме ли пред Господ? А наспроти тоа во целата Библија и во молитвата што ја кажа Исус се вели Татко наш за Господ и (1 Тимотеј: 2:5Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус).
чекам коментар, објаснување...ама со Библиски факти
--- надополнето: 16 февруари 2013 во 03:15 ---

--- надополнето: 16 февруари 2013 во 03:33 ---

Поповите, а најмногу владиките се претставуваат како духовни водачи на народот, нели. И треба да живеат по примерот на Христос. Е па тогаш нека покажат и христијанска скомност како Исус и апостолите, они треба да бидат пример за народот. Ако зборуваме на твој начин ќе излезе вака: Виделе луѓето како живеат свештениците, што прават, што возат, а нели они треба да бидат нивни пример, духовни водачи, па ги следат. Ама слепи се и едните, и другите. Треба ли свештениците да прават се што прават луѓето во градот (да лажат, да крадат, да се опиваат, да одат по туѓи жени и слични нешта)?
zokik,
slow down.

И внимавај да не пропуштиш некој „...библиски цитат...„.

А у меѓувреме, застани пред огледало, поглеј си ја фацата и види колку греди имаш во очите. Након то, зачисти ги то гредите, и ој да им продаваш демагогии на свештениците...разбираш.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
А у меѓувреме, застани пред огледало, поглеј си ја фацата и види колку греди имаш во очите. Након то, зачисти ги то гредите, и ој да им продаваш демагогии на свештениците...разбираш.
Опааа те фаќа лична нерва за свештениците и попојте а?
Да не ти направил некој од нив добар роуд трип низ Македонијава а? До некое хотелче или манастирче..

Знаеш.. има бесплатни програми за помош на лица злоставувани од свештеници и попови.. имаш СОС телефон за насилство, МЦСР на РМ, а впрочем обрати се до Детската амбасада МЕЃАШИ, може ќе ти помогнат.. ки знај... :D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Опааа те фаќа лична нерва за свештениците и попојте а?
Да не ти направил некој од нив добар роуд трип низ Македонијава а? До некое хотелче или манастирче..

Знаеш.. има бесплатни програми за помош на лица злоставувани од свештеници и попови.. имаш СОС телефон за насилство, МЦСР на РМ, а впрочем обрати се до Детската амбасада МЕЃАШИ, може ќе ти помогнат.. ки знај... :D
Ко‘а некому че му зафалат „аргументи„, чудна работа мајката, веднага преоѓа на проверената финта: а таа се састои во упатуење лични навреди, демек: „...леле, ама го заебав мојов неистомисленик...„. И тоа вака јавно, на форум.

Разбира се‘, ја‘ не останувам „кусур„ па затоа можа‘ да Ти ги препорача‘ душевната болница во Злокуќани или гробиштата у Бутел.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
zokik,
slow down.

И внимавај да не пропуштиш некој „...библиски цитат...„.

Ти си се фатил само за тој стих и за тоа какви коли возеле луѓето низ град. Да имаше аргументи ќе дискусираше на темата со факти. Ама ги немаш и се вртиш едно те исто.
Како ќе го објасниш ова, види го како само зборува, ова е свештено лице? жално за луѓето што го слушаат и ги лаже
http://www.youtube.com/watch?v=JIV5QnGWkuQ

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти си се фатил само за тој стих и за тоа какви коли возеле луѓето низ град. Да имаше аргументи ќе дискусираше на темата со факти. Ама ги немаш и се вртиш едно те исто.
Како ќе го објасниш ова, види го како само зборува, ова е свештено лице? жално за луѓето што го слушаат и ги лаже
http://www.youtube.com/watch?v=JIV5QnGWkuQ
zokik,

дали лажеш?

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
zokik,

дали лажеш?
Ќе ти одговорам кога ти ќе ми напишеш коментар за она што го пишав поткрепен со библиски факти и објаснување или коментар од она што го виде на снимката. Прво пиши, па после поставувај прашања.

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Бесплатно добивте бесплатно давајте,Да, неговите вистински следбеници не требало да наплаќаат за својата служба. Освен тоа, и самиот Исус ни дал пример служејќи им на другите без да бара некаков надомест за тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom