- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.710
- Поени од реакции
- 8.725
1. Ме мрзи да објаснувам, повикана сум почесто од што сакам, веќе цел форум знае што е и зошто е, нема потреба да се повторувам, досадно е.Гледај си за себе, не се секирај за другите дали одат или не одат во црква, џамија или било што. Незнам по кој основ се наоѓаш ти повикана да ги “упатуваш“ луѓето. Тоа што си ја “превоспитала“ баба ти мислиш дека ти е некој успех? За пофалба? Не си ми јасна баш.
За фискална, верските заедници си се договорија со државата и се надвор од законот. Исправо или не, тоа е друга тема.
Во сите цркви имаш допис од синодот на МПЦ со важечки тарифник. Не ја одредува цената попот.
За сиромашни, загрозени социјални случаи, секогаш поповите прават отстапки. Барем тие попови што јас ги познавам. Ако желба на покојниот била да биде закопан со поп, ќе му дојде поп на погребот, без разлика дали семејството има или нема пари да плати.
Не реков јас дека сите попови се цвеќиња за мирисање ама вулгарно е поради неколку примери, сите да ги оцрнувате а плус при тоа да ја обвинувате и верата дека виновна за ова или она.
2. Попот ја одредува цената зошто никој не може да го казни. И реков сакам официјален тарифник од МПЦ да ми обезбедиш, како верник треба да го знаеш.
3. Секогаш? Тоа на друго место да лажеш. Или може и тебе те лажат, што знам.
4. Покојниот најчесто цеф го боли дали некој му пее и му бае, покоен е, аш, не постои. А и во моментите на умирачка, не му е до поповите. А макар и да сака, еве дедо ми да сакал на погреб да му пеат... немало, оти пости беа.
5. Далеку повеќе се од неколку.
6. Верата е виновна за многу работи, море за повеќе од многу, ама тоа е - друга тема.