Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
drugar zboruvame za slucai kade sto site vo domot se pruburame najrano vo 4 casot popladne, kolku treba da se zapali, da potera ognot i na kraj da se stopli, nemame penzioner doma, da go lozi kumbeto..pa da bide toplo koga se prbirame. kaj nas so inverterot pusten vo 16 casot, postignuva temperatura od 21 stepen vo 16 i 15. vo sekoj slucaj izleguva po evtino...i pred se po komfortno
Ни јас немам никој дома си доаѓам во 2 и го палам и за 15 мин е топло. Затоа се измислени камините и има суви дрва.
А некогаш па во 7 сабајле го наредам дебели дрва и си има жар до 2-3 попладне.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 09:38 ---
Kaj gi navagas za 1800 den? Od tie *matnite* se verovatno. :D
Nema veze,top e cenata.
Од циганите ги земам. :D Абе не се матни што и на полицајци носат вакви дрва и на нив им одговара некој да им набавува за пола цена. Инаку ако земам повеќе од 3 метри кубни ги даваат за 1600 ден. А пак зимно време кога ќе снемаат пари и за 1000-ка носат. :D
Имам купено и онакви од шумско претпријатие тие крадат.
Ги редат има голема празнина меѓу нив и на 3 метри кубни, пола кубик им останува.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 09:44 ---
ауууу од 15 окромври? рано бре
јас дури вчера посериозно ја уклучив климата да ме догрее, . во меѓувреме ја користев, ама 10 мин најмногу во денот. реков, ,имам топ изолација па сега си ги враќам парите. конвекторот уште не е уклучен, ама ..... за една недела најмногу ќе мора и тој. а сметка, под 5000 ден не е, ама тука вкупно доага со струјата и за други потреби, бојлер, машина за алишта и сл. мене и 10 000 да ми дојде нема да се жала, тоа најмногу може да биде 2 месеци, другите ...... 5-6-7000 зависи
10.000 па на некои платата треба да им иде само за ЕВН. :eek:
Мене со сите овие работи и два фрижидери, голем и мал бојлер, само без клима ми доаѓа сметка 1600-1800 ден, а минтото зимо кога беше поефтина 1000-1300 ден кој не верува ќе му ја сликам. Овие работи ги уклучував само на ефтина струја. :D
Во кафана ќе ги дадам парите ама на ЕВН не.

Вие што се греете на струја ви се исплќа ли тоа, колкава ви е сметката?
Јас со 12 метри кубни дрва греам 80 квадрати. Дрвата ги купувам по 1800 ден и се греам од 15 октомври до 15 Мај.
Или во просек ми е по 3000 ден месечно.
Греалка не користам веќе 3 години затоа што еден месец сметката ми дојде 5000 ден и тоа не беше нон стоп вклучена. Мене тоа чудо не ме топли треба се да сум до неа.

ијаааа.... ај да научам и јас нешто... значи ти тврдиш дека со помалку 1,5 кубик дрва грееш цел месец 80 квадрати? како бе друже? ја ложиш печката и ги држиш другите врати отворени или имаш камин-котел на дрва па со радијатори грееш? 80 квадрати? ај појасни каков систем имаш што со помалку од 1,5 кубик (поточно 1,2 кубици) грееш месечно 80 квадрати?

Ako ima ovde nekoj so termo,kolku izlaga esapot da zagrevaš otprilika 35m2 so termo,so toa sto ke ja punis navecer so eftina struja? Bez da duva znaci ke se puni samo navecer od 10h do 5 sabajle.

Јас лани бев со термо и вака изгледаше кај мене.

Просторија околу 20м2 термо печка 6-ка полнење од 7 до 11 посто тогаш ми е евтината на стар сат :) (4 сати за фул полнење)
6kw x 4= 24 kw дневно или 700 - 800 kw месечно или околу 2500 ден. месечно пошо само на евтина се полни. Е сега по некогаш имаше потреба да се полни и 5-6 саати бидејќи навечер ја дував кога беше - 25 во Битола... така да од 2500 до 3000 ден месечно.

Поздрав,

Абе кај си ти , жив си ??
Види од Битола сум и точно ги знам какви се зимите тука.
Од друга страна цел живот се расправам со грејни тела така да малце сум поупатен во проблематиката.
Инаку јас се греам на дрва и имам еден конвектор онака за во зол час што би рекле. Моите се греат на термо печка цел живот ( значи поголем дел од животот и јас), додека во другата соба има и конвектор од оние француските квалитетните.
Затоа и ти реков плацебо ефектот е многу моќна работа, па додади го на тоа и турбо рекламите кога излегоја и сето тоа си го прави своето.
Инаку реално гледано конвекторот не е ништо друго освем најобичен калорифер со димензиониран греач на кој не му треба мотор да го лади, доволно е и струењето на самиот воздух за да грејачот не прегори ,ама како ке му продадеш нешто на некој по 5 пати поголема цена ако кажеш дека е калорифер:).
Сепак за вашите пари се работи па секој како му одговара.

BRAT KOLKU BESE STRUJATA NA OKTOMVRI, I KAZI MI KAKO JA PUSTASE POSTOJANO ILI SAMO DODEKA BEVTE DOMA, JAS NAMESTIV LG 24
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=201886
PRED DA JA KUPAM CITAV SPECIFIKACII NA KAKVI LI NE SAJTOVI, MNOGU E FALENA. PISUVA DEKA POSTOJANO AKO RABOTI KE TROSI NE POVEKE KAKO DVA FRIZIDERA, KLIMATA RABOTI ODLICNO, ZATOPLUVA PROSTORIJA OD 40 KVADRATA OTVOREN PROSTOR ZA NEPOLNI 15 MINUTI. NO SMETKATA I BAS NE DOJDE TAKA MALA, NIKAKO NEMOZAM DA PRESMETAM, ZOSTO VO SPOREDBA SO LETOTO, STRUJATA KAKO CELO E POSKAPA, A I POVEOE SE VKLUCUVA BOLJEROT. KAZI MI KAKO BESE KAJ TEBE?

Kazi kolku ti dojde struja za noemvri ... posto i jas ja gledam i se mislam megju taa - LG 24 SQ i ovaa od technomarket - Samsung AQV 24 PSB

Eve za sporedba ke ti kazam deka momentalno imam LG 12 inverter (stara vekje 6 godini), i ne me gree dovolno na ovie 40 m2. Vklucena e sekoj den od 7 do 24 od prilika i smetkata mi dojde okolu 5500 den. Potrosuvackata i e 1.4 kW/h na maximum...

Znaci sega dilemata mi e LG ili Samsung... aj mala sporedba :

LG: КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ: 8.44 KW( 0.9-11.4 )
ПОТРОШУВАЧКА НА ГРЕЕЊЕ: 2.3 KW

Samsung: КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ 7.8KW
ПОТРОШУВАЧКА НА ГРЕЕЊЕ 2.2KW

Izleguva deka LG-to e podobro, posto za 0.1 KW pogolema potrosuvacka dobivas pogolema energija 8.44 vo odnos na 7.8...
Ali mora da kazam deka ne sum mnogu zadovolen od LG-to posto mnogu buka stvara vnatresniot del. Kaj vujko mi gledam Samsungot ne se slusa. E sega negovata klima ne e inverter, pa mozda zatoa stvara pomala buka, ako ima toa vrska ...

Ako moze nekoj da mi kaze dali se isplati da zemam pilinska pecka(kako i da se vika) za 20 m2 iam termo ama vrska nema so toplenje treba i klimata da ja pustam za me zgree, imam i od ovie glrealkive sto se so 3 cefki ama vrska nema plus mn trosi struja. Imam slusnato deka troselo negde edna boca(12 litra ama bocite sobiraat i poveke taka da moze da se narede i toa :) ) za edna nedela, pa ako stavam za 800 denara plin( negde 18 litra) mozda i za nedela ipol ke mi se fati. E sea ako veke se isplati nekoj da preporaca nekoja kvalitetna(sepak se raboti za plin), gi gleam ovie od bricolaz ama neznam nekako ne mi se sigurni.???

Kazi kolku ti dojde struja za noemvri ... posto i jas ja gledam i se mislam megju taa - LG 24 SQ i ovaa od technomarket - Samsung AQV 24 PSB

Eve za sporedba ke ti kazam deka momentalno imam LG 12 inverter (stara vekje 6 godini), i ne me gree dovolno na ovie 40 m2. Vklucena e sekoj den od 7 do 24 od prilika i smetkata mi dojde okolu 5500 den. Potrosuvackata i e 1.4 kW/h na maximum...

Znaci sega dilemata mi e LG ili Samsung... aj mala sporedba :

LG: КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ: 8.44 KW( 0.9-11.4 )
ПОТРОШУВАЧКА НА ГРЕЕЊЕ: 2.3 KW

Samsung: КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ 7.8KW
ПОТРОШУВАЧКА НА ГРЕЕЊЕ 2.2KW

Izleguva deka LG-to e podobro, posto za 0.1 KW pogolema potrosuvacka dobivas pogolema energija 8.44 vo odnos na 7.8...
Ali mora da kazam deka ne sum mnogu zadovolen od LG-to posto mnogu buka stvara vnatresniot del. Kaj vujko mi gledam Samsungot ne se slusa. E sega negovata klima ne e inverter, pa mozda zatoa stvara pomala buka, ako ima toa vrska ...
BRAT KLIMATA ZA BUKA, NE PRAVI BUKA...OSVEN KOGA E PUSTENA A TEMPERATURATA NA SOBATA E 10-15 STEPENA PO NISKA OD TAA STO SAKA DA SE POSTIGNE, NO POTOA NE SE SLUSA, JAS GREAM OTVOREN PROSTOR 40 KVADRATI. I NAVISTINA E SOVRSENSTVO. SMETKATA DOJDE 4700 DENARI, NO TREBA DA SE IMA VO PREDVID DEKA VO SPALNATA IMAM USTE EDEN INVERTER LG 12 KOJ GO PUSTAME OD 22 DO 07 CASOT SABAJLE, T.E. GO GASIME 24-TA I GO PUSTAME TOJ, NO IMA I DRUGA POTROSUVACKA, A KAKO CELO I STRUJATA E POSKAPA OD LAZNI, A I JA NEMA EVTINATA STRUJA, A DOMA SME 5 DUSI, BOLJEROT E SEKOJ DEN PUSTEN, PO NEKOGAS I DVATA, TAKA DA NEMOZAM DA NAJDAM SREDINA.

Дали може да се постави внатрешна изолација, наместо надворешна, има ли разлика во материјал, цена,....

Дали може да се постави внатрешна изолација, наместо надворешна, има ли разлика во материјал, цена,....
Во секој случај е поевтино од надворешна. Само на скелиња ке заштедиш поприлично.
Негативна страна е што си го смалуваш просторот за онолку колку е дебела излоацијата.
Сега има неколку опции и сигурно ке постираат некои кои се подобро запознаени со оваа пробематика.
Првата е гипс картон а во просторот помеѓу постоечкиот зид и картонот да биде исполнето со камена волна или така нешто слично. Секако ова мислам дека е поскапата варијанта.
Другата е стиропор или стиродур или комбинација од двете па над него мрежа со лепак за стиропор,па некој тип на внатрешен малтер или така нешто.
Ако си поумешен ова можеш и сам да го изведиш, не е некоја филозофија што драстично ке ја намали цената.
Сега ај да видиме другите какви искуства имале во врска со ова.

Абе кај си ти , жив си ??

еве друже... се копрцам некако... читам тука стручна литература по форумиве... учам и јас по нешто, нели зима иде, па да научам како е најекономично да се загрее човек... еве примери со кубик и нешто грее 80 квадрати месечно... ако го постигам и јас тоа ке бидам многу среќен... или се мислам да опнам 2-3 клими, пошто не замрзнуваат на -15 или нешто појако, пошто инвертер не замрзнува... или се мислам нешто друго..на пример домача жута или бела, у комбинација со секојдневно прождеравање на грав и кисел купус, па така ракиката нема да ти дозволи да смрзнеш а купус+грав е абнормално прдење, па за под кебе и јорган таман имаш акумулирано топлинска енергија за да истераш цела ноќ...

а да... денес еден ми препорача да си купам печурка плинска, онаква боцата у нејзе што влага и да сум си ја турел у сред дневна (ја собирало, била висока “само“ 2,4 метри а дома ми било 2,‘ метри) и ако сум си ја украсел уметнички ке било одличен декор... а широчина фаќа одприлика како еден фрижидер...

па така.. сега се чудам и се мислам што да правам...

ти што би направил?

еве друже... се копрцам некако... читам тука стручна литература по форумиве... учам и јас по нешто, нели зима иде, па да научам како е најекономично да се загрее човек... еве примери со кубик и нешто грее 80 квадрати месечно... ако го постигам и јас тоа ке бидам многу среќен... или се мислам да опнам 2-3 клими, пошто не замрзнуваат на -15 или нешто појако, пошто инвертер не замрзнува... или се мислам нешто друго..на пример домача жута или бела, у комбинација со секојдневно прождеравање на грав и кисел купус, па така ракиката нема да ти дозволи да смрзнеш а купус+грав е абнормално прдење, па за под кебе и јорган таман имаш акумулирано топлинска енергија за да истераш цела ноќ...

а да... денес еден ми препорача да си купам печурка плинска, онаква боцата у нејзе што влага и да сум си ја турел у сред дневна (ја собирало, била висока “само“ 2,4 метри а дома ми било 2,‘ метри) и ако сум си ја украсел уметнички ке било одличен декор... а широчина фаќа одприлика како еден фрижидер...

па така.. сега се чудам и се мислам што да правам...

ти што би направил?
Јас да сум на твое место ке направам комбинација клима инвертер да ја поврзам на парното. Тоа фреонот нека врти низ цевки. Ако биди да биди;)

Mnogu podobro e nadvoresna izolacija i sekako poskapo. No podobro vnatresna nego li nikakva.
Gips karton so tervol 10-15cm, i sto e mnogu bitno, da se izolira tavan ako imas moznost, ako nad tebe e ploca koja ne se gree.
So nekade 12evra za m2 gips so izolacija parite gi vrakas vo edna polusezona ili sezona.

Mnogu podobro e nadvoresna izolacija i sekako poskapo. No podobro vnatresna nego li nikakva.
Gips karton so tervol 10-15cm, i sto e mnogu bitno, da se izolira tavan ako imas moznost, ako nad tebe e ploca koja ne se gree.
So nekade 12evra za m2 gips so izolacija parite gi vrakas vo edna polusezona ili sezona.
Онака ме интересира што ке му фали со стиропор или стиродур. И зидовите и таванот, па после фино лепо да го изглетова да личи на нешто. Не е вака и поевтино и попрактично од гледна точка на мајстори, пошто сепак гипс картонот не е баш така едноставен за местење.
Твое мислење предности мани ??

ијаааа.... ај да научам и јас нешто... значи ти тврдиш дека со помалку 1,5 кубик дрва грееш цел месец 80 квадрати? како бе друже? ја ложиш печката и ги држиш другите врати отворени или имаш камин-котел на дрва па со радијатори грееш? 80 квадрати? ај појасни каков систем имаш што со помалку од 1,5 кубик (поточно 1,2 кубици) грееш месечно 80 квадрати?
Каминот е таков од сите страни дава топлина и држи жар. . Вратите ми се отворени секаде. Да 80 квадрати освен купатило и ходник.
12 метри кубни/6-7 месеци по 1.7-2 метри кубни дрва во месец. Живеам во стан залепен од двете страни со други станови и е изграден со дебели бетонски зидови. Подобра изолација нема од ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom