kooperativa
Г-ин Пола Милениум
- Член од
- 2 октомври 2012
- Мислења
- 7.633
- Поени од реакции
- 8.601
ок, кога збориме за печки и грејни тела се мисли на kw/h. значи потрошена моќност на часУфрлисе слободно, нема проблем.
Ајде прво ке те прашам што е конвекторот и што е термо печката и во што е разликата една со друга, посебно принципот на греење.
Друго ете малце постручно прашање.
Какво за тебе значење има тоа kw .
Колку троши струја?
Колку е неговата моќност?
Колкав простор може да загрее?
Те прашувам пошто и колите се во киловати пишани.
Значи ли тоа дека тие трошат струја?
Значи ли тоа дека ако ја паркирам дома ке можам да се греам на неа.
Ете можеби и не си запознаен и печките на пелети се означени во киловати.
Можеби ти има логика пошто работат на струја.
Но што правиме кога и камините на дрва се означени во киловати. Нити имаат приклучок на струја нити трошат.
Од каде пак сега ова.
Ете кога се реши да се уфрлиш повели образложи.
за колите kw е ознака за моќност. w=моќност.
палетите мислам дека треба да се обележани со мерна единица калории. односно колку топлина може да емитува тоа тело на такво или онакво гориво. а ако е ставена kw, тогаш е компаративно изведено од калориите
е сега најбитното што ме праша. колкав простор може да загрее. за ова мора да се земат во обзир неколку работи. изолација на ѕидови, прозори и врати, под (дали има некој под тебе или е подрум, а и над тебе исто важи, и како последна ставка што треба да се земе во обзир е дали си на ветровито место или не. во мојот случај е, имам одлична изолација на ѕидови, прозори и врати (скапо ама исплатливо и тоа го имам сменето во тек на 3 год, никако наеднаш), и сум на провев. од 3 страни не сум опколен со други станови и има голем провев од надвор.
а за принципот на раб на конвекторите и печките, ............ и двата работат на грејачи, но пецката има цигли кои се загреваат и треба да даваат топлина подолго време. и се е тоа супер во теорија, ама праксата некако сосема спротивно кажува. како и зошто не знам одговор. конвекторите пак по теорија би требало да се 1000 пати поскапи ама не се, а грејачот работи 24 часа. и трагедијата да биде поголема, ....... загреваат поголема површина.
така да, за тие 35м2 што ги спомнува valvoline мислам дека би му биле доволни 2 ком од по 1kw.
се надевам дека разјаснив бар малку. тоа е мое искуство. и пак ќе назначам, сигурно има подобри начини за греење, ама во мом не сум во можност да барам и екпериментирам.
сакаш ладно да ти биде а да плаќаш многу за струја?