Карфур предизвика пад на цените и ја раздвижи конкуренцијата, колку време ќе траат ниските цени?

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
истите модели на патики што ги има на западот ги има и во нашите продавници,само помал избор..Незнам од кај ви е митот дека све е фејк кај нас..Точно е дека се произведуваат во кина и после преку овластен дистрибутер се продаваат кај нас..Ги носат преку грција.Мислам дека сите најк патики се произведуваат во кина,не значи дека се неквалитетни ако се од таму.

HTML:
https://rapidshare.com/files/1363898179/carrefour.rar

Фала Богу на некој му текна.Гледам си се намачил со сликање али знај дека го цениме ова барем ние од форумот :) Иначе го разгледав каталогот и има интересни работи за купување.Шеќер и руска салата here we come :)

За да дојде до притисок до другите ланци на маркети како што се Тинекс,Тедико,Веро,Кам и слично Керфур ќе треба да се помачи за тоа.Ова е само 1 продавница а за да има ефект би требало да има 2 до 3 највеќе во Скопје за да бидат распоредени по целиот град и да имаат притисок врз конкуренцијата.Цените ги размрдаа ама со 1 продавница незнам тоа како би било.Во секој случај сигурно гледаат по бројките од овие денови дека дефинитивно им се исплати да инвестираат и натаму.Иначе цените се тие во Керфур нема да има поскапување како некои што мислат затоа што тие работат под тој принцип.

А платите како се движат во Карфур знае некој???
Платите никакви! 9,500 за работа од јутра.... до курца! Барем таква обврска имаат вработените првите 6 месеци од стажот - да работат прекувремено а за тоа да не им се плати!

Иначе цените се тие во Керфур нема да има поскапување како некои што мислат затоа што тие работат под тој принцип.

Карфур ке си остане со наjниски цени, но ке има поскапување.
Првите неколку седмици цените на некои производи са шокантно ниски, лугето добиват навик да одат до Карфур, но понатамо цените се вдигат, но пак са идеа пониски от тие на конкуренциjата.

Фала Богу на некој му текна.Гледам си се намачил со сликање али знај дека го цениме ова барем ние од форумот :) Иначе го разгледав каталогот и има интересни работи за купување.Шеќер и руска салата here we come :)

па и 3 лименки кока кола за само 49ден, само дали е наше производство или не, некој ако земал нека каже.

Карфур ке си остане со наjниски цени, но ке има поскапување.
Првите неколку седмици цените на некои производи са шокантно ниски, лугето добиват навик да одат до Карфур, но понатамо цените се вдигат, но пак са идеа пониски от тие на конкуренциjата.

Се додека се поефтини од другите тогаш се исплати.

па и 3 лименки кока кола за само 49ден, само дали е наше производство или не, некој ако земал нека каже.

Мислам дека горе прочитав дека колата била француска не сум 100% сигурен ама мислам дека така видов.

Платите никакви! 9,500 за работа од јутра.... до курца! Барем таква обврска имаат вработените првите 6 месеци од стажот - да работат прекувремено а за тоа да не им се плати!
Баш никакви.Имав другари минатото лето кои работеа сезонски во Тинекс Охрид.Плата им беше скоро 12 000 ден.Тие стално вработените земаат плата од 15 000 ден нагоре.Скопски Тинекс сигурно имаат повисоки плати.
Овие од Карфур имаат ниски цени,ама и ниски плати изгледа.:facepalm:

Баш никакви.Имав другари минатото лето кои работеа сезонски во Тинекс Охрид.Плата им беше скоро 12 000 ден.Тие стално вработените земаат плата од 15 000 ден нагоре.Скопски Тинекс сигурно имаат повисоки плати.
Овие од Карфур имаат ниски цени,ама и ниски плати изгледа.:facepalm:

Кој те лажеше бе сине дека земаат по 15 000???Ако земаат толку досега ќе имаше редици од луѓе што молат да се вработат во Тинекс,Кам,Веро,Тедико и остали.Што поголем промет тоа поголема плата;)

Епа "тате" јас пишам колку земаа другариве сезонски 11.400.Е сега ми рекоа дека постојано вработените земале 15 000,што ми има логика мене.Прајме муабет за Тинекс Охрид тој главниот на плоштад.Тој маркет таму има најмногу промет од сите маркети во Охрид.За на лето да не прајме муабет.
Епа овие фраериве од Карфур многу нешто шкрти на пари.9500 ден.Што плата е таа бе,па посебно за во Скопје.:facepalm:

истите модели на патики што ги има на западот ги има и во нашите продавници,само помал избор..Незнам од кај ви е митот дека све е фејк кај нас..Точно е дека се произведуваат во кина и после преку овластен дистрибутер се продаваат кај нас..Ги носат преку грција.Мислам дека сите најк патики се произведуваат во кина,не значи дека се неквалитетни ако се од таму.
Е тоа е она што ме нервира. Сакав пред извесно време да си купам Адидас, кога гледам...пффф во секоја продавница БУКВАЛНО истите модели, исти цени. И тоа 4-5 модели само се вртат..а кога ќе видам на нет какви се модели има адидас...ми се плаче :place:

истите модели на патики што ги има на западот ги има и во нашите продавници,само помал избор..Незнам од кај ви е митот дека све е фејк кај нас...
Од лично искуство зборуваш?
Си купил некогаш ист модел од тука и од надвор? Извесно не, зошто не би зборувал вака на памет.

Не е поентата дека е се фејк, туку дека тука не можеш да знаеш што е фејк а што не е...
Втора поента што не успеваш да ја разбереш е дека големите произведувачи, без разлика дали произведуваат чевли, техника или автомобили, -немаат ист квалитет на производот на различните пазари... заради различните побарувања на тие пазари.
Со други зборови тоа што проаѓа тука не проаѓа на запад. Тука ќе купиш на пример патики кои ќе се скинат по неколку месеци и ќе си кажеш ЈБГ треба купам нови... за разлика од западот каде можеш да пријавиш поплака која ако е валидна ќе биде уважена затоа што таму службите за заштита на муштериите не постојат реда ради како тука. Затоа таму истиот модел патики ќе биде направен од други материјали од патиките што ги носат тука...

Ме мрзи сеа да ги сликам двата пара Рибок купени у размак од 2-3 месеци, првиот од Германија вториот од ГТЦ... дап разлика има иако двата пара се исто време носени.

Очигледните работи се очигледни.

Тоа што не е очигледно (за доста луѓе), е дека во вакви банана (пипер?) држави, ѓубрето како Хајк се пакува и етикетира како Најк -па уште се продава и во ГТЦ.
Потоа и Најк што е произведен за банана државите е направен со друг квалитет од Најк за западот. Ова го тврдам од сопствено искуство... макар и еднаш во неколку години да отидам на патување во нормална западна држава не се враќам без неколку пара патики.

Иако со повеќе отворени продавници од познатите европски/светски ланци се надевам дека ќе добиваме макар оригинални бренд производи за источниот (банана) пазар.
Ова е сосема друга работа и е точно.
Навистина големите компании како Милка Нестле или за козметика, и секако и компаниите од други бранши, го прават тоа. Тие за источна и југоисточна Европа, праќаат производи со по слаб квалитет.
Ова не го измислив, него имаше истражување во Словачка, кое го покажа ова. Големите компании се бранеа со дипломатскиот став, дека "содржината на нивните продукти е прилагодена со побарувањата на локалните пазари".

Јас имам приметено, на пример дека грчката Нутела која се произведува таму, е многу подобра од нашава (што се праи у Полска). Сеа некој ќе рече дека е глупо да се м'кне посрање Нутела дури од Полска, коа иаме тука до гз, боља. Е тоа, најверојатно е политика на Нутела, за тие и тие пазари - таква, за други другачија. А можеби и самиот дистрибутер нашол дека полската му е поевтина, поисплатлива, мада ја продаваат тука, со иста, или за нијанса повисока цена од таа у Грчка.

Јас сум за тоа, по секоја цена да се избегнуваат Хајк фирмите, поради ужасно ужасниот квалитет, а и Најк, затоа што се прескупи кај нас, а могуче е да се, што би рекле, втора класа.
Купувам фирми кои нудат квалитет, не зависно дали се познати или не. На пример Милка се исто доста посумњиви на вкус од истата у Швајцарија (сум пробал). Али затоа на пример Европа, има една линија ексклузивни чоколади, кои се топ (не ги гледајте нивните други производи).
Или пак, оние итаљанскине Дели Амбруѕи, ли (како и да се чита), тие се исто бољи и од Милка и од Нестле (кај нас што се продаваат).
Ваков пример е Кам маркетиве, неќу на Орце Камчев да му праам релклама сигурно, али таму има најбољи однос цена-квалитет, кај 80% од производите.

Како и да е, шкљ производите кои копираат големи фирми (само со изгледот на производот), се посрање избор одколку втора класа производи од јаки фирми, мада и тука има градација. На пример оноа иранскине пежоа, од погоре, не се ни за у штала да ги стаиш, кокошки јајца да несат у нив...
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 14:26 ---
...
Не е поентата дека е се фејк, туку дека тука не можеш да знаеш што е фејк а што не е...
Овој момент ми е многу чуден кај луѓето, кои повеќето навистина имаат проблем да познаат што е фејк, а што не. ја никад не сум го имал тој проблем, мада у еден-два случаи сум се подзамислил...

За атер на точноста, да кажам дека треба да се разликуваат фејк производи со нефејк етикета, од оригинални производи со втора класа..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom