Kindle

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.009
Поени од реакции
5.664
Колку би ме коштало Kindle Paperwhite се на се, колку му доаѓаат царини и други додатоци?
Засега не може да се нарача за кај нас, ама кога ќе почнат да испорачуваат, доларот само ќе го замениш со евро, вака грубо кажано околу 160 евра би те чинело.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
Го купив како поклон за сестра ми и можам да кажам дека е одличен.Има подобар контраст од мојот Kindle Keyboard и многу е полесен.
Убаво, можеби го смениле произведувачот на екраните за 4ките а можеби едноставно си имал среќа.
Додека не почнат да преовладуваат ваквите искуства на форумите како mobileread, советот за 4ките уште стои: Buyers beware.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Убаво, можеби го смениле произведувачот на екраните за 4ките а можеби едноставно си имал среќа.
Додека не почнат да преовладуваат ваквите искуства на форумите како mobileread, советот за 4ките уште стои: Buyers beware.
Што е поточно проблемот со 4ките? Не сум запознаен со ова. Читав на нет дека со новиот апдејт сите 4ки ќе добијат поголем контраст и појака црна боја.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Мислиш за петките ^ ^. Четврта генерација се овој ја што го имам. Друго што забележав е дека само Paperwhite се со новиот екран со поголема резолуција, обичниот од 69 е истиот екран и батерија како и претходниот т.е. четвртата генерација само со црн дизајн.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Мислиш за петките ^ ^. Четврта генерација се овој ја што го имам. Друго што забележав е дека само Paperwhite се со новиот екран со поголема резолуција, обичниот од 69 е истиот екран и батерија како и претходниот т.е. четвртата генерација само со црн дизајн.
Најди го најновиот фирмвер на страната на амазон.
New features in this update include:

• Improved reading font that is higher contrast and crisper so that you can enjoy a paper-like reading experience.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
Што е поточно проблемот со 4ките? Не сум запознаен со ова. Читав на нет дека со новиот апдејт сите 4ки ќе добијат поголем контраст и појака црна боја.
Софтверскиот упдејт?
Нема врска, тоа е за надминување на „проблемот„ со фрекфенцијата на рефрешот на екранот. Сублимирано во една реченица: 4ката има помала батерија и Амазон софтверски го има подесено refresh-от на екранот да се случува поретко -еднаш на секои 6 менување страна (e-ink екранот троши струја само кога се менува содржина на екранот, поретко правење на рефреш штеди батерија ама остава артефакти како точки и бледи остатоци од предходната страна на книгата).

4ките имаат поефтини (понеквалитетни) екрани од 3ките (кindle keyboard). На спецификации е наводно истиот pearl екран ама искуствата на корисниците (кои ги имаат и двата модела) велат дека 4ките се приметливо полоши: полош контраст, потемна позадина, по-нечитлив текст.
Подетално тука:
http://www.tomshardware.com/reviews/kindle-e-book-reader,3040-3.html

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Најди го најновиот фирмвер на страната на амазон.
New features in this update include:
  • Improved reading font that is higher contrast and crisper so that you can enjoy a paper-like reading experience.
Мислам дека се губиме во муабетот некаде ^ ^.
Јас имам четворка и не сум се пожалил до сега, ни за фонтот ни за контраст. Мислам дека Vanlok кажа да се почека додека не се појават на пазарот петките и да се покажат на ривјуа какви се.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Мислам дека се губиме во муабетот некаде ^ ^.
Јас имам четворка и не сум се пожалил до сега, ни за фонтот ни за контраст. Мислам дека Vanlok кажа да се почека додека не се појават на пазарот петките и да се покажат на ривјуа какви се.
Јас се губам во бројките.Петка ти е Пејпрвајт?
3-Киборд
4-Киндле
5-Пејпрвајт?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
Четврта генерација се овој ја што го имам...обичниот од 69 е истиот екран и батерија како и претходниот т.е. четвртата генерација само со црн дизајн.
Спореди ја физичката големина на батериите (башка и спецификациите на батериите се различни):

Екранот на 4ката не е ист со 3ката.
Ветераните од Томс Хардвер елаборираат (а корисниците на форумите потврдуваат):
http://www.tomshardware.com/reviews/kindle-e-book-reader,3040-3.html

Јас имам четворка и не сум се пожалил до сега, ни за фонтот ни за контраст.
Со среќа да си го служиш, не велам дека е лош само дека е полош од 3ката (keyboard).
Разликата во цена процентуално е тука некаде со разликата во квалитет.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Хаха сите се имешавме, јас зборев за споредба 4 со 5, а Vanlok за 3 и 4.
Незнам за споредби на екранот на 3 и 4, и некако ми е излишно да се прави муабет на таа тема сега затоа што тројката ја има само со 3Г варијанта на Амазон и е дупло поскапа од обичната 4ка и нема интернационална испорака.

Јас зборев за споредба 4 со 5 обичната 5ка, таа од 69 долари би требало да е иста со 4ката барем по спецификации истиот pearl ink екран и 4 недели батерија, додека Paperwhite имаат поголема резолуција и 8 недели батерија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
Јас дефинитивно ќе чекам на Paperwhite а чисто сакам да им предочам на идните купувачи дека 4ката од $69 има причини зошто е поевтина. Башка купот негативни оценки, DOA, заглавувања и хардверски кварови на екранот... далеку е САД за рекламации (и трошоците за поштарина, царина, лежарина по аеродроми, шпедитери, даноци... се многу повеќе од тие 69 зелени банкноти). :)

За малку ќе го нарачав 4ката (за втор ридер) ама среќа имав време предходно да подпрочитам на нет и по форуми и оценките на сајтот на Амазон.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.009
Поени од реакции
5.664

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Да се почастиме малце...
http://e-bookmobile.com/KindleBooks/CalibreLibrary 1/
http://e-bookmobile.com/KindleBooks/Calibre Library 2/
--- надополнето: 26 септември 2012 во 23:29 ---
Уште да предложи некој добра програма за да се симнат комплте наеднаш, порано користев една, ама не ми текнува како се викаше :)
:cuc:

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Да се почастиме малце...
http://e-bookmobile.com/KindleBooks/CalibreLibrary 1/
http://e-bookmobile.com/KindleBooks/Calibre Library 2/
--- надополнето: 26 септември 2012 во 23:29 ---
Уште да предложи некој добра програма за да се симнат комплте наеднаш, порано користев една, ама не ми текнува како се викаше :)
Фала за магацинов! :D
Порано, кога нетот беше далеку по тапа одколку што е сега, имаше програмчиња за да си ја симнеш вебстраната на компјутер и да си ја сурфаш (пошто телеком ни наплаќаа за минута, цел живот биле пијавици не ми се верува :facepalm:).

Kajgana Shop

На врв Bottom