Kindle

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Па до сега како префрлаше книги од компјутер на киндл?
Не го отвара ко usb па копи пасте?
Или од киндл книги си купила оригинални?
А што е тоа битно? Зошто едноставно не го прочиташ прашањето и да пишеш одговор ако знаеш. Ако не - си губиш време и себе и мене.

Не сум на мојот компјутер, а овде не го познава усб-то. Не дека сум должна да ти одговорам.

L

Luki Junior

Гостин
Srcee
Calibre има Kindle extension за правејне колекции, и за ставајне книги од компјутер на kindle.. Не ти требе никаков амазон програм за такви работи.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
А што е тоа битно? Зошто едноставно не го прочиташ прашањето и да пишеш одговор ако знаеш. Ако не - си губиш време и себе и мене.

Не сум на мојот компјутер, а овде не го познава усб-то. Не дека сум должна да ти одговорам.
Ако сакаш да ти помогнам можеби треба да ги знам околностите не?
Ни ја не сум должен да ти помогнам па пробувам да бидам услужлив.
Тебе те мрзи да ми одговориш на моите прашања а сакаш помош.

И ако не го познава узб-то нема ни киндл програмот да ти го најде киндл-от.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ако сакаш да ти помогнам можеби треба да ги знам околностите не?
Ни ја не сум должен да ти помогнам па пробувам да бидам услужлив.
Тебе те мрзи да ми одговориш на моите прашања а сакаш помош.
Чисто ме занима со тоа што ти кажав како сум префрлала до сега книги на киндл, како ќе ми помогнеш?

Srcee
Calibre има Kindle extension за правејне колекции, и за ставајне книги од компјутер на kindle.. Не ти требе никаков амазон програм за такви работи.
И како членов успеа да ми помогне без да ги знае околностите?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Чисто ме занима со тоа што ти кажав како сум префрлала до сега книги на киндл, како ќе ми помогнеш?

И како членов успеа да ми помогне без да ги знае околностите?
А чекај, шо ти реков јас? Calibre да симнеш у првиот одговор? Или не ме прочита?
Ај иди ѕирни го мојот прв цитат кон тебе за прашањето твое.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Srcee
Ама и ова иде преку усб. Како да пратам книги на киндле мејлот?

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Ама и ова иде преку усб. Како да пратам книги на киндле мејлот?
Пали calibre, и отвори preferences па кликни на sharing books by email. Во новиот прозорец доле кај што пишува mail server кликни на gmail ако имаш gmail адреса, и внеси ги адресата во првите две полиња и пасвордот во третото поле, стисни ок, преку таа адреса ќе се праќаат книгите, само мораат да бидат .mobi .azw за да ги познае kindle адресата. Сега иди на kindle.com па кликни на Manage Your Kindle па од страната на Personal Document Settings. Тука ќе ти ја покаже твојата киндле адреса, кај мене е ficdogg@kindle.com.

Доле кај Approved Personal Document E-mail List додади ја твојата gmail адреса што ја внесе кај calibre серверот. За да не добиваш спам на киндлот мора сите емаил адреси да бидат додадени тука прво ако сакаш да добиваш документи преку емаил.

Сега пак во calibre уште кај истиот прозорец кликни на add email и додади ја твојата kindle емаил адреса и кликни на apply горе.

Сега од calibre left click на некоја книга connect/share>email to user@kindle.com и почекај малце додека ја upload-ne книгата. За да ја добиеш книгата на киндлот уклучи се на wifi и автоматски ќе се симне книгата. Само не очекувај да биде истантно за една минута две обично се покажува кај тебе на киндлот.

Пиши ако заглавиш некаде, јас го имам тестирано кај мене и праќа без проблем.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.290
Поени од реакции
34.879
Srcee ficdogg Luki Junior и @сите_други
Не знам дали сте сериозни ама изгледа дека сте... :)

Подалеку од Амазон со нелегалните книги.
Да не се чудите ако ви го заклучат ридерот на следното ставање онлајн со киндлот.

Упатство:
(од памет, импровизирајте ако грешам во редослед или синтакса)

- Инсталирај најнова верзија на Calibre, уклучи го киндл на РС преку USB, активирај го Calibre.
- Икона Add books, горен лев агол, одбери ги (насочи локација на хард диск) и импортирај ги книгите во библиотеката на Calibre.
- Ипортираните книги (да ги има листано во главниот прозор на Calibre) десен клик и, една по една и заедно, десен клик и Send to device ==> Send to main memory
- Тоа е ако книгите се во MOBI или АZW формат, ако се во друг формат (PDF, EPUB, etc etc) тогаш: Ипортираните книги (да ги има листано во главниот прозор на Calibre) десен клик и, една по една и заедно, десен клик и Send to device ==> Send specific format to main memory. После само се избира форматот (MOBI по мене) и се чека програмот да ја заврши работата (има доле десно индикатор)

Има и други начини, имено да ги конвертирате книгите предходно (за да ја проверите успешноста) ама ова горе ви е доволно (за нивото на знаење).

За повеќе знаење RTFM.
http://manual.calibre-ebook.com ви е пријател!

L

Luki Junior

Гостин
Јас го користам кабелчето, и Калибре.
Сакаах да ја пробам опцијата как се праќа преку емаил, да видам дали функционира... иначе не би се занимавал со емаил или слични работи оти е ногу бавно.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.290
Поени од реакции
34.879
Ај што е бавно, нејсе, правиот проблем е заклучен киндл заради пиратирање.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Srcee ficdogg Luki Junior и @сите_други
Не знам дали сте сериозни ама изгледа дека сте... :)

Подалеку од Амазон со нелегалните книги.
Да не се чудите ако ви го заклучат ридерот на следното ставање онлајн со киндлот.

Упатство:
(од памет, импровизирајте ако грешам во редослед или синтакса)

- Инсталирај најнова верзија на Calibre, уклучи го киндл на РС преку USB, активирај го Calibre.
- Икона Add books, горен лев агол, одбери ги (насочи локација на хард диск) и импортирај ги книгите во библиотеката на Calibre.
- Ипортираните книги (да ги има листано во главниот прозор на Calibre) десен клик и, една по една и заедно, десен клик и Send to device ==> Send to main memory
- Тоа е ако книгите се во MOBI или АZW формат, ако се во друг формат (PDF, EPUB, etc etc) тогаш: Ипортираните книги (да ги има листано во главниот прозор на Calibre) десен клик и, една по една и заедно, десен клик и Send to device ==> Send specific format to main memory. После само се избира форматот (MOBI по мене) и се чека програмот да ја заврши работата (има доле десно индикатор)

Има и други начини, имено да ги конвертирате книгите предходно (за да ја проверите успешноста) ама ова горе ви е доволно (за нивото на знаење).

За повеќе знаење RTFM.
http://manual.calibre-ebook.com ви е пријател!
А ако префрлам книги вака (преку меил - Калибре, или преку усб директно од компјутер на киндл), тогаш нема шанси да ми го заклучат киндлот?

Мене на киндлот ми стои акаунтот од Амазон + книгите мои Амазон точно знаат кои се, нели?

И од кај се избаци сега ова со заклучувањево мајкуму стара? Ме уплаши :(

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
А ако префрлам книги вака (преку меил - Калибре, или преку усб директно од компјутер на киндл), тогаш нема шанси да ми го заклучат киндлот?

Мене на киндлот ми стои акаунтот од Амазон + книгите мои Амазон точно знаат кои се, нели?

И од кај се избаци сега ова со заклучувањево мајкуму стара? Ме уплаши :(
Преку меил ако праќаш може, затоа што они ги скенираат сите документи што стасуваат кај нив за да видат дали треба да се конвертира документот. Преку usb со(или без) calibre не ти можат ништо.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Абе јас си праќам "пиратски" книги директно од мојот mail на kindle mail-от, ми ги препознава како документи во моби формат. Така веќе неколку месеци, мислам дека немаат право да ти го заклучат kindle-от, можеби би можеле само да тинги избришат книгите. Ова исто како да ти го заклучат компјутерот оти користиш пиратски програми.

Kajgana Shop

На врв Bottom