За што загина брат ми?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
"Нема потреба повеќе да ни доа-ѓате во помош. Сите ќе изгинeме за Македонија". И радио-станицата замолкна''

Еве ги последните зборови на еден од војниците на Вејце.

Немој никој повторно да пише дека,биле само колатерална штета,дека умреле некој за да се збогати,дека умреле за џабе.

Војникот кажа за кој умре,тој одбра да умре за Македонија,така и веруваше.
ме расплака

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.550
Поени од реакции
11.526
Ka prvo moram da priznaem deka se registrirav na forumot samo radi temava. Mozem da kazem deka bukvalno cekam so godini nekoj da zapocne diskusija na ovaja tema. Sakam da kazem deka brat ti ne zaginal zaludno eden den veruj mi kje go svatis toa kako sto sum go svatila ja. Zaginal za ti deneska da mozes mirno da spiesh i ti treba da se gordees so nego. Nemoj da me svatis pogresno tuku sakam da ti kazem deka duri nekoj odredeni ljudi neznaele kj poprvo da izbegaa on se soocil so NIV. Mozda moevo mislenje ti e suvisno ama ednostavno moras da se pomiris so toa i deka u zivotov nisto ne e za gjabe i deka kogaj togaj pravdata ipak kje pobedi. Veruj mi posto ja zivim so taja pomisla vise 11 godini ...Edinstveno sto me ljuti e sto skoro 70 mladi ljudi umreja a za mn kratko vreme uspeaja da gi zabraa.. Se sekjavaa na niv samo onolku kolku oci da ti zamackaa. Ova e moja teorija ispraj me ako mislis deka gresim. Pozdrav
па незнам колку може денес мирно да се спие, мислам ништо не е променето од војната па наваму у тој поглед, единствено останува гордоста дека животите ги дадоа за Македонија која нема никаква врска со прљавите игри на политичарите, која нема никаква врска со однапред испланираната војна :)

иначе сум за втора војна у мкд да али под услов да не ни се мешаат од надвор, да ни бидат одврзани рацете за да можеме овојпат да ги исчистиме од корен :)

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Кој знае колку Албанци влегоа да се борат и колку умреа од нивна страна
имам комшии кои беа во војната и ми викаат дека околку 4 или 5 илјади терористи влегоа во Државава од Албанија формација на АНА и УЧК, од КОсово ОВК и УЧК , со нив влегеле и платеници од секаде биле од цела Европа и странски инструктори АМери и Хрвати,
а за нивни умрени кучиња имало 1000+, само денес никој не знае

O

Orion.

Гостин
Кој знае колку Албанци влегоа да се борат и колку умреа од нивна страна
имам комшии кои беа во војната и ми викаат дека околку 4 или 5 илјади терористи влегоа во Државава од Албанија формација на АНА и УЧК, од КОсово ОВК и УЧК , со нив влегеле и платеници од секаде биле од цела Европа и странски инструктори АМери и Хрвати,
а за нивни умрени кучиња имало 1000+, само денес никој не знае
А што мислеше ти дека македонските албанци се бореа во 2001? Војната во 2001 беше класична агресија врз територијалниот суверенитет на Македонија од Косово. Во никој случај не се работеше за борба за ''права'' водена од внатре туку класична агресорна војна за територии од УЧК. Секако имаше и македонски албанци по исклучок.

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
А што мислеше ти дека македонските албанци се бореа во 2001? Војната во 2001 беше класична агресија врз територијалниот суверенитет на Македонија од Косово. Во никој случај не се работеше за борба за ''права'' водена од внатре туку класична агресорна војна за територии од УЧК. Секако имаше и македонски албанци по исклучок.
тоа што имало Македонски албанци си биле старо седелци зборам за колку герилци влегоа до КОсово и од Албанија мислам околу 4 или 5 илјади без платениците и странските иструктиру и Нато припадниците кои се бореа за нив мислам и затоа ги собраа во автобуси за да не пукне резил

M

.:makedonec:.

Гостин
Никогаш нема да добиеш задоволителен одговор на ова прашање. Со сигурност само можам да ти кажам дека не за институциите, не за тие што амнестираат терористи, не за тие што земаат терористи во власт, не за тие што повикуваат на нови војни, не за тие што ја заборавија 2001 и жртвите. Туку едноставно, за Македонија, за твојата безбедност, за мојата безбедност, за сите нас. Колку и од денешен аспект тоа глупо да звучи и сите ние да сме неблагодарни за тоа.

Нека им е вечна слава на загинатите херои ... тие биле едни од многуте кои гордо одговорија на повикот за одбрана на татковината,... али иако бев тогаш мал и не ги разбирав тие работи многу, сепак ден денес неможам да сванам дали постои држава во светот каде истите луѓе кој командувале со едентистичките банди после војната биле ставени во парламент и редовно давани на телевизиите во убави и скапи костими , да зборуваат за мирот и верската и етничка толеранција , од време на време и да побудуваат верска и етничка омраза (како кога ќе им текне)... некогаш им текнуваше и се тепаа со децата наши на Кале??? ...не верувам дека има таква држава, тоа сме ние единствени ради тоа што после војната откако стивна состојбата, луѓето што беа на власт од 2002 па до денес немаа м*да да ги испозатворат и бел ден да не видат таквите ''борци за права'', а ако веќе неможат политичарите да ја средат работата и да нема повеќе од доволното претставници од останатите етничките заедници (освен македонскиот народ),... тогаш бар да се најдеше некој легитимен претставник бре луѓе,... некој човек кој што иако албанец али никогаш (освен у АРМ ако служел војска) не фатил оружје, некој што завршил легитимно факултет, некој што не е националистички и едентистички расположен и у туѓа манџа да става зачини, некој што нема да бара втор официјален јазик или пак да уценува ако не го признаете САП Косово,... повторно ќе биде како 2001 ... хух, ајде толку од мене отидов оф топик веќе тука ...:notworthy:

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Ке цитирам еден македонски генерал...
Додека јас лежев ранет во 2001-та и додека од устата ми течеше крв како заклана кокошка во Арачиново министерката Јанкуловска беше секретарка или кафекуварка..
Ова го најдов во потпис на еден кајганџија..

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Ке цитирам еден македонски генерал...
Додека јас лежев ранет во 2001-та и додека од устата ми течеше крв како заклана кокошка во Арачиново министерката Јанкуловска беше секретарка или кафекуварка..
Ова го најдов во потпис на еден кајганџија..
Стојанче Ангелов

B

Black Guard

Гостин
сепак ден денес неможам да сванам дали постои држава во светот каде истите луѓе кој командувале со едентистичките банди после војната биле ставени во парламент и редовно давани на телевизиите во убави и скапи костими , да зборуваат за мирот и верската и етничка толеранција , од време на време и да побудуваат верска и етничка омраза (како кога ќе им текне)... некогаш им текнуваше и се тепаа со децата наши на Кале??? ...не верувам дека има таква држава, тоа сме ние единствени ради тоа што после војната откако стивна состојбата, луѓето што беа на власт од 2002 па до денес немаа м*да да ги
UK Гери адамс.

Пиеше чај со британски официјални лица меѓу кои и премиерот мислам(тони блер кога беше се збореше за средба)

Али таму работата е 100% различна од кај нас.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Жалам за загубата на членот што ја отвори оваа тема како и на сите други семејства.Јас имам 17 години и потекнува од можеби највоинствените фамилии во Македонија.Да највоинствени,затоа што од Отоманската империја до последната војна во Македонија сите мои прадедовци и дедовци се бореле за Македонија некои и против своја волја морале да се приклучат кон некоја од локалните Комитски а подоцна Партизански чети,но не присилно туку за да избегаат од теророт што го правеле тие што ја газеле нашата татковина тогаш.И тогаш и сега смрта е иста,секоја држава постои благодарение на најтврдокорните патриоти кои ја бранат и загинуваат за неа.Зарем тогаш моите дедовци требале да речат како сега некои што викаат АБЕ ЗОШТО ТИ ДА ЈА БРАНИШ ДРЖАВАТА,ОСТАВИ ИМА КОЈ ДА ЈА БРАНИ или пак едноставно МИ Е ГАЈЛЕ.И до каде ќе дојдеме ако сите чекаме едни од други,ја не ја не и на крај никој,а кога ќе почне да умираат наши сограѓани,роднини,пријатели тогаш одма сите КАЈ Е АРМИЈАТА,КАЈ Е ПОЛИЦИЈАТА ДА НЕ ЗАШИТИ !! Во филмот ''Black Hawk Down'' еден војник рече: Koга ќе дојдам дома,ќе ме прашаат ЗОШТО ГО ПРАВИШ ТОА,ЗОШТО ВОЈУВАШ,а јас ќе молчам ''ЗАТОА ШТО НЕМА ДА РАЗБЕРАТ''.Јас неможам да гледам како мои сограѓани се масакрираат,умираат мои роднини и пријатели,невини Македонци,но моментално светот и нашата држава е жртва на големи светски матни игри,токму и таму лежи одговорот на прашањето на членот за неговиот брат,тоа што денеска се случува во Сирија,Афганистан,пред тоа во Либија,Србија и Ирак не е ништо поразлично од тоа што им се случуваше на Македонија 2001вата.Кој читал за Масони и за Илуминати одма ќе разбере за што зборам.
Јас имав татко кој секоја вечер беше во Тетово на пунктовите,имам вујко и братучед кои беа во Лавовите,и они беа и се од крв и од месо како и сите други можеја во секој момент да загинат.Ние треба да ја браниме државата по било која цена,тој што не ја сака и не сака да ја брани ќе најде 1001 изговор,а тој што ја сака ќе најде 1 а појак од 1001...

V

viktora

Гостин
ЗА ШТО ЗАГИНА БРАТ МИ ВО 2001 ГОДИНА?
Жалам за загубата, иако е твој роден брат секој прав македонец брат ти го чувствува како свој роден брат,иако не го знаеме веке чувствувам болка и загуба во мојава душа.
Би се потрудил да ти објаснам наједноставно на прашањето зошто загина НАШИОТ брат,
Поради тебе,поради мене,поради твојата фамилија,поради мојата фамилија поради твоите роднини и пријатели,поради мојте роднини и пријатели,поради сите македонци.Он беше последната препрека помегу нас и убиците,кој не дозволи да преминат преку него за да стигнат до нас и нашите фамилии.
Но најмногу поради моите и твоите но и сите наши деца македонски,за нивната иднина.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Жалам за загубата, иако е твој роден брат секој прав македонец брат ти го чувствува како свој роден брат,иако не го знаеме веке чувствувам болка и загуба во мојава душа.
Би се потрудил да ти објаснам наједноставно на прашањето зошто загина НАШИОТ брат,
Поради тебе,поради мене,поради твојата фамилија,поради мојата фамилија поради твоите роднини и пријатели,поради мојте роднини и пријатели,поради сите македонци.Он беше последната препрека помегу нас и убиците,кој не дозволи да преминат преку него за да стигнат до нас и нашите фамилии.
Но најмногу поради моите и твоите но и сите наши деца македонски,за нивната иднина.
Загина за Македонија така? - Ова е најголемата лага што некогаш од 2001 е напишана.

Загинатите загинаа за држава делена на пола, загинаа за рамковен договор, загинаа за вработување на лице кои немаат прво одд во администрација, загинаа за главниот град да е поделен на пола, загинаа за АРМ да им се поклонува пред гробот(да им се запали гробот) на загинатите на учк, загинаа за пола Полиција да е УЧК, загинаа за министри и пратеници да се команданти од УЧК, загинаа за коалиција да правиме со тој што се закануваше дека ке го гранатира Скопје и ке го срамни дури да испуши една цигара, загинаа за ебениот орел да се вее во пола од општините во МК, загинаа за радикален исламизам да ни убие 5 деца на сред ден и да не се расчисти убството, загинаа за закон за нас а за нив ништо, Загинаа за вониците на УЧК на крајот бидат ослободено со наши автобуси и под наша полициска заштита............Загинаа оти беа на погрешно место во погрешно време, загинаа оти беа дел од сценарио кое мораше да ја зафати земјата, бидејќи логично од сите 6 држави оваа остана без војна, 2001 и ја дадоа таа војна, која беше сценирана од почеток до крај, не од некој друг туку од тие кон кои сега се стремиме да се приклучиме, тие кои ни се прават најголеми пријатели а овде ни донесоа само гробишта и мртви тела да закопуваме на наши браќа. Секоја чест на загинатите но вие бевте дела од големо сценарио на голема Лага која во ја скуваа "Најголемите пријатели" - понаивен народ од нашиот нема...затоа ке не дупат од секоја страна...............

Kajgana Shop

На врв Bottom