Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Ова ми е малце сомнително :cautious:
Една таблета ги содржи овие 3 состојки ?
Цинкот и магнезиумот не се абсорбираат кога има разградување на калциум во системот. Не би требало фармацевтите таква грешка да направат при производство, они си знаат, вака имаат трошок на магнезиум и цинк.
Поубаво е калциум порано во денот (на станување) да внесуваш а пред спиење цинк и магнезиум (го подобруваат сонот и покачуваат тестостерон заедно со Б6 - hence суплементот ZMA).

Инаку поубаво ти е со храна да регулираш, витамини/минерали се срање. Не само за тоа што ќе ти заебат бубрег од непотребни синтетички сврзувачи на материи, туку затоа што природните подобро ги апсорбира организмот.
така пишува на табелата..

ама неможам така,се у иста таблета е..

ондак,што да пијам од тоа горе..?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
така пишува на табелата..

ама неможам така,се у иста таблета е..

ондак,што да пијам од тоа горе..?
Јас на твое место, уопште не би внесувал Б-комплекс и витамин Ц дополнително кога веќе го имаш во Олиговит-от.

Ионака ако јадеш овошје/зеленчук ќе си го регулираш витаминскиот статус и без апчиња. Вака со хипервитаминизација на Ц и Б непотребно ги оптеретуваш бубрезите.

Омега 3 можеш да си ги пиеш у секој случај, не штетат на баш ништо.

Глукозамин фосфат по навика го пијат луѓе со остеоартритис, арно ама како суплемент таргет група му се по возрасни лица, а ако добро памтам ти имаше 16-17 години.
Може, но и немора да имаш side-effects како повраќање, лошење и главоболка, ама ако немаш - не ти иде контра со никој друг суплемент така да слободно можеш да продолжиш со земање. Само имај на ум дека ефектите ќе ти бидат релативно слаби, бидејќи е само прекурсор на синтезата на гликозилирани протеини и липиди, а тоа до 21 година (мање-више) ти е и те како фино диригирано од самиот метаболизам.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Јас на твое место, уопште не би внесувал Б-комплекс и витамин Ц дополнително кога веќе го имаш во Олиговит-от.

Ионака ако јадеш овошје/зеленчук ќе си го регулираш витаминскиот статус и без апчиња. Вака со хипервитаминизација на Ц и Б непотребно ги оптеретуваш бубрезите.

Омега 3 можеш да си ги пиеш у секој случај, не штетат на баш ништо.

Глукозамин фосфат по навика го пијат луѓе со остеоартритис, арно ама како суплемент таргет група му се по возрасни лица, а ако добро памтам ти имаше 16-17 години.
Може, но и немора да имаш side-effects како повраќање, лошење и главоболка, ама ако немаш - не ти иде контра со никој друг суплемент така да слободно можеш да продолжиш со земање. Само имај на ум дека ефектите ќе ти бидат релативно слаби, бидејќи е само прекурсор на синтезата на гликозилирани протеини и липиди, а тоа до 21 година (мање-више) ти е и те како фино диригирано од самиот метаболизам.
16 сум..ок,ќе нема да пијам олиговит дур потрошам витамин Ц и б-комлексот.

калциумот да го пијам ?

слаби коски иам ептен и имам скршено момментално зглоб,прашав у аптека за тоа ми препорачаа глукозамин..:confused:

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
16 сум..ок,ќе нема да пијам олиговит дур потрошам витамин Ц и б-комлексот.

калциумот да го пијам ?

слаби коски иам ептен и имам скршено момментално зглоб,прашав у аптека за тоа ми препорачаа глукозамин..:confused:
Пиј го слободно калциумот, не е проблем тоа, ама збунувачки концепт на фармацевтската компанија која ги произведува таблетите. Се избегнува комбинација на калциум со цинк и магнезиум поради тоа што си ја спречуваат едно со друго абсорпцијата. :)
Како и да е, пиј го. Нема да ти направи никаков проблем.

А глукозаминот е солиден избор за без рецепт, можеш да си го пиеш, само не очекувај којзнае какви резултати.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Пиј го слободно калциумот, не е проблем тоа, ама збунувачки концепт на фармацевтската компанија која ги произведува таблетите. Се избегнува комбинација на калциум со цинк и магнезиум поради тоа што си ја спречуваат едно со друго абсорпцијата. :)
Како и да е, пиј го. Нема да ти направи никаков проблем.

А глукозаминот е солиден избор за без рецепт, можеш да си го пиеш, само не очекувај којзнае какви резултати.
брат,кажи ми што да пијам да ојачам зглобови и коски,ако знаеш...покрај тоа што ми кажа статус...

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
брат,кажи ми што да пијам да ојачам зглобови и коски,ако знаеш...покрај тоа што ми кажа статус...
Покрај калциум и витамин Д, за јакнење коски немаш ама баш ништо корисно како суплементација.

Така да, непотребно клукање синтетики ќе е. Прашај го матичниот доктор за у случај ако има нешто на рецепта што би можело да помогне, и провери си густина на коски за случајно да не имаш остеопениа чим ти се слаби.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Покрај калциум и витамин Д, за јакнење коски немаш ама баш ништо корисно како суплементација.

Така да, непотребно клукање синтетики ќе е. Прашај го матичниот доктор за у случај ако има нешто на рецепта што би можело да помогне, и провери си густина на коски за случајно да не имаш остеопениа чим ти се слаби.
кај да проверам тоа ?

ја викам дека ми се слаби пошо скршив зглоб од теретана,секој што слушна се чудеше,и пошто ми крцкаат ептен,посебно зглобовите(сегде):)

vac 13

партизановец
Член од
21 мај 2008
Мислења
5.426
Поени од реакции
530
Кај се наога таа Гладијатори ?
Јас мислев за во Кисела Вода ,таму има ама изгледа има и во Автокоманда.
Јас платив во Флекс во Автокоманда за 1 месец,добра е теретаната ,мене ми се свиѓа :)

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Јас платив во Флекс во Автокоманда за 1 месец,добра е теретаната ,мене ми се свиѓа :)
И ја одам во Флекс, супер е теретаната

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
zasto neides u Marino najblisu ti ee?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.584
Поени од реакции
6.314
Имам некој проблем со рамината. Пред 2 недели додека вежбав гради осетив болка во десното рамо. Стиснав заби и го продолжив тренингот. Од тогаш немав осетено некоја поголема болка до денес. Се загреав добро и легнав да правам бенч и кога ја спуштив шипката одма осетив голема болка во десното и поблага болка во левото рамо на 50% од максиумот што го дигам. Го продолжив тренингот но со прилично лесни килажи. На некој вежби како на пример разбој не осејќав никаква болка. До што може да е и што да ставам за болката да исчезне ?

Член од
18 јуни 2012
Мислења
9
Поени од реакции
0
Здраво, сакам да прашам нешто?!
Дали е природно за мене и за моето тело билдингот или да кажам кревањето.
Да појаснам, одам скоро 3-4 месеци во теретана, имам 16 год, висок 1.86,тежок 90 кг.
Дали ако продолжам во теретана може да му наштетам на моето тело и на мојата висина или нема врска тоа?

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Здраво, сакам да прашам нешто?!
Дали е природно за мене и за моето тело билдингот или да кажам кревањето.
Да појаснам, одам скоро 3-4 месеци во теретана, имам 16 год, висок 1.86,тежок 90 кг.
Дали ако продолжам во теретана може да му наштетам на моето тело и на мојата висина или нема врска тоа?
Колку пати се само одговори на овоа прашање .. :) Слободно оди , нишо нема да ти биде ;)

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Сакам да ослабам едно 10тина кила и сакам да земам аминокиселини. Трчам 3 пати неделно на Вардар. Ке смени нешто со амино или треба и теретана?
Нормално и со средена исхрана.

Kajgana Shop

На врв Bottom