Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Мускулниот раст се стимулира со стресот извршен врз мускулот со тежински тренинг, а потоа мускулот расте само доколку го добисоодветниот одмор и исхрана.

Мојата лична психолохија е дека доколку вежбаш премногу често, без (најмалку) 4 дена одмор, помеѓу мускулните групи пред да се повторат нема да забележиш мускулен раст.

Тоа е таа профи дефиниција (y)

по ова,прашање: дали да ги вежбам градите 2 пати во неделата(пон и петок) или 1 ? ако вежбам 1,ќе се форсирам,пошто и 50 кг ми беа малце,можеби ти со толку се загреваш,али јас идам 2 недели у теретана,башка сум 16 год,и неам искуство некое со теретана...и пример ако идам 1,да дигам по 55 кг,или максимум што можам... ?

башка,правам по 6 вежби... пропаѓања,прав бенџ,кос бенџ,контра-кос бенц,еднорачни летања на коса,еднорачни летања на права и завршувам со пек-дек...односно,7 вежби..

сите 3*10-12,освен пропаѓањата,на нив идам максимум колку што можам...

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Тоа е таа профи дефиниција (y)

по ова,прашање: дали да ги вежбам градите 2 пати во неделата(пон и петок) или 1 ? ако вежбам 1,ќе се форсирам,пошто и 50 кг ми беа малце,можеби ти со толку се загреваш,али јас идам 2 недели у теретана,башка сум 16 год,и неам искуство некое со теретана...и пример ако идам 1,да дигам по 55 кг,или максимум што можам... ?

башка,правам по 6 вежби... пропаѓања,прав бенџ,кос бенџ,контра-кос бенц,еднорачни летања на коса,еднорачни летања на права и завршувам со пек-дек...односно,7 вежби..

сите 3*10-12,освен пропаѓањата,на нив идам максимум колку што можам...
Тежината што ќе ја дигаш не е толку пресудна за растот, колку што е правилното изведување на вежбата.
Доколку можеш да направиш ~8 правилни повторувања со последната серија од вежбата, и без притоа да можеш да продолжиш после 8то повторување, тогаш знаеш дека вежбаш правилно.

Пробај вежбај ги и еднаш во неделата, пробај и со два пати. По некое време ќе го запознаеш телото и ќе видиш како регира на тренинзите, па по тоа ќе знаеш како да ги адаптираш.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Тежината што ќе ја дигаш не е толку пресудна за растот, колку што е правилното изведување на вежбата.
Доколку можеш да направиш ~8 правилни повторувања со последната серија од вежбата, и без притоа да можеш да продолжиш после 8то повторување, тогаш знаеш дека вежбаш правилно.

Пробај вежбај ги и еднаш во неделата, пробај и со два пати. По некое време ќе го запознаеш телото и ќе видиш како регира на тренинзите, па по тоа ќе знаеш како да ги адаптираш.

Единствено неправилно што ми е на бенџот,е што малце ми се искривува шипката на една страна,а стварно незнам зашто е така ?? а иначе,другото е ОК,пошто баш ме гледаа 2 постари вежбачи,другар и тој од теретана тренерот,и само тоа ми рекоа,дека малце сум ја искривувал шипката,зашто е тоа така ? а иам сила да дигнам,не ми е проблем тоа...?

и да те прашам,после колку време активно вежбање теретана,и користење на протеин,креатин,глутамин,може да се почне со некој pre-workout суплемент ?

(прашањава до сега за Super Charge-то,не беа за мене,туку за другар...)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Единствено неправилно што ми е на бенџот,е што малце ми се искривува шипката на една страна,а стварно незнам зашто е така ?? а иначе,другото е ОК,пошто баш ме гледаа 2 постари вежбачи,другар и тој од теретана тренерот,и само тоа ми рекоа,дека малце сум ја искривувал шипката,зашто е тоа така ? а иам сила да дигнам,не ми е проблем тоа...?

и да те прашам,после колку време активно вежбање теретана,и користење на протеин,креатин,глутамин,може да се почне со некој pre-workout суплемент ?

(прашањава до сега за Super Charge-то,не беа за мене,туку за другар...)
Тоа ќе мора некој на лице место што те гледа, да те корегира и укаже на грешките.
Вака преку интернет, ниту знам за што ми збориш, ниту можам да ти помогнам.

А за започнување со pre workout суплемент никогаш не е рано, но доколку другар ти има исто толку години колку што имаш и ти, освен некој добар креатин, не му е потребно pre workout суплемент.
Тоа е мое мислење, но и да земе нема да згреши.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Тоа ќе мора некој на лице место што те гледа, да те корегира и укаже на грешките.
Вака преку интернет, ниту знам за што ми збориш, ниту можам да ти помогнам.

А за започнување со pre workout суплемент никогаш не е рано, но доколку другар ти има исто толку години колку што имаш и ти, освен некој добар креатин, не му е потребно pre workout суплемент.
Тоа е мое мислење, но и да земе нема да згреши.

18 има он,башка 1 година искуство теретана,и има пиено протеин,креатин,глутамин...

прашував за мене,онака колку да знам,пошто може ќе ми го остави Super-charge-то,па дали ќе можам да го користам,односно кога...

инаку за бенџот...не е некоја филозофија,нели,вечином дигаат рамномерно со двете раце,јас маалце,значи малце,дигам побрзо,појако,незнам како да кажам,со едната рака отколку со другата...ама малце тоа,не нешто многу...

извини на замарање,ама од дамна неам прашувано :icon_lol:

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
18 има он,башка 1 година искуство теретана,и има пиено протеин,креатин,глутамин...

прашував за мене,онака колку да знам,пошто може ќе ми го остави Super-charge-то,па дали ќе можам да го користам,односно кога...

инаку за бенџот...не е некоја филозофија,нели,вечином дигаат рамномерно со двете раце,јас маалце,значи малце,дигам побрзо,појако,незнам како да кажам,со едната рака отколку со другата...ама малце тоа,не нешто многу...

извини на замарање,ама од дамна неам прашувано :icon_lol:
Тренинг со висок интензитет, доволно висок кој ќе предизвика причина за која мускулните клетки би имале потреба од прилагодување и повеќе храна, се постигнува на различни начини и тоа е индивидуален избор. Сепак, од досегашното мое искуство 90% од вежбачите не се во можност на така силен интензитет кој смао со еден тренинг неделно би предизвикал потреба за промена и раст. Но, како што реков е индивидуален пристап и избор.
Кај тебе, би ти препорачал ако практикуваш два тренинга за гради, тие да бидат не повеќе од 15 серии вкупно по тренинг и едниот да биде со поголеми тежини помал број на повторувања а другиот со полесни тежини и поголем број на повторувања. Во првиот пазуите помеѓу сериите и веѓбите се пдолги, во вториот пократки.
Што се однесува до стимулансот, ти препорачувам да го користиш само пред тренинзи каде планираш силен тренинг со висок интетнзитет, каде навистина ќе имаш потреба од него. Сигурен сум дека тоа нема да е повеќе од три пати во неделата. Една доза од него е повеќе од доволно.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Тренинг со висок интензитет, доволно висок кој ќе предизвика причина за која мускулните клетки би имале потреба од прилагодување и повеќе храна, се постигнува на различни начини и тоа е индивидуален избор. Сепак, од досегашното мое искуство 90% од вежбачите не се во можност на така силен интензитет кој смао со еден тренинг неделно би предизвикал потреба за промена и раст. Но, како што реков е индивидуален пристап и избор.
Кај тебе, би ти препорачал ако практикуваш два тренинга за гради, тие да бидат не повеќе од 15 серии вкупно по тренинг и едниот да биде со поголеми тежини помал број на повторувања а другиот со полесни тежини и поголем број на повторувања. Во првиот пазуите помеѓу сериите и веѓбите се пдолги, во вториот пократки.
Што се однесува до стимулансот, ти препорачувам да го користиш само пред тренинзи каде планираш силен тренинг со висок интетнзитет, каде навистина ќе имаш потреба од него. Сигурен сум дека тоа нема да е повеќе од три пати во неделата. Една доза од него е повеќе од доволно.

За Super-charge незнам дали ќе го користам,зависи како ќе реши другаров,ако ми го даде-ќе зиам пола доза пред тренинг...а ако не,понатака ќе земам(зависи како ќе се покаже кај него) кога ќе го достигнам максимумот на сите килажи,односно,ќе осетам дека веќе неможам повеќе...

а за вежбањето..еве како ми изгледа тренингот,до сега 2 пати неделно вака правев,ако имаш време-корегирај ме..

пропаѓања-најчесто по 20-30 правилни
бенџ прав-почнувам со 30 кг,па 45,па 50 кг по 10-12
кос бенџ-почнувам со 35,па со 45,и пак со 45 по 10-12 повторувања
контра-кос-45 кг 3 серии од по 12 повторувања,ама тоа ми е прелесно,следно идење ќе ставам 50-55
еднорачни летања на права клупа-една серија со 10 ки,па после 12,5 кг-2 по 10-12 повторувања
еднорачни летања на коса-една серија со 10 ки,па после 12,5 кг-2 по 10-12 повторувања
и на крај,пек-дек без помаѓања-прва серија 30 кг 12 пати,другите со 35-40 кг 10-12 повторувања

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Вежбата shoulder upright row за кој дел од рамото е??
--- надополнето: 16 јуни 2012 во 10:45 ---

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104

Не сум некој билдер, ама еве што слика најдов:

Член од
12 јануари 2008
Мислења
468
Поени од реакции
68
Мерев половина колкови и врат за да видам колку боди фат имам,не знам дали баш може вака али пробав и на нет со еден пресметувач ми вика дека имам 14.2%, целта ми е накај 10-12 ,да ми се гледаат стомачните.. можно е за некој месец да се постигне тоа?со исхрана,тренинг и кардио.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Значи имам болка во полактот која се јавува во моментот кога вежбам бицепс и на крајот го отпуштам тегот ме боли како некој со нож да ме боде во подлактот. Посебно од пред недела дена кога решив рацете да ги тренирам посебен ден за појако да ги вежбам па ставив на француска шипка 42кг и се беше во ред првиот тренинг ама еве денес на вториот тренинг веќе и при загревање имам оштра болка. Вака во мирување немам никакви болки, го има ли некој надминато ова? Инаку болкава појако или послабо ја влечам 3 години откако вежбав згибови.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
земав whey протеин од ultimate nutrition , кога е најдобро да пијам ( во денови со тренинг, и во денови без тренинг ) ??? и по колку дозерки ??
Зависи колку протеин ти фали во исхраната. Ако треба да внесуваш 200грама протеин дневно, а ти внесуваш само 100грама преку исхрана погоди колку ќе треба од протеинот :)

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Значи имам болка во полактот која се јавува во моментот кога вежбам бицепс и на крајот го отпуштам тегот ме боли како некој со нож да ме боде во подлактот. Посебно од пред недела дена кога решив рацете да ги тренирам посебен ден за појако да ги вежбам па ставив на француска шипка 42кг и се беше во ред првиот тренинг ама еве денес на вториот тренинг веќе и при загревање имам оштра болка. Вака во мирување немам никакви болки, го има ли некој надминато ова? Инаку болкава појако или послабо ја влечам 3 години откако вежбав згибови.
Загреј ги рацете со друга вежба која не предизвикува толкав стрес на тетивите и коските во рацете како пример cable curls и потоа пробај да ја изведуваш таа вежба. И ојачај ја подлактицата.

Kajgana Shop

На врв Bottom