Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

П

Пепси_

Гостин
После теретана кога стигнав дома почна да ми се повраќа и тоа ненормално од шо ќе да е ??? :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
После теретана кога стигнав дома почна да ми се повраќа и тоа ненормално од шо ќе да е ??? :)
Исповраќај се и како нов ќе си за 2 минути :D Така еднаш кога тренирав нозе (чучњеви,шутеви...) потоа имав грб за тренинг и како почнав со згибови така почна да ми се лоша. Прекинав со тренингот таман дојдов до дома и се исповраќав потоа бев како нов. Финтата е дека си го преоптеретил нервниот систем од многу напорни вежби и тој реагира со грчење на цревата и желудникот поради активација на симпатикус и ти се повраќа, ништо страшно таман ќе си ги дознаеш лимитите на организмот. Е да, исто не јади храна која не ти прија баш на желудникот пред тренинг туку земи нешто лесно за варење.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 15:36 ---
Ти ги знаеш вежбите (мислам дека повеќето од нив не знаат само какви вежби може да се праат на вратило) ,и братче...ако ми веруваш после вежбање секој мочан мускул ме боли.
Несомнено е дека можеш да постигнеш резултати со згиб, скелкови, стомачни и некои други вежби кои можеш да си ги правиш во домашни услови. Но дефинитивно ќе мора да уложиш мноогу повеќе труд за да добиеш ИСТИ резултати како да одиш во теретана. И не вели дека не сакаш да се напумпаш како да одиш во теретана и слично затоа што тоа ни малку не е лесно да се направи како што е лесно да се каже, исто така е потребно многу многу време и работа. Плус како што велиш секој си вежба на свој начин. Најголем дел од вежбачите во теретана вежбаат за мускулна маса, друг дел за дефиниција и естетика, дел вежбаат за сила, некои пак вежбаат од професионални причини (фудбалери, ракометари, обезбедување, полиција) и тн.

Моето мислење е дека брзо (да кажеме за неколку месеци) ќе достигнеш плато т.е. повеќе нема да напредуваш ниту во бројот на повторувања ниту пак во големина на мускулот при што се губи смислата на вежбањето затоа што вложуваш време и труд а немаш конкретни резултати (ниту добиваш сила ниту волумен). Организмот е така конструиран да се привикнува на одредена вежба и ако сакаш напредок кога тогаш ќе мора да го промениш начинот на вежбање (со некоја друга вежба/справа начин на повторувања, агоп на правење на вежбата и слично). Сето ова многу подобро го овозможува теретаната. Кај мене имам забележано дека од бесења по шипка пред 4-5 год, а потоа и додавав ранец со 10кг на грб за да ја усложнам работата ги оптеретив многу зглобовите и подлактот и од тогаш си имам проблеми со двата подлакта така да и ден денес добивам силна болка како бодеж во надворешната страна од подлактот, додека справите во теретана се направени ергономски да ги имитираат природните движења на телото со што помалку да ги оптеретуваат зглобовите.

Од друга страна сигурно дека постојат и добри работи од ваквиот начин на вежбање. Пред се добро е за здравјето и кондицијата, плус подржувам секој вид на спорт и физичка активност и најверојатно ваквото вежбање ќе те навлече и натаму да си физички активен на подолг рок. На крај краева и не плаќаш за теретана на долг рок и ова е голем плус :D

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Исповраќај се и како нов ќе си за 2 минути :D Така еднаш кога тренирав нозе (чучњеви,шутеви...) потоа имав грб за тренинг и како почнав со згибови така почна да ми се лоша. Прекинав со тренингот таман дојдов до дома и се исповраќав потоа бев како нов. Финтата е дека си го преоптеретил нервниот систем од многу напорни вежби и тој реагира со грчење на цревата и желудникот поради активација на симпатикус и ти се повраќа, ништо страшно таман ќе си ги дознаеш лимитите на организмот. Е да, исто не јади храна која не ти прија баш на желудникот пред тренинг туку земи нешто лесно за варење.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 15:36 ---

Несомнено е дека можеш да постигнеш резултати со згиб, скелкови, стомачни и некои други вежби кои можеш да си ги правиш во домашни услови. Но дефинитивно ќе мора да уложиш мноогу повеќе труд за да добиеш ИСТИ резултати како да одиш во теретана. И не вели дека не сакаш да се напумпаш како да одиш во теретана и слично затоа што тоа ни малку не е лесно да се направи како што е лесно да се каже, исто така е потребно многу многу време и работа. Плус како што велиш секој си вежба на свој начин. Најголем дел од вежбачите во теретана вежбаат за мускулна маса, друг дел за дефиниција и естетика, дел вежбаат за сила, некои пак вежбаат од професионални причини (фудбалери, ракометари, обезбедување, полиција) и тн.

Моето мислење е дека брзо (да кажеме за неколку месеци) ќе достигнеш плато т.е. повеќе нема да напредуваш ниту во бројот на повторувања ниту пак во големина на мускулот при што се губи смислата на вежбањето затоа што вложуваш време и труд а немаш конкретни резултати (ниту добиваш сила ниту волумен). Организмот е така конструиран да се привикнува на одредена вежба и ако сакаш напредок кога тогаш ќе мора да го промениш начинот на вежбање (со некоја друга вежба/справа начин на повторувања, агоп на правење на вежбата и слично). Сето ова многу подобро го овозможува теретаната. Кај мене имам забележано дека од бесења по шипка пред 4-5 год, а потоа и додавав ранец со 10кг на грб за да ја усложнам работата ги оптеретив многу зглобовите и подлактот и од тогаш си имам проблеми со двата подлакта така да и ден денес добивам силна болка како бодеж во надворешната страна од подлактот, додека справите во теретана се направени ергономски да ги имитираат природните движења на телото со што помалку да ги оптеретуваат зглобовите.

Од друга страна сигурно дека постојат и добри работи од ваквиот начин на вежбање. Пред се добро е за здравјето и кондицијата, плус подржувам секој вид на спорт и физичка активност и најверојатно ваквото вежбање ќе те навлече и натаму да си физички активен на подолг рок. На крај краева и не плаќаш за теретана на долг рок и ова е голем плус :D
Одличен пост, си опфатил се` што треба.

Само ќе дополнам дека иако вежбањето на шипки е супер, и секој човек треба да го практикува како дел од својот тренинг, не е единствено - треба да се направи комбинација од се` што ни е на располагање. Така ќе си го направиме тренингот поинтересен, што на долг рок е доста значајно, никој не сака да ја прави истата работа долг период, нормално дека ќе здосади.

Потоа, многу од вежбите кои ги прават овие дечкиве по youtube се екстремно опасни за рамењата и другите зглобови и најчесто може да предизвикаат повеќе зијан него ќар, не дај боже да дојде до некоја посериозна повреда. Најголем дел од луѓето кои ги гледаат и пробуваат да ги имитираат не ја гледаат и другата страна на работите, а тоа се повредите.

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин

Епа јас нејќу да сум НАПУМПАН ,нејќу да сум НАБИЕН. Не ги сакам ИСТИТЕ резултати како повеќето луѓе што ги сакаат од теретаната... :)

Зошто одредена вежба ? Ќе бидеш креативен ,ке додаваш тежина ,како што викаш со ранец ,5кила ,6 кила...ќе комбинираш со дипс и склекови ,имаш многу шеми за вежбање на вратило.
Моментално можам само 7-8 видови на вежби да правам ,но бројот на вежби е поголем можеби некаде 20 вежби на вратило можеш да правиш(без вежбите за стомачни) . А доколку си ептен спремен охооо бројот е голем ,секако треба да си креативен. И поради креативноста ми се свиѓа вратилото никогаш не е монотоно ,цело време бараш ,се обидуваш да најдеш нови вежби ,нови начини...Ептен со другариве се навлековме на вратилово каде и да видиме шипка одма не асоцира на вратило и се обидуваме некоја вежба да праиме (доколку нема народ наоколу ,зошто знаеме каков е нашиов менталитет ,одма ненормален ќе те напраат).

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Досега сум сретнал само еден гејнер со таков состав, и тешко дека ќе се нафати некој да го увезе бидејќи кантата од 6.8 кила ќе биде сигурно 200 евра со оглед на тоа што во Америка е 123 долари, односно ~100 евра.
http://herkules.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=181:lean-body-mass-27-kg&catid=36:2010-06-02-17-22-41&Itemid=60
--- надополнето: 23 мај 2012 во 17:08 ---
Каде сум рекол дека теретаната е место за сељаци ??? Реков поради оние сељаците кој вежбаат во теретана ,има разлика и те голема разлика.

Ок е се тоа (најверојатно одиш во теретана ,билдер си што и да си) и ти го разбирам тој став против луѓето што практикуваат ти како што викаш железа за теписи и за луѓето што се против суплементи ,креатини како и да се викаат тие работи.

Дојдов овде ,постирав со цел да прашам како се вика тоа бесење на железа ,ама одма ме нападнавте вие ,ок е очекував тоа ,но мислев некој ќе ми го каже терминот. Фала..
Очигледно дека на 42 години се обидуваш да ми продаваш памет, ама немам врме за пазарење.
Ај објасни си го болдираното сам, не мора мене да ми објаснуваш. Иако не рече така. Прочитај си го постот поубаво и ќе видиш зашто сум реагирал како што треба.
Што се иднесува до твојата креативност на вратило, ај отвори тема за тоа и не не масирај со можностите кои ги нуди вратилото откриено од тебе, а ние теретанџиите неможеме на справите ни пола од тоа да го примениме. Инаку вратило и разбој во теретаните постојат како справи уште од Дедо Ное.
Не поставувај слики, како тој на црнецот, кога не си свесен дека со вратило и со пропаѓање на разбој во три живота неможеш да го достигнеш тоа.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Секој респект го имам за момциве што вежбаат на шипки ама конкретно за овој човек, Ханибал, кој стварно е ѕвер и прави неверојатни вежби, ако за него верувате дека станал ваков без користење на суплементација, многу сте наивни.
Hanibal е сосем нешто друго.. целиот муабет беше за србинот постиран на сликата.. овие веќе се знае дека земаат суплементи..

F

FuckYouAll

Гостин
Пола кило креатин доста е за два месеци ?

F

FuckYouAll

Гостин
Мене 6 недели ми траеше 500 грама креатин микронизиран.
Го земав по шема - првата недела по 20 грама, потоа по 10.
Иначе за шо е креатинов ?
Читам по нет за сила и опоравување а некои ми велат дека е за дебелеење.

Член од
3 ноември 2008
Мислења
431
Поени од реакции
90
Иначе за шо е креатинов ?
Читам по нет за сила и опоравување а некои ми велат дека е за дебелеење.
Креатинот ја задржува водата во мусклулите и ги прави "понапомани". Точно е дека дава поголема сила. За опоравување јас користам глутамин.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Епа јас нејќу да сум НАПУМПАН ,нејќу да сум НАБИЕН. Не ги сакам ИСТИТЕ резултати како повеќето луѓе што ги сакаат од теретаната... :)

Зошто одредена вежба ? Ќе бидеш креативен ,ке додаваш тежина ,како што викаш со ранец ,5кила ,6 кила...ќе комбинираш со дипс и склекови ,имаш многу шеми за вежбање на вратило.
Моментално можам само 7-8 видови на вежби да правам ,но бројот на вежби е поголем можеби некаде 20 вежби на вратило можеш да правиш(без вежбите за стомачни) . А доколку си ептен спремен охооо бројот е голем ,секако треба да си креативен. И поради креативноста ми се свиѓа вратилото никогаш не е монотоно ,цело време бараш ,се обидуваш да најдеш нови вежби ,нови начини...Ептен со другариве се навлековме на вратилово каде и да видиме шипка одма не асоцира на вратило и се обидуваме некоја вежба да праиме (доколку нема народ наоколу ,зошто знаеме каков е нашиов менталитет ,одма ненормален ќе те напраат).
Еее се сеќавам и јас кога бев млад и наивен.
Сега сум само млад.
Само за да дојдеш до дефиниција а не да изгледаш како шифоњер имаш повеќе труд вложување одколку што ти изглеа. Ако креваш килажи на бенч и правиш вежби со тегови нема едноставно да се напумпаш, ако беше така ја ќе бев најрадосен човек у свет. Без суплементација (која сам си кажа дека неќеш да ја користиш) треба да се убиеш од јадење за да бидеш нешто повеќе од дефиниран.

Видовме ние што сакаш, тој хрватот што го постираше, и тие резултати се добиваат од теретана.
Незнам која лоша слика ти ја створиле у минатото, ама не е целта на теретаната да бидеш набилдан, има некои (како јас) кој се трудат само да бидат фит.

А што мислеше со набиен? Со мускули набиен или дека ќе се набиеш и низок ќе останеш?
Зошто и двете се невозможни сценарија.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Hanibal е сосем нешто друго.. целиот муабет беше за србинот постиран на сликата.. овие веќе се знае дека земаат суплементи..
Ти лично си го посетил дома, видел неговиот режим на исхрана и одмор или на памет збориш дека не користи суплементација?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Досега сум сретнал само еден гејнер со таков состав, и тешко дека ќе се нафати некој да го увезе бидејќи кантата од 6.8 кила ќе биде сигурно 200 евра со оглед на тоа што во Америка е 123 долари, односно ~100 евра.
А тој е...?
Патем, да не знае некој нешто повеќе зашто толку рипнаа цените на протеините?

Член од
3 ноември 2008
Мислења
431
Поени од реакции
90
Од Sixstar и Dymatize засега исти се цените на протеините (Isolate и Whey). За кој бренд зборуваш ти?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
А тој е...?
IsoMass Xtreme веројатно тој има комплексен состав.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 22:23 ---
Од Sixstar и Dymatize засега исти се цените на протеините (Isolate и Whey). За кој бренд зборуваш ти?
Ultimate рипнаа сите и тоа драстично :D

Kajgana Shop

На врв Bottom