П
Пепси_
Гостин
После теретана кога стигнав дома почна да ми се повраќа и тоа ненормално од шо ќе да е ???
Исповраќај се и како нов ќе си за 2 минути Така еднаш кога тренирав нозе (чучњеви,шутеви...) потоа имав грб за тренинг и како почнав со згибови така почна да ми се лоша. Прекинав со тренингот таман дојдов до дома и се исповраќав потоа бев како нов. Финтата е дека си го преоптеретил нервниот систем од многу напорни вежби и тој реагира со грчење на цревата и желудникот поради активација на симпатикус и ти се повраќа, ништо страшно таман ќе си ги дознаеш лимитите на организмот. Е да, исто не јади храна која не ти прија баш на желудникот пред тренинг туку земи нешто лесно за варење.После теретана кога стигнав дома почна да ми се повраќа и тоа ненормално од шо ќе да е ???
Несомнено е дека можеш да постигнеш резултати со згиб, скелкови, стомачни и некои други вежби кои можеш да си ги правиш во домашни услови. Но дефинитивно ќе мора да уложиш мноогу повеќе труд за да добиеш ИСТИ резултати како да одиш во теретана. И не вели дека не сакаш да се напумпаш како да одиш во теретана и слично затоа што тоа ни малку не е лесно да се направи како што е лесно да се каже, исто така е потребно многу многу време и работа. Плус како што велиш секој си вежба на свој начин. Најголем дел од вежбачите во теретана вежбаат за мускулна маса, друг дел за дефиниција и естетика, дел вежбаат за сила, некои пак вежбаат од професионални причини (фудбалери, ракометари, обезбедување, полиција) и тн.Ти ги знаеш вежбите (мислам дека повеќето од нив не знаат само какви вежби може да се праат на вратило) ,и братче...ако ми веруваш после вежбање секој мочан мускул ме боли.
Одличен пост, си опфатил се` што треба.Исповраќај се и како нов ќе си за 2 минути Така еднаш кога тренирав нозе (чучњеви,шутеви...) потоа имав грб за тренинг и како почнав со згибови така почна да ми се лоша. Прекинав со тренингот таман дојдов до дома и се исповраќав потоа бев како нов. Финтата е дека си го преоптеретил нервниот систем од многу напорни вежби и тој реагира со грчење на цревата и желудникот поради активација на симпатикус и ти се повраќа, ништо страшно таман ќе си ги дознаеш лимитите на организмот. Е да, исто не јади храна која не ти прија баш на желудникот пред тренинг туку земи нешто лесно за варење.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 15:36 ---
Несомнено е дека можеш да постигнеш резултати со згиб, скелкови, стомачни и некои други вежби кои можеш да си ги правиш во домашни услови. Но дефинитивно ќе мора да уложиш мноогу повеќе труд за да добиеш ИСТИ резултати како да одиш во теретана. И не вели дека не сакаш да се напумпаш како да одиш во теретана и слично затоа што тоа ни малку не е лесно да се направи како што е лесно да се каже, исто така е потребно многу многу време и работа. Плус како што велиш секој си вежба на свој начин. Најголем дел од вежбачите во теретана вежбаат за мускулна маса, друг дел за дефиниција и естетика, дел вежбаат за сила, некои пак вежбаат од професионални причини (фудбалери, ракометари, обезбедување, полиција) и тн.
Моето мислење е дека брзо (да кажеме за неколку месеци) ќе достигнеш плато т.е. повеќе нема да напредуваш ниту во бројот на повторувања ниту пак во големина на мускулот при што се губи смислата на вежбањето затоа што вложуваш време и труд а немаш конкретни резултати (ниту добиваш сила ниту волумен). Организмот е така конструиран да се привикнува на одредена вежба и ако сакаш напредок кога тогаш ќе мора да го промениш начинот на вежбање (со некоја друга вежба/справа начин на повторувања, агоп на правење на вежбата и слично). Сето ова многу подобро го овозможува теретаната. Кај мене имам забележано дека од бесења по шипка пред 4-5 год, а потоа и додавав ранец со 10кг на грб за да ја усложнам работата ги оптеретив многу зглобовите и подлактот и од тогаш си имам проблеми со двата подлакта така да и ден денес добивам силна болка како бодеж во надворешната страна од подлактот, додека справите во теретана се направени ергономски да ги имитираат природните движења на телото со што помалку да ги оптеретуваат зглобовите.
Од друга страна сигурно дека постојат и добри работи од ваквиот начин на вежбање. Пред се добро е за здравјето и кондицијата, плус подржувам секој вид на спорт и физичка активност и најверојатно ваквото вежбање ќе те навлече и натаму да си физички активен на подолг рок. На крај краева и не плаќаш за теретана на долг рок и ова е голем плус
Епа јас нејќу да сум НАПУМПАН ,нејќу да сум НАБИЕН. Не ги сакам ИСТИТЕ резултати како повеќето луѓе што ги сакаат од теретаната...Несомнено е дека можеш да постигнеш резултати со згиб, скелкови, стомачни и некои други вежби кои можеш да си ги правиш во домашни услови. Но дефинитивно ќе мора да уложиш мноогу повеќе труд за да добиеш ИСТИ резултати како да одиш во теретана. И не вели дека не сакаш да се напумпаш како да одиш во теретана и слично затоа што тоа ни малку не е лесно да се направи како што е лесно да се каже, исто така е потребно многу многу време и работа. Плус како што велиш секој си вежба на свој начин. Најголем дел од вежбачите во теретана вежбаат за мускулна маса, друг дел за дефиниција и естетика, дел вежбаат за сила, некои пак вежбаат од професионални причини (фудбалери, ракометари, обезбедување, полиција) и тн.
Моето мислење е дека брзо (да кажеме за неколку месеци) ќе достигнеш плато т.е. повеќе нема да напредуваш ниту во бројот на повторувања ниту пак во големина на мускулот при што се губи смислата на вежбањето затоа што вложуваш време и труд а немаш конкретни резултати (ниту добиваш сила ниту волумен). Организмот е така конструиран да се привикнува на одредена вежба и ако сакаш напредок кога тогаш ќе мора да го промениш начинот на вежбање (со некоја друга вежба/справа начин на повторувања, агоп на правење на вежбата и слично). Сето ова многу подобро го овозможува теретаната. Кај мене имам забележано дека од бесења по шипка пред 4-5 год, а потоа и додавав ранец со 10кг на грб за да ја усложнам работата ги оптеретив многу зглобовите и подлактот и од тогаш си имам проблеми со двата подлакта така да и ден денес добивам силна болка како бодеж во надворешната страна од подлактот, додека справите во теретана се направени ергономски да ги имитираат природните движења на телото со што помалку да ги оптеретуваат зглобовите.
Од друга страна сигурно дека постојат и добри работи од ваквиот начин на вежбање. Пред се добро е за здравјето и кондицијата, плус подржувам секој вид на спорт и физичка активност и најверојатно ваквото вежбање ќе те навлече и натаму да си физички активен на подолг рок. На крај краева и не плаќаш за теретана на долг рок и ова е голем плус
http://herkules.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=181:lean-body-mass-27-kg&catid=36:2010-06-02-17-22-41&Itemid=60Досега сум сретнал само еден гејнер со таков состав, и тешко дека ќе се нафати некој да го увезе бидејќи кантата од 6.8 кила ќе биде сигурно 200 евра со оглед на тоа што во Америка е 123 долари, односно ~100 евра.
Очигледно дека на 42 години се обидуваш да ми продаваш памет, ама немам врме за пазарење.Каде сум рекол дека теретаната е место за сељаци ??? Реков поради оние сељаците кој вежбаат во теретана ,има разлика и те голема разлика.
Ок е се тоа (најверојатно одиш во теретана ,билдер си што и да си) и ти го разбирам тој став против луѓето што практикуваат ти како што викаш железа за теписи и за луѓето што се против суплементи ,креатини како и да се викаат тие работи.
Дојдов овде ,постирав со цел да прашам како се вика тоа бесење на железа ,ама одма ме нападнавте вие ,ок е очекував тоа ,но мислев некој ќе ми го каже терминот. Фала..
Hanibal е сосем нешто друго.. целиот муабет беше за србинот постиран на сликата.. овие веќе се знае дека земаат суплементи..Секој респект го имам за момциве што вежбаат на шипки ама конкретно за овој човек, Ханибал, кој стварно е ѕвер и прави неверојатни вежби, ако за него верувате дека станал ваков без користење на суплементација, многу сте наивни.
Мене 6 недели ми траеше 500 грама креатин микронизиран.Пола кило креатин доста е за два месеци ?
Иначе за шо е креатинов ?Мене 6 недели ми траеше 500 грама креатин микронизиран.
Го земав по шема - првата недела по 20 грама, потоа по 10.
Креатинот ја задржува водата во мусклулите и ги прави "понапомани". Точно е дека дава поголема сила. За опоравување јас користам глутамин.Иначе за шо е креатинов ?
Читам по нет за сила и опоравување а некои ми велат дека е за дебелеење.
Еее се сеќавам и јас кога бев млад и наивен.Епа јас нејќу да сум НАПУМПАН ,нејќу да сум НАБИЕН. Не ги сакам ИСТИТЕ резултати како повеќето луѓе што ги сакаат од теретаната...
Зошто одредена вежба ? Ќе бидеш креативен ,ке додаваш тежина ,како што викаш со ранец ,5кила ,6 кила...ќе комбинираш со дипс и склекови ,имаш многу шеми за вежбање на вратило.
Моментално можам само 7-8 видови на вежби да правам ,но бројот на вежби е поголем можеби некаде 20 вежби на вратило можеш да правиш(без вежбите за стомачни) . А доколку си ептен спремен охооо бројот е голем ,секако треба да си креативен. И поради креативноста ми се свиѓа вратилото никогаш не е монотоно ,цело време бараш ,се обидуваш да најдеш нови вежби ,нови начини...Ептен со другариве се навлековме на вратилово каде и да видиме шипка одма не асоцира на вратило и се обидуваме некоја вежба да праиме (доколку нема народ наоколу ,зошто знаеме каков е нашиов менталитет ,одма ненормален ќе те напраат).
Ти лично си го посетил дома, видел неговиот режим на исхрана и одмор или на памет збориш дека не користи суплементација?Hanibal е сосем нешто друго.. целиот муабет беше за србинот постиран на сликата.. овие веќе се знае дека земаат суплементи..
А тој е...?Досега сум сретнал само еден гејнер со таков состав, и тешко дека ќе се нафати некој да го увезе бидејќи кантата од 6.8 кила ќе биде сигурно 200 евра со оглед на тоа што во Америка е 123 долари, односно ~100 евра.
Од Sixstar и Dymatize засега исти се цените на протеините (Isolate и Whey). За кој бренд зборуваш ти?Патем, да не знае некој нешто повеќе зашто толку рипнаа цените на протеините?
IsoMass Xtreme веројатно тој има комплексен состав.А тој е...?
Патем, да не знае некој нешто повеќе зашто толку рипнаа цените на протеините?
Ultimate рипнаа сите и тоа драстичноОд Sixstar и Dymatize засега исти се цените на протеините (Isolate и Whey). За кој бренд зборуваш ти?