Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
А не можиш да речиш оти Прилеп во споредба со Скопје е дупка, неурбанизирано... да бидиме реални. И едниот и другиот град си имаат маани. Ама и Прилеп е доста среден и урбанизиран последниве години и сеуште не е запрено со тоа... И не заборавај оти ако Скопје 2014 парите идат од буџетот, од владата... Мајранчо е десна рака на Грујо, така да има силна поддршка и од централната власт.
Не знам во кој дел на градов живејш,ама за да заличи на нешто цел град,треба едно 70% од градов да подлегни под некој зафати. Хортикултурно уредување,асфалт,дислокација од тутунски скелина (аман вејче од то,најгрдата гледка е),нека се лути кој сака дека тутуно-производителите со нив го ваделе лебо,ама па и вград живеење и вград занимавање со земјоделие,то го нема ни во уганда. Некој ако се насочил кон то,ене му села,ене му ниви и нека си работи рајат.

Друго. Најгрдото здание шо е НЕфункционално исто така едни добри 50-60% е "бизнис" центаро. ГРДОСИЈА од градба шо треба да се руши од корен! Трговски центар,не мора колку рамстор да речиме,ама упола од него би ни збркал уба работа,внатре со сите нишани да биди со ескалатори,гаражи,кафулина,супер маркет,бутици,сендвичари/ресторани......Автоматски и нови вработувања.

Сега еве најново и НАЈглупо е зонсково паркирање. Не свајчам со која цел е воведено!?

Овие се само дел од некој работи шо ми ида на памет во моментов. Иначе има уште еден тон :)

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Имаше прилог во Дневник денеска дека и општина Центар ќе гради нова зграда.Нема да се распишува нов конкурс туку ќе важи тој од пред една и пол година.Еве што имаше пријавено:

golem.jpg
renderizasituacija01.jpg
trud%20ozc%20miraz.jpg

trud%20ozc%20folie.jpg
trud%20ozc%2061125.jpg

Сакам да им кажам на Цитро и на сите кои мислат дека модерните згради по дифолт значат само стакло дека не е така.Ќе ми биде многу мило кога ќе се изгради некоја од овие згради посебно онаа со мотивите од фолклорот. ;)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Дај линк од ова..значи оваа е зграда за општина центар..баш фино убава е.. и кој кажал дека модерните се само стакло..нене Филипчо,него кај нас се фура само со стакло..излепи цела фасаад со стакло и после миење амин.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Дај линк од ова..значи оваа е зграда за општина центар..баш фино убава е.. и кој кажал дека модерните се само стакло..нене Филипчо,него кај нас се фура само со стакло..излепи цела фасаад со стакло и после миење амин.
Добро не требаше да напишам така. :)
Еве ти линк од темата на билд, таму имаш повеќе слики. http://build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=900&PN=1

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Нешто од најверојатно планираното уредување од левата страна на Вардар.

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
^Почнато е навелико да се гради, просторот за фонтаните е заграден со паравани, а постаментот (фонтаната) за Филип II е речиси во завршна фаза со бетонирање, треба и министерство за транспорт и врски кај и да е да го почнат да го реновираат и доградуваат... Колку беше/е мизерен тој дел, само еден мост дели, а освен лопта се тражи, некоја тезка за супер сецко и по некој питач ништо друго немаше... Сеа со музеиве, плоштадов Карпошово востание, ќе заличи на нешто, па и плоштад Скендербег ќе го спојат, така да според мене како целина би било (y)

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Нешто од најверојатно планираното уредување од левата страна на Вардар.
Филмакедон од кај ти е рендерот со оглед на тоа дека досега ги немам никаде сретнато.
Мене многу ми се допаѓа што се средува и тој дел а онака како што е замислено мислам дека ќе биде една убава целина со новоизградените објекти од таа страна на Вардар. И секако од овој запуштен дела ќе направи прекрасен влез во Чаршијата а тоа директно ќе влијае врз посетеноста на овој до пред неколку години заборавен дел од Скопје.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Филмакедон од кај ти е рендерот со оглед на тоа дека досега ги немам никаде сретнато.
Мене многу ми се допаѓа што се средува и тој дел а онака како што е замислено мислам дека ќе биде една убава целина со новоизградените објекти од таа страна на Вардар. И секако од овој запуштен дела ќе направи прекрасен влез во Чаршијата а тоа директно ќе влијае врз посетеноста на овој до пред неколку години заборавен дел од Скопје.
На фејсбук го најдов случајно:
Konkursen trud na idejno resenie na parter-Kej Vardar

Kajgana Shop

На врв Bottom