Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Некако во подсвеста на луѓето се протна името СКопје 2014 па така се што се гради во Скопје го нарекуваме Скопје 2014, дури и изградба на сали, золошки, дискотеки.
Како и да е факт е дека проектот внесе нова енергија во урбанизиацијата на градот и добро е што не се ограничуваме само на него , па така истиот се шири и на делови од градот кој не се околу камениот мост.
Што се однесува до нова сала, факт е дека Борис Трајковски требаше да има уште една трибина и навистина неможам да го разберам инвалитското решение со 3 трибини. Исто така е факт дека апетитите на спортската јавност растат и многу брзо ќе дојде време кога Борис Трајковски ќе ни биде премала. Затоа убеден сум дека оваа сала е само едно преодно решение кон една „нормална„ национална арена, која ќе ги задоволи апетитите. Што се однесува до Борис Трајковски мислам дека многу добро што салата се претвора во мултифункционален објект и мислам дека со тоа ќе биде рационално и редовно искористена.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
10 000 качени по скали и на паркет доле ако стојат..може
Во зависност од настанот најверојатно собира, ко концерт или митинг некаков.
Али не може на утакмица да пуштаат +2000 народ по скали да седи, кој гарантира безбедност у тој случај.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Некако во подсвеста на луѓето се протна името СКопје 2014 па така се што се гради во Скопје го нарекуваме Скопје 2014, дури и изградба на сали, золошки, дискотеки.
Како и да е факт е дека проектот внесе нова енергија во урбанизиацијата на градот и добро е што не се ограничуваме само на него , па така истиот се шири и на делови од градот кој не се околу камениот мост.
Што се однесува до нова сала, факт е дека Борис Трајковски требаше да има уште една трибина и навистина неможам да го разберам инвалитското решение со 3 трибини. Исто така е факт дека апетитите на спортската јавност растат и многу брзо ќе дојде време кога Борис Трајковски ќе ни биде премала. Затоа убеден сум дека оваа сала е само едно преодно решение кон една „нормална„ национална арена, која ќе ги задоволи апетитите. Што се однесува до Борис Трајковски мислам дека многу добро што салата се претвора во мултифункционален објект и мислам дека со тоа ќе биде рационално и редовно искористена.
Грешка.. не требаше да биде преодно од неколку аспекти..

1. Немаме ние финансии да одржуваме 2-3 сали и тоа само во Скопје..требаше една голема и толку..другите помали како Кале и слични требаше да се подотераат.
2. Со тие пари за БТ можеше да се реновираат салите во неколку града..Битола,Прилеп,Куманово и сл.
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 23:48 ---
Али не може на утакмица да пуштаат +2000 народ по скали да седи, кој гарантира безбедност у тој случај.
Тоа ти викам..собира ама со се испоседнати на трибините и доле на паркет..ама тоа не се рачуна..се рачуна на трибини колку собира народ.

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Како жител на град Прилеп,единствено нешто шо ме мачи е тоа што овај проект се третира како да е во башка држава,а не во Македонија. Се добива чувство/впечаток дека ОКОЛУ Скопје па се до границите на Македонија има една црна дупка,скапано ѓубре,а кога ќе се стигне во Скопје да се почувствува секој граѓанин на внатрешноста како понижен и да нема врска со реалноста.

Замисли јас идам и гледам еден тон убави работи,изградено,направено,функционално,урбанизирано,модерно,снобовско,шунд-ско,сељачко (се е ствар укуса).....

И после некој друг им е крив на скопјани дека се населиле премногу сељаци во Скопје. Па кој не сака да живее и да функционира во помодерен и пофункционален свет!!??!?!

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Цитро не реков дека ТРЕБАЛО да биде така туку дека е направена голема грешка што кога се проектирала салата не се земало во предвид дека за кратко време потенцијалите ќе бидат надживеани.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Максималниот капацитет за кошарка е 8.000 седишта. Но со Велика Британија имаше 10.000 луѓе! Сите скали беа полни, долу на нозе стоеја многумина, на влезовите... И еден од редарите кои беа на таа утакмица ми потврди дека пуштиле најмалку 1.500 плус од дозволеното. :)

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Максималниот капацитет за кошарка е 8.000 седишта. Но со Велика Британија имаше 10.000 луѓе! Сите скали беа полни, долу на нозе стоеја многумина, на влезовите... И еден од редарите кои беа на таа утакмица ми потврди дека пуштиле најмалку 1.500 плус од дозволеното. :)
Добро, со кој памет го направиле тоа?
Не се 50, 1500 се над дозволеното.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Добро, со кој памет го направиле тоа?
Не се 50, 1500 се над дозволеното.
Вратите ги отворија со задоцнување. Беше наведено дека ќе ги отворат 2 часа пред почетокот, и ќе ги затворат на 1 саат пред почетокот, но тие ги отворија на помалку од час пред стартот. Надвор целиот паркинг беше исполнет со луѓе. Многумина се упикаа без ништо, многумина и со фалсификувани карти.

Али живи и здрави сме, и покрај толкава гужва имаше комоција и место за да се симнеш без проблем.

И да, ни треба голема арена, нема да скапува немајте гајле. И за БТ викаа дека ќе скапува, па еве гледаме каков спортски центар стана... :)

P

PewDiePie

Гостин
Како жител на град Прилеп,единствено нешто шо ме мачи е тоа што овај проект се третира како да е во башка држава,а не во Македонија. Се добива чувство/впечаток дека ОКОЛУ Скопје па се до границите на Македонија има една црна дупка,скапано ѓубре,а кога ќе се стигне во Скопје да се почувствува секој граѓанин на внатрешноста како понижен и да нема врска со реалноста.

Замисли јас идам и гледам еден тон убави работи,изградено,направено,функционално,урбанизирано,модерно,снобовско,шунд-ско,сељачко (се е ствар укуса).....

И после некој друг им е крив на скопјани дека се населиле премногу сељаци во Скопје. Па кој не сака да живее и да функционира во помодерен и пофункционален свет!!??!?!
Целосно си во право,нека заврши ск 2014 и после нека се фокусираат на другите поголеми градови во МК.

И точно е тоа што спомна култузин........нормално дека дека нема да чекаме само споменици од ск 2014 туку урбанизацја на градот во секоја смисла.

Како што гледате се гради Скопје Сити Мол во Карпош(мислам беше)тој проект не е претставен во пропагандата ај да ја наречеме за ск 2014 ама се случува,автобусите исто,најавите за реновирање на универзална,луна парк,(за золошка незнам ама знам дека треба) итн итн.....

Нормално дека го сфаќаме проектов кој треба да го направи Скопје метропола.

Истото мора да се случи понатаму со останатите градови.

П.С. Дајте бе да покренеме некоја иницијатива до властиве за градење на една јака сала,сала каква што заслужува Македонија ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.826
Поени од реакции
12.323
Ако се што се гради (во 2-3 населби) се става во тоја Скопје 2014 само заради форма, да ја споменам и гаражата (барем официјално се споменуваше гаража) што треба да се гради кај Работнички Дом. Започнат е од септември, негде веќе пола година. Просторот е заграден, затворен е паркингот, не постои регуларна автобуска станица ниту тротоар за пешаци...а кога и да поминам гледам само една голема дупка и еден кран.

B

Borg_Drone

Гостин
Полно сали за кошарка во Америка имаат базени внатре за натпревари. За 25 метри, за 50 м се смакнува една од трибините и се продолжува. За Медисон Сквер Гарден милијарда посто сум сигурна дека има, ништо чудно и повеќето да имаат. Американците фина идеја си реализираа со вакви „сестрани“ сали.

Ќе добиеме и базен и сала со голем капацитет во едно. Европско во пливање да организираме немој да мислиш дека нема да се наполни :)
Мене поентата ми беше друго.Знам дека за европско ќе се наполни, ама што после европско?Само ајде, секој си има свое мислење и различно гледиште на работите.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Мене поентата ми беше друго.Знам дека за европско ќе се наполни, ама што после европско?Само ајде, секој си има свое мислење и различно гледиште на работите.
Се разбираме,ти ја сваќам поентата.. ама имаше и можеше БТ да се направи со повеќе седишта и да се направи како сега мултифункционален објект..што ќе изгубеше од тоа салата ако уште некој ред повеќе имаше на трибините..ништо..само малку поголем трошок за греење и неколку иљади седишта плус што ќе се набавеа.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Каде може да се најде кој ја проектирал салата Б.Т.? И дали навистина имало две варијанти со 4 трибини и оваа со 3 ја прифатиле отпосле?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103

А не можиш да речиш оти Прилеп во споредба со Скопје е дупка, неурбанизирано... да бидиме реални. И едниот и другиот град си имаат маани. Ама и Прилеп е доста среден и урбанизиран последниве години и сеуште не е запрено со тоа... И не заборавај оти ако Скопје 2014 парите идат од буџетот, од владата... Мајранчо е десна рака на Грујо, така да има силна поддршка и од централната власт.

Kajgana Shop

На врв Bottom