Најекономично греење и ладење

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Дечки дајте ве молам некое ваше мислење за овие два инвертер климатизери:

- Mitsubishi Electric MSZ-GE35VA цена околу 800-850 еур
- Fujitsu General ASYG 12 LEC цена 700 еур

Дали некој од вас ги користи и како се имаат покажано овој период.

Позз,
ne znam za msz-ge35va, no ovoj:
MSZ-GA25VA / MUZ-GA25VA
e zakon!

Prasaj sto e razlikata, no mitsubishi treba da se dobri (pazi da ne e made in china, makar za tie pari verojatno e thiland ili malezija).

jas bidejki ne mozev da najdam mitsubishi zedov toshiba suzumi - na studovive do -15 koga idese prezadovolen (i od smetka i od toplenje)! Sepak sledniot pat koga ke kupuvam - ke stisnam zabi i ke bide cistokrven Japanac (poveke zaradi smetkata i odnosot do prirodata) :)

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
ne znam za msz-ge35va, no ovoj:
MSZ-GA25VA / MUZ-GA25VA
e zakon!

Prasaj sto e razlikata, no mitsubishi treba da se dobri (pazi da ne e made in china, makar za tie pari verojatno e thiland ili malezija).

jas bidejki ne mozev da najdam mitsubishi zedov toshiba suzumi - na studovive do -15 koga idese prezadovolen (i od smetka i od toplenje)! Sepak sledniot pat koga ke kupuvam - ke stisnam zabi i ke bide cistokrven Japanac (poveke zaradi smetkata i odnosot do prirodata) :)
Колкава јачина ти е Toshiba Suzumi - то ?
И колкава просторија грееше?

Btw... Fujitsu General ASYG 12 LEC e kinez bidejki vekje od poodamna Fujitsu ne proizveduva klimatizeri vo Japan

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Одлични совети за поголем степен за искористување при греењето, те оптимално искористување на огревното дрво!
Друго нешто сакав да искоментирам. Истава тема оди и на Канак5 ТВ.... кукаат луѓево на централното греење највеќе, т.е. на самоволието на Топлификација..... но ми падна вака многу смешно (иако и трагично) јавувањето на една теткица, која вели по енормните сметки за индивидуалното парно (на ел енергија) кои сметки надминувале 20,000 Денари - месечно, годинава решиле да купат печка на ‘‘Еко-шпар‘‘ на пелети нели... која ги чинела 80,000 Денари.... и објаснува како иако во РМ имало повеќе производители на пелети единствен дистрибутер те единствено место каде можеле да се набават бил Макпетрол. Да повторам вели теткицава која се јави во емисијата иако јас мислам дека ги има или имаше во Хубо маркет!?.... значи натаму вели таа: ај што е еден дистрибутер, па и таму ги немало доволно, дека давале само кеса-две!
Ако е така како што вели, СТРАШНА РАБОТА! НАВИСТИНА СТРАШНА! Доколку не се обезбедува гориво за печкиве (како што е ветено) тогаш фирмата дистрибутер или производител ли е!?..... на печкиве треба да се запали, комплетно со инвентар, рекламни материјали во кои лажат, документација, дозволи за дистрибуција, хартии-мартии......СЕ!... За да се греат клиентите кои платиле ЕНОРМНО високи цени за печките.... 80К и да ти речат неможеме да ви обезбедиме! А кога ќе можат? Во Мај!? ТРАГЕДИЈА!
Јас се греам прв пат ова зимо на пелети и навистина месец дена немаше пелети. Во Хубо има брикети, но пелети нема. Цела Македонија ја превртив и со телефони и Макпетрол и Туш и производители никој немаше, баш пред Нова Година. Има производители во Прилеп и на патот накај Крушево, има и Струмица, но никој немаше на лагер. Конечно пред две недели најдов во Техноауто во Скопје по цена од 220 денари вреќа од 15кг.
Финтата било летно време да се набавува ( да знаев) за цело зимо. Ај за следната година. Во врска со економичноста, дрвото е поефтина варијанта од пелети, а струјата е поскапа.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Јас се греам прв пат ова зимо на пелети и навистина месец дена немаше пелети. Во Хубо има брикети, но пелети нема. Цела Македонија ја превртив и со телефони и Макпетрол и Туш и производители никој немаше, баш пред Нова Година. Има производители во Прилеп и на патот накај Крушево, има и Струмица, но никој немаше на лагер. Конечно пред две недели најдов во Техноауто во Скопје по цена од 220 денари вреќа од 15кг.
Финтата било летно време да се набавува ( да знаев) за цело зимо. Ај за следната година. Во врска со економичноста, дрвото е поефтина варијанта од пелети, а струјата е поскапа.
И како си задоволна од греењето на пелети ?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И како си задоволна од греењето на пелети ?
Најискрено очекував повеќе и не сум задоволна. Дневната просторија има 30 квадрати и одвај се затоплува, штом ја изгаснеш печката температурата паѓа веднаш ( а заштитен е станот со пвц). Топлината не се задржува, а ако цел ден е уклучена ќе потроши две вреќи секако 30кг. по 12 ден кг =360 ден на ден. Пресметај ја потрошувачката. Имам од малите еко шпар кој „требаше“ да затоплуваат 60 квадрати. Нема шанси.
Моментално правам комбинација од дрва и пелети, неколку дена ова, неколку дена другото. Се разбира со две печки за тие намени.
Предност е само што е чисто и брзо загрева.

Член од
25 јануари 2012
Мислења
17
Поени од реакции
10
jas mozam od licno iskustvo da vi go preporacam THERMOR konvektorot na elektricna energijamomentalno naj dobrata i naj ekonomicna varijanta za zagrevanje

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Најискрено очекував повеќе и не сум задоволна. Дневната просторија има 30 квадрати и одвај се затоплува, штом ја изгаснеш печката температурата паѓа веднаш ( а заштитен е станот со пвц). Топлината не се задржува, а ако цел ден е уклучена ќе потроши две вреќи секако 30кг. по 12 ден кг =360 ден на ден. Пресметај ја потрошувачката. Имам од малите еко шпар кој „требаше“ да затоплуваат 60 квадрати. Нема шанси.
Моментално правам комбинација од дрва и пелети, неколку дена ова, неколку дена другото. Се разбира со две печки за тие намени.
Ова е веке разочарувачко, да не може да задоволи 30 квадрати, а намената и е за 60, добро можеби има улога и квалитетот на пелетите, па се надевам дека со подобар квалитет ке постигнеш и подобар квалитет на затоплување (ако се лажеме де) :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ова е веке разочарувачко, да не може да задоволи 30 квадрати, а намената и е за 60, добро можеби има улога и квалитетот на пелетите, па се надевам дека со подобар квалитет ке постигнеш и подобар квалитет на затоплување (ако се лажеме де) :)
Од најдобрите пелети користам, увезени од Србија. Не е до нив.
Добра работа е кога надвор не е многу ладно, во станот е пекол, негде на есен :))

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Од најдобрите пелети користам, увезени од Србија. Не е до нив.
Добра работа е кога надвор не е многу ладно, во станот е пекол, негде на есен :))
Фала на одговорот, значи јас со 40 квадрати просторија воопшто да не се залажувам за греење на пелети, бидејки планирав баш оваа печка да ја зимам, а и сегашнава температура од просечни 25 степени тешко би ја постигнал на пелети.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Фала на одговорот, значи јас со 40 квадрати просторија воопшто да не се залажувам за греење на пелети, бидејки планирав баш оваа печка да ја зимам, а и сегашнава температура од просечни 25 степени тешко би ја постигнал на пелети.
Се постигнува 25 степени, но цело време треба да биде на 5ти степен и цело време треба да ја ложиш. Излегува многу поскапа варијанта за греење од дрва. Додека гори топла е просторијата. Штом ќе ја исклучиш, се лади. Кај мене е наместена на 26 степени да се исклучува, штом ги достигне гаси. Сама се пали за некој половина час и почнува да брои од 18 степени.
Ако сакаш да заштедиш побарај нешто на дрва.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Смрт за зони и пајак возила @leandra, bakigvg
Пелетите се стандардизирани по DIN 51731
За нив има и на Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Wood_pellet
Нивната топлотна моќ е од 4,7 до 5.2 KWh/kg што е приближно колку на обичното огревно дрво.
Само што се прилично поскапи од огревното дрво.
Инаку можат да се согоруваат и во обична печка како и јагленот - во слој.

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Значи 12-15денари (цена дадена од леандра погоре) / 5киловат-саати, односно 2.5-3 денари/киловат-саат. Скоро исто колку и струја. Ако се земе во предвид дека постојат топлински пумпи (клима-уреди) кои работат на струја со коефициент на искористеност (3.5-5.5) значи ова со пелетиве е 3-5пати поскапо од греење на топлинска пумпа (клима-уред).

Леандра кажа дека за 30квадрати, за 16саати се трошат 30килограми, значи или пелетите немаат толкава топлотна моќ, или изолацијата е ептен лоша, или печката искористува само пола од топлотната моќ. Ако имаат навистина 4.7-5.2, 30квадрати со добра изолација, би требало да се троши околу 1кг на 90минути, а не на 30минути(според кажувањето на леандра).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.070
Поени од реакции
23.519
морав да се вмешам тое.
ако имаш 8 кв печка од екошпар, таа треба да загрева сосем солидно 60 и повеќе квадрати ама баш без никаков проблем.
не ги продавам ,само ги штеловам што значи не ги бранам нити ги нудам. ама од искуство ви кажвам дека за 8 кв печка 60 квадрати е играчка, а не пак 30 или 40. само морам да нагласам тие квадрати се за една происторија. не е таа ценрално па да ги грееш сите соби со една печка. тоа не оди така, за тоа треба парно.
потрошувачката треба да ти се движи една вреќа цел ден во нормални услови , а ако падни многу под нулата како на пример -20 тогаш можеби и ке истера до кај вреќа и пол, максимум две и тоа под услов да немаш никаква излоација. пошто ти имаш значи имаш друг проблем, најчесто штеловањето, некогаш и пелетите.
сега има српски и српски пелети ама во глобала тука се некаде, барем јас тие што ги имам опчекано.
ајде кажими при 5 јачина колку ти е излезна температура на издувни гасови и колку ти е при економик( на единица). остаја нека поработи малце нека се стабилизира па види, не одма!!!
друга работа кажими дали задната страна на печката тие црна со гарежи или сивкаста на кај крем боја, па кажими дали стаклото ти се црни многу или онака малце. и најбитно дали ти се преполнува горилникот по некое време без разлика дали е на економик или на 5 јачина.
ајде кажи ми па да видиме што можиме да направиме да ти ја донесам на палење.
инаку да посакпо иди од дрвата ,ама ако е се во ред барем ке биди бања дома.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Се постигнува 25 степени, но цело време треба да биде на 5ти степен и цело време треба да ја ложиш. Излегува многу поскапа варијанта за греење од дрва. Додека гори топла е просторијата. Штом ќе ја исклучиш, се лади. Кај мене е наместена на 26 степени да се исклучува, штом ги достигне гаси. Сама се пали за некој половина час и почнува да брои од 18 степени.
Ако сакаш да заштедиш побарај нешто на дрва.
Имаш проблем со штелувањето на печката , квалитетот на пелетите не може толку да влијае иако влијае. Ваквите печки во принцип го грејат воздухот и затоа при престанок на работа ..заладува. Греењето со пелети е поскапо од греење со дрва, но затоа е поелегантно и поедноставно.....во однос на цепаници,па цепење дрва, па носење натака навака....
Од друга страна еко-шпар се бофл во однос на оние другите печки од Охрид кој ги праи оној Новко или како се вика..иако мислам деке не се продаваат на нашиов пазар...

Kajgana Shop

На врв Bottom