A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Моментално измерив 11.7 мегабита на speedtest, вчера не можев да добијам интернет, им се јавив на телефон, сеа пред малце ми се јавија дека ќе поминеле утре да виделе што е проблемот. Наводно, имам ја повеќе dB од што треба да имам. Не ми е јасно, ако знае некој да објасни, и да измерат дека иам 15dB место 12 како ќе го ослабат сигналот? Со attenuator, нешто такво?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.741
Поени од реакции
18.489
Освен ако не планираш да држиш сервер(и) стварно нема потреба од интернет поголем од 10 Mbps. Многу побитно е да е неограничен, а тоа кејблтел ни го овозможи летово.
Има потреба, се зависи од лични потреби и приоритети. Еве ти пример, доаѓам од работа, и сакам да изгледам некој филм на брзина пред да си легнам, со новиот нет (480p минимум најчесто 720p) за 10-15 минути се симнува....со стариот за 1 час, што значи треба да губам време и утре дента да бидам ненаспан, и уморен. Или еве ти друг пример, пушташ видео на Youtube да покажеш на некого некоја нова игра, или некој добар филм со специјални ефекти и се лоадира 4/5 минути оној познат лоадинг бар кој нервира ненормално, со новиот нет тоа го немам, и не ме живцира/ми се кочи бровсерот, и сетo ова за истa/малце повисока цена(200 денари+) од претходниот пакет, а добивам многу повеќе. Значи релативно е тоа дека не треба побрзо истото го зборевме пред 3 години кога викавме дека 5 мегабита е оверкил, а сега и тоа ни е малце (на некои) така да тоа е тоа, истово важи во сите свери од општетвото, како и за за хардвер, и за многу други технологии од индустријата. Тоа што тебе ти е доволно добро на некој друг не му е и обратно, never ending debate.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
DA.I sekade kade sto ke vlezat po prvpat vo onie gradovi kade gi nema ke postavuvaat optika a ne obicni kabli kako prethodno sto znaci deka planiraat cela Makedonija da ja pokrijat so optika. Mrezata ke si bide nivna i ke mozat da pravat sto sakaat.E koga ke ja pokrijat celata teritorija so optika ke stanat broj 1 vo Makedonija i po brzina na internet i po HD televizija i so najniski ceni.
ех колку ме бендиса пишаното поготово во болдот
огромно лајк за близу и побрзо ширете се

и гледам многу го тупите по тие спортклуб канали,спортклуб па спортклуб па почекајте да се прошират во цела МКД па можи ќе ги вметнат и тие

Секој за себе, мене не ми се доволно 10 мегабити, не сакам да чекам 20 мин филм, кога може и за 5

интересно е во пакетов што го нудат
НЕТ 50 Mbps
  • Максимална брзина на симнување до 50 Мbps
  • Максимална брзина на прикачување до 1 Мbps
над 5 мегабајти во секунда ќе симнува, а ќе качува со 100 килобајти wtf :tapp:
Остај то шо пишува..
И за кај мене треба 1мбпс да качува ама качува со 10мбпс..
ама чекајте малку
вие да не сте на ЛАН или имате модем па иако кажва на спид тест 1 мбит аплоад вие имате повеќе?

оти Псисајд мислам има прикажано резултати и за аплоад мислам гледав по 50 кб сида (НЕТ 50 користи) и има модем оти нема ЛАН кај него во населбата така Пси?

и мене ме нервира ако е 1 мбит на модемот (ми треба за замунда поголема брзина)

Аха добар си, прашај го Psyside.... он коа ќе посака да гледа филм, сака за 5 минути да го симне во 720p! или евентуално за 10 минути 1080p :D
не е само Псисајд само разликата е шо Псисајд има Близу а јас немам (нема во мојот град)
доста беше со ди ви икс квалитет

Има потреба, се зависи од лични потреби и приоритети. Еве ти пример, доаѓам од работа, и сакам да изгледам некој филм на брзина пред да си легнам, со новиот нет (480p минимум најчесто 720p) за 10-15 минути се симнува....со стариот за 1 час, што значи треба да губам време и утре дента да бидам ненаспан, и уморен. Или еве ти друг пример, пушташ видео на Youtube да покажеш на некого некоја нова игра, или некој добар филм со специјални ефекти и се лоадира 4/5 минути оној познат лоадинг бар кој нервира ненормално, со новиот нет тоа го немам, и не ме живцира/ми се кочи бровсерот, и сетo ова за истa/малце повисока цена(200 денари+) од претходниот пакет, а добивам многу повеќе. Значи релативно е тоа дека не треба побрзо истото го зборевме пред 3 години кога викавме дека 5 мегабита е оверкил, а сега и тоа ни е малце (на некои) така да тоа е тоа, истово важи во сите свери од општетвото, како и за за хардвер, и за многу други технологии од индустријата. Тоа што тебе ти е доволно добро на некој друг не му е и обратно, never ending debate.
значи најмалку 50 мбит (а подобро е 150 кога ќе воведат)

40 мбпс не признавам :) ама 50 - ДА

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
Ама ете на пример можеш да го ставиш филмот на download пред да идеш од работа, и ко ќе се вратиш ќе ти биде симнат дури и да е 25 гига.
А околу YouTube... Јас имам 12 мегабитен интернет и во случаеви кога баферот на јутуб функционира ко што треба немам никакви проблеми да гледам 1080р видеа.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Дечки ви ја отвора страната? близоо.мк?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.741
Поени од реакции
18.489
Ама ете на пример можеш да го ставиш филмот на download пред да идеш од работа, и ко ќе се вратиш ќе ти биде симнат дури и да е 25 гига.
А околу YouTube... Јас имам 12 мегабитен интернет и во случаеви кога баферот на јутуб функционира ко што треба немам никакви проблеми да гледам 1080р видеа.
А ако е филмот баш тој ден излезен во HD верзија или епизода од серијата што праиме тогаш? како на пример вчера Dexter последната епизода, излезе во HD сабајлето :D

Зарем треба за утре да ги оставам? ако си заразен по филмови/серии како мене тоа не е некоја опција :D

А за Youtube, пробај го истото на 25 минутно + ривју (ТТL) во 1080p и кажи ми дали нема да има buffer..

Уствари кај тебе можно е да нема buffer, лан пакет си, башка знаеш дека сум пребирлив :D

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Дечки ви ја отвора страната? близоо.мк?
Да, кај мене отвара...

Сега еден „краток“ коментар за покачувањето на пакетите кај скоро сите оператори во Македонија:
Од моите набљудувања на пазарот во Македонија, влегувањето на Кејблтел направи огромно раздвижување на истиот.
Најпрво имавме dial-up врски, кои не беа постојани, па затоа нив нема да ги коментирам.
Како прв постојан интернет го имав(ме) АДСЛот на Телеком со фамозните 384 килобити во секунда, кои на почетокот ни ги пуштија неограничено (како количество сообраќај), за потоа да се обидат да ја сменат суштината на договорот, односно сакаа да ни наплаќаат за надминатиот сообраќај. Среќа што тогаш се организиравме и со масовно поднесување на приговори ги натеравме да го почитуваат корисничкиот договор, односно само да ја намалуваат брзината. Ова пак беше кршење на договорот (за широкопојасен интернет), затоа што намалуваа на 64 кбпс (теснопојасен интернет), но „паднаа“ доплатите, па спласна и ентузијазмот кај корисниците за да се докажуваме по судови за непочитување на договореното. Во тој момент си реков дека никогаш повеќе нема да користам услуги од Телеком. Сеуште сум на истото мислење.
Потоа кабелските оператори почнаа да нудат интернет со брзини до 512 кбпс. Точно е дека конекцијата не беше баш најстабилна. Брзините исто така ретко се достигнуваа, но овој интернет беше значително поефтин од АДСЛот на Телеком. Оваа статус-кво ситуација траеше доста долго (околу 2 години). Телекомот шиткаше скап и стабилен интернет, додека кабелските оператори продаваа евтин и нестабилен интернет (на мрежа изградена за дистрибуција на аналогна ТВ, со многу малку или пак воопшто оптика), кој пак на големо го купуваа од Телеком.
Влезот на Кејблтел, со купување на 13 кабелски (застарени) оператори беше дочекан со огромна скепса. Муабетот беше: „Бугарите ли ќе не учат како се продава интернет“... Еден преоден период беа во тотален хаос, но набргу се консолидираа и ги извадија првите пакети над 1 мегабит во секунда, односно имаа пакети од 1, 2 и 5 мбпс. Од тогаш па до денес, тие биле секогаш фирмата која прва ги качуваше брзините и лимитите. Стигнаа до брзини од 50 мбпс, без никакво ограничување. Ова последново без ограничување дури и мене ме изненади. Тие се и единствена фирма, која по надминување на лимитот не ја намалуваат брзината на бедни 64,128 или 256 кбпс... Пуштаат 2 мбпс дури и за корисниците кои не се обврзале на нови договори... Искрено се надевам дека и Близу ќе продолжи со оваа практика. Исто така се надевам дека и другите оператори ќе продолжат да го следат растот (како понуда/цена) на Близу, па дури и да ги надминуваат нивните понуди.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Нов High Score преку Wireless:

--- надополнето: Nov 14, 2011 10:00 PM ---
а би требало да се добијат поголеми брзини директно преку кабелот уштекан у PC или тоа е мала разлика, заедно со непотребно губење време на пријавување MAC адреси?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.034
Поени од реакции
5.933
Тешко дека не им е приоритет, туку не сакаат. И конкуренцијата си има свои меѓудоговори, немојте да мислите дека не. Договор беше меѓу Кејблтел и Телекабел едните да стават Спорт Клуб другите да не стават за на Кејблтел да не испадне жива душа да нема, милион посто сум сигурна дека ова беше вака. Истото е со мобилните оператори, си имаат меѓудоговори за тарифите, мислите не може ВИП или било кој утре да испадне со цени три пати помали од другите оператори? :) Знам како идат тие работи, тетка ми на времето на Мобимак беше во директорскиот борд.

Само не знам што ви смета што се буниме за каналите, сигурно нема да ќутиме. Вас да ви ветеа еве таков 150мб интернет и еве премотај од денешен ден 2 години мислиш ќе ќутевте? Исто како овие што се на Телекабел уште што се бунат за доксис 3.0 ако добро знам.
Koga veke go spomna VIP i tie megudogovori na operatorite za tarifite ako e navistina taka kako sto vikas ti spored ovie podatoci VIP treba da gi zgolemi cenite za da nema postojan priliv na korisnici od ostanatite dva operatori ONE i T Mobile:
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&eventId=82876
http://24news.mk/282699/indexed.html

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кејблтел (сега Близу) ме изненади последниве денови 1,8 Мб на даунлоад на торент, не ми се веруваше untitled.JPG

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
dali ima nekoj problem so netot denes? mene do vcera Frequency power mi bese 4.2 - 4.5 dBmV se javiv u k.centar toj mi rece nemalo vrska frekvencijata .aj ako se razbira nekoj povekje u ova neka objasni ,fala

RF Parameters
Downstream
Frequency Power 1.7 dBmV
Signal to Noise Ratio 42 dB Modulation QAM256
Upstream
Frequency Power 36.5 dBmV
Upstream Data Rate 2560 Ksym/sec Modulation QAM16

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.034
Поени од реакции
5.933
Povtorno prodolzuva da se pee starata pesna na facebook:
http://www.facebook.com/blizoo.mk
Im poracuvam na celnite luge na Blizoo deka ako do nova godina ne gi namalat cenite na segasnite paketi so segasniov programski izbor ili za istite pari da vovedat sportski kanali da ne ocekuvaat deka brojkata od 160000 pretplatnici ke im se zgolemuva so takvo tempo kako sto se zgolemuvase na primer kaj mobilniot operator VIP.Badijala da stavaat po cela drzava optika koja televizijata im e losa a fiksnata telefonija ne im e sredena kako sto treba.Sto se odnesuva do internetot na 90% od korisnicite ne im treba neogranicen internet bez fer koristenje kolku sto im treba kvalitetna televizija i stabilna konekcija vo fiksnata telefonija.I sami znaat deka brojkata od nekoi 200 do 300 posetiteli vo nedelata kazuva deka nemaat golem rejting pomegu graganite.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Еден совет до сите оние кој се мислат да користат интернет од Blizoo, иако иам голем број на постови, каде ги фалам Blizoo за понуди, брзини, верујте подобро платете си Телеком и раат глава, 25 дена немам интернет, пред 4-5 дена, дојдоа ме приклучија но приклучија неуспешно и му ја дувнаа, денес доаѓа друга екипа, да види што е проблемот, бидејќи пријавив дефект, дечкото гледа дома се е ок, се качува на бандера а друже вика свичот не работи, и што праиме сеа му викам, па не знам, не е моја работа тоа, ќе мора да се прејавиш да кажеш, тоа е работа на мрежната екипа, и така ќе поминат уште недела дена, па може тек тогаш ке имам, значи тотална ненгажираност, нестручност, неповрзаност помеѓу тимовите.

Нека не ве лаже ефтината цена, како јас што се прелажав, среќа што уште го имам интернетот од Телеком,
највеќе што читав постови тука на форумот, од вакви слични дешавки, не го раскинав, туку првин сакав да склучам со Blizoo, испадна паметен потег, плаќам сметка 1 700 денари чист интернет на телеком, ама у 2 години сум немал никаков проблем, за чабе не викаат Плати - па клати .

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Еден совет до сите оние кој се мислат да користат интернет од Blizoo, иако иам голем број на постови, каде ги фалам Blizoo за понуди, брзини, верујте подобро платете си Телеком и раат глава, 25 дена немам интернет, пред 4-5 дена, дојдоа ме приклучија но приклучија неуспешно и му ја дувнаа, денес доаѓа друга екипа, да види што е проблемот, бидејќи пријавив дефект, дечкото гледа дома се е ок, се качува на бандера а друже вика свичот не работи, и што праиме сеа му викам, па не знам, не е моја работа тоа, ќе мора да се прејавиш да кажеш, тоа е работа на мрежната екипа, и така ќе поминат уште недела дена, па може тек тогаш ке имам, значи тотална ненгажираност, нестручност, неповрзаност помеѓу тимовите.

Нека не ве лаже ефтината цена, како јас што се прелажав, среќа што уште го имам интернетот од Телеком,
највеќе што читав постови тука на форумот, од вакви слични дешавки, не го раскинав, туку првин сакав да склучам со Blizoo, испадна паметен потег, плаќам сметка 1 700 денари чист интернет на телеком, ама у 2 години сум немал никаков проблем, за чабе не викаат Плати - па клати .
Бог да чува! Негова работа е да ги контактира неговите колеги и да ги викне да дојдат! Не го пуштај да си оди... Чувај го како заложник...

Kajgana Shop

На врв Bottom