Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Треба да склопам некоја суплементација за 3-4000 денари во која ќе нема креатин зошто ќе паузирам два-три месеци од него. Во глобала битно ми е да качам повеќе маса сега околу зимата а имам доста брз метаболизам. Што би можел да искомбинирам

Super mass gainer (5,5kg) 2,600 ден
BCAA (300gr) 1200ден
Casein (1kg) 1800ден
Whey Isolate (1kg) 1400ден
Glutamine (500gr) 1500ден
20%whey+80%casein (1kg) 1300ден

Брат не ти е подобро да земеш некој стимуланс за да ти даде додатна енергија при вежбање со што би качил килажа и повеќе да го оштетиш мускулот?

Со него да земеш Протеин и исхраната да ја зголемиш бидејќи имаш побрз метаболизам..Мислам подобар протеин од готово месо нема.. Немаш потреба од BCAA бидејќи месото ги содржи сите потребни аминокиселини.. Ова е мое гледиште ..

Поздрав дечки, ме интересираат неколку совети и имам неколку прашања затоа што планирам да почнам да идам во теретана.
Барав низ темава разни совети за почетници и наидов на овој кој е напишан од Theeagleeye, ме интересира дали овие вежби треба да почнат да се вежбаат пред да се почне да се иде во теретана или рамномерно?
Истотака ме интересира какви вежби и кои денови што да вежбам затоа што целото тело ми е ослабено, мускулите ми се пивтии, имав некои проблеми со колената, и сега се решени и мора целиот да се уцврстам, да се издефинирам малку од малку, ме разбирате нели.
Иначе имам 18 години.

Поздрав дечки, ме интересираат неколку совети и имам неколку прашања затоа што планирам да почнам да идам во теретана.
Барав низ темава разни совети за почетници и наидов на овој кој е напишан од Theeagleeye, ме интересира дали овие вежби треба да почнат да се вежбаат пред да се почне да се иде во теретана или рамномерно?
Истотака ме интересира какви вежби и кои денови што да вежбам затоа што целото тело ми е ослабено, мускулите ми се пивтии, имав некои проблеми со колената, и сега се решени и мора целиот да се уцврстам, да се издефинирам малку од малку, ме разбирате нели.
Иначе имам 18 години.

Мој совет оди во теретана кадешто има инструктори, има таму програми кои можат да ти ги прилагодат според тебе, а во таквите „попремени“ теретани имаш можности и за личен тренер (секако, ќе треба да платиш нешто повеќе, али ќе работи само со тебе и ќе биде уз тебе цело време)

Има некој искуство со 5 х 5 програмот ? Сакам да почнам со него а имам неколку нејаснотии.

Брат не ти е подобро да земеш некој стимуланс за да ти даде додатна енергија при вежбање со што би качил килажа и повеќе да го оштетиш мускулот?

Со него да земеш Протеин и исхраната да ја зголемиш бидејќи имаш побрз метаболизам..Мислам подобар протеин од готово месо нема.. Немаш потреба од BCAA бидејќи месото ги содржи сите потребни аминокиселини.. Ова е мое гледиште ..

Па скоро сите стимуланси имаат креатин а сакам да правам пауза од него плус често имаат и кофеин кој мене не ми дава ментален фокус туку само ме прави раздразлив така да не ми пасува како стимуланс. Мислам дека "најчистo" би ми било да земам канта веј, канта казеин и BCAA со глутамин за побрза маса и оправување, како овој продукт http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&path=45&product_id=230

http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&path=42&product_id=83
Го зедов ова,иначе од кога ќе се напијам се препотувам во рок од 2 минути и мислам дека температурата на телото ми е 1000000 степени:) се надевам дека работи на тој начин...Има некоја штета од ова?

Што ти е нејасно? Ќе се обидам да ти помогнам.

Ќе напишам прво шо ми е јасно.
Според материјалот шо го најдов, се вежба 3 пати неделно (понеделник, среда, петок). Се вежбаат само основни вежби, и тоа :
  • Понеделник : deadlift, рамна клупа (бенч), barbell row (не знаев на македоснки како да го напишам - онаја за грб шо е со шипката)
  • Среда : предно рамо со шипка ( military press ), чучњеви, deadlift ( или вратило )
  • Петок : исто како понеделник
Нормално , секоја вежба се прај 5 серии по 5 повторување со то шо на секоја серија се зголемва тежина. Исто така на секој нареден тренинг ( на пример, секој нареден понеделник ) се зголемва тежина.

Е сеа, мене ми е малце нелогично да вежбам само 4 вежби. Со овие 4 не ги опфаќам посериозно, рацете на пример, пошо нема ниедна специфична вежба за бицепс или трицепс.
И дали со истите вежби терам цело време ? Дали има менвање на вежбите по одредено време ? Ако има не најдов нигде со кои други вежби би ги заменил.

И уште еден податок. Прочитав дека би требало да се има резултати за 3 месеци негде.

Ако можиш да ме дополниш или да ми одговориш би било супер.
--- надополнето: Oct 30, 2011 7:45 PM ---
Го зедов ова,иначе од кога ќе се напијам се препотувам во рок од 2 минути и мислам дека температурата на телото ми е 1000000 степени:) се надевам дека работи на тој начин...Има некоја штета од ова?
Ко шо знам јас, карнитинот не е фет брнер.

Според материјалот шо го најдов, се вежба 3 пати неделно (понеделник, среда, петок). Се вежбаат само основни вежби, и тоа :
  • Понеделник : deadlift, рамна клупа (бенч), barbell row (не знаев на македоснки како да го напишам - онаја за грб шо е со шипката)
  • Среда : предно рамо со шипка ( military press ), чучњеви, deadlift ( или вратило )
Нормално , секоја вежба се прај 5 серии по 5 повторување со то шо на секоја серија се зголемва тежина. Исто така на секој нареден тренинг ( на пример, секој нареден понеделник ) се зголемва тежина.

Е сеа, мене ми е малце нелогично да вежбам само 4 вежби. Со овие 4 не ги опфаќам посериозно, рацете на пример, пошо нема ниедна специфична вежба за бицепс или трицепс.
И дали со истите вежби терам цело време ? Дали има менвање на вежбите по одредено време ? Ако има не најдов нигде со кои други вежби би ги заменил.

И уште еден податок. Прочитав дека би требало да се има резултати за 3 месеци негде.

Иди вака:
Пон.
Чучањ, бенч, barbell row
Сре.
Рамо, мртво, вратило
Пет.
исто како пон
Додај една вежба бицепс или во пон или во петок за да ти се стабилизира лактот. Трицепсот од рамо и бенч ќе ти се извежба доволно. Исто не заборавај стомачни секој тренинг. Терај со програмава околу 6 месеци и види какви резултати ќе имаш, па после зависно од целта што ти е пиши ми па ќе ти објаснам што како. Сега нејќам да ти кажувам се и сешто за да не ти биде полна главата со информации кои не ти се сега потребни.

Трицепсот не се вежба сам по себе, ниту пак со компаунд вежби за да биде извежбан "доволно" како што ти викаш.
Бидејќи зафаќа најголема површина од раката, пожелно е бар еднаш неделно (при системот 5 x 5) да се додадат две изолациони вежби за трицепс.

5 х 5 е темплејт, идеја, филозофија, не е една рутина.
Јас ти ја препорачувам оваа:
http://madcow.hostzi.com/5x5_Program/Linear_5x5.htm

Види колку варијации имаш:
http://startingstrength.wikia.com/wiki/Bill_Starr_5x5

Прочитај убаво, детално, се што пишува. Не се залетувај пред да го проучиш целиот систем.

Трицепсот не се вежба сам по себе, ниту пак со компаунд вежби за да биде извежбан "доволно" како што ти викаш.
Бидејќи зафаќа најголема површина од раката, пожелно е бар еднаш неделно (при системот 5 x 5) да се додадат две изолациони вежби за трицепс.
Добро ако вежба бб ќе треба да прави додатни вежби за трицепс. Но ако вежба за сила и е почетник нема потреба.

5 х 5 е темплејт, идеја, филозофија, не е една рутина.
Јас ти ја препорачувам оваа:
http://madcow.hostzi.com/5x5_Program/Linear_5x5.htm

Види колку варијации имаш:
http://startingstrength.wikia.com/wiki/Bill_Starr_5x5

Прочитај убаво, детално, се што пишува. Не се залетувај пред да го проучиш целиот систем.
Зато и прашав прво, нејќам да се вплетам во нешто шо не го разбирам. Ќе ги прочитам убо овие, па ако имам уште некое прашање ќе се јавам пак на темава.

Сега иам само едно прашање. Во случај да не можам да се кревам сам на вратило толку пати колку шо е потребно, подобро е да ја менам вежбата или да се кревам со помош ?

Сега иам само едно прашање. Во случај да не можам да се кревам сам на вратило толку пати колку шо е потребно, подобро е да ја менам вежбата или да се кревам со помош ?

вратилото според мене е најдоброто нешто што постои... и тоа што е тргнато од училиштата, сега имаме јогурт генерација...

ако неможеш сам, другар нека ти момогне, полека, полека ке напреднеш и ќе можеш сам па потоа ке го зголемуваш бројот на повторувањеа итн. итн..

искрен совет, не се окажувај од вратлото, можеби е една од потешките вежби, но маката се исплати ! :)
јас на вратилото мускули направив, а за грб да не зборам :D
--- надополнето: Oct 30, 2011 10:57 PM ---
ако гледаш змејови, тогаш е штетно :) , шала на страна ова од animal cuts да се деша, можда, али од обично л-карнитиче -.-

Па скоро сите стимуланси имаат креатин а сакам да правам пауза од него плус често имаат и кофеин кој мене не ми дава ментален фокус туку само ме прави раздразлив така да не ми пасува како стимуланс. Мислам дека "најчистo" би ми било да земам канта веј, канта казеин и BCAA со глутамин за побрза маса и оправување, како овој продукт http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&path=45&product_id=230

Добро е да се јадат бисквити пред тренинг?

Ме интересираше што мислиш за овие производи на калифорнија фитнес,поготово оној веј протеин има добра цена,1400 за 1 кг. има повеќе такви, ја овој го гледав
http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&path=36&product_id=116

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom