Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Пример за бенч кога достигнувам килажа која можам без мамење перфектно да ја изведам 10 повтрувања 1 секунда нагоре, 3 секунди надоле тогаш зголемувам за 5кг. Некогаш и користам спотер кој ќе ми помогне за последните повторувања и на тој начин се навикнува телото на поголема килажа.

Инаку кои вежби ги предлагате за нозе, поточно ме интересира за надколеница. Чучњеви и преса?

Во секој случај би ти препорачал и Bulgarian Split Squat за добар глутеус :))

Gluteus само од мртво и обичен чучањ се прави. Мене ме зезаат дека сум и конкуренција на Ким Кардашиан во задница хахаха. И нормално настануваат проблеми со фармерки.

Gluteus само од мртво и обичен чучањ се прави. Мене ме зезаат дека сум и конкуренција на Ким Кардашиан во задница хахаха. И нормално настануваат проблеми со фармерки.

Тоа е најголемата причина зошто не ги форсирам нозете многу.. Се ќе ти се смали хаха и како што кажа гзот расте од тие вежби многу..

Тоа е најголемата причина зошто не ги форсирам нозете многу.. Се ќе ти се смали хаха и како што кажа гзот расте од тие вежби многу..
Не треба многу да се секираш за тоа. Ако вежбаш нема тоа да биде мрсен гз. Ко на атлетичарите и олимписките кревачи на тегови ќе ти биде.

добра препорака. Само на почеток е малку терсене за рамнотежа (барем мене ми беше првите 2-3 пати) :)
Денеска планирам нозе предниот дел па да прашам дали оваа вежба може да замени нешто од шутерот, чучањот или исчекорот?
Мј, дали регуларниот исчекор го развива внатрешниот дел на бутините? Сакам малку да го зајакнам тој дел.

добра препорака. Само на почеток е малку терсене за рамнотежа (барем мене ми беше првите 2-3 пати) :)
Денеска планирам нозе предниот дел па да прашам дали оваа вежба може да замени нешто од шутерот, чучањот или исчекорот?

Да, но рамнотежата е уствари дел од вежбата. На тој начин го тераш телото да упогони повеќе мали мускули за да може да ја избалансира тежината. Недостатокот на таа компонента е причината зашто на преса се креваат тони железо :)

Ако гледаме по начинот на одење следиот ден, за мене бугарскиот чучањ е подобар од исчекорот или шутот (за шутот се користи справа така да не може да се очекува многу од него). И само да напоменам, оваа вежба не е излоациска, така да не можеш да го вежбаш само квадрицепсот (колку сфатив тоа ти е намерата). Ке ја зафатиш целата нога со оваа вежба.

Е сега, дали може оваа вежба да го замени чучањот. Прашање е дали воопшто постои вежба што може да го замени чучањот, зашто чучањот го става под стрес целото тело. Меѓутоа, ако сакаш да ги вежбаш само нозете, тогаш само напред, со бугарскиот чучањ нема да згрешиш.

Ако гледаме по начинот на одење следиот ден, за мене бугарскиот чучањ е подобар од исчекорот или шутот (за шутот се користи справа така да не може да се очекува многу од него). И само да напоменам, оваа вежба не е излоациска, така да не можеш да го вежбаш само квадрицепсот (колку сфатив тоа ти е намерата). Ке ја зафатиш целата нога со оваа вежба.
.
Во то случај следниот пат бугарски чучањ заедно со чучањ и ако имам сила за правилно концентрирано шутирање. Ако не, само чучањ и бугарски ...сакам малку да ги изменам вежбите.

Мј, дали регуларниот исчекор го развива внатрешниот дел на бутините? Сакам малку да го зајакнам тој дел.

На преса ако ги поставиш нозете пошироко удира странично на квадрицепсот, ако гураш со споени нозе тогаш удира од внатре на квадрицепсот

Не знам колку е препорачливо за @Багата како апсолутен почетник (така сфатив) да вежба секој ден. И во некои постари прирачници (Милан Чабриќ-Атлетска Гимнастика) како и на на овој линк, за почетник се препорачува негде 2-3 пати неделно. Како што е наведено на линкот меѓу другото и заради доволно време за одмор на телото и намалување на ризиците од повреди. Ucestalost treninga: jednom u tri dana
ако серизно се зафаќаш со бб, фитнес...сигурно понатаму ќе ти треба повеќе информации. Пример % на искористеност на протеините од храната во протеини во телото...т.н. биолошка вредност на протеините, како и атп и слично. Меѓу другите витамини и минерали-за твое здравје потребен ќе ти е и редовен доволен внес на антиоксиданси (селен, ц витамин, зелен чај) заради големиот број слободни радикали кои се ослободуваат во процесот на метаболизмот (посебно при аеробно вежбање).
А можеш и да вежбаш и да не се грижиш премногу за овие работи, зависи што цел имаш :)

Едно прашање. Во постарите прирачници (Чабриќ, Челик...) за кревање тегови и системи на вежби се среќава поимот атлетска гимнастика. Самиот назив на еден прирачник од Чабриќ е -Атлетска гимнастика, а како што гледам вежбите и справите се исти.
Дали тоа е стариот назив за боди билдинг или се работи за сосем различен концепт?

Атлетска Гимнастика, е словенскиот назив за спортот. Челик тој назив никогаш не го употребуваше, но затоа сите останати, да. Дури и тогашните сојузи го носеа тоа име.
--- надополнето: Oct 29, 2011 4:27 PM ---
Чуч и шут.. Или преса и шут.. Само не форсирај ги премногу,гаден изглед имаат нозете ако ти бидат поголеми од колкот :D

Сигурен сум дека за бицепс користиш поголем број на вежби :)

Атлетска Гимнастика, е словенскиот назив за спортот. Челик тој назив никогаш не го употребуваше, но затоа сите останати, да. Дури и тогашните сојузи го носеа тоа име.
--- надополнето: Oct 29, 2011 4:27 PM ---

Сигурен сум дека за бицепс користиш поголем број на вежби :)

За бицепс само Chin Ups,понекогаш со тег правам bicep curl за да го оштетам повеќе :) Тоа е се..

Треба да склопам некоја суплементација за 3-4000 денари во која ќе нема креатин зошто ќе паузирам два-три месеци од него. Во глобала битно ми е да качам повеќе маса сега околу зимата а имам доста брз метаболизам. Што би можел да искомбинирам

Super mass gainer (5,5kg) 2,600 ден
BCAA (300gr) 1200ден
Casein (1kg) 1800ден
Whey Isolate (1kg) 1400ден
Glutamine (500gr) 1500ден
20%whey+80%casein (1kg) 1300ден

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom