Прв Торбешки форум

• Креатор на темата Креатор на темата Јапер
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Вака сеа...потроши саат време во читање на темава,па еве да пишам и јас нешто:

Значи ако вие кој се нарекувате Торбеши,јасно и гласно истапите како посебна националност(како што барате да има во уставот),тогаш значи сакате јасно и прецизно во никој случај да не бидете помешани со зборот Македонци!!!

Ако сакате да биде така,тогаш за навек се откажувате од тоа да имате глас во јавноста или сл. кога станува збор чепкање во името и идентитетот на македонците(кое ни го наметнуваат соседите)!!!

Но,ако се декларирате како Македонци,ќе се чуствувате како дел од ова мнозинство,ќе нема кој да ви рече вие сте ова,вие сте она,и ќе си бидете нормални граѓани кој ќе си имаат јасен идентитет и име....но мака ќе мачите со албанците кои ве држат во стега моментално!!!

Другата работа е што ситуацијата со Фијат,мене ми стои многу матна,бидејќи тој си направи парија...си влезе во парламент(во кој очи му немаат видено таму),си држи имунитет поради тоа(а многу е битно кога се бавиш со бизнис да имаш имунитет од државата)....и сега му текна да ги двои "торбешите" од македонците...

Единствената работа е што мандатот му е при крај,а свесен е дека втор пат нема да влезе во парламент,а ќе му треба и имунитет...така да ова е само една обична политичка игра која ќе ја добие по брза постапка,бидејќи голем дел од вас ќе мислат дека со тоа ќе добијат нешто...

но сепак запамтете дека сега за првпат во вашата историја имате право да ја донесете вистинската и историската одлука па повелете...

Тоа што правеле моите претци е надвор од моја контрола. Јас сум ова што сум денес. Ако дедо ти бил масон, значи ли тоа дека и твоите правнуци направиле грешка ? Не, сосема погрешно. Моите претци кој знае што правеле, но тоа биле тие, не сум бил јас.

не е проблемот во предците,проблемот што повторно се случува истото.

Штетата што ни ја нанесе торбешов,

velija.jpg

Џејсон Борн и Џек Бауер немаше заедно да ни ја нанесат...

Ќе го крка, пред се за измама, потоа за затајување данок, а потоа и приватно.

Ако не го крка од нас, ќе го крка од Америте.

А евтиниов обидот на Фијат Цаноски да промовира непостоечки торбешки етнос е само провокација во целата криминална игра и како таква ќе заврши.

Ако поразговарате со Македонци со исламска вероисповест во Јанче, Скудриње, Жировница, итн. ќе ви стане јасно дека нема шанса ова што го проповедаат Рамковски и Цаноски.

Кој учестввал во организиран криминал ќе одговоара и ниту А1 ниту Торбешки форум му помага.

Ќе го крка, пред се за измама, потоа за затајување данок, а потоа и приватно.

Ако не го крка од нас, ќе го крка од Америте.

А евтиниов обидот на Фијат Цаноски да промовира непостоечки торбешки етнос е само провокација во целата криминална игра и како таква ќе заврши.

Ако поразговарате со Македонци со исламска вероисповест во Јанче, Скудриње, Жировница, итн. ќе ви стане јасно дека нема шанса ова што го проповедаат Рамковски и Цаноски.

Кој учестввал во организиран криминал ќе одговоара и ниту А1 ниту Торбешки форум му помага.
Вака сеа,ај да бидеме реалнии да прочепкаме малку околу Фиат.Јас лично а и во разговори со Стружани сум слушнал за изјаснувањето на г.Цаноски.Добро знаат и Албанците како се изјаснуваше Цаноски.НО што се случи?АЈ да не бегаме од вистината.Прво се случи територијалната поделба во која Струга отиде засекогаш.Не се слушаја апелите на Фиат.Второто предавство беше на последните избори кога и покрај територијалната поделба Цаноски имаше шанса да победи за местото градоначалник на Струга.Повторно извиси но сега од спротивната страна.Победата ја однесе Мерко.И сега кој е предаден?А тоа со парите и криминалот,па ако прави ко неговиот сват нека скапи во апс.

А насилно исламизираните Албанци што се ?

Да не се и тие посебна нација!!!

Или православните или пак католиците види какво единство има во Албанија сите се под едно знаме една држава една нација нема торбеши нема власи има само
Македонци со едно знаме една нација и една ДРЖАВА И ТОЧКА САКАЈТЕ СИ ЈА ЗЕМЈАВА И БРАНЕТЕ ЈА КАКО ОД ВНАТРЕШНИ ТАКА И ОД НАДВОРЕШНИ НЕПРИЈАТЕЛИ САМО ТАКА МАКЕДОНИЈА ЌЕ ОДИ НАПРЕД !!!!

Значи ако вие кој се нарекувате Торбеши,јасно и гласно истапите како посебна националност(како што барате да има во уставот),тогаш значи сакате јасно и прецизно во никој случај да не бидете помешани со зборот Македонци!!!

Ако сакате да биде така,тогаш за навек се откажувате од тоа да имате глас во јавноста или сл. кога станува збор чепкање во името и идентитетот на македонците(кое ни го наметнуваат соседите)!!!

Но,ако се декларирате како Македонци,ќе се чуствувате како дел од ова мнозинство,ќе нема кој да ви рече вие сте ова,вие сте она,и ќе си бидете нормални граѓани кој ќе си имаат јасен идентитет и име....но мака ќе мачите со албанците кои ве држат во стега моментално!!!

Другата работа е што ситуацијата со Фијат,мене ми стои многу матна,бидејќи тој си направи парија...си влезе во парламент(во кој очи му немаат видено таму),си држи имунитет поради тоа(а многу е битно кога се бавиш со бизнис да имаш имунитет од државата)....и сега му текна да ги двои "торбешите" од македонците...

Единствената работа е што мандатот му е при крај,а свесен е дека втор пат нема да влезе во парламент,а ќе му треба и имунитет...така да ова е само една обична политичка игра која ќе ја добие по брза постапка,бидејќи голем дел од вас ќе мислат дека со тоа ќе добијат нешто...

но сепак запамтете дека сега за првпат во вашата историја имате право да ја донесете вистинската и историската одлука па повелете...

Види вака Македонец, ние во целина и никогаш не сме се чуствувале за Македонци (можеби еден мал дел не е ниту 10% од целокупната бројка) и тие што си се чуствуваат за Македонци пак ке си останат Македонци неможам јас да им го земам или одземам тоа чуство, но исто така тие што си се чуствуваат за Торбеши ке си бидат Торбеши неможеш ниту ти ниту било кој да им го оспори то чуство за посебност, дали е историски издржано или оправдано нека докажуваат Историчарите ние збориме за секашноста, Македонија ја чуствувам за Матична земја и моја татковина но проблемот со името доколку е до мене утре би го решил , значи ние не сме засегнати со тој проблем , нашиот идентитет ние го чуваме со векови и без држава и без академија пак сме си тоа, а вие ако мислите дека ќе го изгубите со промена на името тогаш имате идентитетска криза во главата.

Фијат Цановски е бизнисмен кој ги крена стандардите на вискокото образование, неговото богатство не е стекато тука, тој е инвеститор и вработува луѓе, внесува свежи пари во Македонија, нажими ти еден етнички Македонец што го прави тоа , што се збогатил во странство и што парите ги донел дома....

И не еден него Фијат добива 2 едноподруго мандати, а наредните избори ке стане парламентарна група не поединец тоа можам да ти гарантирам, и да во право е сега единствено во нашата историја ја носиме правата одлука и работиме за свои интереси

Што се караш со нив кога нема никаква корист немаш ако сакаат да станат Албанци нека бидат што сакаат. Ич не му се секирајте за тоа

Види вака Македонец, ние во целина и никогаш не сме се чуствувале за Македонци (можеби еден мал дел не е ниту 10% од целокупната бројка)

A како се чувствувате..торбеши како народ ја не познавам..или вие сте како Ромите,народ без држава,без ништо ???

На што сме научени ние Македонците, ај кажи ми. Зашто на Албанците и на вас ви попуштаме и покрај тоа што ја плукате државата во која леб вадите. И сега ако малце ви потфрлиме за нешто или ве навредиме одма не прогласувате за националисти и фашисти.
Да ве видам да бевте во Грција дали така ќе вреѓавте за Грци и држава ама таму ем ќе ве вреѓаат секој божји ден ем ќе ќутевте и ако преречете нешто ќе ве тепаат како животни. Него сте нашле на нас да зборите. Раамислете малце

-

Македонштината е над секоја вера и религија.
Да си Македонец е посилно од се.

По 5000 години ќе седат на месечината во некој хотел двајца Македонци.
Едниот ќе се вика Исус, а другиот Мухамед.
Ќе пијат ќафе, ќе кажуваат вицови ќе си поминуваат супер.
Исус ќе му рече на Мухамед: Абе брат знаеш ли дека нашите пред 5000 години очи си ваделе за некои глупости?
А Мухамед ќе му одговори: Знам бе брат, ама од прост и необразуван народ што можеш да очекуваш.

Нашето име е постаро од секоја религија.
Нашето име е постаро од секој бог.
За 2500 години кој знае во што ли ќе веруваат луѓето?
А за 5000 пак да не зборуваме.
Нашето име пак ќе остане.
Да си Македонец е над се.

p.s.
Немојте веднаш да плукате.
Размислете.

за да се формира една држава треба да се исполнат 4 услови пази сега на одговоров

1 територија на која се протега државата

2 Знаме

3Конститутивен народ или Мнозинството од народот (доминатниот етнос ) ја формира државата и го носи името на истиот Државата

4 Јазик

овие се услови за една држава да биде меѓународно призната

Јас не знам што се овие бруки. Зарем уште ќе се брукате ?
Кои се Торбешите ? Имаат некаква си Историја? Ако почниш да ми кажуваш те молам само не мешај религија!!! Од каде овој народ, од каде дошол има ли посебна Историја ?

Јас не знам што се овие бруки. Зарем уште ќе се брукате ?
Кои се Торбешите ? Имаат некаква си Историја? Ако почниш да ми кажуваш те молам само не мешај религија!!! Од каде овој народ, од каде дошол има ли посебна Историја ?
Баш така верата била предуслов за посебна нација !!!!
комедија

Торбешите многу добро знаат што прават. По неколку века ќе бидат нација која има историја, држава, јазик. Многу е јасно дека дел од западниот дел на Македонија ќе сакаат да го присвојат и да го одделат од Македонија. Но како ќе се здружат после со нивните сонародници од Гора, Тракија и тн. ? :)

Ова што го бараат дел од таканаречените Торбеши ( Македонци муслимани ) е нешто слично како што беше и со Босанците пред 60-тина години ... ако анализираме што се по потекло Босанци , ќе се дојде до заклучок дека Босанците се исламизирани Срби ( и помал процент на Хрвати ) , но кога после втората светска војна се формираше СФРЈ Босанците беа признати како посебна нација и тоа си е нивно право на избор ( иако реално гледано не се посебна нација ) ... истото сега го бараат и Македонците муслимани ( Торбеши ) , но ми се чини дека со тоа можат само да изгубат во поглед на мислењето што го имаат останатите Македонци кон нив ... донекаде е точно дека долги години Македонците муслимани беа запоставувани од страна на државата , но тоа не е причина сега тие да бараат статус на посебен народ .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom