Прв Торбешки форум

• Креатор на темата Креатор на темата Јапер
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Е сега што е логично за некој што пред 500 години менувал вера за полна торба со јадење ,ништо ново сега да менува и национална припадност....
Е сега што форумот си што го отвориле е со други(политички) цели е посебна приказка.

Тоа што правеле моите претци е надвор од моја контрола. Јас сум ова што сум денес. Ако дедо ти бил масон, значи ли тоа дека и твоите правнуци направиле грешка ? Не, сосема погрешно. Моите претци кој знае што правеле, но тоа биле тие, не сум бил јас.

Toa e toa sto tvoite i moite pretci nitu bilo koj ne menjal vera so sila nitu pak so prisil samo razmisli eden fakt zosto ziveeme site Torbeshi nad iljada i kusur metri nadmorska visina sigurno ne od sto ni bilo mnogu ubavo so nashite komshii koj i da bil

Многу леташ. Ако сме по планини не значи дека сме се криеле од некој. Колку само православни села ги има по планини, само во Струга колку се. Јабланица, е највисоко бе брат. Само 3 куќи Муслимански се таму. Да не набројувам сега соседот на Лабуништа, Вевчани е чисто православно село, не претка еден Муслиман таму.

Koj rece deka saka da se otipsuva , koj rece deka bara drzava, nie pak ke si bideme lojalni gragjani ko dosega, pak ke si bideme Makedonci po pasos, nisto ne se menja moze samo nasata sostojba

Како што сте тргнале не знам како ќе биде потака. Ма мене ми е јасно која е целта на ова, што е во план ама не сакам тука пред сите да спомнам и ако е така а не сум сигурен и мене ме ставате во непријатна ситуација :pipi:

Ајде со среќа торбеши.

пс. никој нема право на некој да му кажуваа како се чуствува, он сам си знае дали е македонец, торбеш, или албанец. Тоа е сопствено индивидуално право, некогаш па немало нации, па со тек на времето тие се создадени, така да, не гледам причина зошто торбешите да не бидат тоа што мислат они, и така како што се чуствуват. Пример утре ке им се дигне к*** и на албанците од Косово, ке викаат од сега бевме Албанци, но отсега натака ке бидеме Косовари (и по националност), никој тука не ке може ништо да стори, туку ке се помируваа со тој факт.

Како што сте тргнале не знам како ќе биде потака. Ма мене ми е јасно која е целта на ова, што е во план ама не сакам тука пред сите да спомнам и ако е така а не сум сигурен и мене ме ставате во непријатна ситуација :pipi:
Pa ako znaes sto kutis kazi da znaeme kolku te plakaaat da trolas tuka, ti ne si ni Torbesh kao prvo ama se prestavujes kako Makedonec so islamska religija mene toa ne me interesira bidis sto sakas ok... I jas ke si bidam sto sakam kraj na muabetot bez vozbudi:vozbud:

Ајде со среќа торбеши.

пс. никој нема право на некој да му кажуваа како се чуствува, он сам си знае дали е македонец, торбеш, или албанец. Тоа е сопствено индивидуално право, некогаш па немало нации, па со тек на времето тие се создадени, така да, не гледам причина зошто торбешите да не бидат тоа што мислат они, и така како што се чуствуват. Пример утре ке им се дигне к*** и на албанците од Косово, ке викаат од сега бевме Албанци, но отсега натака ке бидеме Косовари (и по националност), никој тука не ке може ништо да стори, туку ке се помируваа со тој факт.
Iskreno blagodaram kazimi be na slepcive ili daltonisti neznam kako da gi narecam

Pa ako znaes sto kutis kazi da znaeme kolku te plakaaat da trolas tuka, ti ne si ni Torbesh kao prvo ama se prestavujes kako Makedonec so islamska religija mene toa ne me interesira bidis sto sakas ok... I jas ke si bidam sto sakam kraj na muabetot bez vozbudi:vozbud:

Боже сачувај, на нацијата Торбеши која им е матична држава ?

Ајде со среќа торбеши.

Ја се чувствувам марсовец, ќе соберам уште неколку души и да ни даде право државата да се пишеме за такви. Нека не признаат.

--- надополнето ---

Не ме провоцирај сега Јудо. Биди што сакаш ако ти дозволат нормално. Нема што сакаш да правиш. Оди во земјата твоја ќе правиш што сакаш, ако ја имаш нормално. И гледаш до каде те носи инаетот, ние Муслимани се караме за нација ?

Abdularahman ги згрешил апчињата уште ко мал.

Како е можно да постојат торбеши како посебни нација, торбеши се нарекуват македонците што примиле ислам, а пред тоа во македонија владеело православие.
Дошле турците овдека, ќе најделе некоја лична трпана, ќе ја исламизирале присилно и ќе му народела деца. Тие деца денес се нарекуват торбеши и сакат да бидат нација пошто имале и турски гени.

Abdularahman ги згрешил апчињата уште ко мал.

Како е можно да постојат торбеши како посебни нација, торбеши се нарекуват македонците што примиле ислам, а пред тоа во македонија владеело православие.
Дошле турците овдека, ќе најделе некоја лична трпана, ќе ја исламизирале присилно и ќе му народела деца. Тие деца денес се нарекуват торбеши и сакат да бидат нација пошто имале и турски гени.

Jas nezboram na pamet ko tebe Islamot kako prvo se pojavil pred Turcite da dojdat na Balkanot eveti dokaz62808943.jpg Selo Mljike 1238 godina prvata dzamija vo Mljike i dene denes ziveat TOrbeshi kraj na Muabetot caos trolcinja

мора да е јадно, животната амбиција да ти е да си албанец еден ден, и да јадеш леб со пари земени за таа намена, а вахабисто??
Sto zboruva maliov sto trola potocno

На првиот Торбешки форум во присуство на голем број припадници на етничката заедница од југозападниот дел од земјава, гости од Балканот и ОБСЕ, денес во Струга со акламација беше усвоена „Торбешката повелба“, изработена од невладиниот културно-научен центар „Румелија“ што се занимава со торбешкото прашање.

Со овој за нив историски документ, торбешите бараат да прекинат притисоците врз ни, поради што на претходните пописи се изјаснувале како Албанци или Турци и како заедница што го задржала својот идентитет, апелираат на претстојниот попис нејзините припадници да се изјаснат она што се, за да ги остварат своите права, да се спречи иселувањето од државата и да не се отфрлени во печалбарството.

„Сметаме дека со внесувањето на Торбешите во преамбулата на Уставот на Република Македонија ќе се исправи една голема неправда кон оваа популација и ќе се создадат основни претпоставки за наша интеграција во Република Македонија која е единствената наша држава. Токму од тие причини бараме Торбешите да бидат запишани во преамбулата на Уставот на Република Македонија“, рече Тасим Асани од здружението „Румелија“.

„Ова население по наши проценки во сите села каде што живеат нашите луѓе, Торбешите, брои од 120 до 150 илјади жители, што е голема бројка. Но, свесни сме дека во јавната администрација во Македонија, која за жал брои многу, можеби и до 150 илјади вработени веќе има во овој момент, нас не нема, на прсти можат да не избројат. Прашувам каде се овие луѓе, кој ги искористува и кој им ги зема нивните места во јавната администрација“, изјави Фиjат Цаноски, пратеник, претседател на ПЕИ.

„На следниот попис да се покажеме со некоја поголема бројка, поради што натаму ќе ни следува поголем државен колач, тоа е наше право“, порача Шериф Ајрадиноски, претседател на културно-научниот центар „Румелија“.

На Торбешкиот форум во Струга беше презентирана и „Торбешката декларација“ со нови научни сознанија за постоењето на поимот Торбеш од 10-тиот век на овие простори, историјатот и развојот на овој етникум до денес.

Оффффф ја жалам нашава Православна христијанска држава ми се плаче кога ќе слушнам вакви работи веќе се чувствувам како гостин во сопствената земја, земаа што им требаше Албанците, турците, циганите , па сеа и овие сакаат излеа ние со нашите 69% или колку сме таму ќе испадниме во граѓани од последен ред жалам Македонијо не успеавме да те сочуваме како што треба од душманите и не ги вративме долговите кон Александар, Филип, Пердика, Самоил, Гоце ,Карев, и останатите тоа е тоа работата требаше на времето да се заврши сега за жал е предоцна веќе пуштија корени на секаде тоа е тоа.....

P.S- Се извинувам на речникот ама веќе сум максимално повреден од ваквите работи изгледа сме проколнати од некаде ние македонците па само на нас ни се случува ова од останатиот дел од Европа и пошироко.........:nesvest:

Sto zboruva maliov sto trola potocno

дека си долно напатено wannabe албанче, влезено во исламислтички трип и истовремено резил за секој нормален достоинствен Македонец муслиман.

Ти другар бидиси што сакаш, но и јас ќе си бидам што сакам ... Ти знаеш ли дека основата на Македонската нација е поставена врз темелите на црквата, знаеш ли дека МПЦ е стожер на Македонската нација... Зборот Торбеш е навредлив истко колку што е навредлив зборот Македонец за Грците. Ако за тебе е навредлив никогаш не го користи за мене е синоним за истрајност, годрдост, етничка посебност, засебност, синоним за угнетеност, политичка манипулација со тоа население, искористуваше за туѓи интереси ... Нормално е дека сега ќе се појават непријатели и пријатели кои ќе ни помогнат и кои ќе се трудат да ни одмогнат во нашиов процес на интеграција... Уште пострашно е дека најголемите непријатели ќе произлезат од наши редови, ама ова е борба која што е почната и назад враќање нема, некои ќе погинат други ќе се прослават , едни ќе бидат херои во Торбешката историја други предавници, јас само се надевам за доброто на сите ќе победи здравиот разум и ќе се докажат уште еднаш демократските вредности .. Ги имаме сите права да се бориме за нашите права и против нашата асимилација ако сме опстоиле кроз вековите ќе опстоиме и понатака

Вас не ве бркаме ние ви можете да си живеете со нас и ние ве почитувам исто како македонци ама немојте бе луѓе да изведувате такви коментари дека грб сме ви завртиле ради верата или незнам што па ние од толку срања што ни се случуваат во изминатите години меѓу себе ќе се поколеме немора да значи дека ако еднаш за нешто не сме со вас и не сме целосно на ваша страна и вие ајдееее се здруживте со Албанците а вашите војници гинеа заедо со нашите во борбата против нив пред 10 години нели заборавивте како ве бркаа од вечните огништа и вс Албанците во изминатите години а сеа сте со нив а тие што ве бранеа им забивте нож во грб не бива така ако останете така како што бевте до сега горниот коментар мој важи за вас а ако сте се опоравиле од притисоците балистички добредојдовте браќа :toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom