Прв Торбешки форум

• Креатор на темата Креатор на темата Јапер
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
За Цановски тебе и таквите изроди биди сигурен дека никој нема да зажали ни еден македонец.

Може само некоја клетва да падне некое проклетство за луѓето како вас.

Јас сум Македонец и искрено се срамам од малоумните, ретардирани, безрбетни политичари Македонци кои дозволија моите браќа и сестри кои имаат друга вера дa бидат понижувани и отфрлени.

За жал ти си само еден продукт на ваквите ретарди и тоа е реалноста, ниту се чудам ниту осудувам, прашање е колку ве има само.:toe:

Види вака Македонец, ние во целина и никогаш не сме се чуствувале за Македонци (можеби еден мал дел не е ниту 10% од целокупната бројка) и тие што си се чуствуваат за Македонци пак ке си останат Македонци неможам јас да им го земам или одземам тоа чуство, но исто така тие што си се чуствуваат за Торбеши ке си бидат Торбеши неможеш ниту ти ниту било кој да им го оспори то чуство за посебност, дали е историски издржано или оправдано нека докажуваат Историчарите ние збориме за секашноста, Македонија ја чуствувам за Матична земја и моја татковина но проблемот со името доколку е до мене утре би го решил , значи ние не сме засегнати со тој проблем , нашиот идентитет ние го чуваме со векови и без држава и без академија пак сме си тоа, а вие ако мислите дека ќе го изгубите со промена на името тогаш имате идентитетска криза во главата.

Фијат Цановски е бизнисмен кој ги крена стандардите на вискокото образование, неговото богатство не е стекато тука, тој е инвеститор и вработува луѓе, внесува свежи пари во Македонија, нажими ти еден етнички Македонец што го прави тоа , што се збогатил во странство и што парите ги донел дома....

И не еден него Фијат добива 2 едноподруго мандати, а наредните избори ке стане парламентарна група не поединец тоа можам да ти гарантирам, и да во право е сега единствено во нашата историја ја носиме правата одлука и работиме за свои интереси

Ти си само еден забеган вехабист бе фаца ти имаш проблем прво само со себе а се надевам дека ги има такви како тебе помалку пошто и играте на живците на државата и кога тогаш реакцијата нејзина ќе биде бурна кон вас фундаметалистите !

Да продолжам каде што запрев вчера:

Многу интересен е фактот што во Македонија во секоја област се гаат посебни-различни обичаи и адети....значи еден со друг град имаат различни носии, адети при свадби и сл.(а тие сепак се христијани и македонци)....

Понатаму...во западниот дел на Македонија живеат Мијаци(според кој во Википедија пишува дека од нив се произлезени торбешите со нивното менување на верата),но сепак се Македонци...или ај да земат да бараат во уставот да ги пишува како Мијаци!??

Исто така и Вевчанци,си имаат свои обичаи и пред се нивната гордост карневалот...што на пример прави да се разликуваат со оние што живеат во источните краишта на Македонија кои имаат сосема други обичаи и адети и кои во нивната историја никогаш нивните жители не се маскирале,а сепак и едните и другите се Македонци!!!

Покојниот претседател Борис Трајковски,беше протестант-методист(како и целото население во тој струмички реон каде што е роден),но тоа не значеше дека тој е посебна националност заради неговото религиско убедување...тој значи по ваша логика требаше да го нарекуваме Македонец-протестант кој нема право да се нарекува Македонец,а камоли да биде претседател и да ја води нашата држава!!!

Значи целта е некој да прави пари со формирање на фондации,организации и сл....така да верувајте дека тоа што го пропагира Цановски не е од морални причини туку од личен и приватен интерес...а вие глувците фатете се на оро со мачорот,само немојте после да се каете!!!

п.с поздрав до сите браќа Македонци(без разлика на религија и политичко убедување) кој во срцето и во мислите знаат само за една земја-Македонија :oeoeoe:

Sekoja vistina ima poveke vistini jas tvoeto ke go narecam propaganda i ke si veruvam vo mojata vistina. Pak toa e Viki na Makedonski koja ja pisuvale Makedonci a drugava e na Bosanski koja ja piuvale Bosanci i dale svoj bez pristrasen odgovor koj se zasnova na istoriski fakti cao .. Veruvaj si ti u sto sakas Macedonero

До Абдурахман:

3начи ти и самиот не знаеш што си чим чекаш некој друг да ти каже кој си и што си.

Што ти значи неписменоста и задоеноста со вахабизам.

мене ми чуе органов шо малкумина сакате да се одлепите од македонското ткиво, секако вие сте е*ани...

тоа не однесе тука....
http://mk.wikipedia.org/wiki/Македонци-муслимани

тој што го пишувал не мислел лошо.
всушност дај боже сите македонци вака да мислат.
(мислам на моментот кога македонци ги нарекуваат торбеши,
македонците со исламска вероисповед,
а ови вториве нели се лутат на тоа
)

Терминот „Торбеши“ има негативна и погрдна конотација. Има неколку теории за настанокот на името од кои најпознати се дека поради маките од Турците овие луѓе ја ставиле главата во торба (и преминале во исламот) и дека ја продале својата христијанска вера за торба сирење. Ова мислење категорично е невистинито и неприфатено од нивна страна, бидејќи верата не се продава ниту купува, туку поради нивното постојано патување на гурбет и со торба на рамо за да печалат пари за опстанок.

Покрај името Торбеши кое е општоприфатено (но сепак погрешно и погрдно) за Македонците-муслимани во разни краишта постојат разни имиња. За Македонците-муслимани во Кичевско се користи името Аповци (од турскиот збор „апо“ што значи браќа), а во некои краишта во источна Македонија се користи и името Потури кое пред сè има погрда конотација.
Поради тоа што овие луѓе се Македонци,нивните здруженија и организации постојано апелираат да се престане со употребата на разните имиња (кои често имаат погрдно значење) и за нив да се користи само името Македонци бидејќи тоа и се.

Значи пак да не се разбереме погрешно.
намерно е поцрвенето. НИВНИТЕ ЗДРУЖЕНИЈА И ОРГАНИЗАЦИИ.
јас со И.Б. лично се познавам и сум разговарал многу пати.
Мора да сфатиш дека малку збунува ситуацијата.
Кога нема јасна и чиста одделеност помеѓу вас и македонците, нормално дека ќе има конфликтни ситуации.
Тебе не ти смета да те викаат Торбеш ама на некого му смета и тоа многу, а на тебе ти смета пак да ти речат дека си Македонец, а на нив не и се гордеат со тоа.
Ист јазик зборуваме, а ти реков и на ПМ со исти корени сме. Не е светов од вчера нели.

Кажи ми кога зборуваш на чист и јасен Македонски јазик, почисто можеби од пола Македонци, најискрено те прашувам,
како во иднина ние ќе знаеме да ве разликуваме и да ви се обраќаме без да ве навредиме?

Isto kako sto Makedoncite se ralzikuvaat od Bugarite zboruivaat ist jazik ama se dva razlicni narodi, Isto kako sto Srbite se razlikuvaat od Hrvatit i Bosancite i Crnogorcite, isto taka jas vo Torbeshkiot jazik Gorasnko govorno podracje mozam da ti najdam preko 5000 zbora koi sto ne se nitu slicni nitu isti so Makedonskiot jazik Imas recnik od Naziv Dokle pobarajgo mozes sam da se uverish....

Zaboravash da kazes deka tie zdruzenia se finasnirani od drzavata i se zdruzenija samo na Muslimanite sto se osekaat kako Makedonci po etnicka linija ne i na Torbeshite koi sto ne se osekaat za Makedoncii po etnicka linija ....

ок. сега сакаш да ми кажеш дека и јазикот нема македонски да биде туку торбешки јазик ќе биде?

Isto kako sto Makedoncite se ralzikuvaat od Bugarite zboruivaat ist jazik ama se dva razlicni narodi, Isto kako sto Srbite se razlikuvaat od Hrvatit i Bosancite i Crnogorcite, isto taka jas vo Torbeshkiot jazik Gorasnko govorno podracje mozam da ti najdam preko 5000 zbora koi sto ne se nitu slicni nitu isti so Makedonskiot jazik Imas recnik od Naziv Dokle pobarajgo mozes sam da se uverish....

Zaboravash da kazes deka tie zdruzenia se finasnirani od drzavata i se zdruzenija samo na Muslimanite sto se osekaat kako Makedonci po etnicka linija ne i na Torbeshite koi sto ne se osekaat za Makedoncii po etnicka linija ....
Не можам да издржам а да не те прашам дали е можно некој ваква глупост да напише ,ако не е глупост за тебе дај кажи на што си.....

ние Македонците сме криви што дозволивме до 90 југословенските служби, до вчера Албанците а денес Велија и Фијат за свои потреби да не делат и поделат

игнорирајте го Абдурахман кој е задоен со радикалниот ислам - од такви шабани ништо не бива

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom