Прв Торбешки форум

• Креатор на темата Креатор на темата Јапер
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ова што го бараат едноставно е одрекнување од соспствениот идентитет. Ги губат сите права на Македонец нешто што сеуште го имаат. Треба да бидеш потполно луд да се симнеш од на коњ на магаре. Не размислуваат ли за во иднина ? Се може да се случи, која земја ќе ги прифати како нејзин народ ?

Ова што го бараат дел од таканаречените Торбеши ( Македонци муслимани ) е нешто слично како што беше и со Босанците пред 60-тина години ... ако анализираме што се по потекло Босанци , ќе се дојде до заклучок дека Босанците се исламизирани Срби ( и помал процент на Хрвати ) , но кога после втората светска војна се формираше СФРЈ Босанците беа признати како посебна нација и тоа си е нивно право на избор ( иако реално гледано не се посебна нација ) ... истото сега го бараат и Македонците муслимани ( Торбеши ) , но ми се чини дека со тоа можат само да изгубат во поглед на мислењето што го имаат останатите Македонци кон нив ... донекаде е точно дека долги години Македонците муслимани беа запоставувани од страна на државата , но тоа не е причина сега тие да бараат статус на посебен народ .
А во кој поглед мислиш дека биле запоставувани од државата
им ставала окови околи нив ги експлатирала или нешто слично
еднакви биле и еднакви се како сите граѓани во Македонија донекаде ти држи констатцијата за Босна не е чудо тоа да се случи еден ден и кај нас

Не ги поистоветувајте сите, тоа го бараат некои Македонци муслимани кои не се на јасно што е вера, а што нација.

Затоа реков, појди во Жировница или Скудриње на пример, големи Македонци се.

Плус меѓу збунетите има вехабизирани и албанизирани, а на крај се и овие криминализирани со Цаноски.

Баш така верата била предуслов за посебна нација !!!!
комедија

Мене дедо ми и прадедоми не ми кажувал дека сме Торбеши. Ми кажувале дека сме исламизирани Македонци.
Јас не знам од каде ова Торбеши, каков е тој народ уште не можам да сфатам :))

--- надополнето ---

Хахахахахахаха... Ај друго, ама зошто крадите Историја?

--- надополнето ---

Mногу сте хумористични само напред :tapp::tapp:

Мене дедо ми и прадедоми не ми кажувал дека сме Торбеши. Ми кажувале дека сме исламизирани Македонци.
Јас не знам од каде ова Торбеши, каков е тој народ уште не можам да сфатам :))

--- надополнето ---

Хахахахахахаха... Ај друго, ама зошто крадите Историја?

Те лажеле твоите де, сеа „торбешите“ ќе те просветат :).

Ова станува веќе тажно да се чита, ај некој да сака да створи посебен етнос (иако вештачки) ама да се измислуваат историски факти? Секој турски вазал морал да праќа војска на султанот не е тоа некоја тајна.

Последниот торбешки цар.

velija_ramkovski.jpg

Крале Марко торбеш???:nesvest:
Знае ли тој што го праел видеово дека Крале Марко бил вазал на туците и дека бил принуден да се бори против деда му на Дракула?Знае ли торбулето кои биле зборовите на Крали Марко пред да тргне во својата последна битка? ’’Господе,Те молам христијаните да победат во битката,а јас да бидам првиот што ќе загине!’’

Крале Марко торбеш???:nesvest:
Знае ли тој што го праел видеово дека Крале Марко бил вазал на туците и дека бил принуден да се бори против деда му на Дракула?Знае ли торбулето кои биле зборовите на Крали Марко пред да тргне во својата последна битка? ’’Господе,Те молам христијаните да победат во битката,а јас да бидам првиот што ќе загине!’’

Па нели Крале Марко е Марко Краљевиќ според срппската верзија

У мајката,па ние потомци на Конан сме биле бре,кај ми беше досега умот мене?

Што да кажам,се е речено.Што би рекол мојот професор:“Ако ти е судбина да те ебаат и гаќите сами паѓаат“

Искрено ми е жал што мојот народ(торбешите) е поголемиот дел неписмен(или подобро да се изразам-писмено неписмени луѓе),па лесно паѓаат на повикот од копиљот на сликата горе, кој што има едниствена задача-Да се уништи ова парче земја кое за повеќето од нас значи се.Наместо да ја градиме,сакаме,да живееме заедничко и да се бориме за неа ние(за жал) дури и во 21 век живееме со истата религиска стигматизација од време на 1 век.

Религијата е чисто индивидуална работа,нацијата е една-сите што се родиле и живеат во Македонија се Македонци,без разлика на вера,боја на кожа....Сите ние сме Македонци-Затоа да Живее Македонија!

Ова што го бараат дел од таканаречените Торбеши ( Македонци муслимани ) е нешто слично како што беше и со Босанците пред 60-тина години ... ако анализираме што се по потекло Босанци , ќе се дојде до заклучок дека Босанците се исламизирани Срби ( и помал процент на Хрвати ) , но кога после втората светска војна се формираше СФРЈ Босанците беа признати како посебна нација и тоа си е нивно право на избор ( иако реално гледано не се посебна нација ) ... истото сега го бараат и Македонците муслимани ( Торбеши ) , но ми се чини дека со тоа можат само да изгубат во поглед на мислењето што го имаат останатите Македонци кон нив ... донекаде е точно дека долги години Македонците муслимани беа запоставувани од страна на државата , но тоа не е причина сега тие да бараат статус на посебен народ .

Помеѓу односите Срби-Босанци и Македонци-Македонци Муслимани има ОГРОМНА разлика.
Толку крв пролиле Србите и Босанците едни на други во Босна во последниве 500 години што е смешно да се споредува.
Кога ние сме имале проблем со Македонците од исламска вероисповед, во колкав обем и зошто нека ми каже некој?

И сите што сакаат да не делат на разни основи можат само од куров да ми се изнапушат.

Па да де.Шо има врска тоа?

Па не само така постирам

--- надополнето ---

Помеѓу односите Срби-Босанци и Македонци-Македонци Муслимани има ОГРОМНА разлика.
Толку крв пролиле Србите и Босанците едни на други во Босна во последниве 500 години што е смешно да се споредува.
Кога ние сме имале проблем со Македонците од исламска вероисповед, во колкав обем и зошто нека ми каже некој?

И сите што сакаат да не делат на разни основи можат само од куров да ми се изнапушат.

Никогаш нема да имаме а тоа поради една причина зошто Србите се големи националисти кои 90 тите години ги резервираа за создавање на етнички чисти територии, без несрпско и немуслиманско население, а како што знаеме Босанците најголемиот дел се муслимани, а и Хрватите, Словенците и Македонците не се Срби па така да полсе Хрватите ние ќе сме биле на удар на четничкиот нож со благослов од Грција

Нема врска што тие се муслимани а ние христијани секој може да верува во што сака битно е тие да се осеќаат како дома да учат да знаат дека Македонија е нивна земја бидејќи друга земја немаме дали сме Македонци христијани или муслимани мораме да останеме како и до сега што бевме браќа (Али-Аце) не е битно битно Македонци сме поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom