Прв Торбешки форум

• Креатор на темата Креатор на темата Јапер
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Mene kolku sto mi e poznato makedoncite so muslimanska religija nikade ne se prestavuvale kako torbesi tuku kako sto se - MAKEDONCI, ova sega sto nekoj saka da tera nekoja druga prikazna e samo uste edno prodolzenie na Velija i kompanija samo za da se pravi nekoj metez i vreva za da imaat sto da davaat na nivnata TV, po cel den da glumat zrtvi.

Нема потреба на муслиманот да се гледа како нешто посебно, ги нарекуваат торбеши од турско време.
И не е ништо тој посебно од нас што е муслиман, туку само се клања в џамија.
Македонци атеисти има? - Има, зашто не ги нарекуваме нив сеа со некој назив и да викаме предавници?
Нема потреба религијата е избор на секој човек а не приказ за припадност на некоја нација.
Ќе рече некој, торбешите имат турски имиња, имаат турско-муслимански имиња да, а што со останатите македонци што се крстени како “Патириција, Денис, Марио,и др странски имиња)
Сите сме посебни на некој начин а сите сме едно: Македонци.

Човек да биде македонец треба:
-Мајчин јазик да му е македонскиот
-Да е роден во македонија или по потекло од македонци родители
-Да живее (или живеел) во македонија :)

учи од единството на Албанците многу це научиш кај нив државата е пред се и над се запамти ги ови зборови нема врска верата државата е над се !!!!

Така е , ама учи и од Атињаните и Солуњаните иако имаат гнев и се мразат меѓу градски! ќе видиш што е единство и братство исто како и кај браќата Албанци!.

You are 100% right.

Ајде да им честитам на Македонците - конечно успеавте да ги дотерате македонските муслимани да се отцепат од националното ткиво и да се гледаат како посебна етничка група, како ви успеа бе до толку да заплескате?

Од вас власите учиме! :smir:

Чиста политика и обид за манипулација на Македонците муслимани,се надевам нема да проголтаат таква глупост...

Мајка ми триесет и кусур години предава во основно училиште во торбешко село(ако не е и најголемото село во државата).А и по потелко од пра пра дедо ми сум од таму.Па колку толку имам некои знаења од "торбешкото прашање".

Дел од постарите (кои се свесни и не се под притисок) таму се осеќаат како да се заборавени од државата, а помладите од кои 90% работат кој во Италија, Словенија, Германија итн. се под голем притисок од Албанците и од 6 или 5 паралелки (не ме фаќајте за збор) секоја година расти на албанските паралелки (ако пред 4-5 години немаше ниту една, сега има околу 3 или 4).

Мајка ми има кажувано дечињата во 1во да плачат што ги запишале во албанските паралелки, но што да прават кога татко им кој работи во странство е уценуван им има таква наредба таму каде што работи.

Е сега што е логично за некој што пред 500 години менувал вера за полна торба со јадење, ништо ново сега да менува и национална припадност....

Е сега што форумот си што го отвориле е со други (политички) цели е посебна приказка.

Штетата што ни ја нанесе торбешов,

velija.jpg

Џејсон Борн и Џек Бауер немаше заедно да ни ја нанесат...

Сакам да прашам дали торбешите се сметаат и чувствуваат како македонци и гаат симпатии кон македонците,се сметаат за ист народ со нас без разлика тоа што се муслимани?
Незнам,претците на торбешите биле христијани,сега се муслимани,но сепак се македонци и се иста крв со македонците христијани.Но сепак,отсекогаш сум имал некое чувство некако како да се далечни македонците христијани и муслимани.Дали е тоа поради религијата?,што не гледам тука причина да се делиме поради тоа.Како што кажа еден погоре и во Албанија има три религии,но сите се албанци...

--- надополнето ---

А да,и имам некое чувство како македонците да ги сметаат торбешите за граѓани од втор ред и не ги сметаат за браќа од друга религија.Можеби грешам,поправете ме.
А да покушам да ти одговорам?Вака,често сум меѓу нив и побрзо би се налутиле кога би ги прашал што сте вие и кога би почнал да ги нарекуваш вака или онака.Како што реков често сум меѓу нив и мојот од нивниот јазик не се разликува ама по ништо.На нивните свадби се пеат и свират повеќе македонски песни од колку на било која свадба.Браковите ги мешаат и во последно време и тие се повеќе земаат Албанки Босанки Македонки.Не знам што зборувал г.Цаноски но и самиот кога би го прашал тој никогаш нема да одговори,Јас сум Торбеш.Барем до пред некое време беше така.

Нема потреба на муслиманот да се гледа како нешто посебно, ги нарекуваат торбеши од турско време.
И не е ништо тој посебно од нас што е муслиман, туку само се клања в џамија.
Македонци атеисти има? - Има, зашто не ги нарекуваме нив сеа со некој назив и да викаме предавници?
Нема потреба религијата е избор на секој човек а не приказ за припадност на некоја нација.
Ќе рече некој, торбешите имат турски имиња, имаат турско-муслимански имиња да, а што со останатите македонци што се крстени како “Патириција, Денис, Марио,и др странски имиња)
Сите сме посебни на некој начин а сите сме едно: Македонци.

се согасувам

-Мајчин јазик да му е македонскиот
-Да е роден во македонија или по потекло од македонци родители
-Да живее (или живеел) во македонија :)

....можеби не сум во право но не се согласувам :toe:
- Да го сака ова мало парче земја со име МАКЕДОНИЈА
- Да го почитува и чува

...постојат многу луѓе низ светов кои не се по род од Македонија, кои не зборуваат Македонски но слободно можам да ги наречам МАКЕДОНЦИ за разлика од многу самодекларирани Македонци (нашиот парламент е полн со нив) кои ниту го сакаат ниту го почитуваат ова мало парче земја

...Hans-Lothar Steppan (Ханс Лотер Штепан) е еден таков МАКЕДОНЕЦ....не по род и јазик туку по дух...и треба да биде пример на многумина од нас

borba so predavnicite ko tebe ..... Kazimi ti kako ramnopraven Makedonec kolku ramnopravni Makedonci od Muslimanska veroispovest imaat vo administracija, kolku ramopraven Makedonec od Muslmanska veroispovest e na isto ramniste so Pravoslavniot, nam ni treba obedinuvanje za da ne zgasneme ko dogorce, zar neznaes deka probaa Turcite neuspeeaa, probaa Makedoncite preku Limanovski neuspeaaa, probuvaat Bugarite na Gora i Golo brdo i tie nesupevaat, probaa i Grcite i tie neuspeeaaa, ama ima opasnost Albancite da uspeat da ne snema od etnickata karta na svetov da ne asimiliraat ako sto poskoro ne se obedinime...

Лесно лепиш квалификација предавник? Предавник од кого? Дека не става равенство на вера и нација нешто што вие го мешате?

Во краен случај барајте да не бидете дискриминирани по верска основа и за тоа гарантирам би имале комплетна подршка од мнозинското население од било која вера.

Вас ви треба верска еманципација а не барање посебен етнос за да не бидете асимилирани од Албанците.

Крива е и државата што дозволува поделби по верска основа но тоа е веќе друга тема за муабет.

Kade preku red cekaj ima red tuka , jas nema da te pretopuvam samiot ke se pretopis
Ах бе куре куре. :tapp: Па после пискаш ка пи*ка под кошуља зошто ве немало по администрации вработено.Е нема,у Арабија иди барај работа :pusk:

Nie koga sme ziveele vo Muslimanska zemja potocno Turcija ne sme se razlikuvale so Turite Albancite i ostanatite muslimanit pa ni so Arapite posto vo Islamot nema naciii ima samo Vera a verata ne pravi site braka , taka da ne se sekiraj mnogu spored site prognozi poprvo nie ke ve pretopime vas za edno 30tina godini

Зошто тогаш постојат нации кај муслиманите?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom