Пак тебе скршен меракот поради украдениот телефон, него ќе го пуштат после два дена (сигурно ќе кажат „абе психијатриски случај/бездомник/ваков/таков, што да му правиме?“) и пак сè ќе си остане по старо. Ти ошурен тој на слобода. Треба менталитетот на народот да се смени, додека не се среди тоа ни камери ни чуда нема да помогнат. А да не се лажеме исто така, џепчии и слични ситни криминалци има и во големите метрополи.
Ima edna cudna rabota , mene barem mi e cudna . Policijata ne intervenira ako sumata e pod 6 000 den . , taa cifra im e reper dali treba da interveniraat ili ne .
Ako mobilniot , ili bilo shto e star i ne vredi poveke od 6 000 den , ti ne mozesh da ocekuvash pomosh od policijata , niv " ne im se isplati " da gonat kriminalci za tolku sitno .
Inaku , jas mislam deka treba prvenstveno da se investira vo edukacijata kaj mladite , vo ekonomijata , vo zivotniot standart .
Prosecen SHveganec , vo princip , ne krade mobilni , dukani , kladilnici , ne zatoa shto ima kameri po ulicite na negoviot grad , tuku zatoa shto ima standart , zatoa shto e obrazovan , emancipiran .Pa zarem se toa , celoto negovo steknato renome i ugled da gi zagubi zaradi 10 000 evra od nekoja Banka , da bide uapsen i osuden za 200 evra od nekoj Dukan , 800 evra i od Kladilnica , zaradi za eden mobilen od 50 evra ?
Ej , shahtite od ulici gi kradat , reshetkite od pred vlez , onie na koj treba da ja iscistish kalta , vleguvaat vo podrumi i kradat kompir , zimnica . Malku nedostiga vo celata situacija da me ubedat deka sme Bugari ( taka beshe vo Bugarija svoevremeno ) , ma ne Bugari , tuku pobugari i od Bugarite .