Камерите и радарите на МВР ставени во функција + презентирана „Пази радар“ апликација

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
ако сакаш да си го зачуваш твоето никој не ти брани сам да си ставиш свои камери... се буните за вашето, сакате некој да го снима, да пази на тоа, а во маркет ви пречат камерите, ви ја нарушувале приватноста.

Тоа не е вовед во анархија ?
Јас него не му давам пари за плата , сам ке чувам , судам , бранам , наплакам , значи не треба данок да плакам .... нели ?
си прочитал негде дека пишува дека во твојот двор треба да стои полиција да те чува ? или пак државата треба да ти монтира камери и постојан надзор ?
се што ти обезбедува е доколку се случи грабеж имаш постапка долга колку ти душа сакаш и се ќе си оди по таа постапка која сите добро ја знаат а се надевам и ти. Ако не ти се свиѓа, денес имаш многу начини сам да си помогнеш за да ја избегнеш, имаш обезбедување приватно, имаш камери, имаш се....
данок плаќаш за еден куп други триста работи кои секојдневно ги користиш а се во сопственост на државата, а не за да ти стои цајкан пред врата.

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
Ne go znam motivot zashto taka se reagira , zashto taka se razmisluva , neznam dali e toa od partiski pobudi ili e neshto treto .

" ... ако сакаш да си го зачуваш твоето никој не ти брани сам да си ставиш свои камери..

A koj ne saka , koj ne saka da bide zashtite od kriminalci , od nasilnici , koj ?

Pa vaka druze , jas sum ucel elektro.... , ne umeam da se tepam , ne umeam da pukam so pishtol , ne podnesuvam nasilstvo , ednostavno ne sum strucen da si go zashtitam imotot od kriminalci , takva shkola za spravuvanje so kriminalot i za zashtita na imotot i licata se shkoluvaat policajcite , istite onie koi od moite pari se plakaat za zashtita na zakonitosta na drzavata , a so zakon e zabraneto otuguvanje na tug imot , nasilstvo , teshka krazba i sl.

сам да си ставиш свои камери... , napishav mnogu pati , so kamera ne go sprecuvash kriminalecot , a ne posebno ako ima fantomka . Zashto mi e togash kamera vo mojot dom ?

Надлежните.......

" Надлежните велат дека во Софија, само од казните за возачите што минале на црвено светло, во првите седум месеци било вратено секое инвестирано евро."

I ne sum na mislenje deka osnovnata funkcija na policijata e da bide profitabilna institucija , organ na drzavata shto ke i nosi pari vo budzetot .

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Во врска со тие што шишкале на пешачки, ќе продолжат да шишкаат досега и како што не плаќале досега нема да плаќаат и отсега, како што кажа Xak. :smir: А и овие џепарошите и останати ситни криминалци како што кажа досадно, ќе ги фатат, тој веќе ќе ја има предадено стоката (мобилен, пари) и што ќе му направат?

Пак тебе скршен меракот поради украдениот телефон, него ќе го пуштат после два дена (сигурно ќе кажат „абе психијатриски случај/бездомник/ваков/таков, што да му правиме?“) и пак сè ќе си остане по старо. Ти ошурен тој на слобода. Треба менталитетот на народот да се смени, додека не се среди тоа ни камери ни чуда нема да помогнат. А да не се лажеме исто така, џепчии и слични ситни криминалци има и во големите метрополи.
Па тогаш, ајде да ги извадиме и овие семафори што ги има, да не трошат струја, а сообраќајците на принуден одмор, ќе заштедиме плус на плата која до сега им ја дававме. Пошто и онака ништо не функционира нели? Зошто и нив да ги чуваме?
Ах,колку прекрасна логика...
Крив си додека не се докаже дека не си...ццц...
Ќе постирав баш од англиски весници што кажуваат околу искуствата и колку рајата се “свестила“ после поставувањето камери...:tapp:
Но англиски не смеело да се користи следело бан и слично...

Секако искуствата покажуваат нешто друго а тоа дека ваквите чекори се само почеток...
:tapp:
Ама да, секако ти верувам во тоа што го пишуваш. И слободно преведи бе сине, колку време ќе ти треба најбитниот дел од некоја статија да ни го пренесеш и да остаиш линк. Како и да е, сообраќајот во Лондон и сообраќајот во Скопје е апсолутно ист. Ма нема никаква разлика нели? Возачите се исто свесни за прекршувањето правила а јас имам седум години и све ти верувам.

Како и да е, дури и да си во право, кога ќе прекршиш правило особено кое потенцијално ја загрозува безбедноста на некој друг има да платиш парична казна а девојката која си сакал да ја импресионираш со 100/h на Партизанска ќе те посетува и во затвор (се надевам). Едно е некој да те осуди за секс во парк во 2 по полноќ каде никој не те гледа, а друго е да опалиш баба на пешачки и тоа треба секој да го гледа јасно како бел ден.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па тогаш, ајде да ги извадиме и овие семафори што ги има, да не трошат струја, а сообраќајците на принуден одмор, ќе заштедиме плус на плата која до сега им ја дававме. Пошто и онака ништо не функционира нели? Зошто и нив да ги чуваме?
.
Виктор не е работата до исклучувањето, само што кој досега не плаќал казни нема да си плаќа и од сега, simple as. Има татко ми пациенти полицајци, имам и комшија, повеќе од јасно е дека само ние „послабите“ си плаќаме казни редовно. Законот нема да биде еднаков за сите а ќе ни мачкаат очи на ТВ дека се намалиле и прекршоците. За тоа нема потреба да се трошат пари за камери.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
@Dosadno, самиот отвораш тема за камери за безбедност во сообраќај, а после одиш во друга нелогична крајност -камери и безбедносни системи за заштита на личен имот и имот на деловни субјекти. Сфати еднаш дека во земјава има 2 милиони граѓани, 500 илјади семејства, 50-70 илјади (ваљда) фирми...ако полиција му стави безбедносен систем на едни, ќе побараат макар половината. Тоа би биле 200-300 илјади камери...нешто што ни Кјубрик ни Асимов соодветно не би го организирале. Сегде во свет постојат приватни фирми за обезбедување, прашај во некоја да обезбедиш имот или фирма и готово. Вака, од еден муабет за камери за возила, одиш во нешто сосема трето -работа, работни задачи и ефикасност на полицијата. Ако сакаш нив да ги критикуваш преку оваа тема, тоа е друг муабет.

Законот нема да биде еднаков за сите а ќе ни мачкаат очи на ТВ дека се намалиле и прекршоците. За тоа нема потреба да се трошат пари за камери.
Џену, мислам дека бевме и критикувани (па и на црните листи) за овие проблеми -мито, корупцијата. Не е нормално, но тоа е...длабоко вкоренето дури и во овие институции.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Ама да, секако ти верувам во тоа што го пишуваш. И слободно преведи бе сине, колку време ќе ти треба најбитниот дел од некоја статија да ни го пренесеш и да остаиш линк. Како и да е, сообраќајот во Лондон и сообраќајот во Скопје е апсолутно ист. Ма нема никаква разлика нели? Возачите се исто свесни за прекршувањето правила а јас имам седум години и све ти верувам.

Како и да е, дури и да си во право, кога ќе прекршиш правило особено кое потенцијално ја загрозува безбедноста на некој друг има да платиш парична казна а девојката која си сакал да ја импресионираш со 100/h на Партизанска ќе те посетува и во затвор (се надевам). Едно е некој да те осуди за секс во парк во 2 по полноќ каде никој не те гледа, а друго е да опалиш баба на пешачки и тоа треба секој да го гледа јасно како бел ден.
Ќе платиш парична казна и ако си нагазил 2 цм на полна линија...зависи од потребите за полнење на буџетот...
А тој што е со свест на амеба ќе остане со свест на амеба и ќе вози 100 и 150 км на час без и со камери.
Јас не ќе да сум од тие синко...со или без камери...
Тие што во нашава прекрасна земјичка не плаќаат казни иако постојано прават инциденти - ќе продолжат да не плаќаат.

Лондон синко, како специфичен мегалополис има една работа која Скопје ја нема и нема да ја има а тоа е - The Tube или во превод Метро.
Покриеноста на градот е одлична и тоа го растеретува сообраќајот и го намалува ризикот од сообраќајки а не камерите.
Има и заобиколници кои исто играат улога а не служат само за избегнување на градот во транзит него и за поврзување на поодалечени квартови.
Автобускиот и такси превозот се исто така едни од симболите на тој град и тие играат помала но битна улога.
Доколку Лондон ги немал овие работи тогаш сообраќајот ќе беше на ниво на Кабул и Карачи...без разлика дали имало камери или не.

Камерите?
Служат за пополнување на буџетите секаде, а имаат и друга улога која започнува со “грижата на власта за доброто на граѓаните“ а завршува со камера во секој дом,нешто што во Англија како пионер во областа на CCTV системите веќе е реалност.
20.000 домови се назначени како почетна цифра...

http://forum.kajgana.com/showthread.php?52589-Полицијата-почна-да-снима-со-камери-24-7-кажете-сирење!&p=3704790&viewfull=1#post3704790

Искуствата покажуваат дека после иницијалното намалување на прекршоците и кривичните дела, бројот се враќа на “нормала“ а понекаде како Франција на пример се наголемува...

http://globalsociology.com/2009/11/13/the-myth-of-the-effectiveness-of-video-surveillance/

http://www.guardian.co.uk/uk/2008/may/06/ukcrime1

http://www.kuwaitsamachar.com/index.php?option=com_content&view=article&id=45779:traffic-accident-rate-higher-than&catid=151:arab-times&Itemid=472

http://www.bigissuecymru.co.uk/features/view/315

Mobile spy cars rake in almost £400k... but accident rates soar
Скјуз ми он мај инглиш :)

http://www.tottenhamjournal.co.uk/content/haringey/tottenhamjournal/news/story.aspx?brand=HCEJOnline&category=news&tBrand=northlondon24&tCategory=newstwgj&itemid=WeED14 Jul 2010 15:12:29:900

Ефективност нема.
Но време е и РМ да се приклучи кон европските трендови...

Нема да постирам за случаите на тотална злоупотреба на видео надзорот во Англија...:)
Нема потреба од параноја...
Власта ќе направи подобри и посовесни граѓани од сите нас.:pos2:
Бидејќи општеството - те сака...:vozbud:

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
Lurtz......... Сегде во свет постојат .......

Ama toa ne e argument voopshto , toj argument mozesh da go iskoristish i koga sakash da kazesh deka Сегде во свет постојат ....... onie koi javno ne se soglasuvaat so video nadzorot nad naselenieto , sekade vo svet postojat kriticari za taa metoda .

Kamerite ne se odluka na Policijata , znaci ne se kritikuva Policijata vo odnos na toa prashanje , tuku ne se soglasuvam so tajmingot koga se vleguva vo ovaa investicija , ne se soglasuvam so idejata na istata .

Zashto da ne postavi Policijata kameri vo nekoj trgovski centar i da snimaat , da vrshat nadzor na toj objekt , celiot trgovski centar , posle 24 casot , koga se zatvoreni dukanite i koga nema nikoj , zasht policijata da ne go cuva imotot na dukandziite ?

So kamerite vo slucajov ne se narushuva privatnosta na narodot tuku se cuva imotot , shto e sosema druga filozofija na razmisluvanje i na deluvanje .

Trgovskiot centar kade shto jas rotiram go pravat repere , skoro sekoja nedela se slucuva krazba ( deneska , vo 6 i 33 e opljackand dukan za hrana vo toj centar , dukanot ima kameri i e snimen kradecot . Shtetata e mala , policijata odbiva da intervenira , shto da pravi gazdata ? ) , policijata postojano doaga i postojano deli besplatni soveti kako treba dukandziite da se organiziraat , da angaziraat agencija za obezbeduvanje , kako treba sekoj dukan da ima alarm , sekoj dukan da ima kameri , senzori , reshetki ..... dodeka istovremeno taa ista Policija , na 500 metri od centarot stava kameri za da gi kazni mushteriite i dukandziite ako pominat na crveno , ako se parkiraat na ulica , ako .....

Motivot za kamerite na ulica e , " Nadleznite" ja informiraat javnosta deka sekoe evro ke se vrati za kratko vreme so pishuvanje kazni , toa e druga filozofija na razmisluvanje i deluvanje ..... na nadleznite

--- надополнето ---

Сегде во свет постојат приватни фирми за обезбедување, прашај во некоја да обезбедиш имот или фирма и готово.

Pa ?
Dali mal dukan , frizernica , fotokopir ,..... dukani koi se semejni , niskoprofitabilni mozat da investiraat vo kameri , alarmi , dali mozat go platat obezdeduvanjeto i istovremeno da platat danok za da zemat politicarite i policijata plati , i toa plati pogolemi od mesecnata zarabotuvacka na dukandzijata ?

Aman veke so toa , VO SVETOT .......

?

..........

Гостин
Зошто јас не дишам?

Видете нашите „градови“ не се осветлени како прво така да пред се ке им треба најтвижн камери, кој ке поработат еден одреден краток период.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Виктор не е работата до исклучувањето, само што кој досега не плаќал казни нема да си плаќа и од сега, simple as. Има татко ми пациенти полицајци, имам и комшија, повеќе од јасно е дека само ние „послабите“ си плаќаме казни редовно. Законот нема да биде еднаков за сите а ќе ни мачкаат очи на ТВ дека се намалиле и прекршоците. За тоа нема потреба да се трошат пари за камери.
Можеш срц да ја замислиш статистиката после ден и половина на насловни страни:ПРЕПОЛОВЕНИ ПРЕКРШОЦИТЕ,КРАЖБИТЕ И УБИСТВАТА! Нормално благодарение на нашиот ангел чувар кој не спие 24/7.
Додека се пентерат по улици нека ги осветлат патиштата како секаде низ светот.А не како да влегуваш во земјата на мракот од граничен премин наваму.И тунелите btw.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Можеш срц да ја замислиш статистиката после ден и половина на насловни страни:ПРЕПОЛОВЕНИ ПРЕКРШОЦИТЕ,КРАЖБИТЕ И УБИСТВАТА! Нормално благодарение на нашиот ангел чувар кој не спие 24/7.
Додека се пентерат по улици нека ги осветлат патиштата како секаде низ светот.А не како да влегуваш во земјата на мракот од граничен премин наваму.И тунелите btw.
И шо ќар би имала владата од осветлувањето?:uvo:
Вака Леа, имаат ќар од наплата на казните и од самото поставување на камерите (пошо никој нема да излезе и да изброи колку камери се поставени или па да праша колку пари се платени за истите), бидејќи многумина ќе се водат по слоганот кој ни еба мамата "За татковината се работи 24/7".

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Pa ?
Dali mal dukan , frizernica , fotokopir ,..... dukani koi se semejni , niskoprofitabilni mozat da investiraat vo kameri , alarmi , dali mozat go platat obezdeduvanjeto i istovremeno da platat danok za da zemat politicarite i policijata plati , i toa plati pogolemi od mesecnata zarabotuvacka na dukandzijata ?

Aman veke so toa , VO SVETOT .......
Стварно ти е муабетот досадно. Ние не живееме на Марс, ниту на изолиран остров. Сакаш држава со систем на обезбедување кој ќе се разликува од 150-160 држави? Утопија е муабетот. Btw, трговските центри се обезбедуваат од агенции...и камери има, барем во Рамстор, а во ГТЦ...па треба да се праша УО на ГТЦ дали има или нема ако нема, и зошто нема камери. Сите тие се фирми кои припаѓаат некому. Државните институции се обезбедени и со камери и со полиција...и од внатре и од надвор.

Pa ?
И не ми одговори -ако сакаш у твој дуќан полициски камери и обезбедување, тоа ќе го посакаат и другите 500-600 илјади ентитети во Македонија, како ќе го решиш ти тој проблем. Ќе ставиш камери пред секој дом, дуќан, фризерница???

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
Jas pishuvam za principi , za tajmingot koga policijata postavuva kameri za da lovat prekrshuvaci na zakonto , za toa shto treba da prestavuva za mene policijata i sl. Navedov primeri , obrazloziv stavovi , a dobiv zamo suvoparni informacii kako e vo svetot , kako e vo Ramstor i sl.

И не ми одговори -ако сакаш у твој дуќан полициски камери и обезбедување, тоа ќе го посакаат и другите 500-600 илјади ентитети во Македонија, како ќе го решиш ти тој проблем.

Moezbi ti delova naivno , mozebi ti delova kako da sum od Mars, no jas ocekuvam od :

Policijata da go sproveduva zakontot , a so zakon e zabraneto da se krade , megu drugoto .
Pozarnata da gasi pozar ,
Sudot da sudi
Shkoloto da obrazuva ..... nishto posebno , nishto spektakularno .

I , ne sakam da bidam pod video nadzor , ne sakam da me gledaat na kameri 24/7 ..
Nemam nishto protiv da go snimaat mojot avtomobil , dom , trgovski , nemam nishto protiv da snimaat objekti koi jas gi ispolzuvam .

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Па и јас истото го сакам, а тоа го очекувам и од
од Пазарџијата-да не ми краде на мерење и да има декларација на производите
од Банкарот-да не ме дере со камати и скриени клаузули и трошоци
од ЕВН-да не им ја плаќам струјата на оние кои не плаќаат и да ми постават централно парно, а не да се греам на дрва во 21 век
од ОНЕ/Телеком да имам соодветна услуга
од пиљарот-да не ми дава ноу нејм роба на залиха од лани
од Молерот/Механичарот/мајсторот на бела техника да ми поднесе сметка за саатнина и цена на материјал, а не да работи на црно, а ние да му плаќаме за школување на дете
од Градските власти да обезбедат соодветно подигање на ѓубрето оти можам црви за риба да им продавам

Секој сака или има мака од нешто

Пошто прашуваш, а сите одговори за тебе се сувопарни (ваљда некој треба да се сложи на опозициска линија), ти како би го решил овој случај со камерите? Би ставил/не би ставил, каде би ги поставил, со која цел, каков квалитет, дали ќе покриваат и околина или ќе се усмерени само кон возилата...

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
Па и јас истото го сакам, а тоа го очекувам и од
од Пазарџијата-да не ми краде на мерење и да има декларација на производите
од Банкарот-да не ме дере со камати и скриени клаузули и трошоци
од ЕВН-да не им ја плаќам струјата на оние кои не плаќаат и да ми постават централно парно, а не да се греам на дрва во 21 век
од ОНЕ/Телеком да имам соодветна услуга
од пиљарот-да не ми дава ноу нејм роба на залиха од лани
од Молерот/Механичарот/мајсторот на бела техника да ми поднесе сметка за саатнина и цена на материјал, а не да работи на црно, а ние да му плаќаме за школување на дете
од Градските власти да обезбедат соодветно подигање на ѓубрето оти можам црви за риба да им продавам

Секој сака или има мака од нешто

Пошто прашуваш, а сите одговори за тебе се сувопарни (ваљда некој треба да се сложи на опозициска линија), ти како би го решил овој случај со камерите? Би ставил/не би ставил, каде би ги поставил, со која цел, каков квалитет, дали ќе покриваат и околина или ќе се усмерени само кон возилата...
Види вака , прво , имаш право тоа горе да го сакаш , тоа така и треба да функционира , но ....

Разликата , просто кажано е во начинот на тоа како ти и јас ја перцепцираме целата ситуација .

Имаш двајца полицајци и една полициска кола ( не повеке , толкав е буџетот ), јас би ги ставил на раскрсница да го регулираат сообрќајот кога има гужва , ти истите би ги постави да наплатуваат казни , во истиот ден , на истата локација , казна за тој што нема врзано појас , нема запалено светло , нема регистрирано кола .... затоа што безбедноста во сообракајот тебе ти е поважна , а мене ми е поважно да стигнам на време онаму каде што сум тргнал .

Тоа е целата разлика .

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Затоа и се прашувам (кога другиот дел од сообраќајот не е среден) за што би служеле овие камери.

Па напишав , служат за полнење на буџетот , полицијата станува “профитабилна фирма “ на владата , а не орган кој би требало да биде сервис на граганите.
Јас со таквата филозофија за функционирање на системот не се согласувам

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Досадно, за тебе не е криминал кога некој ќе пролета на пешачки со човек на хауба, кје ги напраи лом и ќе избега ? не е тоа прекршок ? епа ете полицијата се потрудила да го сопре барем тој вид на прекршок. Ако ти обожаваш да леташ низ градов, нормално дека ќе ти сметаат камерите. За секој кој почитува правила, не верувам дека нешто би му сметала камерата, освен ако е забрането да и мафта....
а филмот со електро и способности, па и мешање партии, прави го пред зграда... не тука. И ја сум на електро, и не се тепам па никому ништо...
полицијата е тука за да го најде сторителот, приватното обезбедување е тука да за те заштити...
нема теоретски шанси полицијата однапред да го спречи тоа... тој филм, го има на симс.. избери си слободно кое продолжение ке го играш
а ников баш те опишува целосно...

Kajgana Shop

На врв Bottom