Ти си комичарот џандар а?
Глеј, апсолутно се слагам дека трошење пари за било што освен здравство и образование у моментов е лудост. До тука сум со тебе. Ама не можам да сфатам како ти и оние кои мислат како тебе зборат против проектот особено вадејќи се со делот “повредување на приватноста“?! Кога ќе искочиш надвор од дома повеќе немаш приватност, тоа е јавна површина каде сè што правиш се следи од некој манијак, е сега тој манијак е со камера. Она кое ќе биде снимено никој никаде и никогаш во светот не го употребил за профитабилни цели, претпоставувам нема ние да бидеме револуционери на ова поле, но, и тоа како ќе се искористи ако некој направи прекршок да му биде наплатено.
Не знам дали Америка, Англија и не знам кој го направиле ова за FBI и MI5 да имаат помалку работа и искрено не ме интересира. Нашиот сообраќај е хаос а ниту еден граѓанин не ги исполнува своите должности на улица. И не можеш да ми кажеш дека се “вадам“ на Европа. Ајде батали ја Англија и Америка, па Швеѓаните кои имаат едно од најреспектираните општества во светот камери ставија уште пред 50 години на улиците, токму за вакви работи. Знаеш колкава е стапката на криминал кај нив, минимална. Да, ние не сме Шведска и кај нас е поинаку, ама мене тоа не ми е гајле, мојата сигурност е вака поголема, да знам дека некој ќе си рече “чекај камери има не поминуем на црвено“ за да не ме собере на пешачки као комшиката шо ми ја собраа.
Прифаќам некој да тупи дека нашите пари не се користат во вистински цели, ама за човекови права во случајов да ми се дрви, јок.
================================================
Malku gi iscashi neshtata , malku nedostiga da sporime dali nekoj treba da gi prekrshuva zakonite ili ne , i dali treba da postojat kazni .
Jas ja otvoriv temata so tendencija da se preispitame , koja e funkcijata na policijata , koja e pricinata za nejzinoto formiranje i postoenje .
Navedov deka kamerite ne se postaveni na mesta kade se slucuva kriminalot ( dukani , zlatarnici , banki , kladilnici .... zgradi ) , tuku deka tie se postaveni na mesta kade shto drzavata moze da naplati za prekrashok , da , nema kazna ako vlezete so leva noga vo kladilnica ,seushte .
Poentata mi beshe deka drzavata ne gi vlozuva sredstvata na danocnite obvrznici , obicnite gragani , firmi za da go spreci kriminalot tuku za da ima tezga koja ke go polni budzetot , odnosno , policijata se pomalku e narodna , ne e veke izmislena i sozdadena da gi shtiti graganite i nivniot imot , tuku se poveke se orientira vo prevec na represiven organ na " demokratskata vlada , drzava , premier , predsedatel .... "
Napishav , policijata na opljackanite dukandzii , firmi .... gi sovetuva da angaziraat agencii za obezbeduvanje , da stvaat alarmi , kameri i slicni trakatanci , ednostavno begaat od nivnata osnovna funkcija koja ja imale vo bliskoto minato , shto znaci , kamerite na semafori ne go sprecuvaat kriminalot , tuku lovat greshki za da naplatat 500 evra , najmalku , niv nivoto na kriminal ne gi interesira , toa go ostavaat na narodot sam da si go reshi , sami da se shtitat ,..... da si kupat pishtoli , sacmarki i da gi cuvaat pod kasa , vo firma i sl.
Shto e za mene najgolema glupost .
Vo odnos na privatnosta ,( toa shto go potegna kako tema drug na forumov ) pa , vidi , bev vo mesarnica " Popovski " , tamu vrabotenite se 8 casa pod video nadzor ,na ulica povtorno kameri , povtorno se snimani .... i se nekoj ceka greshka da napravat za da moze da gi kaznat , sankcioniraat .
Izvini , no mene mi e toa morbidno , zabegano .
E toj vraboteniot , so 200 evra plata , kakov zivot zivee , shto ako pogreshi nesakajki , ako pomine na crveno onaka zanesen od finansiski problemi , ..... sepak mala e platata , a parnaoto poskapuva ...
Ete , otide godishna zarabotuvacka , nema godishen odmor , nema pari za internet , nema pari za ... Uf , mnogu zabegana rabota , mnogu .
--- надополнето ---
Затоа честопати пред пешачки добро гледам назад дали некоја кола е залетана или ми е залепена за браник (која, ако застанеш, ќе ти свири и ќе пцуе)...пак кршење врат и кола не е пријатно. А зошто тоа се случува (камера нема да спречи такво однесување)...епа некои од нив фаќаат врски у полиција, неокои у суд, за свирење и пцуење ниеден полицаец нема да ги брка или сопре и казни, трети имаат крнтии од коли кои ги регистрираат преку познати или роднини...и слични причини. А сето тоа отсуствува во тие споменати држави..
Ne im trebaat kameri za na " plasticarska ulica " , Shutka .... neli ?
Pa prashanje e dali vistina sakaat da sproveduvaat zakoni , dali navistina se sposobni za taa uloga shto ja imaat .