Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
sonne, зарем не мислиш дека и големите филмски режисери спроведуваат едни исти правила во сите нивни филмови? Колку од делата во филмографијата на еден режисер се повторуваат во одредени работи? Колку од нивните сопствени филмови се однесуваат на други,на тие што ги гледале, дур го печеле занаетот:).Ај малце дообјасни се, се гледа дека се разбираш ама ни праќаш само трошки од твоите познавања:). Еве у случајов нека бидат филмовите на Линч.

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.720
Поени од реакции
22.867
Излезе и официјалниот трејлер на новиот филм на Милчо Манчевски, Мајки.

Мене некако ми личи трејлерот на Сенки. :)

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Искочи DVDScr за
Red (2010)
Ако го интересира некого :)
...кога побрзо, сега почна да се дава у кино...? само со некој чуден аспект е изгледа, за ДВД не знам ама на компјутер викаат дека се мести (16-9 аспект, и некој спомна 16-10 кроп, да не ве излажам проверете коментари.)
Не очекувам ништо посебно од филмов, акција-комедија, се гледа и од трејлерот дека е доста несериозен, се надевам дека ќе биде добар за тепање време.

За Devil сеуште има само Cam снимка.
-----------------
...за Линч (сега сите мислат дека ќе почнам да го пљукам :pos2:) иако не ми е омилен, го почитувам и му симињам капа, знае да направи такви мајндфак филмови и како само знае да ја пренесе на филм таа чудна атмосфера као у некој сон, свака му част, уникатен режисер.

Шуби-дуби

В

Вори

Гостин
Знам дека не е местото да пишам овде,но дали може некој да ми најде српско-хрватски превод за The Jerk Theory?

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
Рече некој дека се прави споредба помеѓу Кјубрик и Линч? НЕ
Шаблонски? Не би рекол. Кој е шаблонот помеѓу делата на Линч, кај го гледаш шаблонот попрецизно прашање.
шаблонот е тоа што никогаш нема скршнато од „тоа“ ко алмодовар е - истото и пак истото , мене ми е банален - никогаш му се немам восхитувано , никогаш нема да ме восхити со мајсотрија ко - жане , кјубрик , гилијам ... тоа е моето гледиште :smir:
sonne, зарем не мислиш дека и големите филмски режисери спроведуваат едни исти правила во сите нивни филмови?
Колку од нивните сопствени филмови се однесуваат на други,на тие што ги гледале, дур го печеле занаетот:).Ај малце дообјасни се, се гледа дека се разбираш ама ни праќаш само трошки од твоите познавања.
поентата е дека нема скршнато ниту еднаш - ми нема ништо поинакво покажано - реков идентичност .

моите познавања ако имаме можност да се сретнеме некогаш тогаш - а дотогаш мистерија , започнете некоја тема која верувај би ме восхитила тогаш ке распука мојот раскошен талент - поздрави до вас

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Дечки дајте некоја комедија за опуштање (во стил на American Pie и таквите).

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
шаблонот е тоа што никогаш нема скршнато од „тоа“ ко алмодовар е - истото и пак истото , мене ми е банален - никогаш му се немам восхитувано , никогаш нема да ме восхити со мајсотрија ко - жане , кјубрик , гилијам ... тоа е моето гледиште :smir:

Кога Гилијам ќе направи филм каков што е Hable con ella на Аломодовар тогаш ќе го сметам за врвен режисер,а за сега останува само како режисер со одлична имагинација но за жал и не така успешна реализација. Типичен пример,Бразил! Во денешно време барем шпанскиве режисери на чело со Алмодовар го разбираат филмот и тоа доста добро:)

В

Вори

Гостин
Дечки,го спуштив Memento!Добив добри препораки за овој филм од другари,па сакам да ве прашам дали да го гледам филмов или да го баталам од одма?
Иначе да,сакам да гледам драми и тоа бајги.

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Дечки,го спуштив Memento!Добив добри препораки за овој филм од другари,па сакам да ве прашам дали да го гледам филмов или да го баталам од одма?
Кога ќе кажеш драма за овој филм, тоа е споредна работа.
Филмот е must see, што веќе си го спуштил не му се мисли. Важно е да го гледаш на одморен мозок, да се претвориш во мемориска картичка и да ги памтиш сцените, што и како се случило бидејќи не се прикажуваат хронолошки туку во обратен редослед.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
^
Али не е толку тежок за гледање .На крајот од филмот се се разоткрива се ,али како што кажа иван гледајго наспан и кога немат некој да те прекинит додека го гледаш :)

--- надополнето ---

Него го имат некој гледано The Road (2009) ?
Гледам солиден состав на глумци,на rotten tomatoes повисока оценка има од критиката него од публиката . или пак класичен пост апокалиптичен филм виден во над 1000 филма последниве 3-4 год од кои 2и пол вредеа?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.585
Гледај го што побрзо, јас го имав у компјутер година дена и откако го изгледав дознав што сум пропуштал тие година дена :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
Него го имат некој гледано The Road (2009) ?
Гледам солиден состав на глумци,на rotten tomatoes повисока оценка има од критиката него од публиката . или пак класичен пост апокалиптичен филм виден во над 1000 филма последниве 3-4 год од кои 2и пол вредеа?
На форумов само негативно имам прочитано, јес да у глобала многу го фалат.
Јас, dear god, мислев ќе умрам. Отворен сум за секакви филмови, драми, тешки, бавни ама овој едноставно беше промашај.

Мада индивидуално е. Или ќе му дадеш 10ка или 2ка. Од оние е, или ги сакаш или ги мразиш.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
^
е да индивидуално е али ако промашај промашај е.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
^
е да индивидуално е али ако промашај промашај е.
Да не бидам сфатен погрешно, можеби ќе те изненади. Ама толку динамика да фали во еден филм, како заглавен во свет без поента, ми се нема случено. А, кога прочитав преку 10 оценка, ќе го банирав imdb. Значи, зависи од атмосфера, колку ќе се конектираш со ликовите и такви клише срања. Останува да го погледнеш и сам процениш. А лично мислење, ти реков. Најпреценет филм!

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
^okk :)

него нешто друго,тотално се разочарав вечерва гледајќи го само трејлерот на филмов -

Departed еден од моите омилени филмови....Скорцезе ,од омилените режисери и гледајќи го трејлерчето информацијава ми дојде како кога некој ке разбере дека идолот од деството бил всушност геј...

препишувачка дејност,не ја вршеле само Климент и Наум Охридски...
а што е нај трагично е што малце знаев за ова али не ми се веруваше до овај степен дека е....

Kajgana Shop

На врв Bottom