Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.610
Вреди бе А-тимов да се гледа? Некако серијата ми е при срце, и дали некој љубител на истата, го гледал па да каже како е што е.
Вреди, одличен е, гледај го.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
The Elephant Man

Прегледај го приврзокот 35730

Не знам како не сум го гледал вој филм претходно.Стварно прекрасен филм.
Anthony Hopkins во главна улога и John Hurt.
Се работи за доктор,којшто случајно открива еден случај на човек со тежок физички деформитет.Толку тежок деформитет што луѓе даваат пари за да видат таков фрик.Докторов го згрижува во болницата да го испита,да види дали може да се излечи,самиот запрепастен од условите во кои живее и начинот на којшто се понашаат спрема него.
Филмов носи длабока морална порака на многу убав и прецизен начин објаснета.Го препорачувам на тие што сакаат да гледаат и малку поинаков филм од тие филмови на кои сме "навикнати" да ги гледаме.
Од мене оценка 10(една од ретките :smir:)
Eдно од двете емотивни и пред се прекрасно доловени/режирани и се разбира драми кои имаат голем импакт на гледачот. Се поврзуваш со карактерите многу лесно, (сочуствуваш со нив) истите имаат страшно добро прикажана градба и комплексност што ретко се гледа. Филмови кои обработуваат една сосема поразлична тематика со оглед на претходните дела на големиот Линч. Ако ти се допадна овој погледни го и The Straight Story.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Eдно од двете емотивни и пред се прекрасно доловени/режирани и се разбира драми кои имаат голем импакт на гледачот. Се поврзуваш со карактрите многу лесно, истите имаат страшно добро обработена градба и комплексност што ретко се гледа. филмови кои обработуваат една сосема поразлична тематика со оглед на претходните дела на големиот Линч. Ако ти се допадна овој погледни го и The Straight Story.
Ке го видам деновиве.btw Линч ми остави добар впечаток,делува ветувачки.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Знај дека само овие два филма обработуваат вакава тематика т.е. тешкиот и трогатален живот на луѓето. Другите му се многу тешки психолошки/мистерии кои се доста тешки за разбирање и интерпретација. Значи не се за секого, барем не ако немаш слободен став и отворен ум кога ги перцепираш :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.405
Поени од реакции
25.269
Во Човекот слон најинтересната работа е тоа што додека ликовите во филмот постепено го запознаваат Мерик, така и ние гледачите. Прв пат ко се појави цел на слика (болничарката ко се уплаши) беше за мене...застрашувачки :).
Знај дека само овие два филма обработуваат вакава тематика т.е. тешкиот и трогатален живот на луѓето. Другите му се многу тешки психолошки/мистерии кои се доста тешки за разбирање и интерпретација. Значи не се за секого, барем не ако немаш слободен став и отворен ум кога ги перцепираш :)
Истово сакав да го пишам ама наместо тоа само ќе те цитирам.
Плус, Линч и сам изјавил дека во иднина ќе направи филм кој само тој ќе може да го разбере (некои велат дека Inland Empire е сниман без сценарио), така да ништо чудно :).

А иначе и Dune му е малку различен, битно од секој жанр по нешто снимил.

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Ихх тамам работа,ке бидат предизвик во секој случај..Има многу шо чекаат на ред за гледање :) па тогаш ке продолжиме со Линч.Ке те прашам тогаш за предлог,и онака имаш изгледано 1 000 000 филмови :pos2: (dont get me wrong)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ихх тамам работа,ке бидат предизвик во секој случај..Има многу шо чекаат на ред за гледање :) па тогаш ке продолжиме со Линч.Ке те прашам тогаш за предлог,и онака имаш изгледано 1 000 000 филмови :pos2: (dont get me wrong)
Нема гајле :)

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Ти како ги гледаш? Прво третиот, па после вториот, па првиот?

Добар пример им даваш на децата :tapp:
Овој ми беше последен гледан филм ,а нема врска доколку го изгледаат вториот па третиот, приказната може и да ја дознаат и од трејлерот само и ќе им биде се јасно. Акција е филмот нема некоја тешка филозофија...

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Линч успева тотално да те ангажира додека му ги гледаш филмовите, влегуваш у неговиот свет и после се чудиш што неколку дена од глава не ти излегува тоа што си го видел:). Многу хипнотизирачки делуваат!Мене ме интересираат мислењата на оние кои не ги сакаат неговите филмови, зошто е тоа така?Ако има некој анти-Линч фан, да каже свое мислење!:)

T

Tetro

Гостин
Мислам дека нема такви, анти-Линч фанови. Има гледачи на филмови кои не можат да ѓи сватат делата од Линч или Хичкок или Аронофски.... (да не набројувам повеќе :) ), и баш вакви ќе ти кажат дека филмот не е интересен или премногу нејасен. Оправдано, кога ја гледаат само површината на филмот, тоа што може да се види и без да се гледа филмот. Зборот ми беше, дека има "филмаџии" кои не знаат да гледат филмови.

(*однапред извинување до некои кои ќе ме читаат и ќе се најдат во претходниот текст). :smir:

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
анти-Линч фанови. Има гледачи на филмови кои не можат да ѓи сватат делата од Линч или Хичкок или Аронофски.... (да не набројувам повеќе :) ), и баш вакви ќе ти кажат дека филмот не е интересен или премногу нејасен
да има анти линч фанови - јас сум еден од нив , кажувам дека има леб во него ама неможам да го сварам - можеби дека премнгу очекував кога го видов , ама некако од тој миг ми стана ептен антипатиен а сега уште повеќе од проста причина што не е богот на оваа гранка од културата - да беше кјубрик , да беше жане да ама тој е тој линч - шаблонски создава верувај - гледај ги сите и свати ме што кажувам , шаблон повторувам тоа создава човеков

останете поздравени

T

Tetro

Гостин
да има анти линч фанови - јас сум еден од нив , кажувам дека има леб во него ама неможам да го сварам - можеби дека премнгу очекував кога го видов , ама некако од тој миг ми стана ептен антипатиен а сега уште повеќе од проста причина што не е богот на оваа гранка од културата - да беше кјубрик , да беше жане да ама тој е тој линч - шаблонски создава верувај - гледај ги сите и свати ме што кажувам , шаблон повторувам тоа создава човеков

останете поздравени
Рече некој дека се прави споредба помеѓу Кјубрик и Линч? НЕ
Шаблонски? Не би рекол. Кој е шаблонот помеѓу делата на Линч, кај го гледаш шаблонот попрецизно прашање.

Негови дела кои ѓи имам гледано и по повеќе пати:
Eraserhead (1976)
The Elephant Man (1980)
Dune (1984)
Lost Highway (1997)
Mulholland Dr. (2001)
Inland Empire (2006)

Kajgana Shop

На врв Bottom