св.Валентин или св.Трифун - православие или католицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Vnuce
  • Време на започнување Време на започнување
Секоја година различни луѓе се делат на луѓе кои слават св.Валентин или св.Трифун.

Некои од нив го прават тоа во зависност дали се во врска или не, а некои од нив едноставно се делат по религиска основа.

Дали ако славите св.Валентин мора да бидете католици?
Или доколку славите св.Трифун треба да сте православни?

Колку е православно односно католички да се слави празник кој не е дел од соодветниот календар?

Што на овој ден би требало да слават припадниците на другите религии?

Mislam deka sekoj treba da go slavi ona koe poveke mu odgovara. I sekoe mislenje treba da go pocituvame, kako i drugite praznici koi ne se od pravoslaven kalendar, kako sto i nie barame nasite da bidat pocituvani...Toa e isto kako da osuduvas i gi delis lugeto:ovoj e KATOLIK-NESE DRUZI SO NEGO!!!OVOJ E MUSLIMAN-NE GO VRTI NI 2 %!MRAZAM DISKRIMINACIJA i nepocituvanje na tugi mislenja...:toe:

Дали ако славите св.Валентин мора да бидете католици?
Или доколку славите св.Трифун треба да сте православни?

така е...

не сум ортодокс али обично си славам св.Трифун без разлика дали сум у врска или не... имаш уште 364 дена у годината за да си праиш Валентини по дома... добро тоа важи и за св. Трифун...

најубаво е од 20 do 03 саатот да се слави Трифун, а потоа оние вљубените ќе се префрлат на св. Валентин, другите ќе се трезнат сами :pos2:

Валентајн се "слави" за младите да си купат поклончиња и да си издудлаат, Трифун се "слави" за да се начукаме.
Религиозно ништо не гледам тука. Ни православие се гледа ни католизам.

Валентајн се слави откако се повеќе почнавме да ги гледаме и имитираме западните општества. Се повеќе го прифаќаме нивното влијание па со тоа го прифаќаме Валентајн. А православниот празник на 30ти септември вера, љубов и надеж никој не го празнува а повеќето ни го знаат, како што не ги знаат повеќето празници.
А не е Трифун воедно празник да се начукаш, дрво да се направиш. Не гледам ништо религиозно во тоа од сабајле до вечер, додека си при свест да пиеш алкохол зашто е Трифун.

Така да празнициве младите не ги прославуваат поради религијата.
Него само едноставно тоа им е уште еден ден да се начукаат или да издудлаат, ама овојпат божем имаат изговор.

Mislam deka sekoj treba da go slavi ona koe poveke mu odgovara. I sekoe mislenje treba da go pocituvame, kako i drugite praznici koi ne se od pravoslaven kalendar, kako sto i nie barame nasite da bidat pocituvani...Toa e isto kako da osuduvas i gi delis lugeto:ovoj e KATOLIK-NESE DRUZI SO NEGO!!!OVOJ E MUSLIMAN-NE GO VRTI NI 2 %!MRAZAM DISKRIMINACIJA i nepocituvanje na tugi mislenja...:toe:

Ќе се отрујам...
Како бе секој да си слави како му одговара?!
Па да почнеме да ги славиме и муслиманските празници зашо ни одговараат. Топ, нема да идеме у школо/факс/работа у тие денови и муслиманите нема да се осеќаат дискриминирано.

Ако си православна, ќе си чекаш да си дојде твојот православен празник кој се вика „Вера, Надеж, Љубов„.
На 14ти ќе си славиш свети Трифун.

Ако не ти одговара, трк у католичка црква и смени си ја верата па ќе можеш да си славиш на 14ти свети Валентајн.

Атеистите не би требало да слават ништо пошто е контрадикторно на нивните верувања.

АМА ПОШО СИКОЈ ПРАИ КО ШО МУ ПРДНУВА ЗАШО ДА ДИСКУТИРАМЕ ЌЕ СЕ ОТРУЈАМ

Ако слави некој св.Трифун, ќе идам на слава, Валентин не го славам, не ми е близок тој празник ич + е католички (не сум католик), а ни мала :) кога бев не го „празнував„ така да нема ни сега.:toe:

Мене посебно никој празник не ми значи...значи...Валентин своевремено ТАЈНО венчавал вљубени парови и покрај тоа што венчавањето било забрането во тој период и големи биле шансите да наебе...кој е денес спремен да ги прекрши законите на државата или на црквата во име на љубовта??????????? Ретки се, ретки...Затоа многу криво ми паѓа кога ќе се појават 16 годишни емо-депресивци и кои ќе мудруваат за тоа како ова не бил православен празник или не верувале во љубовта или не знам што.
Ако е глупаво да се обележува овај празник тогаш истото важи и за сите останати. Што се тиче мене, не се согласувам ни со христијани ни со католици ни со муслимани...си празнувам кога сакам и како сакам. Како и да е колку што знам на истиот датум во минатото се славел пагански празник Lupercalia.

Ќе се отрујам...
Како бе секој да си слави како му одговара?!
Па да почнеме да ги славиме и муслиманските празници зашо ни одговараат. Топ, нема да идеме у школо/факс/работа у тие денови и муслиманите нема да се осеќаат дискриминирано.

Ако си православна, ќе си чекаш да си дојде твојот православен празник кој се вика „Вера, Надеж, Љубов„.
На 14ти ќе си славиш свети Трифун.

Ако не ти одговара, трк у католичка црква и смени си ја верата па ќе можеш да си славиш на 14ти свети Валентајн.

Атеистите не би требало да слават ништо пошто е контрадикторно на нивните верувања.

АМА ПОШО СИКОЈ ПРАИ КО ШО МУ ПРДНУВА ЗАШО ДА ДИСКУТИРАМЕ ЌЕ СЕ ОТРУЈАМ
E ova sakav i ja da go kazam :vozbud:
PS Sreken praznik 2.2 ahahahaha na site so im teknalo od cista dosada da go slavat

Валентајн се "слави" за младите да си купат поклончиња и да си издудлаат, Трифун се "слави" за да се начукаме.
Религиозно ништо не гледам тука. Ни православие се гледа ни католизам.

Валентајн се слави откако се повеќе почнавме да ги гледаме и имитираме западните општества. Се повеќе го прифаќаме нивното влијание па со тоа го прифаќаме Валентајн. А православниот празник на 30ти септември вера, љубов и надеж никој не го празнува а повеќето ни го знаат, како што не ги знаат повеќето празници.
А не е Трифун воедно празник да се начукаш, дрво да се направиш. Не гледам ништо религиозно во тоа од сабајле до вечер, додека си при свест да пиеш алкохол зашто е Трифун.

Така да празнициве младите не ги прославуваат поради религијата.
Него само едноставно тоа им е уште еден ден да се начукаат или да издудлаат, ама овојпат божем имаат изговор.
типичен македонски менталитет..........и не гледам причина зашто мора понатаму да се образложува:smir:

Како бе така секој си слави што му одговара, ако си Православна ќе си славиш Св.Трифун ако си Католик слави си Валентајн.. неможе ние да си модифицираме како што нас ни е подобро ако веќе така правиш ти тогаш не си верник. Атеистите нека прават што сакаат.

Трифун е православен празник, Валентајн си е католички.
Нормални празници.
Ај сеа католици да слават Бајрам, или муслимани да слават Божиќ.
Си се знаат празниците. Празници си се празници, без разлика дали имаат големо или мало значење.

Не сум верник, и не славам, и не верувам во љубов. И немам што да славам, затоа што Сент Валентајн ми е подеднакво беден ден како и осми март. Ако некој ме сака, нека ми докаже преку целата година, а не едно цвеќе да ми купи на 14ти и готово - ме сака.

Значи преку к*р ми е од ваквите како тебе што се занесуваат дека се атеисти кога ќе свршат од радост кога кај нив ќе се падни паричката, што се занесуваат љубовта не постои а цел живот пати по некој, што не знае да го цене празникот 8-ми март, што не им значи тоа подарено цвеќе на 8ми март или на 14 февруари со кое што докажува дека некој те сака, почитува и цени а ти си незадоволна.

Ваквите ги нарекувам - Луѓе кои не го разбираат животот (заостанати)

Он топик;

Ако ја почитуваме нашата религиозна определба, треба да го славиме Св.Трифун, а католиците нека си ги тераат нивните празници

Ако славиш нешто од некакво помодарство или кич, за кое до пред неколку години ни на крај памет не ни паѓаше, тогаш можеш да славиш и „свети Али Ахмети“ и „свети Трифун Костовски“, сеедно. Но, ако на тоа славење му приоѓаш од некоја верска страна, зависи. Ако си припадник на римокатоличката црква, ќе си славиш Св. Валентин, ако си пак припадник на православната Христова црква, нормално е да славиш Св. Трифун. Ако пак за славењето на Св. Валентин, за изговор или причина ја гледаш љубовта, не е ОК, љубовта можеш да ја славиш секој Божји ден. Таа е достојна за тоа.

Значи преку к*р ми е од ваквите како тебе што се занесуваат дека се атеисти кога ќе свршат од радост кога кај нив ќе се падни паричката, што се занесуваат љубовта не постои а цел живот пати по некој, што не знае да го цене празникот 8-ми март, што не им значи тоа подарено цвеќе на 8ми март или на 14 февруари со кое што докажува дека некој те сака, почитува и цени а ти си незадоволна.

Не сум атеист, ниту пак барам паричка, затоа што не сум од религиозно семејство. Не го ценам 8ми март затоа што е глупав празник, не треба да се има еден ден за да се посвети некому внимание еднаш годишно. Не ми требаат материјални работи за да ми докаже некој колку ме сака, почитува и цени, може тоа и на друг начин да го направи.

Сакате да станеме ретардирани американци кои што секој ден слават нешто, ден на едното домашно милениче, ден на другото, ден на таткото, ден на мајката итн.?

А дали патам јас по некој или не, тоа е моја лична работа.

Ако си Католик - Валентин
Ако си Православен - Трифун.
Ова ти е како даславиш Курбан Бајрам и да викаш дека ти се јадело овен баш тој ден. Бог да чува. Или си православен или не си. Точка.

Сакате да станеме ретардирани американци кои што секој ден слават нешто, ден на едното домашно милениче, ден на другото, ден на таткото, ден на мајката итн.?
Што има лошо во тоа да се слави ден на таткото? И не употребувај такви зборови, сепак дама си. :nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom