св.Валентин или св.Трифун - православие или католицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Vnuce
  • Време на започнување Време на започнување
Валентин е комерцијала....уште една измислица за трошење пари-кај католиците.

А трифун е силуван од православните...наместо да го слават него...они ја слават трпезата,јадењето и алкохоло.

Сакате да станеме ретардирани американци кои што секој ден слават нешто, ден на едното домашно милениче, ден на другото, ден на таткото, ден на мајката итн.?

Тоа е стереотип.

Налик секој муслиман е терорист

Секое машко со долга коса е сатанист ил џанак...и.т.н

Тоа е стереотип.

"Секој муслиман е терорист" и "секој металец сатанист, наркоман, пијаница" е стереотип.

"Секој американец е ретардиран", е суровата вистина.

Валентин е комерцијала....уште една измислица за трошење пари-кај католиците.

А трифун е силуван од православните...наместо да го слават него...они ја слават трпезата,јадењето и алкохоло.

Тоа е стереотип.

јас незнам од каде оваа глупост дека католицитие измизлуваат празници само за да трошат пари, кои се тие празници што католиците ги измислуваат за да трошат пари ајде кажи наброј!!!!!!!!!!!!!

како прво Св. Валентнин почнале да го слават Англичаните дури многу покасно бил прифатен од страна на другите католчки земји, инаку на денот на Св. Валентин во англија многу се склучувале бракови се правеле веридби и сл.и затоа бил означен како ден на љубовта.

^ Како и да е , 14 милијарди е фина пара во САД потрошена за празникот.

Најјак ми е религискиот опортунизам.

Нашите православни, би превзеле празник и од Браманизмот, само ако има ден за „коење“.

^ Како и да е , 14 милијарди е фина пара во САД потрошена за празникот.

ама САД! не и секаде тие за се нешто трошат пари самомене не ми јасно кои празници католиците ги измислуваат за да трошат пари!!!! што све ние нешто измислуваме испаѓа како во Господ да не веруваме!!!

Коа убаво ќе разгледаме не ги славиме ни двата празници соодветно. Да, католичкиот Св. Валентајн не е наш, поради тоа што е католички. А не е ни измислен за влечење пари, него произлегува од некоја легенда за некој поп Валентин.. како што произлегува секој празник независно од тоа дали е католички или православен. Трифун е празник на виното и лозарите, но не е соодветно да се слави само со тоа што ќе се преконзумира виното и сите ќе се напраиме даски, дрва, ќутуци, телиња. Се прави некој обичај на лозите, се засекува или што ја знам... А и што се дига толку голема фама околу тоа не знам, коа и католиците и православните се христијани. Не сме сите со паметот на Вики Ралева да ги оттуѓуваме во голема мера католиците :)

Коа убаво ќе разгледаме не ги славиме ни двата празници соодветно. Да, католичкиот Св. Валентајн не е наш, поради тоа што е католички. А не е ни измислен за влечење пари, него произлегува од некоја легенда за некој поп Валентин.. како што произлегува секој празник независно од тоа дали е католички или православен. Трифун е празник на виното и лозарите, но не е соодветно да се слави само со тоа што ќе се преконзумира виното и сите ќе се напраиме даски, дрва, ќутуци, телиња. Се прави некој обичај на лозите, се засекува или што ја знам... А и што се дига толку голема фама околу тоа не знам, коа и католиците и православните се христијани. Не сме сите со паметот на Вики Ралева да ги оттуѓуваме во голема мера католиците :)

мене едно ме погоди од овој горе тоа што вика УШЕТЕ ЕДНА ИЗМИСЛИЦА НА КАТОЛЦИТИЕ ЗА ТРОШЕЊЕ ПАРИ! па мене ме зачуди кои се тие празници кои ние ги измислуваме се што слави католцизмот се истите празници со православните ( Божиќ, Ваелигден, Прочка, Задушница итн).

инаку фино кажано.

"Секој муслиман е терорист" и "секој металец сатанист, наркоман, пијаница" е стереотип.

Сурова лага.

Башка што интернетот е made in USA from ARPA a.k.a DARPA now.

Ти користиш Интел,АМД...и.т.н,инаку и јас имав школски кој ја бараше Македонија на мапа во КИНА,а Босна во Египет...дали и ние македонците сме ретардирани???

Не им верујте на тие анкети и глупи видеа.

јас незнам од каде оваа глупост дека католицитие измизлуваат празници само за да трошат пари, кои се тие празници што католиците ги измислуваат за да трошат пари ајде кажи наброј!!!!!!!!!!!!!

како прво Св. Валентнин почнале да го слават Англичаните дури многу покасно бил прифатен од страна на другите католчки земји, инаку на денот на Св. Валентин во англија многу се склучувале бракови се правеле веридби и сл.и затоа бил означен како ден на љубовта.

Порано вака порано така....

ДЕНЕС НЕ СЛАВАТ ЉУБОВ!!!!

тук подароци(злато,белегзии,бунди,вибратори...)

Ејјј да бе, затоа се најјака држава и по пари и по воена сила и по политичка моќ.

-----------------------------------------------------

А на темата. Ич не ми е гајле, секој нека слави што сака и кога сака се дури не прави глупости, не прекршува закони и не му смета на останатите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom