св.Валентин или св.Трифун - православие или католицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Vnuce
  • Време на започнување Време на започнување
Не значи дека ако не славам Трифун дека сум неверник или слично, а 90 % слават на 14 фебруари.Зарем сите сме неверници???
Почитувам и твое мислење , ама јас отсекогаш на 14 феб. сум славела Св.Валентин, а кој слави на 30 сеп. не знам ???:toe:
Да.
Религијата не ме менува и модифицира по потреба и желба.

Не...ја славиме моќта на љубовта, барем јас...секој на свој начин...мејк лов нот вор...:smir:

А за да ја славиш моќта на љубовта ти треба датум?
Чудно, јас ја славам секогаш кога имам прилика.

Да.
Религијата не ме менува и модифицира по потреба и желба.

А за да ја славиш моќта на љубовта ти треба датум?
Чудно, јас ја славам секогаш кога имам прилика.

Во право си, треба секој ден...сакав да покажам дека не е важно за која религија станува збор затоа што почнаа да мешаат...:smir:

Грешка... Валентајнс не постои како празник во Православниот календар.
точно!!!
но како што трганала работава ќе слави ме и Ноќ на вештерките(без да се знае неговот значење),4 јули(наместо 2 август) итн.........ВАЖНО Е ДА СЕ СЛАВИ не е битно ШТО
п.с. не гледам зашто толкава врева за славењето на Валентајн(се разбира од страна на православните верници и атеистите) и да ако ЕДЕН ден ви значи ЉУБОВ,што правите тогаш останатите 364 дена

anti_valentine-2.jpg
:pos2:

Will you be my Valentine? :pipi:

Valentine е л‘жга шо ви ја продаде западот за да ви ги земе парите за шаренолики мечиња шо ќе ги купите за поклон и за да ги саботира лозарите од Тиквешието. Фала, ама не. :pipi:

Добро бе верници, вие стварно не се сфаќате и не знаете што сакате. Во религија на атеистите да можевте очите ќе им ги ископавте и на клада ќе ги запалевте, а тука си поклонувате разни глупости и славите католички празници иако сте ортодокси!

Ви треба специјален ден годишно за да му докажете на некој дека го сакате, тоа не можете преку целата година да го покажете, нели? Бедно е, неможам да опишам колку 14ти февруари ми е беден празник, затоа што и она што се прави во глобала се прави без емоции, само затоа што на некој му текнало да искажува љубов еднаш годишно.

Не сум вљубена, ниту пак верувам во тоа што вие го нарекувате љубов. Не го славам Сент Валентајн, затоа што на луѓето што ми значат тоа секојдневно им го докажувам преку своите постапки. Но, за да се задржи симболиката, се дружам со виното. Многу подобар празник отколку било кое квази искажување на емоции.

хммм, да имаш право дека љубовта се искажува 365 дена,24/7 , сосема се согласувам.Но овој ден , лично на мене ми е посебен...Не дека само тогаш се искажува љубовта, таа ако постои ја има низ целата година...но сепак си славам 14 ти, а мислам дека не сум единствена што е православна а слави, нели?не се осудува човек за тоа , се осудува ако краде,лаже,изневерува, убива...така да сепак мислам дека тоа си е индивидуално мислење.Мене ми е квази , само твоето размислување, т.е. тоа што судиш, а немаш право:toe:.

хммм, да имаш право дека љубовта се искажува 365 дена,24/7 , сосема се согласувам.Но овој ден , лично на мене ми е посебен...Не дека само тогаш се искажува љубовта, таа ако постои ја има низ целата година...но сепак си славам 14 ти, а мислам дека не сум единствена што е православна а слави, нели?не се осудува човек за тоа , се осудува ако краде,лаже,изневерува, убива...така да сепак мислам дека тоа си е индивидуално мислење.Мене ми е квази , само твоето размислување, т.е. тоа што судиш, а немаш право:toe:.

Имам право, затоа што повеќето се трескате од земја за тоа како вие сте верници, а славите туѓи празници. Тоа неможам да го сфатам, или верувајте во едно, или кажете дека сте космополити и се прифаќате. Што стана со оној празникот, Вера, Надеж, Љубов? Што не го славите тој наместо 14ти, одамна избледен клише ден?

Имам право, затоа што повеќето се трескате од земја за тоа како вие сте верници, а славите туѓи празници. Тоа неможам да го сфатам, или верувајте во едно, или кажете дека сте космополити и се прифаќате. Што стана со оној празникот, Вера, Надеж, Љубов? Што не го славите тој наместо 14ти, одамна избледен клише ден?

А па ни ти не си верник ... и самата кажа дека не славиш ден на љубовта...а ако си алкохоличар, тогаш барај помош на друга тема...
п.с. извини што не те прашав што да славам...:kesa:

......важно е да се слави:pos2:(не е битно неговото значење зборама за тие што се "верници и атеисти")....празникот го почитувам како дел од католичката вера,но во никој случај НЕ ПОЧИТУВАМ т.е. не можам да го разберам атеистот и дел од православните кои му се "ВОСХИТУВААТ" на празникот:toe:

А па ни ти не си верник ... и самата кажа дека не славиш ден на љубовта...
п.с. извини што не те прашав што да славам...:kesa:

Не сум верник, и не славам, и не верувам во љубов. И немам што да славам, затоа што Сент Валентајн ми е подеднакво беден ден како и осми март. Ако некој ме сака, нека ми докаже преку целата година, а не едно цвеќе да ми купи на 14ти и готово - ме сака. Фрлање пари за џабе, некој нема за леб да јаде, други си поклонуваат скапи работи за празник што и не е нивен, туку украден, припаѓа на нешто кои они цело време го негираат!

Слави си ти колку сакаш, твое право, исто како што јас не го славам, ниту пак сакам да го славам или да добивам поклони. Ако некој таков измислен ден ве прави среќни, кој кур ја ви се мешам, искажувајте љубов еднаш годишно и тоа е тоа. Различна идеологија имаме.

......важно е да се слави:pos2:(не е битно неговото значење зборама за тие што се "верници и атеисти")....празникот го почитувам како дел од католичката вера,но во никој случај НЕ ПОЧИТУВАМ т.е. не можам да го разберам атеистот и дел од православните кои му се "ВОСХИТУВААТ" на празникот:toe:

Јас сум си либерте и не се ограничувам, така да не гледам разлика кој е католик , кој атеист, кој православен..само знам дека сите сакаме и сакаме да не сакаат...ти не?:smir:

Јас сум си либерте и не се ограничувам, така да не гледам разлика кој е католик , кој атеист, кој православен..само знам дека сите сакаме и сакаме да не сакаат...ти не?:smir:
и баш МОРА ДА СЕ САКАТЕ само на 14 феб???;)

Не сум верник, и не славам, и не верувам во љубов. И немам што да славам, затоа што Сент Валентајн ми е подеднакво беден ден како и осми март. Ако некој ме сака, нека ми докаже преку целата година, а не едно цвеќе да ми купи на 14ти и готово - ме сака. Фрлање пари за џабе, некој нема за леб да јаде, други си поклонуваат скапи работи за празник што и не е нивен, туку украден, припаѓа на нешто кои они цело време го негираат!

Слави си ти колку сакаш, твое право, исто како што јас не го славам, ниту пак сакам да го славам или да добивам поклони. Ако некој таков измислен ден ве прави среќни, кој кур ја ви се мешам, искажувајте љубов еднаш годишно и тоа е тоа. Различна идеологија имаме.
Заборави да додадеш дека си тинејџер ти давам преку сила 18 години, кој е разочаран од љубовта, кој соли памет како другите да го живеат својот живот и што да прават за да бидат ултраинтелигентни супердупер кул како тебе.
Долго време ти требаше да сфатиш дека имате различна идеологија.
Да те известам дека различна идеологија имаш со 99% од форумов.

И пошто рече дека ќе пиеш вино за да ја задржиш симболиката, тоа не те прави нешто различна од квази верниците.
Ти треба посебен ден за да пиеш вино?!
ОМГ ОМГ ОМГ.
Па да даваш пари за вино кога некој нема леб да јаде?!
ОМГ ОМГ ОМГ

Тоа што вие го нарекувате љубов....:pos:..

Тогаш ако не веруваш во љубов, ти имаш проблем , или толку си го надрљлала што сега бегаш од неа...или пак можеби имаш љубов...но кон природата?а? а за пари, па на никој не му е до поклон дојдено верувај...а ако ти материјално гледаш на работите...тоа е веќе друго...:toe:

Заборави да додадеш дека си тинејџер ти давам преку сила 18 години, кој е разочаран од љубовта, кој соли памет како другите да го живеат својот живот и што да прават за да бидат ултраинтелигентни супердупер кул како тебе.
Долго време ти требаше да сфатиш дека имате различна идеологија.
Да те известам дека различна идеологија имаш со 99% од форумов.

И пошто рече дека ќе пиеш вино за да ја задржиш симболиката, тоа не те прави нешто различна од квази верниците.
Ти треба посебен ден за да пиеш вино?!

ОМГ ОМГ ОМГ.
Па да даваш пари за вино кога некој нема леб да јаде?!

ОМГ ОМГ ОМГ

Тоа што вие го нарекувате љубов....:pos:..

Имам 16, не, не сум разочарана од љубовта и љубовта не ја сметам за чувство туку за состојба на умот. Форум е, кај што секој се изјаснува, па ич не ме интересира дали со 99% имам иста или различна идеологија. Дали сум ултраинтелигентна супердупер кул или не сум, зависи како ти ги гледаш работите, а и да ме сметаш за таква и да не ме сметаш, сеедно ми е. Задржување на симболиката и правање на истите работи што ги правам на секое излегување не е посебен ден, во случајов, за пиење вино.

Тогаш ако не веруваш во љубов, ти имаш проблем , или толку си го надрљлала што сега бегаш од неа...или пак можеби имаш љубов...но кон природата?а? а за пари, па на никој не му е до поклон дојдено верувај...а ако ти материјално гледаш на работите...тоа е веќе друго...:toe:

Не сум материјалист, очигледно погрешно ме сфати. Не дека сум имала толку многу разочарувања, имам сопствени причини зошто да верувам или да не верувам во нешто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom