Кои се македонските муслимани (торбешите)?

H

HITCH

Гостин
Ај и од мене добредојде на форумов!

Jedan od najvećih genocida u modernijoj histroiji Evrope je onaj počinjen nad muslimanima (nezavisno od njihove etničke pripadnosti) u sklopu rješavanja takozvanog istočnog pitanja. Genocid je uslovno rečeno imao svoju fizičku komponentu povjerenu do ludila fanatizovanim hordama (primjer srbočetničke zlikovačke organizacije) i duhovnu koja je bila sračunata na lišavanje prava na historijsko pamćenje stanovništvu koje je igrom slučaja preteklo nakon ovih harangi.
На самиот почеток, не се согласувам дека најголемиот геноцид во Европа е извршен врз муслиманското население. Ова го кажуваш премногу пристрасно, што до некаде би било разбирливо, оти не го познаваш македонското минато. Секој си жали за својата мака! Ти, за муслимански геноцид го сметаш случувањето во Босна, а јас можам да ти кажам дека многу повеќе христијани загинале или се водат како исчезнати. Во Босна не гинеа само муслимани, во Босна гинеше народ, немаше вера, убиваше кој кого стигне.
„Источното прашање“ кое малку го спомнуваш, е интересна тема за разговор, но не овде, си има соодветно место. Како и секогаш, така и сега, на Балканот, Исламот е финансиран со средства од Блискиот Исток. (Џамии се градат на секој чекор, би било премногу наивно, а Бога ми и навредливо, некој да ме разубедува дека тие пари се собираат од верниците кога идат на молитва.)
Како што ти тврдиш дека србочетнички организации ја поддржале вјната во Босна, јас исто велам дека „Истокот“ ја финансираше муслиманската страна во Босна, исто како и сега со Косово, потполно исто.

Prostor zapadne Makedonije i Kosova na kojem je zivjelo poprilično brojno muslimansko stanovništvo, obradjen je s ovog historijskog aspekta samo u djelu koji se tiče stradanja Albanaca, dok su Muslimani (u nacionalnom smislu) od strane albanske, srpske i makedonske historiografije dotaknuti samo za potrebe peglanja statistike u „naučnim“ radovima.
Е, сега вака... Кога веќе ја спомнуваш Македонија како држава во која муслиманите биле угнетувани, ќе ти го одговорам следново:

Торбешите или Македонците муслимани, оние за кои е темава, исламот го прифаќќаат пред Турците да навлезат на Балканов, нивните фамилии во Македонија никогаш немале преблеми. Дури, кај некои патеписци може да се сретне дека, сеедно на која вера припаѓале луѓето во селата си живееле сложно. Проблемите, кои ти ги наведе, не се на муслиманското население, туку на христијанското. Пример, во Охрид, во Црквата Св. Софија, одвнатре се уништени фреските и црквата е пренаменета во џамија, има куп вакви примери. Исто, има и многу примери за рушени цркви и манастири, дури и пример, Христијаните за да ја заштитат Црквата ја затрупуваат со земја и на тој начин прават рид, брдо.
Во Западна Македонија, распоредот на население не бил секогаш ваков. Македонците муслимани биле во многу поголем број од Албанците. Застапени се сите, само не си се интересирал доволно. Турците, Македонците муслимани и Албанците секогаш биле мнозински муслимански групи во Македонија. Турците се намалуваат со размената на население, Албанците дојдоа и го потполнија местото на Турците, а Македонските муслимани беа истиснати. Слободно можам да кажам дека Бошњаците, а сега веќе и дел од Ромите не се забележани во голем број. Ти, како Босанец, треба да знаеш каде треба да си ја барате вината за тоа, а тоа се вашите Босански водачи.
Ајде малку понова историја. Кога се одвои Р. Македонија од Југославија, веднаш дојде Алија Изетбеговиќ, на средба со дел од муслиманските интелектуалци. На таа средба тој им рекол, онака како и што си сметате во исламот, помалите муслимански заедници да се приклучат кон поголемата за да може полесно Македонија да биде исламизирана, оти Македонија и така ќе има проблеми со соседите. На првиот попис кој беше одржан многу муслимани се декларираа како Албанци. Македонците муслимани тука погрешија. Самите се асимилираа, секако тоа си го сторија во име верата. Имено, Македонците муслимани ги женеа и мажеа своите деца за Турци и Албанци, а тие подоцна не се запишуваа како Македонци. Истото се случи и со Босанците. Да бидам и уште подиректна, во Македонија кога беа доделени гратис 10 илјади државјанства, многу малку луѓе се декларираа според она кои навистина се. Повеќе од 80% се декларираа како Албанци.
За ова вината не е во Македонците, туку во консултација меѓу малцинството и матичната држава, тие си се договориле како да настапат на пописот.

Sve rečeno vrijedi i za makedonske šoviniste koje sudeći po kvalitetu postova na ovom forumu, zastupa poluamaterska reprezentacija. Molim Vas da se razumijemo, NE GOVORIM o albanskom i makedonskom narodu već o pojedincima iz redova tih naroda (a ima ih u svim narodima svijeta nažalost) zaslijepljeneim duboko nehumanim idejama i sklonim da uokolo šire mentalni otrov.
Навистина е интересна класификацијата „шовинист“ ако некој каже нешто што некому не му се допаѓа. На темава не постојат хумани и нехумани идеи кои се промовирани од Македонците. Целта, со создавање на „новата“ етничка заедница, е да се раздвојат Македонците, но ова е стара идеја. Сега сами се пишуваат како Албанци, а после колективно ќе променат нација.

U jevropejstvo novopečenih „demokraskih“ vlasti u Makedoniji uvjerio sam se onog momenta kad su sagradili 60metarski krst iznad Skoplja. Što se mene tiče mogli su da nastave do 6 kilometara i preteknu u visini graditelje Burj Al Araba, ali mi je krajnje nelogično da u gradu u kojem živi ogromna muslimanska populacija koja ima potpuno drugojačiju percepciju ovog simbola neko na ovaj način provocira svoje sugradjane. A kada na Balkanu prorade narcizmi malih razlika onda su i balkanski prostakluci neminovni.
Јас овде не би ја коментирала изградбата на крстот, туку баш напротив, јас би сакала да поразговараме на друга тема, за муслиманското иритирање на Христијаните.
Се градат џамии на 10 метри растојание, се носи најсилно озвучување и се пуштаат молитви сабајле во 4 саат. Нема потреба да ми објаснуваш зашто јас би ги трпела оџите секое сабајле да ме будат, јас ќе ти објаснам.
Во Македонија се` функционира поинаку. Во Македонија имаш цркви и џамии скоро во ист двор. Во Македонија проблем има со оние кои ја продаваат верата за пари, вахабистите и жените кои се забулуваат, но тоа е нова мода, исто како и секаде во свет.

Da vas samo ukratko obavijestim da se na upravo završenom popisu 90% „titinih“ Muslimana na Kosovu izjasnilo kao Bošnjaci. U regularnost popisa najveći deo Bošnjaka s razlogom sumnja jer su izbačeni iz svih popisnih komisija i na opštinskim i na centralnom nivou. Jedan deo Goranaca je ostao vjeran Svetosavlju ali to je njihov problem. Napominjem da najveći deo Bošnjaka Kosova živi u okolini Prizrena na padinama Šar planine (Rečanska Župa, Podgor i Gora). Nažalost u demografskom smusli pretrpjeli su pravu kalvariju. Od 70000 koliko ih je bilo na posljednjem popisu ostalo ih je oko 20000 a u Prištini od 6000 koliko je živjelo do 1999. godine preostalo ih je vjerovali ili ne 300-400!!??
Фала за информацијата, но јас повторно ќе те запрашам, каква е надворешната политиката која ја води Босна во врска со нејзините граѓани??? Колку Босанци живеат во Македонија? Имаат некаков проблем?

Hvala unaprijed i selam (onome ko iz bilo kog razloga ne prima selame pozdrav) svim slobodoljubivim i častoljubivim Makedoncima, Albancima i naravno mojim Bošnjacima koji žive u Republici Makedoniji!.
Фала и кај вас! :smir:

П.С. Некако ептен од далеку ја фати темава.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Fin pokušaj Bratot, mada konfuzan............. kao indijanski dimni signal (šale nikad dosta)

Može da bidne ali ne mora da znači što bi reko Pašić!

koliko sam razemeo u ugovoru sa svojim gradjanima (jedna od definicija ustava) uz odvajanje crkve od države kao najvažnijeg principa sekularnosti , makedonska država se odriče orvelovštine odnosno priznavanja ekskluzivnih prava pojedinim grupacijama stanovništva po bilo kom osnovu. Krst iznad Skoplja i otvoreno stajanje na stranu jedne grupacije gradjana protiv izričite volje drugih je SUŠTINSKA negacija oba ova principa!

Ako ovo za vas nije školski primjer kršenja ustava, onda u Makedoniji imate jako loše pravne fakultete i da pod hitno poradite na njihovom reformisanju

Ovo vam je medjutim zasad prošlo jer Evropom hara pošast aniislamizma pa je sve što je upereno protiv islama i muslimana u današnjoj Evropi dozvoljeno. Vremena se medjutim mjenjaju i neki novi klinci u vasem ustavnom sudu će prije ili kasnije ipak morati da prije no što sa ushićenjem pogledaju na krst, najprije pogledaju u ustav, ako ne žele da im on bude mrtvo slovo na papiru! Historijsko iskustvo uči da ovakva neodgovornost prema najvišem pravnom aktu, svaku državu vodi u unutražnje antagonizme sa nesagledivim posljedicama

Kontekstualiziranje 60metarskog krsta i ezana ti je uz svo poštovanje, jeftin pokušaj zamjene teza, ali neka te tolerantnog!

Učenje ezana remeti javni red i mir taman koliko i lupanje crkvenih zvona. Neznam kakve adete imate vi u Skoplju, ali pouzdano znam da u Beogradu na hramu svetoga Save lupaju svakih sat vremena, i to orkestrirano čas izvodeći svetosavsku himnu (lupnjava dakle traje 5 puta duže od ezana), čas neke meni nepoznate melodije i pritom se čuju do Brankovog mosta, što je barem 100 puta veća glasnost od učenja ezana sa munare bilo koje džamije na Balkanu.

A pošto se razmjećeš velikim rječima evo ti malo tolerancije u vidu jednog pasosa iz inače ekstenzivne definicije ovog pojma prihvaćene od UNESKA:

„............................. Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država............................, biti tolerantan, ne znači tolerisanje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.“

Shodno UNESKU molim te da se ubuduće kloniš jeftinih pokušaja da me diskvalifikuješ kao sagovornika podmetačinama o religijskom fanatizmu i netoleranciji, tim prije što vam je ova mentalna mantra nametnuta preko zapadnih mainstream medija koji danas cjelog dana prenose slike razdraganih nekrofiličara kako tancaju ispred (bijele) kuće Baraka Obmane.

Ja ću se truditi koliko god je moguće da gajim kulturu dijaloga ali ne na uštrb nazivanja stvari pravim imenom. Ako Vam se ovakav pristup ne svidja samo recite. Povući ću se bez oklijevanja, jer nije u bošnjačkoj tradiciji da se silom upada u tudje!

Можеме да дебатираме колку и како се практикува секуларизмот во другите општества, но според македонското право секуларизмот не е нарушен.

Тенденциозните и лаички коментари на засегнати страни не играат улога во нашиот спор, а сите имаме легитимно право да кажеме дека нешто не ни се допаѓа и тоа никој неможе да ни го одземе.

Во прилог на различните гледишта еве еден Македонец муслиман кој ја поддржува изградбата на Крстот на Водно:
http://mislenje.blog.com.mk/node/58036

Твоите извори требало да те информираат дека не е поднесена ниту една постапка против Крстот на Уставен Суд, односно освен дневно-политички игри, никој не се побунил против неговата изградба. Ниту една верска заедница!

Гледањето во Крстот е исто толку штетно колку и гледањето во 30 метарските минариња.

Кога веќе ја префрли топката кај УНЕСКО, можеби ќе сакаш да поднесеш тужба против верска дискриминација и нарушување на секуларноста во Шведска, Норвешка, Финска или Англија бидејќи на нивните знамиња се наоѓаат крстови?

Твојата искривена перцепција за тоа што претставува крстот произлегува од фактот што немаш допирна точка со христијанската теологија.
Да имаше ќе научеше дека една од основните работи во христијанството е симболиката на крстот – крај на стариот живот и почеток на нов живот (и буквално и метафорично).

Доколку мене не ме провоцира тоа што и двајцата знаеме дека не си тука случајно, тогаш и ти треба да си прифатиш некои консеквенции за улогата која ја играш, кои ќе се одразуваат преку начинот на кој ќе бидеш оценуван.

Бидејќи ова не е првпат да си присутен на македонските форуми и особено не по изборот на темите на кои учествуваш, а твојата елоквентност, итрина и самоконтрола е одлика на дискутант кој знае што сака да постигне.

Доколку беше искрен со мене на почетокот, можеби ќе те третирав поинаку.

Член од
24 март 2011
Мислења
1
Поени од реакции
1
Бошњак, да видиме малку како функционира оваа дефиниција во реални услови.

............................. Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država............................, biti tolerantan, ne znači tolerisanje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.“
Последните три реченици од дефиницијата се најважни за ова што ќе го раскажам. Незнам дали е урбана легенда или вистина, но еден револтиран Охриѓанец, по многуте реагирања до оџата да го намали тонот на звучниците поставени на минарето, решил да се справи на еден уникатен начин. Овој човек сметал дека неговиот попладневен мир не треба да биде нарушен од никаква религиозна гласност. Сметал дека неговото човеково право не е помало од тоа на оџата и на верниците. Затоа зел една рачна сирена(за воздушна опасност) и секогаш кога оџата за иќиндија или за акшам ќе го рокнел до даска озвучувањето, овој ја вадел сирената на терасата и правел неподнослива бука со завивањето на сирената. Најпосле работата стигнала и до поплаки пред полицијата. Дошле полицајците и го предупредиле да не завива со сирената. Ги сослушал и им кажал дека тоа е во согласност со неговите религиозни убедувања и ги препратил кај оџата за да му укажат дека тој му го крши правото на мир и спокој, на неповредливост на домот. Кои се исто така загарантирани уставни права. Поднел кутриот и жалба до инспекцијата за животна средина заради загадување, зашто бучавата (па и од звучниците на минарето) е загадување согласно македонските закони. Никој не реагирал. Изгледа биле толерантни властите, ама во погрешна смисла, не онаа според УНЕСКО -туку пасивната. Најпосле си го решил својот проблем откако си го изнашол новото религиозно убедување и исповедање со сирена.

Еве ти кратко: http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2609&stID=43575 Јас ти ја раскажав онака како мене ми ја кажаа. Отпосле го најдов линкот.

Гледам дека си правник, па објасни ни нам што е толеранција и кој е во право. Дали смее некој да му го одземе правото на Сиренашот кое му е уставно загарантирано? Кое право, ако двете се пропишани е посилно? Чекам да ми објасниш. Според „активново“ сфаќање од дефиницијава испаѓа дека сите треба да купиме по една сирена и да биде прифатено нашето право.

Штета само што не сфаќаат нашите сонародници од исламска вероисповед дека и тие се симбол на нашите погроми. Побројна е присилната исламизација, отколку доброволната. Турците исламизирале стратешки, покрај главните патишта, клисури, долини. За да си немаат проблем во комуникациите. Стратешки значајни населени места. Ние многу сме им згрешиле со нашето презрение кон нив. Но ако е тоа причина толку лесно да бидат подведени во политички проект, тогаш се за жалење. Самите себе си ќе си се уништат. Тие се дел од нас, не дека ние од исти такви политички причини би сакале да е така, туку затоа што тоа навистина е така. Само нека посегнат по етнолошките докази и се ќе им стане јасно. Лажните истории, митови за потеклото и нови политички митови нема да им помогнат да бидат посреќни и поуспешни. Само, за жал, ќе станат нешто што не се.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
па веќе стануваат тоа што не се....сега нивните деца ќе учат албански и турски....а незнаат да гукнат освен Македонски

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Ima puno oftopičenja i sa moje i sa vaše strane ali je razgovor zasad pristojan, mada malo žešći, pa možemo da nastavimo!

Vidiš brate Bratot čitajući tvoje objašnjenje pade mi napamet mudra izreka Petra Cetinjskog koji je navodno rekao: „Vi činite što znate, a neznate što činite“

Da počnem od simbolike krsta o kojoj bi mogao da ti pričam do sutra. Bez obzira što sam čuo za Konstantinov „san“''In hoc signo vinces'' , i odlično znam ko je i kakav bio „sveti“ Konstantin, ja nisam za skolastičke rasprave

VITA BREVIS, ARS LONGA.......

Jako površno zahvataš materiju i to me obeshrabruje da ti iskreno kažem!

Da malo produbimo!

Moderan evropski čovjek u kakarkterološkom smislu stvoren je na krilima reformacije, koja je opet bila temeljna kritika srednjevjekovnoh evropskog mračnjaštva. Torkvemadino nakaradno poimanje ljudskih prava je do te mjere evropljanima ogadilo vjeru da popovi i danas vjekovima nakon što su hrišćanski teokratski režimi u Evropi delegitimisani i ideološki i politički, imaju problem da van velikih praznika kao što su Božić i Uskrs (koji su u modernoj interpretaciji uglavnom svetkovine bez ikakvog duhovnog sadržaja) napune za vreme mise i liturgije prvi red u hrišćanskim bogomoljama. Hipokriziju crkve sumirao je papa Lav X svojom epohalnom izjavom: "What profit has not that fable of Christ brought us!"

Btw, donekle simplifikovano možemo slobodno reći da je današnji prosječni evropljanin psihološki mutant, bolje rečeno frankenštajn u kojem ima malo Lutera, malo više Darvina i ponajviše Frojda. Nema autentične evropske civilizacije. Jedino čime su evropljani “zadužili” svijet je besprijekorno praktikovanje organzovanog nasilja. Tog običaja se ne odriču ni dan danas. Po mišljenju dobro upućenih u ovu problematiku čak i temeljne ideje protestantske kritike katoličanstva Luter je preuzeo od našeg dedo Bogumila (onaj robovski ološ iz Grčke hoće i njega da nam preotme preimenovavši ga u Teofilo).

Ovo je jedan aspekt problema!

Drugi je u sferi neurofiziologije. Čovjek samo morfološki posmatrano ima dvije identične hemisfere mozga. U funkcionalnom smislu one su specijalizovane, lijeva za kognititivne, desna za emocionalne funkcije. Starija psihološka paradigma je bila da se čovjek u emocionalnom smislu formira do sedme godine, ali moderna tu granicu spusta na petu odnosno treću godinu. Bitno je takodje da svaka ljudska jedinka u ovom uzrastu NEKRITIČKI i potpuno nesvjesno usvaja sadržaje koje mu nudi mikro i makrosocijalna sredina. Kasnije svaka informacija na putu do ljudskog hard-diska u lijevoj hemisferi prolazi kroz emocionalni filter pozicioniran u desnoj. Informatičkim rječnikom rečeno nema prolaska informacije do lijeve hemisfere dok se u desnoj ne utipka pasword (u vašem slučaju pravoslavni). Dakle o svemu što čujemo, vidimo, saznamo, iskusimo, doživimo.....mi najprije zauzimamo emocionalni stav, a onda tražimo racionalne argumente.
Sveti Augustin, nemoćan da ovo shvati Trojstvo je objašnjavao kao psihološki doživljaj a ne faktičko stanje ustrvrdivši da „ko pokuša da objasni trojstvo izgubiće razum, ali ko ga ne prihvati, izgubiće dušu“.Ovo je suština SLIJEPOĆE za očigledne argumente Dakle bitka za lijevu hemisferu je majka svih bitaka i ko nju dobije zadobio je vlast nad ljudima o kojoj militaristi mogu samo da sanjaju. Ne kaže narod uzalud: „Ruka koja ljulja kolijevku upravlja svijetom“.

Kao što vidiš, temelji popovskog kredibiliteta su u doktrini istočnog grijeha, shodno kojoj se čovjek radja kao karakterološka nula, koju jedino crkva može da opredmeti, i softverskim rupama u ljudskoj neurofiziologiji. Sve u svemu, grandiozna ali stvarno maestralna manipulacija zasnovana na ljudskoj nesavršenosti!

Oprosti što sam se rastrčao po historiji, fiziologiji, psihologiji, politici, teologiji.....jer su neke pojave jako kompleksne i potreban je multidisciplinarni pristup za njihovo razumijevanje.

Duhovno otrovan ideologijama koje su se pojavile kao reakcija na evropsko srednjevjekovno teokratsko mrašnjaštvo, izdresiran popovskim marifetlucima i izprepariran ubitačnom propagandom moćnih savremenih medija da po autmatizmu regauje na kodne riječi, kao što su minaret, islam, musliman, fundamentalizam, terorizam......................... moderni evropljanin je na korak da ponovi suludi akt krstaškog vjerskog fanatika Alexa. V koji je prije par godina u Drezdenu usred sudnice sa 18 uboda nožem izmasakrirao trudnu dr Merve Šerbini pred njenim maloljetnim djetetom, a prisutni policajac pucao u njenog supruga koji je skočio da je brani!!?? Dr Šerbini je inače bila „kriva” što je tužila ubicu nakon što je vidjevši je pokrivenu mahramom u dečjem parku on nazvao „teroristkinjom”.

Ne želim na vrijedjam ničija vjerska osjećanja. Islam je tu izričit i jasan: „Nema prisile u vjeru, pravi put se jasno razlikuje od zablude!” ( El-Bekare, 256.). Medjutim, ako se i vama u Republici Makedoniji kontemplativnost svodi na gledanje u 60metarski krst, onda i sa vašim pravoslavljem nešto debelo nije u redu!

Biće ipak da fenomenologija krsta iznad Skoplja ima mogo profanije objašnjenje. Njegov placebo efekat , bio je neophodan i MPC radi velikog come back-a na političkoj sceni, političkim naturščicima da se narodu preporuče kao beskompromisni borci za makedonsku stvar i prostom puku koji je žudio za bilo kakvom manifestacijom svoje snage. Naime i Makedonci kao i Bošnjaci bez obzira što su stare balkanske nacije imaju velike probleme sa konsolidacijom nacionalnog identiteta i osporavanjem prava na samobitnost od okolnih naroda. Ponašanje Grčke, Srbije, Bugarske i Albanije prema Makedoniji i Makedoncima se ni za jotu ne razlikuje od licemjernog odnosa srpske i hrvatske politike prema Bosni i Bošnjacima. Pomenuo sam u prvom postu prištinske intelektualce, pa vam prenosim skorašnje glasno razmišljanje jednog od njih. Navuko se čovjek na beogradske fore pa balkanske nacije dijeli na historijske i nehistroijske. On inače pripada historijskoj, zaobišo Nuha a.s. (Noa) kao drugog praoca čovječanstva pa porijeklo vodi od Ademovog sina Kabila (Kaina).

Za historijske etnogenetske diskontinuitete ne postoje prečice. Posebno je opasno na Balkanu svoju posebnost kontrastirati zaposjedanjem brda i izgradnjom vjerskih simbola koji nose snažne političke poruke. To je teška zloupotrijeba vjere. Ovaj način obelježavanja teritorije je u Crnoj Gori doveden do apsurda kada je predvodnik klerofašističkog krila SPC Amfilohije Radović izdejstvovao da mu u inat crnogorcima vojni helikopter na vrh brda donese limenu crkvu. Balkanskim prostaklucima nikad kraja!

Čudi me inače poštovani Bratko, da si se kao natprosječno dobro informisana osoba, jer si moderator foruma koji ima zavidnu posjećenost, i ti navukao na bajku o 11. septembru.

Nevjerujem ja ipak da si ti toliko naivan. Biće ipak da fanatično mrziš islam i muslimane, a mene optužuješ za netoleranciju i ekstremizam.

Kažeš smetaju minareti gradjanima zapadnoevropskih gradova.

Tom istom ološu nije smetalo da opljačka i kolonizira gotovo čitav svijet, a u Sjevernoj i Južnoj Americi uništi cijelu jednu civilizaciju ne samo fizički već i duhovno, spaljivanjem njihovih knjiga i devastacijom kulturnog stvaralaštva, a danas im smetaju minerati. Ko i tebi. Pa biste da ih se rješite kao što su to pravoslavno-milosrdni Srbi radili u Bosni, a vi u Prilepu i Bitoli!

Muslimanima uz uslov da im se njihovom zlopotijebom ne šalju političke poruke crkvena zvona i uopšte crkveni objekti ne smetaju. Zato su vam svi manastiri iz srednjeg vjeka ostali netaknuti, a vi se sa okolnom pravoslavnom braćom dogovorite čiji su.

Ja uprkos svemu preporučujem ljudima da pogledaju na savremeni Babilon oko sebe puni ljubavi za Božju namjeru da ljudima izmješa jezike da bi se medjusobno upoznavali. Kao i sve što je vezano za čovjeka i ljudska pravda je relativna, pa se ne treba olahko prihvatati uloge arbitra, pogotovu kad su uvjerenja u pitanju, a sud o valjanosti naše ovosvjetske misije, Uzvišeni Bog je rezervisao isključivo za Sebe!

P.S. Imaš dobre navijače!

H

HITCH

Гостин
па веќе стануваат тоа што не се....сега нивните деца ќе учат албански и турски....а незнаат да гукнат освен Македонски
Македонците муслимани го говорат најчисто македонскиот јазик. За ваквите случувања, до некаде вината е до погрешната политика за оваа работа која се водела во минатото, а Бога ми жалосно, но вистинито, сеуште се води.
Сметам дека, премногу слобода им се дозволувало на странските муслимански водачи да ги насочуваат Македонците муслимани. Вистински пример е средбата со Алија Изетбегович на крајот на 1989 и почетокот на 1990 г., веднаш по создавањето на СДА, со претставници на муслиманските интелектуалци. Алија дојде во Македонија како претседател на најголемата муслиманска партија на Балканот, Странке Демотратске Акције - СДА, со цел да ги обедини муслиманите во Македонија. После таа посета, бројот на Албанци муслимани се зголеми на сметка на другите муслимански заедници кои живеат на територија на Р. Македонија. Контактите помеѓу муслиманите биле одржани многу порано. Интересно е да се провери како нашите муслимани ги наоѓаа книгите на Алија, кои во Македонија ги имаше скоро во секоја муслиманска фамилија, а биле забранети со закон.

Би сакала Bosniak да ни каже со која цел доаѓаше Алија во Македонија и кој му сугерираше кои партии да бидат поддржани од муслиманите, а кои да бидат маргинализирани. Доколку се знае кој ги финансира идеите на Алија, знаеме кои се идеалите кои си ги следи, тогаш би било многу интересно да се дознае кој ги финансира муслиманските политички партии во Македонија.

Јас ќе бидам љубезна и само ќе спомнам дека Алија и Киро Глигоров биле многу блиски пријатели.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Темава е: Кои се македонските муслимани (торбешите)?

Во старт погрешно поставено прашањето (налик на прашањето од референдумот за осамостојување) продуцира погрешно насочена дискусија. Намерата е да се створи проблем онаму каде што не постои и да се искористат религиозните фрустрации за атавистичките болни амбиции на божемните лидери -маченици(светски и световни).
Ниту еден народ никогаш во историјата немал полза од разединувањето по разни основи ниту пак обичните луѓе нешто добиле или напредувале благодарејќи на нелогичното спротивставување на религиозните сфаќања и практики.

Bosniak - замараат буквите.

H

HITCH

Гостин
Oprosti što sam se rastrčao po historiji, fiziologiji, psihologiji, politici, teologiji.....jer su neke pojave jako kompleksne i potreban je multidisciplinarni pristup za njihovo razumijevanje.
Си се убил од пишување, ама не си напишал ама баш ништо, освен што си се изнаплукал по Христијанството.

Вака сега, многу е интересно твоето тврдење дека Христијанството е лоша религија, заборавајќи дека Исламот баш од оваа религија потекнува. Сите правила кои ги почитувате во Исламот ги имате украдено и прилагодено, како вас ви одговара, од Асирското право. Глумиш не упатен баш за ова, туку не шеткаш од Августин Блажениот до Чарлс Дарвин, морам да ти признаам дека ретко на кого му успева сите овие работи да ги вклопи во една тема и ништо да не може да се поврзе со насловот на темава. Но, ајде со ред.
Македонија е Христијанска земја, од самиот почеток на Христијанството. Босна станува муслиманска земја кога доаѓаат Турците на Балканов, што значи дека некој си ги заборавил корените, а овој случај тоа не се Христијаните. Крстот на Водно, за кој ти си се фатил к`о ќор за стап, е изграден на тоа место кое со векови е познато како Крстовар, место каде што има крст. Изграден е во 2000 година, по повод 2000 години од Христовото раѓање. Во Христијанството, попрецизно ќе зборувам за Македонија, храмови се градат на свети места, за разлика од муслиманските храмови - џамиите, кои се градат онаму каде што има место, или грубо кажано - на кого како ќе му текне. Милениумскиот Крст, на Водно, го означува раѓањето на Синот Божји, Исус Христос и е висок 66 метри, односно, два пати повеќе од Исусовите години кога бил распнат на Крст, тоа е симболиката!
Минарињата кои ги градите околу џамиите означуваат врата помеѓу небото и земјата, односно приближување до Бога, истото тоа го изначува и Крстот во Христијанството. Што означува висината на тие минариња? Зошто се пушта толку гласно молитвата? Мујезинот не пее толку силно, туку се носи озвучување, за верниците да можат да го слушнат повикот. Камбаните во Црква бијат за да означат време, или некоја вест. Во џамија, мујезинот се јавува со песна, кога ги повикува верниците на молитва или кога треба да објави некоја вест, значи пак исто.
Знаеш која е разликата во нашите религии??? Христијанството не учи на добрина: „ако некој те удри по едниот пбраз, ти заврти му го и другиот“, а во Исламот имате повикување на света војна - џихад, односно војна против неверниците, сите оние кои се немуслимани. Не е точно дека нема присилно исламизирање, кога во македонија за време на Турско имаш купишта примери, пишани и непишани. Има приказни пренесени, усно или писмено, има песни испеани, во кои убава мома Рисјанка била грабена и потурчена, а со самото тоа и исламизирана.

Бидејќи многу ти е мерак да зборуваш за Религија и Философија, прави го тоа на вистинското место, ова е Историја, тема: „Кои се македонските муслимани (торбешите)?“, а никаде во твоите постови не спомнуваш нешто на темава.

П.С. Кога зборуваш за човековите права во никој случај не можеш Македонија да ја споредиш со ниту една друга држава. Во Македонија навистина сите имаат солидни услови за живеење, исто е за сите! Во никој случај не можеш да ги споредуваш Босна и Македонија. Војната во Босна беше религиска војна, финансирана од страна на радикални исламистички организации и држави од Блискиот Исток. Конфликтот во Македонија во 2001 г. беше за присвојување на дел од Р. Македонија, претпоставувам дека можеш да ја согледаш разликата.

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Gospa HITCH

U tvom postu sem nervnog rastrojstva ja ne vidim ništa drugo vrijedno pažnje!
Prema tome ono što si napisala treba neko drugi da pročita i proanalizira!

Smeta mi dosta tvoje prostačko polupismeno izražavanje, ali to su reference po kojima će čitaoci suditi o tebi a ne o meni!

Nesvjesno si na svom primjeru potvrdila da neurofiziološko teorija kojom se objašnjava manipulacija doktrinom istočnog grijeha ima svoje naučno utemeljenje. Profeor Andrija Gams u svojoj poznatoj studiji o Bibliji je takodje tvrdio da ova doktrina ima ogroman manipulativni potencijal i da su crkveni krugovi od samog početka bili ovoga svjesni. Citirao sam ti papu lava X.

Shodno rečenom, do tvoje lijeve kognitivne hemisfere neće doprijeti ni ove istine ali ipak neka znadeš:

Isa a.s. je bio obrezan kao i svi muslimani ili možda nikad nisi čula da je po pravoslavnom crkvenom kalendaru 13.januar Dan obrezanja Gospoda našeg Isusa Hrista!

Nije jeo svinjetinu kao ni svi muslimani!

Nikada i nigdje nije tvrdio da je Bog što i muslimani tvrde!

Doktrina trojstva ti je LOGIČKI APSURD, isto kao i tvrdnja OKRUGLI KVADRAT!

Četiri kanonska jevandjelja su ti četiri SUPROTSTAVLJENE istine o ISTOM dogadjaju. I ovo ČETIRI ISTINE ti je logički apsurd. Nekanonskih jevandjelja imaš na desetine po nekim autorima više od 200.

Na Nikejskom saboru koji je izrežirao Konstantin, osoba koja je brutalno pobila sopstvenu porodicu, nadmoćna većina prisutnih biskupa je bila protiv zaključaka na kojima se temelji današnja hrišćanska dogma.

Pa ti vidi!

Ona naklapanja o Aliji Izetbegoviću, mudžahedinima, navodnom finansijskim sredstvima koja su dolazila iz islamskih radikalnih krugova si preuzela iz srbočetničke propagandne kuhinje. Smiri malo doživljaj pa ako se služiš engeleskim jezikom nabavi knjigu „The Clinton Tapes“. Autor je Bill Clinton. Ako ne znaš on je bio američki predsjednik za vrijeme srbofašističke agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imaš detaljno objašnjenje iz prve ruke zašto su Miteran i Mejdžor dozvolili četničkim hordama da počine genocid nad Bošnjacima!

Makedonija NIJE hristijanska zemja, već sekularna država, pogledaj malo bolje ustav RM ako već nisi!

Primjedba da smo skrenuli sa teme stoji i zato ovim osvrtom završavam polemiku po ovom pitanju i očekujem da se javi neko ko bolje poznaje prilike medju Bošnjacima koji žive u Makedoniji pa da nastavimo diskusiju, ali bih rado da sa tobom popričam o hrišćanstvu i islamu pa ti preporučujem da otvoriš novi topik!

Samo bez prostakluka moliću!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
U tvom postu sem nervnog rastrojstva ja ne vidim ništa drugo vrijedno pažnje!
Prema tome ono što si napisala treba neko drugi da pročita i proanalizira!
Бошњак, наместо да ги психоанализираш луѓето, да негодуваш на крстот и секуларизмот, бошњаците... кои немаат ништо заедничко со темата (доколку имаат, кои се тие заеднички нешта?) и делумно само бесполезно се концентрираат кон одредени формуџии, а со самото тоа оваа тема оди во сосем погрешна насока...дали можеш нешто конкретно да придонесеш во темата за историјата на македонските муслимани? Од кој народ потекнуваат, нивните преселби, прифаќања на муслиманството...и слични податоци? Кога за првпат се јавуваат како посебен народ, кога дошло муслиманството на балканот, кога го прифатиле и од кого...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ne želim na vrijedjam ničija vjerska osjećanja. Islam je tu izričit i jasan: „Nema prisile u vjeru, pravi put se jasno razlikuje od zablude!” ( El-Bekare, 256.). Medjutim, ako se i vama u Republici Makedoniji kontemplativnost svodi na gledanje u 60metarski krst, onda i sa vašim pravoslavljem nešto debelo nije u redu!
Би сакал да имам време да се надоврзам поопширно на темата од сите можни аспекти, меѓутоа имам обврска да бидам присутен на сите теми на форумов и се трудам да бидам јасен и конкретен кога пишувам.

Можам само да констатирам според болдираниот цитат дека нешто подебело не е во ред со твоето верување доколку гледањето во туѓите верски симболи ти претставува проблем.

Исто така мислам дека не е потребно да ја коментирам намената на минарињата и нивната симболика. Не сме овде за верско докажување.

Biće ipak da fenomenologija krsta iznad Skoplja ima mogo profanije objašnjenje. Njegov placebo efekat , bio je neophodan i MPC radi velikog come back-a na političkoj sceni, političkim naturščicima da se narodu preporuče kao beskompromisni borci za makedonsku stvar i prostom puku koji je žudio za bilo kakvom manifestacijom svoje snage. Naime i Makedonci kao i Bošnjaci bez obzira što su stare balkanske nacije imaju velike probleme sa konsolidacijom nacionalnog identiteta i osporavanjem prava na samobitnost od okolnih naroda. Ponašanje Grčke, Srbije, Bugarske i Albanije prema Makedoniji i Makedoncima se ni za jotu ne razlikuje od licemjernog odnosa srpske i hrvatske politike prema Bosni i Bošnjacima. Pomenuo sam u prvom postu prištinske intelektualce, pa vam prenosim skorašnje glasno razmišljanje jednog od njih. Navuko se čovjek na beogradske fore pa balkanske nacije dijeli na historijske i nehistroijske. On inače pripada historijskoj, zaobišo Nuha a.s. (Noa) kao drugog praoca čovječanstva pa porijeklo vodi od Ademovog sina Kabila (Kaina).
Za historijske etnogenetske diskontinuitete ne postoje prečice. Posebno je opasno na Balkanu svoju posebnost kontrastirati zaposjedanjem brda i izgradnjom vjerskih simbola koji nose snažne političke poruke. To je teška zloupotrijeba vjere. Ovaj način obelježavanja teritorije je u Crnoj Gori doveden do apsurda kada je predvodnik klerofašističkog krila SPC Amfilohije Radović izdejstvovao da mu u inat crnogorcima vojni helikopter na vrh brda donese limenu crkvu. Balkanskim prostaklucima nikad kraja!
Можам да се согласам со твојава опсервација, меѓутоа повторно ми фали искреност, односно за интересот на Арапскиот свет да го финансира исламот на Балканот.

Čudi me inače poštovani Bratko, da si se kao natprosječno dobro informisana osoba, jer si moderator foruma koji ima zavidnu posjećenost, i ti navukao na bajku o 11. septembru.

Nevjerujem ja ipak da si ti toliko naivan. Biće ipak da fanatično mrziš islam i muslimane, a mene optužuješ za netoleranciju i ekstremizam.
Не останува ништо друго нели, освен да ме прогласиш за уште еден непријател, бидејќи уште одамна го изгуби гласот во дискусијава па некако мора да се оправдаш пред оние кои те повикаа на темава и очекуваа многу повеќе од тебе.

За жал не успеа аргументирано да се наметнеш туку правиш еден општ галиматијас!

Kažeš smetaju minareti gradjanima zapadnoevropskih gradova.
Tom istom ološu nije smetalo da opljačka i kolonizira gotovo čitav svijet, a u Sjevernoj i Južnoj Americi uništi cijelu jednu civilizaciju ne samo fizički već i duhovno, spaljivanjem njihovih knjiga i devastacijom kulturnog stvaralaštva, a danas im smetaju minerati. Ko i tebi. Pa biste da ih se rješite kao što su to pravoslavno-milosrdni Srbi radili u Bosni, a vi u Prilepu i Bitoli!

Muslimanima uz uslov da im se njihovom zlopotijebom ne šalju političke poruke crkvena zvona i uopšte crkveni objekti ne smetaju. Zato su vam svi manastiri iz srednjeg vjeka ostali netaknuti, a vi se sa okolnom pravoslavnom braćom dogovorite čiji su.
Сега би требало да ти одговорам онака како што очекуваш нели?
Да ти покажам примери со минирани и запалени цркви во западна Македонија и да ја распламнеме темава во насока која ќе ти овозможи да не прикажеш како “шовинисти“ и “непријатели на исламот“.

Жалосно но сепак генерално се сведе на тоа, да исламот во Македонија се изедначува со албанската експанзионистичка политика и гневот поради злото кое го прават да се манифестира преку презирање и сомневање во исламот.

Во врска со средовековните манастири, нема потреба да глумиш игнорантност, кога така добро познати се примерите на пренамена на црквите во џамии и османлискиот закон со кој сите цркви кои се градени во нивно време да бидат ограничени само на ниско приземје и камбанариите да не бидат издигнати до видливост преку дворот.

Меѓутоа, откако си дозволивме малку опширен вовед, сега да се вратиме на темата.

Знам дека сакаше да ја поставиш дискусијава на “муслимани вс. христијани“ и да отвориме уште едно видено сценарио на докажување “права“ вера и провоцирање, кои би ти послужиле како аргумент дека ние Македонците Христијани ги мразиме нашите браќа Муслимани.

Досега ниту еден од твоите постови не ги опфати Македонците Муслимани и сега е редот да објасниш со што не се согласуваш, кој е твојот став, дека не постојат Македонци Муслимани?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Мухамед го создал Исламот врз основа на Куранот кој што му го издиктирал Ангелот Џибраил, односно, “по нашки“ Архангелот Гаврил (или уште “понашки“ : Гавари(т) Ел - Говори Ел, односно, Богот (Ел) говори или слободно кажано Божји портпарол:icon_bigg). Овој Ангел потекнува од христијанската религија (и Хебрејската), уште повеќе, неговото име има Словенско потекло, затоа што во скоро сите записи на неговите дејствија, неговото главно дејство е да пренесува пораки од Бога, односно да говори во Негово име. А Исус бил обрежан според Еврејските канони, а не според муслиманските кои се појавуваат 6 века подоцна (кои всушност немаат никакво религиско значење туку потекло водат од примитивните племенски ритуали - ги има многу повеќе во примитивните Афрички племиња, каде што, во некои, ги обрежуваат и жените).
Nije jeo svinjetinu kao ni svi muslimani! - Не јадел свинско како и сите Евреи! И тоа е под знак прашање, затоа што бил обвинуван од неговите апостоли дека се придружил на софрата од неевреите, односно се доведол во опасност да јаде храна која не е “кошер“.
Твоите пишувања, Бошњак, се добро срање спакувано во украсна хартија. И ако мислиш дека срањето не се сеќава низ хартијата - се лажеш. Всушност, немаш познавања ни од религија ни од филозофија ни од историја, само си вешт во паковање на пропагандни срања. “Извини“ ако на твојата “цивилизираност“ и културно изразување и посметаа моиве простаклуци.

П.С. Во Македонија во првите децении на дваесеттиот век има доселување на Санџаклии (ако мислиш на нив под поимот “Бошњаци“) кое што се случува под некој вид на присила од Српската власт кои за да си ги растеретат териториите со Српско население од Муслиманите, нив ги протеруваат кон Турција, односно кон југ. Истите тие во Македонија наидуваат на напуштени имоти и села од протерани Македонски Муслимани (исселени во Турција) и на нивните имоти се населуваат. На Србите тоа многу не им пречи - затоа што не станува збор за земја од Српскиот народ туку Македонска земја и го толерираат нивното останување на нашата земја, иако нивната крајна дестинација е всушност Турција. Така “Бошњаците“ (Санџаклиите) се населени во Македонија и тоа претежно на земја од Македонците Муслимани. А истите тие кои им ја “зеле“ земјата (некои и ја купиле) сега “ронат солзи“ за Македонците Муслимани. Истото тоа Србите го направија со Косово, кое растеретувајќи го од Албанците - истите ни ги “тупосаја“ нам во Македонија...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Кариес, да не опоменувам секого посебно!

Однапред да ви биде јасно дека нема да дозволам “мерење“ на религиите на темава, затоа воздржете се од непотребни коментари.

Ова е опомена и до сите наредни кои ќе постираат на темава, да не навлегуваат во офтопик реплики и да не возвраќаат со провокации на провокациите бидејќи сите без исклучок ќе бидат санкционирани.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Значи 22 страни "дискусија и дебата" и сеуште ни глас ни трага од некаков доказ ЗОШТО некој во 21 век има потреба да промовира некаква "нова торбешка нација"..?!?

Како што гледам последните обиди на тие што го промовираат ова наместо да приложат аргументација за тврдењата тргнале по стапките на источниве (што не си го знаат "произходот"), па почнуваат да се жалат за некаква дискриминација или недоволна слобода на форумов..?!?
По што "нормално" следат пцовки, навреди и глупирање и декларативно напуштање на Кајгана и дискусијата на темава...
Deja vu, anyone..?

И после тоа оп, се појавува некој "Bosniak" (којшто може е, а може и да не е тоа што тврди дека е, сеедно) на којшто ете му се дозволува да не го следи јазичното правило на подфорумов, и којшто наместо да се обиде да даде барем некаков придонес кон разјаснувањето на темата пишува овде фермани за религијата воопшто, за Исламот наспроти Христијанството, за "толеранцијата" и нејзиното наводно непочитување во Македонија, итн. итн.
Па имаме обиди за дефокусирање со референци кон случувањата во Америка од 11 септември 2001, па Исус демек бил всушност муслиман зашто бил обрежан и зашто не јадел свинско и слични рабоќе што НЕМААТ ама баш никаква врска со темава.

Сепак како и да е, ете барем и вака, најверојатно и несакајќи, доаѓаме до "крунскиот доказ" за потребата на некои Македонци да се делат од своите браќа и сестри = ВЕРАТА

И никако да разбереме, ако веќе се делат од Македонците кои се верници и православни христијани, што правиме со неверниците т.е. атеистите, и од нив ли има потреба да се делат..?
Според тоа следи и логичкото прашање: Постојат ли и "Торбеши" што не се муслимани..?!?
Или тоа не може..?

Бошњак, да видиме малку како функционира оваа дефиниција во реални услови.

Последните три реченици од дефиницијата се најважни за ова што ќе го раскажам. Незнам дали е урбана легенда или вистина, но еден револтиран Охриѓанец, по многуте реагирања до оџата да го намали тонот на звучниците поставени на минарето, решил да се справи на еден уникатен начин. Овој човек сметал дека неговиот попладневен мир не треба да биде нарушен од никаква религиозна гласност. Сметал дека неговото човеково право не е помало од тоа на оџата и на верниците. Затоа зел една рачна сирена(за воздушна опасност) и секогаш кога оџата за иќиндија или за акшам ќе го рокнел до даска озвучувањето, овој ја вадел сирената на терасата и правел неподнослива бука со завивањето на сирената. Најпосле работата стигнала и до поплаки пред полицијата. Дошле полицајците и го предупредиле да не завива со сирената. Ги сослушал и им кажал дека тоа е во согласност со неговите религиозни убедувања и ги препратил кај оџата за да му укажат дека тој му го крши правото на мир и спокој, на неповредливост на домот. Кои се исто така загарантирани уставни права. Поднел кутриот и жалба до инспекцијата за животна средина заради загадување, зашто бучавата (па и од звучниците на минарето) е загадување согласно македонските закони. Никој не реагирал. Изгледа биле толерантни властите, ама во погрешна смисла, не онаа според УНЕСКО -туку пасивната. Најпосле си го решил својот проблем откако си го изнашол новото религиозно убедување и исповедање со сирена.

Еве ти кратко: http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2609&stID=43575 Јас ти ја раскажав онака како мене ми ја кажаа. Отпосле го најдов линкот.

Гледам дека си правник, па објасни ни нам што е толеранција и кој е во право. Дали смее некој да му го одземе правото на Сиренашот кое му е уставно загарантирано? Кое право, ако двете се пропишани е посилно? Чекам да ми објасниш. Според „активново“ сфаќање од дефиницијава испаѓа дека сите треба да купиме по една сирена и да биде прифатено нашето право.

Штета само што не сфаќаат нашите сонародници од исламска вероисповед дека и тие се симбол на нашите погроми. Побројна е присилната исламизација, отколку доброволната. Турците исламизирале стратешки, покрај главните патишта, клисури, долини. За да си немаат проблем во комуникациите. Стратешки значајни населени места. Ние многу сме им згрешиле со нашето презрение кон нив. Но ако е тоа причина толку лесно да бидат подведени во политички проект, тогаш се за жалење. Самите себе си ќе си се уништат. Тие се дел од нас, не дека ние од исти такви политички причини би сакале да е така, туку затоа што тоа навистина е така. Само нека посегнат по етнолошките докази и се ќе им стане јасно. Лажните истории, митови за потеклото и нови политички митови нема да им помогнат да бидат посреќни и поуспешни. Само, за жал, ќе станат нешто што не се.
Да не се заборави овој пост...
:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom