H
HITCH
Гостин
Ај и од мене добредојде на форумов!
„Источното прашање“ кое малку го спомнуваш, е интересна тема за разговор, но не овде, си има соодветно место. Како и секогаш, така и сега, на Балканот, Исламот е финансиран со средства од Блискиот Исток. (Џамии се градат на секој чекор, би било премногу наивно, а Бога ми и навредливо, некој да ме разубедува дека тие пари се собираат од верниците кога идат на молитва.)
Како што ти тврдиш дека србочетнички организации ја поддржале вјната во Босна, јас исто велам дека „Истокот“ ја финансираше муслиманската страна во Босна, исто како и сега со Косово, потполно исто.
Торбешите или Македонците муслимани, оние за кои е темава, исламот го прифаќќаат пред Турците да навлезат на Балканов, нивните фамилии во Македонија никогаш немале преблеми. Дури, кај некои патеписци може да се сретне дека, сеедно на која вера припаѓале луѓето во селата си живееле сложно. Проблемите, кои ти ги наведе, не се на муслиманското население, туку на христијанското. Пример, во Охрид, во Црквата Св. Софија, одвнатре се уништени фреските и црквата е пренаменета во џамија, има куп вакви примери. Исто, има и многу примери за рушени цркви и манастири, дури и пример, Христијаните за да ја заштитат Црквата ја затрупуваат со земја и на тој начин прават рид, брдо.
Во Западна Македонија, распоредот на население не бил секогаш ваков. Македонците муслимани биле во многу поголем број од Албанците. Застапени се сите, само не си се интересирал доволно. Турците, Македонците муслимани и Албанците секогаш биле мнозински муслимански групи во Македонија. Турците се намалуваат со размената на население, Албанците дојдоа и го потполнија местото на Турците, а Македонските муслимани беа истиснати. Слободно можам да кажам дека Бошњаците, а сега веќе и дел од Ромите не се забележани во голем број. Ти, како Босанец, треба да знаеш каде треба да си ја барате вината за тоа, а тоа се вашите Босански водачи.
Ајде малку понова историја. Кога се одвои Р. Македонија од Југославија, веднаш дојде Алија Изетбеговиќ, на средба со дел од муслиманските интелектуалци. На таа средба тој им рекол, онака како и што си сметате во исламот, помалите муслимански заедници да се приклучат кон поголемата за да може полесно Македонија да биде исламизирана, оти Македонија и така ќе има проблеми со соседите. На првиот попис кој беше одржан многу муслимани се декларираа како Албанци. Македонците муслимани тука погрешија. Самите се асимилираа, секако тоа си го сторија во име верата. Имено, Македонците муслимани ги женеа и мажеа своите деца за Турци и Албанци, а тие подоцна не се запишуваа како Македонци. Истото се случи и со Босанците. Да бидам и уште подиректна, во Македонија кога беа доделени гратис 10 илјади државјанства, многу малку луѓе се декларираа според она кои навистина се. Повеќе од 80% се декларираа како Албанци.
За ова вината не е во Македонците, туку во консултација меѓу малцинството и матичната држава, тие си се договориле како да настапат на пописот.
Се градат џамии на 10 метри растојание, се носи најсилно озвучување и се пуштаат молитви сабајле во 4 саат. Нема потреба да ми објаснуваш зашто јас би ги трпела оџите секое сабајле да ме будат, јас ќе ти објаснам.
Во Македонија се` функционира поинаку. Во Македонија имаш цркви и џамии скоро во ист двор. Во Македонија проблем има со оние кои ја продаваат верата за пари, вахабистите и жените кои се забулуваат, но тоа е нова мода, исто како и секаде во свет.
П.С. Некако ептен од далеку ја фати темава.
На самиот почеток, не се согласувам дека најголемиот геноцид во Европа е извршен врз муслиманското население. Ова го кажуваш премногу пристрасно, што до некаде би било разбирливо, оти не го познаваш македонското минато. Секој си жали за својата мака! Ти, за муслимански геноцид го сметаш случувањето во Босна, а јас можам да ти кажам дека многу повеќе христијани загинале или се водат како исчезнати. Во Босна не гинеа само муслимани, во Босна гинеше народ, немаше вера, убиваше кој кого стигне.Jedan od najvećih genocida u modernijoj histroiji Evrope je onaj počinjen nad muslimanima (nezavisno od njihove etničke pripadnosti) u sklopu rješavanja takozvanog istočnog pitanja. Genocid je uslovno rečeno imao svoju fizičku komponentu povjerenu do ludila fanatizovanim hordama (primjer srbočetničke zlikovačke organizacije) i duhovnu koja je bila sračunata na lišavanje prava na historijsko pamćenje stanovništvu koje je igrom slučaja preteklo nakon ovih harangi.
„Источното прашање“ кое малку го спомнуваш, е интересна тема за разговор, но не овде, си има соодветно место. Како и секогаш, така и сега, на Балканот, Исламот е финансиран со средства од Блискиот Исток. (Џамии се градат на секој чекор, би било премногу наивно, а Бога ми и навредливо, некој да ме разубедува дека тие пари се собираат од верниците кога идат на молитва.)
Како што ти тврдиш дека србочетнички организации ја поддржале вјната во Босна, јас исто велам дека „Истокот“ ја финансираше муслиманската страна во Босна, исто како и сега со Косово, потполно исто.
Е, сега вака... Кога веќе ја спомнуваш Македонија како држава во која муслиманите биле угнетувани, ќе ти го одговорам следново:Prostor zapadne Makedonije i Kosova na kojem je zivjelo poprilično brojno muslimansko stanovništvo, obradjen je s ovog historijskog aspekta samo u djelu koji se tiče stradanja Albanaca, dok su Muslimani (u nacionalnom smislu) od strane albanske, srpske i makedonske historiografije dotaknuti samo za potrebe peglanja statistike u „naučnim“ radovima.
Торбешите или Македонците муслимани, оние за кои е темава, исламот го прифаќќаат пред Турците да навлезат на Балканов, нивните фамилии во Македонија никогаш немале преблеми. Дури, кај некои патеписци може да се сретне дека, сеедно на која вера припаѓале луѓето во селата си живееле сложно. Проблемите, кои ти ги наведе, не се на муслиманското население, туку на христијанското. Пример, во Охрид, во Црквата Св. Софија, одвнатре се уништени фреските и црквата е пренаменета во џамија, има куп вакви примери. Исто, има и многу примери за рушени цркви и манастири, дури и пример, Христијаните за да ја заштитат Црквата ја затрупуваат со земја и на тој начин прават рид, брдо.
Во Западна Македонија, распоредот на население не бил секогаш ваков. Македонците муслимани биле во многу поголем број од Албанците. Застапени се сите, само не си се интересирал доволно. Турците, Македонците муслимани и Албанците секогаш биле мнозински муслимански групи во Македонија. Турците се намалуваат со размената на население, Албанците дојдоа и го потполнија местото на Турците, а Македонските муслимани беа истиснати. Слободно можам да кажам дека Бошњаците, а сега веќе и дел од Ромите не се забележани во голем број. Ти, како Босанец, треба да знаеш каде треба да си ја барате вината за тоа, а тоа се вашите Босански водачи.
Ајде малку понова историја. Кога се одвои Р. Македонија од Југославија, веднаш дојде Алија Изетбеговиќ, на средба со дел од муслиманските интелектуалци. На таа средба тој им рекол, онака како и што си сметате во исламот, помалите муслимански заедници да се приклучат кон поголемата за да може полесно Македонија да биде исламизирана, оти Македонија и така ќе има проблеми со соседите. На првиот попис кој беше одржан многу муслимани се декларираа како Албанци. Македонците муслимани тука погрешија. Самите се асимилираа, секако тоа си го сторија во име верата. Имено, Македонците муслимани ги женеа и мажеа своите деца за Турци и Албанци, а тие подоцна не се запишуваа како Македонци. Истото се случи и со Босанците. Да бидам и уште подиректна, во Македонија кога беа доделени гратис 10 илјади државјанства, многу малку луѓе се декларираа според она кои навистина се. Повеќе од 80% се декларираа како Албанци.
За ова вината не е во Македонците, туку во консултација меѓу малцинството и матичната држава, тие си се договориле како да настапат на пописот.
Навистина е интересна класификацијата „шовинист“ ако некој каже нешто што некому не му се допаѓа. На темава не постојат хумани и нехумани идеи кои се промовирани од Македонците. Целта, со создавање на „новата“ етничка заедница, е да се раздвојат Македонците, но ова е стара идеја. Сега сами се пишуваат како Албанци, а после колективно ќе променат нација.Sve rečeno vrijedi i za makedonske šoviniste koje sudeći po kvalitetu postova na ovom forumu, zastupa poluamaterska reprezentacija. Molim Vas da se razumijemo, NE GOVORIM o albanskom i makedonskom narodu već o pojedincima iz redova tih naroda (a ima ih u svim narodima svijeta nažalost) zaslijepljeneim duboko nehumanim idejama i sklonim da uokolo šire mentalni otrov.
Јас овде не би ја коментирала изградбата на крстот, туку баш напротив, јас би сакала да поразговараме на друга тема, за муслиманското иритирање на Христијаните.U jevropejstvo novopečenih „demokraskih“ vlasti u Makedoniji uvjerio sam se onog momenta kad su sagradili 60metarski krst iznad Skoplja. Što se mene tiče mogli su da nastave do 6 kilometara i preteknu u visini graditelje Burj Al Araba, ali mi je krajnje nelogično da u gradu u kojem živi ogromna muslimanska populacija koja ima potpuno drugojačiju percepciju ovog simbola neko na ovaj način provocira svoje sugradjane. A kada na Balkanu prorade narcizmi malih razlika onda su i balkanski prostakluci neminovni.
Се градат џамии на 10 метри растојание, се носи најсилно озвучување и се пуштаат молитви сабајле во 4 саат. Нема потреба да ми објаснуваш зашто јас би ги трпела оџите секое сабајле да ме будат, јас ќе ти објаснам.
Во Македонија се` функционира поинаку. Во Македонија имаш цркви и џамии скоро во ист двор. Во Македонија проблем има со оние кои ја продаваат верата за пари, вахабистите и жените кои се забулуваат, но тоа е нова мода, исто како и секаде во свет.
Фала за информацијата, но јас повторно ќе те запрашам, каква е надворешната политиката која ја води Босна во врска со нејзините граѓани??? Колку Босанци живеат во Македонија? Имаат некаков проблем?Da vas samo ukratko obavijestim da se na upravo završenom popisu 90% „titinih“ Muslimana na Kosovu izjasnilo kao Bošnjaci. U regularnost popisa najveći deo Bošnjaka s razlogom sumnja jer su izbačeni iz svih popisnih komisija i na opštinskim i na centralnom nivou. Jedan deo Goranaca je ostao vjeran Svetosavlju ali to je njihov problem. Napominjem da najveći deo Bošnjaka Kosova živi u okolini Prizrena na padinama Šar planine (Rečanska Župa, Podgor i Gora). Nažalost u demografskom smusli pretrpjeli su pravu kalvariju. Od 70000 koliko ih je bilo na posljednjem popisu ostalo ih je oko 20000 a u Prištini od 6000 koliko je živjelo do 1999. godine preostalo ih je vjerovali ili ne 300-400!!??
Фала и кај вас! :smir:Hvala unaprijed i selam (onome ko iz bilo kog razloga ne prima selame pozdrav) svim slobodoljubivim i častoljubivim Makedoncima, Albancima i naravno mojim Bošnjacima koji žive u Republici Makedoniji!.
П.С. Некако ептен од далеку ја фати темава.