Прво, ти ако сакаш биди и марсовец никој нема да ти го оспори правото.НО НИКОГАШ не збори целосно во има на торбешите.Како ти што викаш дека Велија го чувствуваш поблиску, прав торбеш никогаш нема да ти го кажи тоа ЗАШТО?Зашто велија е ТУРЧИН(така барем се декларира) а поголемиот дел од Македонците муслимани како МАКЕДОНЦИ и нормално да се чувствуваат поблиску до Македонците.Знаеш што се смеам. На туѓ грб и сто стапа се малку... Тебе можеби ти е интересно да тргуваш со моите чуства, но мене ми е сето тоа смешно до кај е отиден човековиот ум.. Еј јас сум човечко суштество способно да судам и пресудувам што е добро а што лошо за мене... Јас имам свои чуства за припадност , моите чуства за припадност иако ти си ми комшивка , секој ден те гледам у продавница кога купујеме леб и млеко но сепак за поблизок го рачунам Велија Рамовски кој што никад во живо ниту сум го видел ниту пак здраво сме си кажале, или пак Мирлаем Сулјемани кој што само на телевизија го гледам, тоа ти се вика чуство за припадност , колективно чуство, тоа со четива и со раскази неможеш да го расакжеш тоа можеш само да го осетиш... А за мојата припадност засебност јас нема да ти дозволам ти да одлучуваш дали сум или не сум Торбеш.. Ниту пак јас сум имал можност да бирам дали ќе сум се родел таков или онаков... Но едно ќе ти кажам јас сум горд на својата припадност кон овој мирољубив народ, кој на моја голема радост се буди од сонот кој што го сонува со Векови... Ако сакаме да живееме заедно мора меѓусебно да се почитуваме, ниту ти имаш корист од тоа ако јас бидам Македонец ниту пак јас ќе се чуствувам пријатно ако ти ме нарекуваш Македонец, да си ги негуваме различностите и да не ствараме омарза на она место кај што ја нема тоа е мој совет
Ако ти очекуваш мојот одговор да те задоволи верувај нема да бидеш задоволна..Прво, ти ако сакаш биди и марсовец никој нема да ти го оспори правото.НО НИКОГАШ не збори целосно во има на торбешите.Како ти што викаш дека Велија го чувствуваш поблиску, прав торбеш никогаш нема да ти го кажи тоа ЗАШТО?Зашто велија е ТУРЧИН(така барем се декларира) а поголемиот дел од Македонците муслимани како МАКЕДОНЦИ и нормално да се чувствуваат поблиску до Македонците.
Зашто Албанците не се делат на етничка основа?зошто СИТЕ СЕ АЛБАНЦИ.
Затоа и ти кажав ти да беше ПРАВ ТОРБЕШ,немаше да се смееш него ќе се подразмислеше малце.
Барем на моите пријатели,значи Македонци муслимани,оваат тема АМА ИЧ не им е смешна!
Значи тоа што го напиша погоре е поентата на мојот прв пост,ДРЖАВАТА не се грижела за вас!Ако ти очекуваш мојот одговор да те задоволи верувај нема да бидеш задоволна..
Велија може да се декларира како Марсовец тоа е парче Хартија које не делува на емотивните чуства, пак ќе ти кажам додека не го почуствуваш нема да го знаеш... Ние имаме и 3 милиона наши роднини , пријатели и крвни браќа во Турција кои и тие се декларираат за Турци влезени се во Турскиот систем но емотивната врска со нас уште не им е уништена, и ние ги чуствуваме за свои и тие не чуствуваат за свои, без разлика на политичката состојба во која што се наоѓаме. Како што ти ги чуствуваш блиски Егејците и Пиринците во Бг ако тие се декларираат како Грци и Бугари пак тебе би требало да ти се поблиски , пошто тука постои чуствовото за припадност у чуството за заедничко минато..
Македонија како република Многу му должи на овој народ, како прво уште не е вклучен овој народ во опшествениот систем на државава по ниту една основа( ако не чуствувате за свои зошто е тоа така) а второ кое истовремено го боли и секој Торбеш онаа граница која што неможе да се помине е, егзодусот на оваа население кое Македонија го има направено после втората свестска војна, ( Кога Македонија вклучува договор со Турција за размена на население и Цели Торбешки краеви ги опустува, дестекува а ова население го брка од сопствената земја како неподобно, ако ништо друго Македонија сега треба да се извини за овој чин.. Ова е една голема неправда направена према овој народ зато Торбешите сега се наоѓаат на Крстопат и за првпат во Историјата се прави еден голем чекор... Сега ќе ти ја откријам и нашата цел. 1, Обединување на Торбешите во Македонија за да станат ценети и фактор на одлучување во оваа земја а не фактор на разидување.. 2, Обединување со нашите браќа во Албанија ( Торбеши од Голо Брдо, Кукс, Пешкопеја, Гора и Дебарско поле), Косово ( Горанци од Гора, Торбеши од Призренска подгора, и призренска Жупа), Бугарија(Невроскопско, Родопите ,и Разлошко како и пошироко во Бугарија)Грција( Помаци, Костурско, Драмска област,и Меглеснко воденска област) и најбитно обединување со нашите браќа во Турција како крајна цел ( кои сега се вклучени во опшествениот и државниот систем на Турција,има Пратеници , Началници, Државници, Спортисти и сл.) Ова обединување не го планираме преку рушење на граници него повеќе ко духовно обедниување.. И за крја кога чуството за припадност и за својост кај нашиот народ ќе се развие од Македонија ќе бараме таа голема неправда да биде Исправена и на сите наши брќа по Крв државата да им дозволи да можат да си го повратат државјанството кое што го изгубиле кога биле избркани. Е само тогаш чуствата ќе можат да бидат смирени, страстите задоволени а тогаш ако сакате и Марсовци викајтене ќе ви се потпишеме со двете раце.. Сега не зборувам во Името на целиот Торбешки народ зборувам во името на Торбешките желби кои се стремат ова да биде целокупното Торбешко гледиште, само тогаш ќе бидеме силни и јаки како што заслужуваме..
Добро. Не бил овој “народ“ вклучен во општествениот систем... А што е Фијат Цаноски? А Велија Рамкоски? А небројните други, лекари, правници, економисти, инжињери, уметници, бизнисмени...? По која основа сте дискриминирани повеќе од нас православните? Или, Македонците се “виде“ дека се потиснати на секој план, па ова испаѓа на онаа изреката : “ко да више“? Ве викаат Торбеши, наводно затоа што сте ја продале религијата за една торба пченица, а сега за колку ја продавате својата нација?Македонија како република Многу му должи на овој народ, како прво уште не е вклучен овој народ во опшествениот систем на државава по ниту една основа( ако не чуствувате за свои зошто е тоа така) а второ кое истовремено го боли и секој Торбеш онаа граница која што неможе да се помине е, егзодусот на оваа население кое Македонија го има направено после втората свестска војна, ( Кога Македонија вклучува договор со Турција за размена на население и Цели Торбешки краеви ги опустува, дестекува а ова население го брка од сопствената земја како неподобно, ако ништо друго Македонија сега треба да се извини за овој чин.. Ова е една голема неправда направена према овој народ зато Торбешите сега се наоѓаат на Крстопат и за првпат во Историјата се прави еден голем чекор... Сега ќе ти ја откријам и нашата цел. 1, Обединување на Торбешите во Македонија за да станат ценети и фактор на одлучување во оваа земја а не фактор на разидување.. 2, Обединување со нашите браќа во Албанија ( Торбеши од Голо Брдо, Кукс, Пешкопеја, Гора и Дебарско поле), Косово ( Горанци од Гора, Торбеши од Призренска подгора, и призренска Жупа), Бугарија(Невроскопско, Родопите ,и Разлошко како и пошироко во Бугарија)Грција( Помаци, Костурско, Драмска област,и Меглеснко воденска област) и најбитно обединување со нашите браќа во Турција како крајна цел ( кои сега се вклучени во опшествениот и државниот систем на Турција,има Пратеници , Началници, Државници, Спортисти и сл.) Ова обединување не го планираме преку рушење на граници него повеќе ко духовно обедниување.. И за крја кога чуството за припадност и за својост кај нашиот народ ќе се развие од Македонија ќе бараме таа голема неправда да биде Исправена и на сите наши брќа по Крв државата да им дозволи да можат да си го повратат државјанството кое што го изгубиле кога биле избркани. Е само тогаш чуствата ќе можат да бидат смирени, страстите задоволени а тогаш ако сакате и Марсовци викајтене ќе ви се потпишеме со двете раце.. Сега не зборувам во Името на целиот Торбешки народ зборувам во името на Торбешките желби кои се стремат ова да биде целокупното Торбешко гледиште, само тогаш ќе бидеме силни и јаки како што заслужуваме..
Југослвија ги депортираше а сега тие па се најповрзани и симпатизери на комуњарите сдс - огранок на тие кои ги депортираа за Турција :tv:... како и да е, овие торбешиве се смешка и подобро да им купиме билети за Босна зашто тука немаат иднина... особено не ако нивното постоење се заснова на негација на македонскиот народ.Амчо,
какви се овие апсурдни тврдења дека Македонија склучила договори за депортација на “Торбеши“?
Здраво Бошњак, добредојде на форумов.U jevropejstvo novopečenih „demokraskih“ vlasti u Makedoniji uvjerio sam se onog momenta kad su sagradili 60metarski krst iznad Skoplja. Što se mene tiče mogli su da nastave do 6 kilometara i preteknu u visini graditelje Burj Al Araba, ali mi je krajnje nelogično da u gradu u kojem živi ogromna muslimanska populacija koja ima potpuno drugojačiju percepciju ovog simbola neko na ovaj način provocira svoje sugradjane. A kada na Balkanu prorade narcizmi malih razlika onda su i balkanski prostakluci neminovni.