Кои се македонските муслимани (торбешите)?

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
toa se luge zaboraveni od makedonskiot pravoslaven narod od pricina sto za vreme na trsko go poprimile islamot i sega tie se pobliski do albancite koi se muslimani a ne so makedoncite od kade i poteknuvaat

V

viktora

Гостин
Знаеш што се смеам. На туѓ грб и сто стапа се малку... Тебе можеби ти е интересно да тргуваш со моите чуства, но мене ми е сето тоа смешно до кај е отиден човековиот ум.. Еј јас сум човечко суштество способно да судам и пресудувам што е добро а што лошо за мене... Јас имам свои чуства за припадност , моите чуства за припадност иако ти си ми комшивка , секој ден те гледам у продавница кога купујеме леб и млеко но сепак за поблизок го рачунам Велија Рамовски кој што никад во живо ниту сум го видел ниту пак здраво сме си кажале, или пак Мирлаем Сулјемани кој што само на телевизија го гледам, тоа ти се вика чуство за припадност , колективно чуство, тоа со четива и со раскази неможеш да го расакжеш тоа можеш само да го осетиш... А за мојата припадност засебност јас нема да ти дозволам ти да одлучуваш дали сум или не сум Торбеш.. Ниту пак јас сум имал можност да бирам дали ќе сум се родел таков или онаков... Но едно ќе ти кажам јас сум горд на својата припадност кон овој мирољубив народ, кој на моја голема радост се буди од сонот кој што го сонува со Векови... Ако сакаме да живееме заедно мора меѓусебно да се почитуваме, ниту ти имаш корист од тоа ако јас бидам Македонец ниту пак јас ќе се чуствувам пријатно ако ти ме нарекуваш Македонец, да си ги негуваме различностите и да не ствараме омарза на она место кај што ја нема тоа е мој совет
Прво, ти ако сакаш биди и марсовец никој нема да ти го оспори правото.НО НИКОГАШ не збори целосно во има на торбешите.Како ти што викаш дека Велија го чувствуваш поблиску, прав торбеш никогаш нема да ти го кажи тоа ЗАШТО?Зашто велија е ТУРЧИН(така барем се декларира) а поголемиот дел од Македонците муслимани како МАКЕДОНЦИ и нормално да се чувствуваат поблиску до Македонците.
Зашто Албанците не се делат на етничка основа?зошто СИТЕ СЕ АЛБАНЦИ.
Затоа и ти кажав ти да беше ПРАВ ТОРБЕШ,немаше да се смееш него ќе се подразмислеше малце.
Барем на моите пријатели,значи Македонци муслимани,оваат тема АМА ИЧ не им е смешна!

A

amco2009

Гостин
Прво, ти ако сакаш биди и марсовец никој нема да ти го оспори правото.НО НИКОГАШ не збори целосно во има на торбешите.Како ти што викаш дека Велија го чувствуваш поблиску, прав торбеш никогаш нема да ти го кажи тоа ЗАШТО?Зашто велија е ТУРЧИН(така барем се декларира) а поголемиот дел од Македонците муслимани како МАКЕДОНЦИ и нормално да се чувствуваат поблиску до Македонците.
Зашто Албанците не се делат на етничка основа?зошто СИТЕ СЕ АЛБАНЦИ.
Затоа и ти кажав ти да беше ПРАВ ТОРБЕШ,немаше да се смееш него ќе се подразмислеше малце.
Барем на моите пријатели,значи Македонци муслимани,оваат тема АМА ИЧ не им е смешна!
Ако ти очекуваш мојот одговор да те задоволи верувај нема да бидеш задоволна..
Велија може да се декларира како Марсовец тоа е парче Хартија које не делува на емотивните чуства, пак ќе ти кажам додека не го почуствуваш нема да го знаеш... Ние имаме и 3 милиона наши роднини , пријатели и крвни браќа во Турција кои и тие се декларираат за Турци влезени се во Турскиот систем но емотивната врска со нас уште не им е уништена, и ние ги чуствуваме за свои и тие не чуствуваат за свои, без разлика на политичката состојба во која што се наоѓаме. Како што ти ги чуствуваш блиски Егејците и Пиринците во Бг ако тие се декларираат како Грци и Бугари пак тебе би требало да ти се поблиски , пошто тука постои чуствовото за припадност у чуството за заедничко минато..

Македонија како република Многу му должи на овој народ, како прво уште не е вклучен овој народ во опшествениот систем на државава по ниту една основа( ако не чуствувате за свои зошто е тоа така) а второ кое истовремено го боли и секој Торбеш онаа граница која што неможе да се помине е, егзодусот на оваа население кое Македонија го има направено после втората свестска војна, ( Кога Македонија вклучува договор со Турција за размена на население и Цели Торбешки краеви ги опустува, дестекува а ова население го брка од сопствената земја како неподобно, ако ништо друго Македонија сега треба да се извини за овој чин.. Ова е една голема неправда направена према овој народ зато Торбешите сега се наоѓаат на Крстопат и за првпат во Историјата се прави еден голем чекор... Сега ќе ти ја откријам и нашата цел. 1, Обединување на Торбешите во Македонија за да станат ценети и фактор на одлучување во оваа земја а не фактор на разидување.. 2, Обединување со нашите браќа во Албанија ( Торбеши од Голо Брдо, Кукс, Пешкопеја, Гора и Дебарско поле), Косово ( Горанци од Гора, Торбеши од Призренска подгора, и призренска Жупа), Бугарија(Невроскопско, Родопите ,и Разлошко како и пошироко во Бугарија)Грција( Помаци, Костурско, Драмска област,и Меглеснко воденска област) и најбитно обединување со нашите браќа во Турција како крајна цел ( кои сега се вклучени во опшествениот и државниот систем на Турција,има Пратеници , Началници, Државници, Спортисти и сл.) Ова обединување не го планираме преку рушење на граници него повеќе ко духовно обедниување.. И за крја кога чуството за припадност и за својост кај нашиот народ ќе се развие од Македонија ќе бараме таа голема неправда да биде Исправена и на сите наши брќа по Крв државата да им дозволи да можат да си го повратат државјанството кое што го изгубиле кога биле избркани. Е само тогаш чуствата ќе можат да бидат смирени, страстите задоволени а тогаш ако сакате и Марсовци викајтене ќе ви се потпишеме со двете раце.. Сега не зборувам во Името на целиот Торбешки народ зборувам во името на Торбешките желби кои се стремат ова да биде целокупното Торбешко гледиште, само тогаш ќе бидеме силни и јаки како што заслужуваме..

V

viktora

Гостин
Ако ти очекуваш мојот одговор да те задоволи верувај нема да бидеш задоволна..
Велија може да се декларира како Марсовец тоа е парче Хартија које не делува на емотивните чуства, пак ќе ти кажам додека не го почуствуваш нема да го знаеш... Ние имаме и 3 милиона наши роднини , пријатели и крвни браќа во Турција кои и тие се декларираат за Турци влезени се во Турскиот систем но емотивната врска со нас уште не им е уништена, и ние ги чуствуваме за свои и тие не чуствуваат за свои, без разлика на политичката состојба во која што се наоѓаме. Како што ти ги чуствуваш блиски Егејците и Пиринците во Бг ако тие се декларираат како Грци и Бугари пак тебе би требало да ти се поблиски , пошто тука постои чуствовото за припадност у чуството за заедничко минато..

Македонија како република Многу му должи на овој народ, како прво уште не е вклучен овој народ во опшествениот систем на државава по ниту една основа( ако не чуствувате за свои зошто е тоа така) а второ кое истовремено го боли и секој Торбеш онаа граница која што неможе да се помине е, егзодусот на оваа население кое Македонија го има направено после втората свестска војна, ( Кога Македонија вклучува договор со Турција за размена на население и Цели Торбешки краеви ги опустува, дестекува а ова население го брка од сопствената земја како неподобно, ако ништо друго Македонија сега треба да се извини за овој чин.. Ова е една голема неправда направена према овој народ зато Торбешите сега се наоѓаат на Крстопат и за првпат во Историјата се прави еден голем чекор... Сега ќе ти ја откријам и нашата цел. 1, Обединување на Торбешите во Македонија за да станат ценети и фактор на одлучување во оваа земја а не фактор на разидување.. 2, Обединување со нашите браќа во Албанија ( Торбеши од Голо Брдо, Кукс, Пешкопеја, Гора и Дебарско поле), Косово ( Горанци од Гора, Торбеши од Призренска подгора, и призренска Жупа), Бугарија(Невроскопско, Родопите ,и Разлошко како и пошироко во Бугарија)Грција( Помаци, Костурско, Драмска област,и Меглеснко воденска област) и најбитно обединување со нашите браќа во Турција како крајна цел ( кои сега се вклучени во опшествениот и државниот систем на Турција,има Пратеници , Началници, Државници, Спортисти и сл.) Ова обединување не го планираме преку рушење на граници него повеќе ко духовно обедниување.. И за крја кога чуството за припадност и за својост кај нашиот народ ќе се развие од Македонија ќе бараме таа голема неправда да биде Исправена и на сите наши брќа по Крв државата да им дозволи да можат да си го повратат државјанството кое што го изгубиле кога биле избркани. Е само тогаш чуствата ќе можат да бидат смирени, страстите задоволени а тогаш ако сакате и Марсовци викајтене ќе ви се потпишеме со двете раце.. Сега не зборувам во Името на целиот Торбешки народ зборувам во името на Торбешките желби кои се стремат ова да биде целокупното Торбешко гледиште, само тогаш ќе бидеме силни и јаки како што заслужуваме..
Значи тоа што го напиша погоре е поентата на мојот прв пост,ДРЖАВАТА не се грижела за вас!
Второ никој неможе да ти каже што си и кој си па ниту јас па ниту било кој,ти најдобро си знаеш така?НО исто така и ти неможеш да кажеш во нивно име дека СИТЕ торбеши се посебен етнос!
Пример Горанците од Косово,неми текнува како се викаше човекот но јасно и гласно кажа ДЕКА Е ТОРБЕШ, МАКЕДОНЕЦ МУСЛИМАН!
Како ти што сакаш да се почитува твоето и он сака да се почитува неговото.
Значи не може некој Србин или Бугар да го чувствувам поблиску од еден Торбеш,само заради тоа што србинот е ПРАВОСЛАВЕН!Невидена глупост за мене.
Значи ако сакате да бидете посебен етнос,пеки ваша работа ,но немојте да ги мешате Македонците што се со Муслиманска вероисповед а се чувствуваат како Македонци.
Проблемот е сепак во државата НЕГРИЖА за нашите браќа.
Крајкраја па со среќа,јас лично немам против,но ќе видиш дека целата работа ќе биде истата приказна како со бугарите, демек ИМАЛО бугари у Пустец, Голобрдо итн па ќе фрчат бугарски,турски пасоши,па грчки и каша попара повторно.Работава пак ке испадне за другите добро а за нас самите лошо.

Секогаш двајца се караат а третиот користи.Двајцата што се караат се знае кој се, но тој што ќе искористи не знаеме.Многу играчи има.
Ај со здравје и со среќа поздрав!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Амчо,

какви се овие апсурдни тврдења дека Македонија склучила договори за депортација на “Торбеши“?

Друга работа, свеста за припадност не секогаш го одразува етничкото потекло. Има многубројни примери каде припадници на одредени етнички групи се декларирале како сосема други, а врз тоа влијаеле сите можни фактори и прилики.

Најголемиот факор кој денеска има влијание на раздорот меѓу Македонците се религиозните традиции, кои воедно се и најголемиот виновник за забавувањето на националната свест кај Македонците. Секогаш било така на Балканот, да луѓето првин се декларирале како Христијани или Муслимани, а дури потоа се диференцирале меѓу припадниците на истата религија. Затоа и пописот во Турција бил според религиозна припадност.

Презирот кој се јавил кај Македонците Христијани, кон Македонците муслимани, за време на турското владение бил резултат на вашата подобра позиција во општеството благодарение на исламот и тој презир или чувство на понижени опстојувало повеќе од 5 века.

Сега ВИЕ сте во истата позиција, да чувствувате презир кон Македонците Христијани, поради карактерот на денешната држава во која доминира Христијанството и поради наталожените историски трауми каде вам ви се делумно одземени угледот, позицијата во општеството и постојат силни религиозни стереотипи кон вас, на секојдневна основа.

Јас сум еден од оние кои го признаваат сето тоа, но јас како и голем дел од новите генерации сме се родиле во овие стекнати услови и имам друг поглед кон светот.

За мене религијата е традиција, дали ќе бидам муслиман или христијанин мене нема да ме промени како човек и како Македонец.

Се' додека дозволуваме таквите традиции на стереотипи да стојат меѓу нас ќе се расправаме и нема да постои доверба меѓу нас.

Не сакам да се отуѓиме, а доколку старите наши сакаат да си останат во дамнешни времиња, ние не би требало да дозволиме да сме користени за поткусурување на нивните сметки од минатото.

Трета работа, поради аверзијата меѓу Македонците и Албанците, вие станавте уште едно поле за пресметка. Од една страна, вие како муслимани никогаш нема да бидете примени на еднакво ниво од Албанците бидејќи сте Македонци и секогаш ќе се трудат да ве издоминираат и да ве претопат, тивко но постепено да ја изгубите свеста за припадност.
Од друга страна, слушате од Македонците дека никогаш нема да сте доволно добри Македонци бидејќи сте ја продале верата.

Затоа се наоѓате на раскрсница и барате СВОЈ дел од воздухот за дишење, ништо повеќе.

Ќе се појавуваат разни лажни месии да ве убедуваат да се приклоните кон нив, ќе ви ветуваат и ѕвезди од небото, за да потпишете 2 листа хартија, со кои подоцна истите ќе дојдат кај нас да си ја наплатат сметката.

Па ќе демонстрираат дека сте се' друго освен Македонци, дел од вас ќе станат Албанци, дел Турци, дел Бугари. Ќе имате фамилии каде едниот брат ќе биде едно, другиот друго и тоа ќе еволуира до тој степен да престанете да сте браќа еден ден, вашите деца кои по сите природни правила се иста крв, први братучеди, нема да живеат сложно бидејќи ќе се родат со различна свест.

Меѓутоа ние сме се родиле во нови времиња, ние не бараме од вас да се откажувате од нешто или да исполнувате што и да е, немате никаков долг кон нас.

Ако погледнеш одблиску, оние кои ги создаваат конфликтите, се луѓе кои не зачувале ни 1/8 од својот идентитет, а сега бијат битка за други.
Си имаат свои причини, ама мене некако ми се чини дека тие причини немаат никаква врска со “Торбешките“ права туку со цел нанесување штета на Македонците.

Како што реков и погоре, вие имате своја свест, која се градела и опстоила како таква, но немојте да измислувате нови истории ниту да потпаѓате под влијание да ве задојуваат со верувања кои немаат темели.
Не е потребно да ги негирате Македонците и да тврдите дека Самоил бил Бугар, на начин својствен за душманите на Македонија кои иронично, се иста вера со нас, а не со вас.

Тоа некако не ни помага нели, бидејќи како што гледаш, војната не е меѓу религиите, туку помеѓу националистичките каузи на нашите соседи.

Јас нема да се двоумам да го отстрелам Македонецот Христијанин доколку ме предал само затоа што е иста вера со мене. Македонците можат да бидат силни само доколку се обединат во разликите, т.е. се прифатат.

А верувам дека и вашата религија ве учи дека луѓето полесно може да се договорат со убав збор, отколку со гнев.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Добро. Не бил овој “народ“ вклучен во општествениот систем... А што е Фијат Цаноски? А Велија Рамкоски? А небројните други, лекари, правници, економисти, инжињери, уметници, бизнисмени...? По која основа сте дискриминирани повеќе од нас православните? Или, Македонците се “виде“ дека се потиснати на секој план, па ова испаѓа на онаа изреката : “ко да више“? Ве викаат Торбеши, наводно затоа што сте ја продале религијата за една торба пченица, а сега за колку ја продавате својата нација?
Исто како и Христијаните Македонци ја делите заедничката судбина на поделен народ, на егзодус (економски, политички и верски), на културно и економско потценување (прикриено) во некогашна Југославија. И, вашиот егзодус во Турција најмалку го иницирале и посакувале Македонците Христијани, макар што голем дел од Македонците Муслимани се иселиле во Турција од религиозни причини (во Југославија религијата беше оцрнувана, дури, поповите биле и јавани како магариња).
Само горчина во мојата уста и душа останува кога ги читам вашиве писанија и гледам како на Македонецот му се спрема уште еден удар в грб, повторно од неговиот брат (кому што некој му го дал ножот в рака и убаво, слаткоречиво го нас’скал...).

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Амчо,

какви се овие апсурдни тврдења дека Македонија склучила договори за депортација на “Торбеши“?
Југослвија ги депортираше а сега тие па се најповрзани и симпатизери на комуњарите сдс - огранок на тие кои ги депортираа за Турција :tv:... како и да е, овие торбешиве се смешка и подобро да им купиме билети за Босна зашто тука немаат иднина... особено не ако нивното постоење се заснова на негација на македонскиот народ.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
Фијат Цаноски во коалиција со СДСМ

ПЕИ на Фијат Цаноски во коалиција со СДСМ. Нивната програма за влегување во НАТО и во ЕУ, од есен и Торбешите како посебна етничка заедница да влезат во Уставот, измени во територијалната организација со која меѓу другото Лабуништа ќе биде посебна општина се барањата на ПЕИ, кои за СДСМ се прифатливи.
Цаноски е убеден во победата на изборите.
„Секако сакаме да бидеме во власта и сметаме дека на овие избори СДСМ ќе го добие гласот на народот и ќе формира Влада. И анкетите што ги правиме сметаме дека ќе имаме 50 пратеници и ќе формираме Влада“, изјави Фијат Цаноски, претседател на ПЕИ.
Коректната соработка и разговори со ДУИ сепак не резултираше со договор.Најголемиот револт се наместените и фалсификувани избори за струшки градоначалник поддржани од ВМРО-ДПМНЕ
„Тие нормално функционираат, само пред јавноста сакаат да ги добијат гласовите во Струга, да кажат, еве сега пред изборите ние излегуваме, а нивната коалиција си функционира на локално ниво перфектно. Така што нека не ги залажуваа граѓаните на Струга, овој пат нема да им ја дадат довербата ниту на ДУИ, ниту на ВМРО-ДПМНЕ, затоа што сакаат да покажат демек излегуваат, а потоа повторно ќе бидат заедно“, рече Цаноски.
Цаноски не открива за колку пратенички места се договорил, важна е победата на изборите, паѓање на ВМРО-ДПМНЕ поради криминалот кој го практикувала владејачката гарнитура, притисокот врз судството и независните медиуми, огромното задолжување на државата кое ќе треба сите да го враќаме и партиските вработувања.
Со сите овие предизвици ќе се соочи новата влада.

па баш тој СДСМ во 2004та ја скрои таа општина Струга, ги приклучи: Велешта, Делогожди, Луково и Лабуништа.
сега посебна општина.......

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587

Опомена до сите: ова е форум Историја, а не политика.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
не е ... ама гледаш дека се подготвува терен за вештачка нација во Македонија а политичка партија го поддржува тоа....

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Jedan od najvećih genocida u modernijoj histroiji Evrope je onaj počinjen nad muslimanima (nezavisno od njihove etničke pripadnosti) u sklopu rješavanja takozvanog istočnog pitanja. Genocid je uslovno rečeno imao svoju fizičku komponentu povjerenu do ludila fanatizovanim hordama (primjer srbočetničke zlikovačke organizacije) i duhovnu koja je bila sračunata na lišavanje prava na historijsko pamćenje stanovništvu koje je igrom slučaja preteklo nakon ovih harangi.

Ovoj tragediji dosta je doprinjelo i bezglavo povlačenje otomanske imperije sa Balkana čije vlasti ni na jednoj mirovnoj konferenciji nisu na valjan način postavile pitanje statusa muslimana u postosmanskom periodu. O njihovoj neodgovornosti slikovito govori i čuveni razgovor izmedju bošnjačkog prvaka Husein-bega i turskog Begler-bega:

-Digao si se protiv carskog dvora Husein kapetane.
-Jesam Begler Beže, jer ste zulum činili po Bosni ; odgovara Husein kapetan.
-A i fes ti smeta, šta imaš protiv fesa na glavi slavnog turskog vojnika, Huseine kapetane.
-Nemam ništa ako je na njegovoj glavi, ali ako ga u Bosni na silu stavljate na našu bošnjačku, imam, Begler Beže.
-Šta bošnjačku, i u Bosni, nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine, gineš za državu koja nikad nije ni postajala, niti će.
-Ima Bosne Begler Beže i Bošnjaka u njoj, bili su prije Vas i ako Bog da, biće i poslije Vas.

U definitivnom nacionlnom uobličavanju nekih balkanskih naroda (u modernom smislu značenja pojma narod), ključnu ulogu je odigrala austrougarska propaganda pripremivši ideološki teren za njihovo nacionalno profilisanje, na primjer implementacijom kosovskog mita medju Srbima, ilirskog medju Albancima, ili mita o raznim tisućljećnim Zvonimirima medju Hrvatima. Odlaskom Osmanlija voljom evropskih moćnika na Balkanu se stvaraju plemenski bantustani koje karakteriše ne samo plemenski nivo političkog organizovanja već i plemenska politička filozofija krvi i tla. Uslijediće nevidjena stradanja evropljana islamskog svjetonazora koje je svoju zadnju krvavu epizodu imalo u Srebrenici. Pošto historijska distanca nije velika postoji obilje vrlo vjerodostojnijih dokumenata na osnovu kojih se mogu sagledati razmere te tragedije. O stradanjima Sandzačkih muslimana pisao je dosta i to naučno utemeljeno S.Bandžović a potresna svjedočenja o zvjerstvima Filipovićevih austrugarskih bandi nakon ulaska u Bosnu mogu se naći u romanu Hadži Lojo Rešada Kadića. Prostor zapadne Makedonije i Kosova na kojem je zivjelo poprilično brojno muslimansko stanovništvo, obradjen je s ovog historijskog aspekta samo u djelu koji se tiče stradanja Albanaca, dok su Muslimani (u nacionalnom smislu) od strane albanske, srpske i makedonske historiografije dotaknuti samo za potrebe peglanja statistike u „naučnim“ radovima.

Zato mi je bilo interesantno da pratim neke topike na ovom forumu i saslušam argumente i „argumente“ svih strana.

Posebno me se dojmila osoba sa nikom „picaso“ i moram da kažem da tu semantičku ikonografiju ja prepoznajem jer je u dlaku ista sa skribomanskim uradcima prištinskih doktora historijskih nauka.

Sa jednim od njih sam lično razgovarao prije neki dan. Povod je bio popis na Kosovu i ničim izazvan gest albanske političke i kvaziintelektualne vrhuške da Bošnjake Kosova vrijedja terminima preuzetim iz arsenala srbske falsifikatorske propagande. Naime na popisnom listiću je umjesto BOSANSKI, stajalo BOŠNJAČKI jezik. Na sva upozorenja da se radi o terminu kojim se Bošnjacima negira pravo na BiH ostali su gluvi. Pitam se kakva će biti albanska reakcija ako se na popisu u Srbiji njihov jezik imenuje kao „šiptarski“

Da budem iskren albansko-makedonska historijska sporenje nisu predmet mog interesovanja, ali me je iziritirala opservacija ovog „stručnjaka“ prema kojoj su Muslimani Makedonije u nacionalnom smislu tabula rasa.

Ni u šta se tako fanatično ne vjeruje kao u ono o čemu sa najmanje zna. Temelje modernog pristupa national buildingu (u balkanskom slucaju treći talas) postavio je E.Renan čuvenom tezom izrečenom u govoru održanom na Sorboni prema kojoj svi narodi svijeta za potrebe etabliranja nacionalne ideje lažu. Kolektivno nesvjesnom kao psihološkom temelju nacionalne svijesti podlogu čine zajednički MITOVI (mit o Skenderbegu, mit o pobjedi kod Ujbardha, mit o orlovima...), dakle IZMIŠLJOTINE i taman toliko ih svaka normalna i emocionalno uravnotežena osoba na dunjaluku trebe i uvažavati. Oko nas medjutim žive KONKRETNI ljudi sa svojim potrebama, strahovima, nadanjima, vjerovanjima i treba ih poštovati bez šovinističke ostrašćenosti.

U albanskoj nacionalnoj historiji imate crnih rupa kakve se ne mogu naći ni u sazveždju Alfa Kentauri. Ima ih naravno i u nacionalnih historijama drugih naroda ali u fanatičnoj opijenosti mitomanijom Srbi i Albanci su za koplje ispred ostalih.Nemam ja ništa protiv da oni vjeuru u šta hoće, ali zahtjevam malo više poštovanja za drugog i drugačijeg. Neka se on zabavlja vatikanskom verzijom albanske historije do mile volje, ali ne dozvoljavam da meni natura svoje zablude i na talasu nevidjene antislamske histerije u svijetu distanciranjem od islamskih vrijednosti gradi svoje evropejstvo.

Ovom kratkom refleksijom završavam polemiku sa tom osobom. Ne pada mi na kraj pameti da mu priuštim zadovoljstvo da meni prodaje svoje kvaziintelektualne teorije o svom porijeklu. Nek mi je živ i zdrav 100 godina i neka nastavi sa svojom morbidnom zabavom.

Sve rečeno vrijedi i za makedonske šoviniste koje sudeći po kvalitetu postova na ovom forumu, zastupa poluamaterska reprezentacija. Molim Vas da se razumijemo, NE GOVORIM o albanskom i makedonskom narodu već o pojedincima iz redova tih naroda (a ima ih u svim narodima svijeta nažalost) zaslijepljeneim duboko nehumanim idejama i sklonim da uokolo šire mentalni otrov .

U jevropejstvo novopečenih „demokraskih“ vlasti u Makedoniji uvjerio sam se onog momenta kad su sagradili 60metarski krst iznad Skoplja. Što se mene tiče mogli su da nastave do 6 kilometara i preteknu u visini graditelje Burj Al Araba, ali mi je krajnje nelogično da u gradu u kojem živi ogromna muslimanska populacija koja ima potpuno drugojačiju percepciju ovog simbola neko na ovaj način provocira svoje sugradjane. A kada na Balkanu prorade narcizmi malih razlika onda su i balkanski prostakluci neminovni.

Nacija je historijska kategorija i ona je osmišljena za potrebe jednog ideološkog koncepta koji se prije par godina gromoglasno urušio. Kao što vidimo nasljediće ga korporativizam, pa će valjda svi ljudi na ovim prostorima, kojima su te krvopije zamaglile perspektivu bez umišljanja i mesijanskih ideja pogledati neprijatelja na pravoj strani.

Zamolio bih krajnje benevolentno da neko ko dobro poznaje prilike medju Muslimanima u Makedoniji (govorim dakle o onom djelu stanovništva čija je nacionalna nominacija u SFRJ bila takva) da mi u par redaka pojasni kakve su (ne)prilike medju tim ljudima, kakvi su njihova gledanja na makedonski i albanski nacionalni prozelitizam, i zašto smatraju da će im ideološki bezperspektivno torbeštvo u političkom smislu donijeti mnogo više od bošnjaštva.

Da vas samo ukratko obavijestim da se na upravo završenom popisu 90% „titinih“ Muslimana na Kosovu izjasnilo kao Bošnjaci. U regularnost popisa najveći deo Bošnjaka s razlogom sumnja jer su izbačeni iz svih popisnih komisija i na opštinskim i na centralnom nivou. Jedan deo Goranaca je ostao vjeran Svetosavlju ali to je njihov problem. Napominjem da najveći deo Bošnjaka Kosova živi u okolini Prizrena na padinama Šar planine (Rečanska Župa, Podgor i Gora). Nažalost u demografskom smusli pretrpjeli su pravu kalvariju. Od 70000 koliko ih je bilo na posljednjem popisu ostalo ih je oko 20000 a u Prištini od 6000 koliko je živjelo do 1999. godine preostalo ih je vjerovali ili ne 300-400!!??

Hvala unaprijed i selam (onome ko iz bilo kog razloga ne prima selame pozdrav) svim slobodoljubivim i častoljubivim Makedoncima, Albancima i naravno mojim Bošnjacima koji žive u Republici Makedoniji!.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
U jevropejstvo novopečenih „demokraskih“ vlasti u Makedoniji uvjerio sam se onog momenta kad su sagradili 60metarski krst iznad Skoplja. Što se mene tiče mogli su da nastave do 6 kilometara i preteknu u visini graditelje Burj Al Araba, ali mi je krajnje nelogično da u gradu u kojem živi ogromna muslimanska populacija koja ima potpuno drugojačiju percepciju ovog simbola neko na ovaj način provocira svoje sugradjane. A kada na Balkanu prorade narcizmi malih razlika onda su i balkanski prostakluci neminovni.
Здраво Бошњак, добредојде на форумов.

Пред да ти одговорам на цитатот, како домаќин Модератор ме интересира мал вовед за тебе и затоа би сакал да прашам како го најде форумов, каде си научил да читаш кирилично писмо и посебно зошто досега не си ни пишал туку го одбра токму овој момент?

Во врска со твојата констатација, истата не се разликува по ништо од религиозните фанатици кои се обидуваат да ни го ограничуваат просторот за живот и правото симболично да ја обележуваме верата.

Доколку истапуваш со ставот дека христијанските симболи ги провоцираат муслиманските сограѓани тогаш директно имплицираш теза дека муслиманите не се толерантни кон другите религиозни заедници.

Интересно е да чуеме и каква перцепција за крстот имаат муслиманите според тебе, што допринело да бидат испровоцирани.

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Pozdrav i tebi Bratot i hvala ti sto si me udostojio odgovora!

Zelim unaprijed da ti kazem da sam toliko pretrpan obavezama da ce moje ucesce u forumskim raspravama biti periodicno. Upoznao nas je svemocni GOOGLE nasta sam mu jako zahvalan. Poznajem dobro ruski jezik i cirilicno pismo, pa mi nije problem da vas pratim. Jezicka barijera sto se mene tice ne postoji jer sam juznoslovenske jezike morao da znam posto smo u Titinoj
Jugi zivjeli u bratstvu i jedinstvu, a kako ces s nekim bolan ne bio bit brat a da ne parlas njegov jezik. Mi smo ti se Bosnjaci inace toliko navatali na ovu budalastinu (mislim na bratstvo-jedinstvo) da i nakon svega sto nam se desilo nemozemo da se otarasimo ove iluzije bez presedana u ljudskoj historiji.

Pretpostavljao sam da ce moja primjedba oko krsta iznad Skoplja biti predmet sporenja, ali svejedno ona stoji!

Da bismo nastavili diskusiju molim te da mi odgovoris da li je po ustavu Makedonija teokratska ili sekularna drzava!

Pozdrav i ako prihvatas selam!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Фала и тебе на одговорот, иако моментот на твоето појавување некако симптоматично ми се поклопува со развојот на дискусијава.
Некако ми фали искреност како на старт, но со текот на самава дискусија ќе дојдеме до одговорот.

Ајде за секуларноста првин.

Бидејќи имплицираш дека Владата го крши Уставот, да видиме што Уставот на Македонија предвидува:

чл.19 ст.3 од Уставот на РМ:
„Македонската православна црква, другите верски заедници и религиозни групи се одвоени од државата и еднакви пред законот.“

Членов подразбира немешање на државата во религиозните заедници и обратно и исто важење на сите закони за сите религиозни заедници.

Во чл.8 ст.2 се вели: „Во РМ слободно е се што со Уставот и законот не е забрането.“

Закон што вели дека е забранета ваква градба или давање државни средства за ваква градба не постои!

Ова е толкувањето според македонското право.

Во друг случај и неработните денови за верски празници се нарушување на секуларноста, како и практикувањето на религијата од страна на државните функционери во верските храмови.

Тука исто би можело да се додаде и реновирањето/изградбата/заштитата на религиозни споменици од минатото кои се финансираат од буџетот.

Затоа Крстот на Водно не нарушува ниедно право на било кој човек, сигурно не повеќе од прегласното пеење на Оџите со кое го нарушуваат јавниот ред и мир.

Понатаму, државата низ бројни закони и одлуки се обврзува да овозможи слободно манифестирање на верата.

Ова значи дека Владата може да се одлучи да финансира објект кој е од верско значење за муслиманската заедница или било која друга.

Член од
2 мај 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Fin pokušaj Bratot, mada konfuzan............. kao indijanski dimni signal (šale nikad dosta)

Može da bidne ali ne mora da znači što bi reko Pašić!

koliko sam razemeo u ugovoru sa svojim gradjanima (jedna od definicija ustava) uz odvajanje crkve od države kao najvažnijeg principa sekularnosti , makedonska država se odriče orvelovštine odnosno priznavanja ekskluzivnih prava pojedinim grupacijama stanovništva po bilo kom osnovu. Krst iznad Skoplja i otvoreno stajanje na stranu jedne grupacije gradjana protiv izričite volje drugih je SUŠTINSKA negacija oba ova principa!
Ako ovo za vas nije školski primjer kršenja ustava, onda u Makedoniji imate jako loše pravne fakultete i da pod hitno poradite na njihovom reformisanju

Ovo vam je medjutim zasad prošlo jer Evropom hara pošast aniislamizma pa je sve što je upereno protiv islama i muslimana u današnjoj Evropi dozvoljeno. Vremena se medjutim mjenjaju i neki novi klinci u vasem ustavnom sudu će prije ili kasnije ipak morati da prije no što sa ushićenjem pogledaju na krst, najprije pogledaju u ustav, ako ne žele da im on bude mrtvo slovo na papiru! Historijsko iskustvo uči da ovakva neodgovornost prema najvišem pravnom aktu, svaku državu vodi u unutražnje antagonizme sa nesagledivim posljedicama

Kontekstualiziranje 60metarskog krsta i ezana ti je uz svo poštovanje, jeftin pokušaj zamjene teza, ali neka te tolerantnog!

Učenje ezana remeti javni red i mir taman koliko i lupanje crkvenih zvona. Neznam kakve adete imate vi u Skoplju, ali pouzdano znam da u Beogradu na hramu svetoga Save lupaju svakih sat vremena, i to orkestrirano čas izvodeći svetosavsku himnu (lupnjava dakle traje 5 puta duže od ezana), čas neke meni nepoznate melodije i pritom se čuju do Brankovog mosta, što je barem 100 puta veća glasnost od učenja ezana sa munare bilo koje džamije na Balkanu.

A pošto se razmjećeš velikim rječima evo ti malo tolerancije u vidu jednog pasosa iz inače ekstenzivne definicije ovog pojma prihvaćene od UNESKA:

„............................. Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država............................, biti tolerantan, ne znači tolerisanje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.“

Shodno UNESKU molim te da se ubuduće kloniš jeftinih pokušaja da me diskvalifikuješ kao sagovornika podmetačinama o religijskom fanatizmu i netoleranciji, tim prije što vam je ova mentalna mantra nametnuta preko zapadnih mainstream medija koji danas cjelog dana prenose slike razdraganih nekrofiličara kako tancaju ispred (bijele) kuće Baraka Obmane.

Ja ću se truditi koliko god je moguće da gajim kulturu dijaloga ali ne na uštrb nazivanja stvari pravim imenom. Ako Vam se ovakav pristup ne svidja samo recite. Povući ću se bez oklijevanja, jer nije u bošnjačkoj tradiciji da se silom upada u tudje!

Kajgana Shop

На врв Bottom