Скопје со поскапи станови од Виена

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Тачно, тоа ги качува цените до небо, а покрај оние жалопојки дека ниска е просечна плата (посебно местата вон Скопје), дека не стига за ништо ме чуди од каде му на народ толку пари за станови од по 1500-3000 евра квадрат (само не нивите, ваљда се испродадоа сите ниви за овие 20-30 години). тврдењето на повеќемина во темата за просек плата дека му е 200 евра води до заклучок дека за еден квадрат му треба една година работа (ако не ги троши на други работи) или...дебели перници
Овде неко вара :)
Точно е дека се ниски просечните плати.А зошто?
Па некој зема плата 30 000 ден.,а некој 7000 ден.И ете ја ниската просечна плата.:smir:
И сигурно тој што зема толку мала плата,не може да си дозволи да купува станови.:nenene:
А становите во Скопје навистина се многу скапи.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Куќиве каде се лоцирани појма немам ама нешто фини цени имаат
95.000 евра Виена

89.000 евра во Виена

навали народе имате и безвезен режим :wink:

Еве ви го и Берлин

А тука е и Атомент да каже дали цените се тие.
Јас не знам,ама мислам дека овие станови се некаде скраја,што би рекле,затоа се поефтини.
Во Холандија стан чини околу 180 000евра,а куќа од 200 000 па нагоре:helou:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Точно е дека се ниски просечните плати.А зошто?
Па некој зема плата 30 000 ден.,а некој 7000 ден.И ете ја ниската просечна плата.:smir:
И сигурно тој што зема толку мала плата,не може да си дозволи да купува станови.:nenene:
А становите во Скопје навистина се многу скапи.
Навистина се скапи, а не велам не и за примањата, но чудна е економската логика во сето ова. Доколку се мали примањата на поголемиот дел од населението, тогаш треба да се очекува намалена побарувачка (еден грст луѓе кои имаат релативно солидни примања не може да качи цена и да ја држи толку голем период на тоа ниво) и намалување на цени на станови (а повеќето од нив се доста стари градби) и куќи. За доста солени суми купуваш стан граден 70-тите амортизиран и без никакви вградени модерни градбени материјали како надворешни така внатрешни. Затоа велам, овде нешто е чудно со нашиве цени и/или примања, и/или искази за примања :wink: Можда некој економист ќе знае одговор на ова (иако не е тема цена на стан туку цена на стан во Виена).

Во Холандија стан чини околу 180 000евра,а куќа од 200 000 па нагоре:helou:
Во Оребро едни пријатели земаа куќа/барака за околу 120-150 илјади евра, но тоа е Шведска, со нивни стандард + имаа добри услови за кредити. А од тој град со воз (кој е далеку од нашите возови) за кратко време си во Стокхолм. Многу луѓе патуваат секојдневно (колку јас од дома до работа за пола час, тие за час). Башка патиштата се...писта :) дефинитивно не се мерат условите никако.

Уосталом не знам, јас (како и новинарот) само најдов цени што значи истите се возможни :)

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
95 000 евра = 60м2 = 1580 евра/м2 наспроти нашите 700 евра/м2 односно ДУПЛО,ВИЕНА, првиот стан што си го постирал....центар сигурно не е..сигурно е некоја приградска населба нашите.....

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
abe i ja toa rekov prigradska ama sea citam pogore i stvarno tamo i u prigradska da e imas be druze infrastruktura nevidena metro avtobusi odma stigas. sto znam bar za moi godini i potrebi 80% mozam da se zadovolam so takov transport dur se vozis mozes muzice da slusa tv da gleas itn. na oa bev svedok u germanija site po nekoe blekberi i si brkaat rabota u voz

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.972
Навистина се скапи, а не велам не и за примањата, но чудна е економската логика во сето ова. Доколку се мали примањата на поголемиот дел од населението, тогаш треба да се очекува намалена побарувачка (еден грст луѓе кои имаат релативно солидни примања не може да качи цена и да ја држи толку голем период на тоа ниво) и намалување на цени на станови (а повеќето од нив се доста стари градби) и куќи. За доста солени суми купуваш стан граден 70-тите амортизиран и без никакви вградени модерни градбени материјали како надворешни така внатрешни. Затоа велам, овде нешто е чудно со нашиве цени и/или примања, и/или искази за примања :wink: Можда некој економист ќе знае одговор на ова (иако не е тема цена на стан туку цена на стан во Виена).

Во Оребро едни пријатели земаа куќа/барака за околу 120-150 илјади евра, но тоа е Шведска, со нивни стандард + имаа добри услови за кредити. А од тој град со воз (кој е далеку од нашите возови) за кратко време си во Стокхолм. Многу луѓе патуваат секојдневно (колку јас од дома до работа за пола час, тие за час). Башка патиштата се...писта :) дефинитивно не се мерат условите никако.

Уосталом не знам, јас (како и новинарот) само најдов цени што значи истите се возможни :)

Abe da,vozmozni se ama po toj sistem (kako novinarot) ja mozam da najdam stan vo Veles sto se prodava za 1000 e m2 i stan vo Skopje sto se prodava za 500 e m2 i vrz osnova na toa da zaklucam deka vo Veles stanovite se duplo poskapi odkolku vo Skopje..

Za toa od kaj naogaat lugevo kaj nas pari da kupuvaat stanovi neznam ama mislam deka nema vrska so plata,primanja i/ili iskazi za primanja.
Mozebi gresam ama mene mi se cini deka najgolemiot del toa go pravat so pari zaraboteni vo stranstvo.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
[/b]

Abe da,vozmozni se ama po toj sistem (kako novinarot) ja mozam da najdam stan vo Veles sto se prodava za 1000 e m2 i stan vo Skopje sto se prodava za 500 e m2 i vrz osnova na toa da zaklucam deka vo Veles stanovite se duplo poskapi odkolku vo Skopje..

Za toa od kaj naogaat lugevo kaj nas pari da kupuvaat stanovi neznam ama mislam deka nema vrska so plata,primanja i/ili iskazi za primanja.
Mozebi gresam ama mene mi se cini deka najgolemiot del toa go pravat so pari zaraboteni vo stranstvo.
Стара градба кошта m2 помеѓу 1200-1800 евра а нова градба надминува 3000 евра,тие некој станчиња што ги имаше некој погоре постирано немаат повеќе од 35 квадрати и кој знае каде се наоѓаат..Виена,Берлин се градови со 3-5 000 000 жители па може да си замислите во кои делови се наоѓаат становите...исто да купиш стан во Скопје а Скопје да се протега до Кичево тоа ти се некаде 100 km..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Е сега и вие... сите знаеме колкав е стандардот на Македонче, колкав е стандардот на оние гревчињата од западна европа. Логично е цената на становите кај нас да е повисока, пошто ние можиме да си дозволиме да платиме толкави астрономски цени.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Исто така треба да додаме дека кај нас становите се купуват трајно. Значи некој и да има неколку стана он си ги чува ко трајна инвестиција која ќе ја остави на поколенито. Порано во Комунизмот ретко кој имаше по два или повеќе стана и тие луѓе важеа ко нешто посебно. Денес грото луѓе кога ќе дојдат до некоја паричка истите ги вложуваат во недвижност со што доаѓа до концетнтрација на неколку стана по човек. Во исто време како што спомнав огромна е миграцијата Провинција - Скопје која е поизразена од 2001 наваму. Така да 2001 година стан од 50 м2 до Војна Болница кошташе 61 000 марки односно 30 000€ денес истиот стан испод 50 000 € не е. Или карши змија во Тафталиџе 2001 година истата квадратура кошташе 57 000 марки односно 26 000 €.

Член од
4 декември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
[/B]

Бидејки сум веке неколку години во бизнисот со недвижности можам да продискутирам на оваа тема.
Некаде околу 80% од становите што беа на продажба во Скопје последниве години се купени од луѓе од провинција. Нивните деца доаѓаат на студии во Ск и наместо да плаќаат кирија (што е тотално во ред), нивните родители им купуваат станови. Поголем дел од кешот употребен во купопродажбата е од продадени ниви, лозја, наследство или денационализација. Кој нема доволно готовина се снаоѓа со кредити, доколку е кредитноспособен, нели.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Ако сакаш да споредиш релативни цени на недвижен имот, да ние сме една од најскапите држави за тоа. Заедно со австралија должничко-кредитниот балон на недвижнина уште кај нас не е пукнат. Ова во врска со странски инвеститори е илузија.. Во калифорнија има куќи за 20.000 долари... Во дубаи за 20.000 евра.... во бугарија, во шпанија, во ирска, во норвешка има ефтина недвижнина.. која будала ќе дојди да купи кај нас ????
Тоа што не се продаваат становите значи дека цените ќе паѓаат. Пазарот лебди високо моментално и се што го држи е доверба. И баш ми е мило "бизнисмени" (полуписмени, транзициски нуспроизвод) како велија и династија ќе наебат со нивните мегаломански градежни проекти.. ако ако.. ионака незаслужена е нивната финансика сила..

Економисите користат модел за валуација на недвижнина преку дисконтирање на паричниот тек... Да не должиме многу полесно е да да се спореди каматната стапка со стапката на ќирија.. т.е ќирија/вредност на станот х 100 =3%-4% - денарски орочен депозит(6%) = -3% годишно е "дивдендата" сосе опортунитетен трошок на поседување стан.. Ова е без трошоци на одржување, такси и комуналии... Остај што споредуваш најликвидна форма на имот со најнеливкидна...

Треба да си луд да ги чуваш заштедите во недвижнина во скопје и охрид...

Сепак не може целиот случај да се генерализира за државата.. Има места во македонија каде што можеби има вредност во поседување недвижнина... Сепак многу подобра варијанта е земјоделско земијиште него ли стан/куќа...

Крајно ако веќе недвижнина зошто не Варна ? Зошто не Шпанија, или САД?...

Глобалната должничка бомба си го наплаќа цехот баш како што предвидува АЕШ - во добра од повисок ред. Инаку можеби некоја утеха треба да биди што изложеноста на банкарскиот сектор е близу 20% кон хипотекарни кредити - уште една работа за пофалба на НБРМ.

Да се надеваме дека балонот ќе пукне што побрзо за и Македонците да се качат на златната ракета навреме.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.009
Поени од реакции
5.664
Жителите на Македонија не можат да поседуваат недвижнини во странство, така е според закон.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Ako kupam stan primer vo Praga i istiot go iznajmam za 250-300 eura zarem ne e podobra investicija od toa da kupis stan vo Skopje ??

--- надополнето ---

Жителите на Македонија не можат да поседуваат недвижнини во странство, така е според закон.
]

Zarem ovde ima nekoj zakon sto se postuva ??????? daj ne zaebavaj znaes li kolku albanci imaat nedviznini vo stranstvo.a imaat nas pasos ....... boze boze

--- надополнето ---

dobro napisano ...mozebi odgovorot e toj sto go napisa eden pogore deka se kupuvaat stanovi od ludje od provincija ....Nie ne razmisluvame kako Albancite tie sega prestaana da kupuvat kuci i stanovi pocnaa da investiraat vo zapadnite zemji koj e malku popameten ( gi ima i onie zaostanati), a od kamatata sto ce ja zemat od nedviznina vo taa zapadna zemja si ziveat ovde sto spored mene e mnogu pametno

Kajgana Shop

На врв Bottom