Аватар - најскапиот филм во историјата!

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Значи листата ти е по број на продадени билети, а не по заработувачка. Тоа е тоа нема тука ништо чудно. Тој што е прв го посетиле најмногу луѓе барем во америка итн.

Титаник е на шесто место.
А чекај кој ја превел листава ? Дедо Ставре или некој друг ?

еве листа по заработувачка само Аватар сега е на второ место

1. Титаник - $1,842,879,955
2. Господарот на прстените: Враќањето на кралот - $1,119,110,941
3. Пиратите од Карибите: Ковчегот на мртовецот - $1,066,179,725
4. Аватар - $1,018,811,000
5. Бетмен: Темниот витез - $1,001,921,825

А заработувачката е = на продадени влезници + продадени DVD,CD, и друго.
па сеа види.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113

па сеа види.
Не можам да ти објаснувам што е инфлација, имаш форум во економија прашај ќе ти објаснат ме мрзи мене. Ова ти е листа на заработувачка не на гледаност, тие две работи не се исти.

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Не можам да ти објаснувам што е инфлација, имаш форум во економија прашај ќе ти објаснат ме мрзи мене. Ова ти е листа на заработувачка не на гледаност, тие две работи не се исти.
Хех бе другар ти на мене за инфлација економска ги знам тие работи океј, ама де ова објасни ми го ти мене од што се добива заработувачката оа еден филм ? Од јадење семки или нешто друго ???

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Хех бе другар ти на мене за инфлација економска ги знам тие работи океј, ама де ова објасни ми го ти мене од што се добива заработувачката оа еден филм ? Од јадење семки или нешто друго ???
Од таквите како тебе, кои не прават разлика што е уметност, а што блокбастер.

:tapp:

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Од таквите како тебе, кои не прават разлика што е уметност, а што блокбастер.

:tapp:
Е ако де :) гледај си ти уметнички филмови ја повеќе сакам блокбастери ама глеам дека и повеќето луѓе се за блокбастери. Само нема врска ај.

thekillagorilla

Мортус
Член од
20 февруари 2007
Мислења
610
Поени од реакции
12

па сеа види.
И тоа ова е во првиот месец, кога е само в кино...

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Да ги разбираше немаше да тупиш сега. од продажба на билети, а цената ан билети се менувала со текот на годините, напоредно со вредноста на доларот.

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Немој овој филм да го фалите само како 2012-та,па премногу очекував од него а испадна сосема друго.:toe:
Се покајав што го гледав.
Се надевам дека овој е подобар.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ќе се разочараш ако е обично кино!

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
А го даваат уште во Рамстор? И има негде како информатор на интернет за тоа кои филмови ги даваат и кога?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ќе се разочараш ако е обично кино!
Откога го гледав и "Making of Pandora" во FullHD денес, се уверив дека е така.
Досега немав споредено слика и звучни ефекти на филм во Рамстор и HD сетингов, ова беше прв што го споредив делумно со сцените кои беа во документарецот.

Кога го гледав првиот пат во Рамстор, прва реакција према маарко од форумов ми беше "Абе брат, не е малце мутна сликава?". После помислив дека до мене е, ама еве се уверив дека навистина не ја бивало сликата. Деталите кои би ги доживеале во едно IMAX кино се неспоредливо подобри, еве пример: Сцената после бомбардирањето на дрвото, кога Џејк ќе го остават назад, а он се буди цел покриен со прашина од експлозиите. Во Рамстор само се гледаше дека лицето му е сиво, додека пак овде видов и мали зрна прашина...не сум доживеал такво нешто досега. :)

Звукот пак, отсекогаш мислев дека во Рамстор е нешто ѕверско, али да му ебам матер, на домашниве звучки слушав почисти звуци и боље сараунд ефекти. Ефектот на сараунд во Рамстор беше једино кога хеликоптерот беше врз цел екран, па се слушаше шуштење и од позади. А пак, кога гаѓаа со проектили, немаше сараунд, чудна работа.

Значи, да му ебам матер, кај неаме IMAX, него и асално кино неаме. :)

Е сеа, друг коментар од документарецов ми е дека се разочарав од Камерон. Човекот навистина имал идеја, но целата работа е завршена од други луѓе. јас мислев дека сцените се снимани на зелен екран, а Камерон со визија ги насочувал луѓето каде и како да се движат - бидејќи во глава имал смислено што и како ќе биде....
А вистината е дека за овој филм е направена специјална ВИРТУЕЛНА камера, која ја имал само Камерон.
Таа камера немала леќа, туку била поврзана со сите други камери (стотици на сетот) и моќен компјутер, па кога Камерон ќе ја насочел кон што било, на екранот гледал создадена CGI снимка од акцијата и Pandora светот.

Значи, сите други морале да си замислуваат (актерите, камерманите, луѓево за ефекти), али Камерон се тоа го имал на тацна, јеботе визионерот. :)
Али, thumbs up за дечките кои ја смислиле виртуелната камера.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.118
Поени од реакции
9.520
Немој овој филм да го фалите само како 2012-та,па премногу очекував од него а испадна сосема друго.:toe:
Се покајав што го гледав.
Се надевам дека овој е подобар.
Ќути, ќути. кога го гледав 2012 навивав за земјотресот цело време. Почнав да навивам некаде во првите третина од филмот кога за 48 пат избегнаа сигурна смрт за влакно.

Аватар вреди да се гледа еднаш за да ги видиш ефектите али веќе си го гледала филмот, и тоа кога си го гледала „Танц со волците“ и „Покохантас“.

Единствена разлика е што приказната е сместена во иднината и на друга планета и индијанците се со плава кожа и опавчиња.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
А една работа ме занима, ај што немаме IMAX немаме (кој сака најблиску му е во Софија), ме интересира зашто во Рамстор не прават проекција на 3Д верзијата на филмот што најверојатно сигурно ќе е подобра. За да не дојде до забуни 3Д филм може да се проектира и на обично платно колку што знам ама нормално дека ќе ни требаат цвикерчиња за да го гледаме.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.102
Поени од реакции
1.379
Филмот дефинитивно ќе го помине Титаник и тоа брзо ќе се случи.

Kajgana Shop

На врв Bottom