Во Гостивар потписи против часови на македонски јазик

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780

Родителите бараат повлекување на Предлог-законот со кој нивните деца од второ пологудие треба да го изучуваат македонскиот јазик
Во Гостивар вчера почна граѓанска иницијатива за изоставување на македонскиот наставен јазик во прво одделение за учениците Албанци. Родителите на прводделенчињата кои се образуваат на албански јазик, сметаат дека нивните деца се премногу мали и со изучувањето на македонскиот јазик се оптоваруваат дополнително. Родителите бараат повлекување на Предлог-законот со кој нивните деца од второ пологудие треба да го изучуваат македонскиот јазик.
Иницијативата за собирање потписи, за измена на оваа одлука ќе трае и денес, а потписите ќе се достават до надлежните институции. Доколку одлуката не биде прифатена, родителите Албанци ќе ја бојкотираат наставата, изјавија организаторите на средбата.
Предлог-документот, подготвен од ОБСЕ и Министерството за образование и наука, предвидува заеднички наставни и воннаставни активности на учениците од различни етнички заедници. Малцинските заедници факултативно да го учат македонскиот, а Македонците да ги учат јазиците на заедниците.
Во Гостиварско во прво одделение на албански наставен јазик се образуваат над 1.500 ученици.

BloodyTampon

Works in deep&dark places
Член од
8 август 2009
Мислења
798
Поени од реакции
60
Никој не ги терал да се преселат тука ако не сакаат да го учат нашиот јазик. Јас ова никогаш не би им го дозволил.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Секогаш кога родителите се мешаат во системот, за да им го олеснат образовниот процес на своите деца - само допринесуваат да нивното поколение биде уште поретардирано од тоа кое генетски им следува имајќи ги нив како родители. Каков профил на човек треба да си за да пробуваш да го заштитиш своето дете од знаење?
Не се работи само за немерливата глупост на темава, ми текнува и за албанските класови на медицина (кога загрижените родители протестираа што има приемен!!) или на генералниот отпор на поголемиот дел од родителите (Македонци и Албанци) против државната матура. Или тие родители се идиоти, или се свесни за (под)просечноста и немањето капацитет на децата, па сакаат да ги протуркаат по секоја цена, давајќи им шанса да земат било каков папир, макар бил и без никаква вредност и покриен со никакво знаење...
Жално е, всупност..

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Мислам дека треба да ги остават да бојкотираат настава да пропуштат некој месец од наставата и да ја повторуваат годината, и баш ме интересира дали ќе сакаат пак да не го изучуваат официјалниот јазик на Македонија, нека ми кажат еден пример на држава каде што не се изучува официјиот јазик, не ми е јасно како не им е страм за вакви работи потписи да берат, утре ќе им текни да берат потписи за одделување од Македонија и самостојна држава.

K

KomitaMKD

Гостин
Мора да се прекине со исполнувањето на сите желби на Албанците, овие веќе незнаат за крај.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Синдром на разгалени деца!

Смачено ми е да ја плукаат државата. Смачено ми е да гледам и да читам испади од типот „не ја чувствуваме оваа држава како наша“. Се додека постои ова размислување кај Албанците во Македонија, до тогаш ќе има омраза од страна на Македонците.

:nenene:

Член од
22 септември 2009
Мислења
199
Поени од реакции
26
Ме интересира дали родителите на учениците што учат на македоснки јазик би собирале потписи и бојкотирале настава ако се воведе албанскиот јазик во школите(како задолжителен).
Ова е навреда стварно.Во ред е, нека учат на албански јазик, ама како може да смета да има предмет македонски јазик.Не е оптоварување за македонските ученици ако се воведе албански јазик(пошто нели така предлагаа).:toe:

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Секогаш кога родителите се мешаат во системот, за да им го олеснат образовниот процес на своите деца - само допринесуваат да нивното поколение биде уште поретардирано од тоа кое генетски им следува имајќи ги нив како родители. Каков профил на човек треба да си за да пробуваш да го заштитиш своето дете од знаење?
Не се работи само за немерливата глупост на темава, ми текнува и за албанските класови на медицина (кога загрижените родители протестираа што има приемен!!) или на генералниот отпор на поголемиот дел од родителите (Македонци и Албанци) против државната матура. Или тие родители се идиоти, или се свесни за (под)просечноста и немањето капацитет на децата, па сакаат да ги протуркаат по секоја цена, давајќи им шанса да земат било каков папир, макар бил и без никаква вредност и покриен со никакво знаење...
Жално е, всупност..

Не се работи за подпросечност или немање капацитет , туку се работи на тоа утре Албанскиот јазик да стане официјален во Македонија.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
абе јас знаев дека се неписмени ама не верував дека се толку неписмени за да неможат да го совладаат јазикот со кој секојдневно се среќаваат...

жива глупост... како може да не го знаат официјалниот јазик во една држава.... ако не им се свиѓа нека си одат... никој нема да плаче за нив ... само што немаат каде да одат те никаде нема да им прават ќефови као што им правиме ние овде...

дебили

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
нека не учат,но подоцна кога ќе им треба документи како пасош,лична карта,државјансто(додуша и сега им треба),возачка дозвола итн да не им се дава бидејќи за да се добие еден од овие документи во СЕКОЈА ЗЕМЈА во светот мора да се знаее јазикот на државата во која живеаат???????............и на ова ако попушти министерството и владата.....станавме како Босна..........само не ќе се знае кога ни е крајот т.е. КОГА на МАКЕДОНЕЦОТ ќе му скурчи................додека едните бараат и добиваат и се занимаваат со нелегални бизниси,МАКЕДОНСКИОТ граѓанин живее во беда и сиромаштија и се надева за влез во ЕУ-кој нема да се случи пред 2015:tapp:

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Мене ми е нелогично во држава каде што се живее да се одбие да се учи службениот јазик, апсурд. Тие си знаат...

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Мене ми е нелогично во држава каде што се живее да се одбие да се учи службениот јазик, апсурд. Тие си знаат...
море тие нешто да знаеле да си имале врска од светов арно ќе било ама јбг...

La Española

Лекот е отров!
Член од
1 февруари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
556
Па и ќе добијат бе :)
Прво во прво одделение ќе издејствуваат да го укинат, после во второ, па трето, па после општо во основно школо да не се учи... Па после ќе речат не го познаваме ние македонскиот јазик, го нема во школувањето, мора сегде официјална употреба и на албански иначе дискриминирани сме и така :)

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
абе јас знаев дека се неписмени ама не верував дека се толку неписмени за да неможат да го совладаат јазикот со кој секојдневно се среќаваат...

жива глупост... како може да не го знаат официјалниот јазик во една држава.... ако не им се свиѓа нека си одат... никој нема да плаче за нив ... само што немаат каде да одат те никаде нема да им прават ќефови као што им правиме ние овде...

дебили
не се децата неписмени,туку родителите на тие деца се без школо,не верувам дека родители со било каква школа ќе потпишат таков документ.Што мислат тие родители,каде ќе работат тие деца кога ќе одраснат само во фирми каде што се зборува албанскиот јазик? тука се лажат!Значи тие незнам како да ги наречам„ родители„ место да бидат среќни што нивните деца ќе научат 1-2 јазици и ќе бидат многу по вредни од другите деца,тие сакат да ги вратат 100 год уназад ги стагнираат уште од мали нозе во нивното школување.За нив е изгледа подобро нивните деца да постанат дилери,крадачи него угледни луѓе за кој ќе зборува целиот македонски народ небитно од етничката припадност а згора на се тоа македонскиот јазик е официјален јазик на ова држава Македонија!!

Kajgana Shop

На врв Bottom