Во Гостивар потписи против часови на македонски јазик

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22

Родителите бараат повлекување на Предлог-законот со кој нивните деца од второ пологудие треба да го изучуваат македонскиот јазик
Во Гостивар вчера почна граѓанска иницијатива за изоставување на македонскиот наставен јазик во прво одделение за учениците Албанци. Родителите на прводделенчињата кои се образуваат на албански јазик, сметаат дека нивните деца се премногу мали и со изучувањето на македонскиот јазик се оптоваруваат дополнително. Родителите бараат повлекување на Предлог-законот со кој нивните деца од второ пологудие треба да го изучуваат македонскиот јазик.
Иницијативата за собирање потписи, за измена на оваа одлука ќе трае и денес, а потписите ќе се достават до надлежните институции. Доколку одлуката не биде прифатена, родителите Албанци ќе ја бојкотираат наставата, изјавија организаторите на средбата.
Предлог-документот, подготвен од ОБСЕ и Министерството за образование и наука, предвидува заеднички наставни и воннаставни активности на учениците од различни етнички заедници. Малцинските заедници факултативно да го учат македонскиот, а Македонците да ги учат јазиците на заедниците.
Во Гостиварско во прво одделение на албански наставен јазик се образуваат над 1.500 ученици.
Неверувам дека ќе го повлечат законов...не е логично да си го изолираш детето од повеќе до 60 посто од популцијата во државава. Ако го донесат законот тогаш политичариве се официјално идиоти :pos2:

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
БАНАНА ДРЖАВА и уште поголем БАНАНА НАРОД сме:uvo:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Што мислат тие родители,каде ќе работат тие деца кога ќе одраснат само во фирми каде што се зборува албанскиот јазик?
Не бе,ќе работат во државната администрација.

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Сега ќе се навратам на предлогот за интегрирано образование со кој на децата од 1-во одделение(македонци) им се наметнува да учат албански јазик.Ова не е само предлог на ОБСЕ,бидејки истиот го поддржа и Премиерот Груевски.
Е сега од друга страна излегуваат на протести да не се учел македонскиот јазик од 1-во одделение!Апсурд бе ова веќе!
Сега се прашувам дали е ова некое смислено сценарио на туркање на албанскиот како втор службен јазик?!Дали тоа води кон федерализација?Мене така ми гледа!

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Мораат да учат сепак е тоа официјален јазик. Навистина неможам да сфатам како може некој да бара такво нешто, а уште помалку како може некој да го дозволи тоа(се надевам нема да им дозволат).Треба да стават малку прст на глава и да сфатат дека за наша несреќа нивна среќа 20% ќе работат по државни установи каде во текот на работниот ден сакале нејќеле ќе мораат да услужуваат и македонци. Апсурно е.....какви луѓе....
Ова им е само за провокација кај мене во средно албанците добиваа оцени по македонски на лепе очи за разлика од нас кои се козевме за една 5ка така да исто им е дали учеле или неучеле само вака ќе провоцираат.......

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Глупости. Па каде бре луѓе во светов има држава каде малцинството не го учи официјалниот јазик на државата? По дебилно нешто до сега не сум прочитал на форумов, а дебилните работи, чудно, но секогаш се поврзани со барања на Ш. :tapp:

Член од
6 септември 2009
Мислења
2.656
Поени од реакции
1.274
Kako moze da go pravat toa? Kako prvo oni tuka vo ovaa nasa drzava se malcinstvo i sakale ili ne moraat da go ucat nasiot jazik t.e jazikot od drzavata kade sto ziveat.
Jas imam familija vo stranstvo i koga ednas zborev so niv tie velat deka tamu treba prvo da se izucuva jazikot koj e prv sluzben jazik vo taa drzava,a potoa jazikot na drzavata od kade sto poteknuvas sto e sosem logicno.
Isto taka sega za da se vrabotis nekade treba da go znaes prvo Makedonskiot,pa potoa albanskiot jazik taka da ova sto go pravat e sosema nelogicno i neosnovano,ali nie kako sto sme smotani i kako popustame na site mislam deka i sega ke popustime...:toe:

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Не случајно е избран Гостивар. Руфи Османи е познат иницијатор за такви работи. Меѓутоа многу е интересно барањето на родителите или би рекол, институциите се ставени пред свршен чин. Ако не ги уважеле нивните барања тие ќе ја бојкотирале наставата и немало да ги пуштаат децата на училиште. Згора на тоа предлогот го пикаат кога Македонија е под силен моноторинг од ЕУ, заради зеленото светло за отпочнување на преговорите итн. А после со голема уста викаат колку им значело приклучувањето на ЕУ и НАТО на Албанците, а секогаш со такви ниски удари си остваруваат цели кои патем немаат ништо со европските стандарди. Битно е со оцрнување на државата да се ќари некоја лична корист, која патем ги надминува сите логики.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
...и после ќе се разбираме со мимики.
Какви се не права им се дадоја,па сега уште во Македонија се против изучување на македонскиот јазик.
Која е поентата во држава кај шо живееш да не го знаеш официјалниот јазик на кој се зборува во истата?
Ај кај и да е, ќе почнат да собираат потписи за да се направи задолжително да се изучува албански јазик како шо се тргнати.

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Абе сите ни се нафрлија некако однедаш, почнаа бугариве да го тупат, србите нешто се закануваат, грцине на глава ни се качија, сега и овие пак нешто се бунат, затоа мислам дека е време да почнеме да размислуваме за атомска бомба да си направиме, зашто како ми изгледа нема друг спас.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Еми ни јас не сакав да учам(ев) математика, ни татко ми ни мајка ми... и што сега?

Kajgana Shop

На врв Bottom