Колку ви значи зборот ИЗВИНИ?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Не затоа што јас не дозволувам да има, затоа што речиси никој не бил искрен со мене на тоа поле.
Искуството [какво-такво] ме научило да не верувам на секој кој се користи со такви зборови. Не ретко се злоупотребувани.
А да ти кажам една реченица која ми остави голем впечаток. Од филмот Кунг Фу Панда е.
Yesterday is a history, tomorrow is a mystery, and today is gift. That's why it's called present.
Затоа треба да го цениш она кое ти е оставено денес како искрено, за да можеш утре да се присетиш на тоа како минато, и да очекуваш повеќе од иднината, а да го живееш тоа во сегашноста.
Тебе искуството те научило да не веруваш на секој, што значи дека сепак во твојава реченица се наоѓа еден интересен момент. Кога-тогаш ќе се најде некој чие извини ќе ти значи. Од каде следува дека зборот извини и за тебе ќе вреди и ќе постои како морална вредност.

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Зборот извини ми значи само кога сум сигурен дека тој доаѓа искрено. Кога зборот доаѓа со искрени намери, тогаш не можам, а да не простам.
Го употребувам извини кога ќе заклучам дека навистина на некого сум му згрешил или сум го навредил.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Многу ретко ми е пропратено со искрена интонација. Не поштујем формализам... Како политичко-куртоазно средство, можеби...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
И сето ова го констатираме од гледање филмови и House идеологијата?

Да не се лажеме вот, мразам кога морам ова да го користам, ама во овој случај е неопходно - од каде ти имаш супстанца, факти и други докази за да оценуваш?

Истото ја прашав и Параноик, од каде "инспирација" за вакви изјави?
Сакам поткрепа, да.

Вака се ми изгледа како празни муабети, јебига, навистина ми изгледа како заклучоциве да ги вадиш од Хаус епизда.
Oд каде? Искуство. Секој ме има излажено за нешто. Мањебитно големината на лагата. Заебанција макар, лага си е лага.
Еве и ти, од цел свој живот на никој му немаш кажано извини а да не го мислиш? Иронијата и сарказмот спаѓаат тука. :wink:

House на страна.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
И сето ова го констатираме од гледање филмови и House идеологијата?

Да не се лажеме вот, мразам кога морам ова да го користам, ама во овој случај е неопходно - од каде ти имаш супстанца, факти и други докази за да оценуваш?

Истото ја прашав и Параноик, од каде "инспирација" за вакви изјави?
Сакам поткрепа, да.

Вака се ми изгледа како празни муабети, јебига, навистина ми изгледа како заклучоциве да ги вадиш од Хаус епизда.
Болдот ти е одговорот.

После периодите на средновековно/христијанско морализирање, викторијански содоми, хипи/њу ејџ карма-етики, "западниот" kewl човек сфати дека е уморен од етика, морал и балади за доброто човештво, па преферира да се потсмева на се тоа (кога уствари плаче по тоа, али сеедно)
Така, отидоа курбан сите идеи за можна љубов/опрост и слични ствари.
Сега извини не е на цена, затоа што Everybody lies.

И можда е така.
Само ме занима што Хаус обожувачите преферираат кога искрено плачат пред некој, затоа што де факто совеста ги пече, и молат за прошка и уше една шанса?

Дали тогаш сакаат особата да им одржи Хаус инспајрд лекција и фино да им објасни дека уствари лажат и се бедни мали створви кои имаат задни намери секогаш и во се?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
Аda, не реков дека секое извини е од ракав истресено и лажно.
Јас навлегов во дискусијата ради слепото верување во човештвото и дека секое извинување е вистинско и од срце.
Луѓе сме сите, на сите им се случило. Сум молел, да. Се ме молеле, истотака да.
Најтешкиот дел е проценката дали таа персона што те моли/се извинува мисли навистина од срце, а таа проценка доаѓа од колку добро ја познавате, назад споменатата персона.

Абе, се е релативно. :)

МургоДШит

Чаршиска џукела
Член од
3 ноември 2008
Мислења
128
Поени од реакции
19
Дали тогаш сакаат особата да им одржи Хаус инспајрд лекција и фино да им објасни дека уствари лажат и се бедни мали створви кои имаат задни намери секогаш и во се?
Нормално дека сакаат. Совеста се смирува само со казна, освен ако каењето не е искрено, а најчесто не е. Најчесто луѓето бараат само шут у глаа за да можат да продолжат да се однесуваат на истиот начин со релативно смирена совест.

До следниот пат.

Ја знаеш онаа хашишинската- "nothing is true, everything is permissible"? Епа наречи го чичкото што ја кажал пророк и ќе напраиме секта, пошо го погодил денешниов Zeitgeist у срж.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Извини не ми значи ако грешката се повтори.Во тој случај нема извини има ај чао.Сите грешиме но барем се трудам што помалку некого да навредам зашто секојпат се ставам во ситуација на другиот.Трипати мери еднаш сечи.

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.938
Поени од реакции
900
Мене многу ми значи зборот ИЗВИНИ кога е кажан искрено...а кога е кажан онака колку да испаднеш културен или...тогаш не ми значи ништо!

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Мене многу ми значи зборот ИЗВИНИ кога е кажан искрено...а кога е кажан онака колку да испаднеш културен или...тогаш не ми значи ништо!
Тогаш не е ни наменет да значи нешто...
Секое извини си има поинаква историја, и секое извини од различна личност е...различно!...Така да, не можеме во глобала да кажеме дека ни/не ни значи зборот извини.

Мале4ка

Вештерка
Член од
1 ноември 2008
Мислења
41
Поени од реакции
2
"Извини" од срце кажувам кога навистина сум згрешила и искрено се каам за стореното. Се извинувам кога барам да ми простат за нешто што сум го направила и штета што постојат луѓе што не знаат да простуваат...:toe:И не признаваат дека и самите тие грешат.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Што па толку се умарате дали Е или не е од срце кажано??
Не ја обезвреднувајте вредноста на Извини, замислете некој што ви значи да ви направи нешто лошо и после да не ви се извини, нели секако би било полошо отколку да не се извини?!
Мене битно ми е да се кажат потребните зборови, а дали личноста била лицемерна или не ќе покажат делата кои зборуваат погласно од зборовите.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Што па толку се умарате дали Е или не е од срце кажано??
Пошто тоа ни е критериум за вреднување...зарем тебе не? Штом ти значат делата, значи не ти вреди зборот...

Член од
31 мај 2008
Мислења
64
Поени од реакции
1
mnogu cesto go upotrebuvam, pa i za najsitni raboti ama SKORO sekogas e iskreno.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Аda, не реков дека секое извини е од ракав истресено и лажно.
Јас навлегов во дискусијата ради слепото верување во човештвото и дека секое извинување е вистинско и од срце.
Луѓе сме сите, на сите им се случило. Сум молел, да. Се ме молеле, истотака да.
Најтешкиот дел е проценката дали таа персона што те моли/се извинува мисли навистина од срце, а таа проценка доаѓа од колку добро ја познавате, назад споменатата персона.

Абе, се е релативно. :)
болдот: Humanity is overrated.
од кај ли ми е познато?:pipi:

Генерализиациите, било оние дека луѓето се прекрасни и длабоко морални, било дека се користољубиви ѓубриња заробени во ја, па ја филм не се одржливи, највеќе зошто сме микс од двете крајности (у различни соодноси).

Понатаму, секоја генерализација потекнува од лично убедување, генерирано од лични емоции. Кога минатото те направило индифирентен и огорчен, почињаш да генерализираш дека луѓето се неискрени и користољубиви, од прв до последен...али поверојатно е дека си налетал на такви луѓе, не и на оние поинаквите (а, поради убедувањето и у иднина само на такви ќе налетуваш...инаквите нема да ги препознаеш, пошо више си се фиксирал на еден став). Тука може да се додаде и моментот дека самиот си ја препознаваш неискреноста и коритољубивоста во себе, па, затоа што се дел од тебе, почињаат да се појавуваат насекаде. (да нагласам дека ова тебе и ти, не се однесува конкретно на тебе и не е обид за твоја психоанализа...збориме за едни воопштени процеси на перцепција)

А, со самото тоа што велиш дека секој од нас, макар еднаш, искрено молел и бил молен, кажуваш дека место за исклучивост нема.

Инаку, извини и опрости ми, се прилично тешки процеси, затоа што, макар прозаично кажани, се чин на сериозно подвиткување на опашката на нашето его...а, тоа не е лесна ствар.

За крај, Хаус лајк отфрлањето е ок и е добар штит за многу луѓе (сите ние некако се штитиме). Плус е и глобален феномен. Али, да се ограничиш само на него е сериозно блокирање на многу животни искуства, пошо однапред ги отфрлаш. Нешо као: Ќе си ја ампутирам сеа ногата, за у иднина да не ја скршам.

Нормално дека сакаат. Совеста се смирува само со казна, освен ако каењето не е искрено, а најчесто не е. Најчесто луѓето бараат само шут у глаа за да можат да продолжат да се однесуваат на истиот начин со релативно смирена совест.

До следниот пат.

Ја знаеш онаа хашишинската- "nothing is true, everything is permissible"? Епа наречи го чичкото што ја кажал пророк и ќе напраиме секта, пошо го погодил денешниов Zeitgeist у срж.
И ако извини е кажано од куртоазија, ипак има крајна цел, минимизирање на сјебаноста на делото кое си го направил. Па, ако особата на која и бараш опрост, го отфрли твоето извинување, онда целта не е постигната и не ти одговоара.

Плус, у овој случај, немаш потреба од мир на совеста, пошо кога неискрено се извинуваш тебе не ти е баш особено криво за делото. Проблем ти се последиците...и пак, казна и отфрлање ко она на Хаус не ти иде у прилог.

Кога збориме за грижа на совест, онда збориме за вистинско каење за делото...збориме за неприфаќање на фактот дека баш ти тоа си го направил, за нелагодност на сликата која си ја создал од себе. У ради реда извинување тоа го нема.

И у вториов случај, совеста се смирува само со себе-опрост, односно само кога ти ќе го прифатиш она што си го направил и ќе си го опростиш. Надворешната казна е второстепен чин, фластер за гнојна рана, кој никогаш не дава вистински мир на совест (ова барем јас сум го осетила...можда и не е така, али за мене е).

Конечно, ништо не е фиксна вистина и све е дозволено е прифатлив поглед на животот. Али, според таа премиса, како што има место за прозаично извинување, така има место и за искрено барање на прошка. Само за ислкучивост нема. А, Хаус лајк идеологијата е чин на исклучивост.

Kajgana Shop

На врв Bottom