Теми за размислување... [Што е форумот денес?]

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Зарем само тој подфорум ве асоцира на теми за размислување или само на филозофски теми може да се развие добра дискусија?
Само црно и бело да се мислело.
Јас само црно/бело размислувам...ретко кога сум расположен за колор варијанта.

А да, па таму се откриваат талентите по филозофирање. Ова го кажав во позитивна смисла немој сега да напаѓате со анатеми.:smir:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
На форумов голем дел од темите бараат длабоко размислување и од нив се очекува добра дискусија. Сите се возбудени кога станува збор за тема во која е доволно само на другите да им кажеш дека не се во право, правејќи се најпаметен и одделувајќи се од другите со својата говорна моќ.
Меѓутоа теми за кои треба убраво срочени реченици завршуваат како непопуларни, со по 5-6 поста. Теми кои би имале прекрасна иднина само кога секој од нас, наместо да изгуби 10 минути барајќи спротивстваени мислења, би изгубил исто тлку време за убаво да размисли и да ја пренесе својата мисла.
Каде е еланот со кој се фалат сите форумџии? Зар тој се состои само од пишување во теми каде има актуелни караници, теми кои се во стилот на ЧДА(чда фанови, извинете, но реланоста е таа)?
Каде се тука темите од философија и психологија, кои би биле уште попрекрасни да се читаат ако малку заживеат?
Каде се темите од општи муабети на кои има по само 3 одоговир, затоа што некои од нас сметале дека попаметно е три пати да напишат хит на денот, отколку да ја продолжат навидум активната и плодоносна дискусија?
Зар не беа сите на форумов креативни личности?
Барам еден единствен одоговор? Каде е длабокото размислување и посветеноста на одредени теми кои допираат до нас, онака како што би допрела и најубавата песна? Каде е тоа размислување кое најголем дел од форумџиите си го препишуваат како своја прва особина?

п.с.Не алудирам на ништо, не би сакал некој да ја сфати темава како лична навреда. Но доколку некој си ја има мувата на капата, му препорачувам да не се срами и слободно да ја избрка. :)
Прва работа.. Филозофија и психологија и Општи Муабети не се местата кај шо “мора“ да се филозофира туку може доколку се сака има разлика.. едноставно постојат луге шо ги мрзи да пишуваат толку или едноставно се дојдени на форумов за забава а не да се напињаат во дискусии со некој шо мисли дека е паметен чисто ради тоа шо ке има голем пост и слично. Не викам дека нема такви и ти си еден од тие шо сакаат да се заборават во постовите ама сепак тоа си е личен избор. Неможеш да очекуваш цел форум да се врти околу твоите очекувања и да биде ко тебе. Секој член си има своја цел на форумот и свој начин на изразување Некои пишуваат долгометражни постови а истите немаат никаква смисла а некои пишуваат 2 реченици каде се е кажано :).Има луге што доаѓаат да потрошат троа време да е позаебаваат некоја минута , а има некои ко тебе шо го сфаќаат форумот како место каде шо треба да се истакнеш максимално шо се вика врат да скршиш за да докажеш дека си паметен или бар да се направиш таков. Јас лично го користам форумов за дружење.. чисто опуштена комуникација со луге.. добро ми иде.. не сум човек шо сака да дискутира на секоја можна тема.. пошо не сум чоек шо сака да биде центар пажња и да соли памет:). Тебе би те ставил во обратна категорија но сепак тоа е твој избор и го почитувам истото. Сепак мислам дека треба малку да се опуштиш. Еве ке ти го земам постов за пример кажи ми како да продожам дискусија кога и самиот не знаеш шо збориш :). прво не алудираш на ништо ама после нека си ја бркаат мувата од капата.. одлучи се.. Целта на темава се кладам дека ти е ради тоа што твоите теми не се успешни.. си се прашал зашто? Не си размислил дека можда и не се доволно добри за дискусии? Доколку биле како шо треба сигурен сум дека ке било се у ред и дека до оваа тема не би ни стигнало :). Искрено ти кажувам си помешал поими:) можда и мојов пост не е нешо ама бар си кажав тоа шо мислам не ми е у стил да пишувам долгометражни постови такада :)... Не ги прочитав сите постови на темава не ни имам намера ама твојов ми падна во очи. Човек опушти се малку. Форумот не е твој. Секој има право да се изрази како шо му душа сака.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Прва работа.. Филозофија и психологија и Општи Муабети не се местата кај шо “мора“ да се филозофира туку може доколку се сака има разлика.. едноставно постојат луге шо ги мрзи да пишуваат толку или едноставно се дојдени на форумов за забава а не да се напињаат во дискусии со некој шо мисли дека е паметен чисто ради тоа шо ке има голем пост и слично. Не викам дека нема такви и ти си еден од тие шо сакаат да се заборават во постовите ама сепак тоа си е личен избор. Неможеш да очекуваш цел форум да се врти околу твоите очекувања и да биде ко тебе. Секој член си има своја цел на форумот и свој начин на изразување Некои пишуваат долгометражни постови а истите немаат никаква смисла а некои пишуваат 2 реченици каде се е кажано :).Има луге што доаѓаат да потрошат троа време да е позаебаваат некоја минута , а има некои ко тебе шо го сфаќаат форумот како место каде шо треба да се истакнеш максимално шо се вика врат да скршиш за да докажеш дека си паметен или бар да се направиш таков. Јас лично го користам форумов за дружење.. чисто опуштена комуникација со луге.. добро ми иде.. не сум човек шо сака да дискутира на секоја можна тема.. пошо не сум чоек шо сака да биде центар пажња и да соли памет:). Тебе би те ставил во обратна категорија но сепак тоа е твој избор и го почитувам истото. Сепак мислам дека треба малку да се опуштиш. Еве ке ти го земам постов за пример кажи ми како да продожам дискусија кога и самиот не знаеш шо збориш :). прво не алудираш на ништо ама после нека си ја бркаат мувата од капата.. одлучи се.. Целта на темава се кладам дека ти е ради тоа што твоите теми не се успешни.. си се прашал зашто? Не си размислил дека можда и не се доволно добри за дискусии? Доколку биле како шо треба сигурен сум дека ке било се у ред и дека до оваа тема не би ни стигнало :). Искрено ти кажувам си помешал поими:) можда и мојов пост не е нешо ама бар си кажав тоа шо мислам не ми е у стил да пишувам долгометражни постови такада :)... Не ги прочитав сите постови на темава не ни имам намера ама твојов ми падна во очи. Човек опушти се малку. Форумот не е твој. Секој има право да се изрази како шо му душа сака.
Ќе ја искористам мојата омилена реплика за да ти го доловам моментот колку твојот одговор е без врска: „Assumption is the mother of all fuck ups“

Тргаш од некоја претпоставка, потоа не читаш внимателно и на крај философираш ... Подобро воопшто да не се реплицира отколку да се бара философијата на „Deux-Ex ефектот“ кај популацијата :smir:

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Форумов се повеќе наликува на Фејсбук

Да нема забуни, да разграничиме прво, како изгледа Фејсбук.

Дефиниција: Facebook helps you connect and share with the people in your life.

Како изгледа Кајгана форум.

Дефиниција: Најмасовниот македонски форум за дискусии во мрежата.

Незнам дали ја сум једини што приметува дека у последниов подолг период, на форумов нема ни Д од дискусии.
Али затоа, иаме се шо ни треба за да бидеме Фејсбук.

Групи:
1.
2.
3.

Квизови:
1.
2.
3.
4.

Прича за себе:
1.
2.
3. Е за ова треба муда...
4.

Лајкови, наравно:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Квалитетните стари членови нигде ги нема уште одамна, спамери битно иаме. Има кој да стиска лајкови, кој да отвара групи, кој да праи квизови.
Кој да води сериозна дискусија?
Непамтам која е последна квалитетна тема.

Порано на чоек му беше мерак да се логира само да чита.
Сеа?
И хуморот се изгуби, не?

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Зошто истите луѓе што дремат на фејсбук во некоја луда масонска завера успеале да регистрираат акаунт и на форумов.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Полека, но сигурно, децата од маалото, оние кои "се знаат", а грам ум немаат, преовладуваат!

Инаку, има сеуште квалитетни дискусии, на некои теми, каде или поради игнорирање на таквите тролчиња, оние кои имаат што да кажат и натаму дискутираат или на малите тролчиња не им се интересни тие теми и затоа опстојуваат.

Премногу има лица кои место наутро да се огледнат в огледало и се плукнат в лице, а потоа замијат заби и исплакнат уста со Листерин да не им смрди на фекалните изнедрици кои ги постираат, тие си дозволуваат и натаму да траурат и трујат.

Штета за многу квалитетни дискусии, штета. Но, сеуште има! Не е се загубено!

Кајгана ќе опстои како квалитет само да ги надмине овие детски сипаници кои ја навјасале.

Член од
11 јануари 2009
Мислења
722
Поени од реакции
90
Неможеш да кажеш дека нема квалитетни квалитетни дискусии, има многу работи да се прочитаат на форумов

jovanovski

Motherfucker Jones
Член од
30 јуни 2008
Мислења
3.789
Поени од реакции
1.294
за жал се повеќе и повеќе спамери има на форумов ама баш сакам да видам да пишат во темава ако имаат лице

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
Инаку, има сеуште квалитетни дискусии, на некои теми, каде или поради игнорирање на таквите тролчиња, оние кои имаат што да кажат и натаму дискутираат или на малите тролчиња не им се интересни тие теми и затоа опстојуваат.
Дрога?

Таа е едина интересна тема, и тоа 2-3ца ја оджуваат во живот..

Д

ДаркхарТ

Гостин
Сите се согласуваме дека форумов не е тоа што беше. Не сум од старите членови на форумов. Летово се зачленив, предходно може една година само доаѓав како гостин.
Како и да е, на кој му е дојдено до дискусија ќе дискутира, кој не, ќе спамира во играчница. Има и нови членови кои придонесуваат за добар разговор.
На што и да личи форумов е далеку подобар од било кој друг форум. Не би да напаѓам, само тука сум член, идивиди го имам читано и стварно од дискусии ни Д нема. Еден пост се состои од една реченица. Не дека и овде во последно време е нешто подобро, но сепак од другите форуми што ги имам читано предходно кајгана ми остави најдобар впечаток.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Зошто жените не сакаат да раѓаат, дрога, прашања за исламот се додека не ја посра Никола и некој вехабии, потоа за хомосексуалноста, пред да се испобанираат различните мислачи, итн.

Има многу теми, за жал, штом малку се развие дискусија, се појавува некој трол и ја уќењува, единствен начин да се опстои е да не се губи верба во кајгана и во оние постирачи на квалитетна и издржана дискусија и да се игнорираат тролчињата.

jovanovski

Motherfucker Jones
Член од
30 јуни 2008
Мислења
3.789
Поени од реакции
1.294
не можам да најдам но знам дека еден член имаше 99% од мислењата му беа само „:pos2::pos2::pos2:“ , „хахахаха“, „хехехе“ а исто така има некои што појма немаат за што се дикутира само пишуваат мислења:tapp:

еве пример http://forum.kajgana.com/search.php?searchid=13901792

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Компјутер НЕ е за секое дете.
Толку имам да кажам.

S

StereoLove

Гостин
идивиди го имам читано и стварно од дискусии ни Д нема. Еден пост се состои од една реченица. .
И јас го имам читано тој форум,ако стварно може да се нарече така.
Kоментари застарени,темите речиси и не ги отвараат,модераторите мегу себе си зборат на теми.

Кајгана форумот ми се допага поради тоа што има теми од секоја област.
Вистина е дека тролчињата како што ги кажува Гарфилд го уништуваат но има одредени теми на кои можеш да дискотираш без проблеми,но ме нервираат разните стручњачиња на форумот.

Инаку ок си е.Не е за џабе најпосетуванм форум?којзнае колку регистрирани членови има:nesum:

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Компјутер НЕ е за секое дете.
Толку имам да кажам.

не не компјутерот не е за тој што го користи неразумно а под тоа подразбирам користење за facebook и сите други социјални мрежи.
Ај пак ќе повторам дека неколку пати споменав дека facebook ќе не оддели од моралните вредности и од се што нуди реалниот живот, ама сега почнува да се пренесува и во другите сегменти од интернетот форуми и блогови, сега корисниците на facebook кога ќе видат некоја девојка не викаат супер е женската туку викаат лајк на женската оди поукнија, затоа совет ИЗБРИШЕТЕ ГО ФЕЈСБУК И НЕ ПРАВЕТЕ ТЕМИ КАДЕ ШТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДИСКУТИРА.

Kajgana Shop

На врв Bottom