Aлбанци се жители на Албанија. Во Битола има неколку стотини Македонци со Албанско потекло. Албанци нема постојано населени во Битола али во пазарни денови идат и продаваат плински боци, четки, лепак за муви, педали за точаци... Али тие не се жители на Битола.
Не се неколку стотици, туку се некаде околу 10-12% со се селата, тоа секако по територијална определба.
Дека имало повеќе, и нивниот број изнесувал до 1961 година 30 000, го знае секој СТАР Битолчанец, а не некој новодојденец од Мариово, Могила, Рапеш итн.
Некој спомна дека во Битола дошле од Косово, и дека во Битола албанците не знаат да зборуваат Македонски. Нека дојди и да испробаме овдешните Албанци со Македонците од Охрид, Кичево, Струга, Дебар, па и Прилеп, да видиме кој зборува и кој знае подобро Македонски.
Иако Битолчанецот, ќе натропа глупости како што и му е пракса па ќе му простиме, затоа што е дојденец, исто како мене, по потекло сум од Крушевско, и не сум достоен да кажам дека сум Битолчанец прав.
Албанците во Битола, живеат накај западна страна на градот, претежно по улици Охридска, Босанска или Маџир Маало, Цар Самоил, Кленовац итн., да не набројувам, многу се, и не продаваат плински боци, туку некои газдуваат и дупат млади пичиња по 18 годинки, а некој робуваат, каква што е реалноста во нашава држава.