Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Ај ти не млати празна слама и читај што сум напишала, ако уопште ми се обраќаш.

Патем НИКАДЕ не го оспорив правото на протест, ниту реков дека направиле нешто погрешно со тоа што протестирале.
Се разбира, за да го дознаеш тоа беше доволно да го прочиташ она што си го цитирал, но не...ко хистерична тетка скокаш на слепо.

Што, уосталом, не е ни важно, затоа што му се обраќав на Серпико, кој верувам дека, за разлика од тебе, сфаќа што му посочувам.

Фалачаопријатно.
Jas mnogu ubavo go sfativ toa sto si go napisala, ama ocigledno ti ne si go sfatila toa sto jas sum go napisal.

Ti ne go osporuvas pravoto na protest. Vistina.
Gi osuduvas napadite od neandertalcite. Vistina.

Ama fintata e deka celata vistina sakas da ja zamackas so nekoja mi ti emotivna dimenzija, demek bile infiltrirani nekoi odrodnici, i tuka zgresile organizatorite zosto go dozvolile toa.

E sega jas prasuvam: sto kur i ako bile infiltrirani tie luge? Koj ste vie, stanko, janko, pretko, kurle murle, da presudite za toa dali nekoj e odrodnik ili ne? I ako navistina se takvi, tie pak imaat polno legitimno pravo da protestiraat, da bidat bezbedni pri toa i nikoj ne smee da im go osporuva toa pravo.

Taka da, koga navistina ke sakas da bides realna, fino lepo ke priznaes deka vinata i odgovornosta za zavcerasnite nastani edinstveno treba da ja snosat: neandertalcite koi mavaa po zenski, policijata koja nesoodvetno reagirase, kelesot od premier koj ne gi osudi vistinski nastanite, dudlacite od studentski... :toe::toe:
Se do togas si neobjektivna.

Thank you very much. Baknez. :back:

Абе чоек, ти изгледа не разбираш некои работи. Тоа ти е исто ко да се организира протест пред општина Чаир, за подршка на враќање на Косово под Српска Управа и притоа протестантите да носат кокарди и да викаат, ај да не кажувам што сега, пошто можеш да се навредиш. И после ќе ми кажеш ти прв тука, дека јаделе ќотек затоа што провоцирале. Ма нема да јадат ќотек, ќе јадат калаши.

Па милчин фем кочо и компанија се провокација за некои луѓе со самата појава. Фалеше уште Геро (или не фалеше незнам). Никој не збори за правото на протест, туку за тоа дека некои луѓе го искористија моментот (токму наведените), за промовирање на лични, скриени агенди. Додека од другата страна имаше толку наивна реакција, што според мене, треба ДПМНЕ да бара одговорност од тие членови што го режирале овој сопствен дебакл. Во све ова се маргинализира вистинската идеја.
Ne e bas soodvetna komparacijata... ama i pri takov slucaj policijata ke bide primorana da gi obezbedi tie protestanti, a eventualnite napagaci ke bidat vinovni... se razbira, se dodeka nekoj od protestantite ne pocne da pcue, da navreduva, da frla so nesto ili od koj da znam... zavcera protestantite ne navreduvaa, ne provociraa, tuku fino lepo i mirno so plakati vrace si go kazaa nivniot stav.:toe:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
E sega jas prasuvam: sto kur i ako bile infiltrirani tie luge? Koj ste vie, stanko, janko, pretko, kurle murle, da presudite za toa dali nekoj e odrodnik ili ne? I ako navistina se takvi, tie pak imaat polno legitimno pravo da protestiraat, da bidat bezbedni pri toa i nikoj ne smee da im go osporuva toa pravo.
Исто сум што и ти, кој си дава право да суди поинаку. Форум, дискутираме, и моето мислење е сосема подеднакво битно колку и твоето.
А, у демократија правото е кај мнозинството, кое добро знае у слуајов кој е фемгерила, кои се ленка, кои се соросидите.

И да, декларативно е така. Не сме да им се оспорува тоа право, бла, бла... Али баш зошто сум реална, му посочувам на Серпико дека нештата не функционираат, у 70% од случаите, според text book, него дека емоциите се итекаков двигател и дека со ваква презентација, пак од нив ќе наебе.

И чисто као илустрација:
Да искочиш на протест со Ленкаши, Соросоиди и остали, е исто ко да протестираш на плоштад со Бакојани околу глобалното затоплување, и тоа у зима, кога температурите се минусни.

После несфатени, после чисти идеи, ова, она...Да, али така презентирано, истото стануе ирелевантно.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
и јас сакам црква..да не се разбереме погрешно.ама како прво и прво не е ДРЖАВАТА таа која треба да гради цркви.догодина ќе речат ај па сеа џамија итн.тоа во ред ли е кажи?ние сме СЕКУЛАРНА држава,појди од тоа
ШТО НЕ СЕ БУНИШ ЗА ЏАМИЈАТА ВО ТЕТОВО
ova e dobar komentar

Ako kazat ce go napravat toa bidi siguren toa se albanci kazi sto ne se ostvari vo ovaa drzava se borea za vlast dobija se zaposluvaat po etnicka osnova gradat koj kade ce stigne i nisto de ce gi rusat demek gi dadoa drzavljanstva ma se super odi

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Исто сум што и ти, кој си дава право да суди поинаку. Форум, дискутираме, и моето мислење е сосема подеднакво битно колку и твоето.
А, у демократија правото е кај мнозинството, кое добро знае у слуајов кој е фемгерила, кои се ленка, кои се соросидите.

И да, декларативно е така. Не сме да им се оспорува тоа право, бла, бла... Али баш зошто сум реална, му посочувам на Серпико дека нештата не функционираат, у 70% од случаите, според text book, него дека емоциите се итекаков двигател и дека со ваква презентација, пак од нив ќе наебе.

И чисто као илустрација:
Да искочиш на протест со Ленкаши, Соросоиди и остали, е исто ко да протестираш на плоштад со Бакојани околу глобалното затоплување, и тоа у зима, кога температурите се минусни.

После несфатени, после чисти идеи, ова, она...Да, али така презентирано, истото стануе ирелевантно.
Vazi be src, eve se soglasuvam celosno so tebe.

Posledni prasanje za tebe: dali smetas deka i policijata smee da bide emotivna, uste poveke koga i od dvete strani se raboti za drzavjani na R.M.?
Mislis deka policijata i za vreme na protestot reagirase pravilno, a i posle toa so lupanje krivicni za protestantite a ne za tepacite?

Dali smetas deka premier na edna drzava smeese da ne gi osudi na najekspliciten mozen nacin tie kromanjonski ispadi na nekoi aslaci?

Dali smetas deka studentski sojuz smee da zavzeme politicki stav i pri toa da kontrira na interesite na studentite koi gi zastapuva?

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Абе чоек, ти изгледа не разбираш некои работи. Тоа ти е исто ко да се организира протест пред општина Чаир, за подршка на враќање на Косово под Српска Управа и притоа протестантите да носат кокарди и да викаат, ај да не кажувам што сега, пошто можеш да се навредиш. И после ќе ми кажеш ти прв тука, дека јаделе ќотек затоа што провоцирале. Ма нема да јадат ќотек, ќе јадат калаши.
Ova e dobar primer deka protestite ne mozat da se organiziraat sekade vo MK
sto ima razlika ako nekoj jade cotek vo Cair i na plostad isto e ako vazi za ednite sto ne vazi i za drugite

NafuraN

Infinity is my Limit!!!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
286
Поени од реакции
24
Среќа во Охридов што нема такви интелектуалци, “што се грижат за архитектурата на градот“, зошто досега ќе останевме без Св. Климент Охридски(Плаошник), без Античкиот театар, без “Заливот на коските“(во градиште)....Без сите проекти реализирани од владата на ВМРО, кои за Охрид живот значат, кои се главни туристички објекти , предизвикувајќи воодушевување кај странците...па вие таму во Скопјето ебете си матер, со тие трговските, со зградите, со кафулињата и прекрасни ресторани и пицерии..

Темава, и општо целиот настан, ќе беше многу посериозно сфатена, и поприфатена, кога барем еден комуњар би ја ставил религијата пред Бране, и би го сочувал достоинството.

Но, сепак главниот виновник можеби е Груевски, зошто избран е лош датум за почеток на ваквите проекти. Не знам како не предвиде вакви резултати, од пиунчињата на Грчев, кои сега “ГРАДАТ ДЕМОКРАТИЈА“.

-СДСМ присобра материјал за кампањата...

-Груевски уште еднаш докажа каква подршка ужива кај народот, покажа кој раководи со државата (преку групата симпатизери кои се наречени хулигани)

Така да целиот товар падна кај интелектуалците,студентите од градежен што се грижат за Архитектурата на Скопје ....кои за жал беа изиграни, и изманипулирани.

Што би рекле старине:
ДА ТИ ЈА ИМАМ МЛАДОСТА, УМОТ ДА ТИ ГО НЕМАМ..

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
дали во протестот и контрапротестот имаше политика?

-да и во 2 случаи, во едниот дури и јавно со присуство на веќе наброените.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
Ajde de crkvata organizirala proslava i ne e protiv crkvata koj pameten go napisa ova ):):

Vidi za nekoe vreme ce bideme malcinstvo 2020 god e sto ima vrska ako sega izgradi Gruevski crkva pa koga ce staneme malcinstvo kako sega albancite da ne mozat tie da ja srusat ajde neka mi odgovori nekoj ???

Zatoa sto sakam da se izgradi edna crkva sum izrod, izrod e onoj koj se otkazuva od toa... pimer zema bugarsko drzavjanstvo toj e izrod a gi ima mnogu vo MK

читај убаво протетстот беше против било како градење на ПЛОШТАДОТ -шо не ти е јасно СВ,НИКОЛА така ке се вика црквата ако сака ГРУЈО НЕКА СИ ЈА ИЗГРАДИ И ДОМА ВО ДВОРОТ АМА СО НЕГОВИ ПАРИ А НЕ ДРЖАВНИ ЈАСНО..... Македонија е секуларна држава ако знаеш што е тоа.... по неговиот терк(фирерски) ке се градат и џамии ,синагоги ..... а како верник сигурно нема ДА ТИ Е ТЕШКО ДА ОТИДЕШ 200 МЕТРИ ПРЕКУ МОСТ да се помолиш....

не гледам никаква ОСУДА за насилството на ПЛОШТАДОТ...

ВЕРНИЦИ ШТО ТЕПААТ .... НЕ МИ ЛИЧАТ НА ВЕРНИЦИ изгледа не посетувале часови по веронаука .... па како не им е срам да се кријат под КРСТОТ И БОГА .... БОЖЈАТА РАКА Е ДОЛГА ....:smir:

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
И да бил организиран протестот од СДСМ и Владе Милчин, тоа е само протест и ништо друго. И сто такви протести нема да го поколебат Груевски да изгради црква со народни пари во негова чест и најверојатно негово име (Свети Никола).

Ама да се самоорганизираш (аха и Кенеди е жив уште) и да нападнеш физички мирни демонстрации, а случајо имаше еден куп луге на ДПМНЕ со Скопје и внатрешноста е за секаква осуда.

МЕ загрижува изјавата на Груевски и на Бучи)клиски како и што веднаш не рагираше против напагачите туку се обиде да направи линк со некои луге од СДСМ. :kesa::kesa::kesa:

Вака, извинете, не се влегува во Европа!!!!!

Ова е само почеток на една лоша епизозда за Македонија, каде што нема да смееш да се собереш на јавно место ако не добиеш амин од власата.:salut:

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.564
Поени од реакции
286
Reakcija na SDSM :

Згрозени сме од начинот на кој Груевски, Јанкуловска и ВМРО ДПМНЕ се однесуваат во врска со вчерашниот страшен инцидент.Уште еднаш ги повикуваме да престанат да се занимаваат со тепаните и да почнат вистински да ги гонат насилниците. Уставно загарантирано право е правото на мирен протест, без оглед на тоа дали овие протести им се допаѓаат на Груевски и ВМРО ДПМНЕ.

Кристално јасни се неколку факти: Вчера, група граѓани пријавиле во МВР и се обиделе да одржат мирен протест. Од ВМРО ДПМНЕ беше организирана група хулигани, специјално донесени со неколку автобуси за да го разбијат мирниот протест. Значи наместо да ги заштитат, што е нивна законска обврска, Груевски и Јанкуловска ги истепаа, и уште им се закануваат со кривични пријави.

Сега, откако јавноста се побуни против овој фашизам, тие се обидуваат да ги замајуваат граѓаните со оркестрирани политички памфлети на МВР и ВМРО ДПМНЕ.

Најдобра потврда за тоа кој стои зад насилството е денешното соопштение на МВР кое стана уште еден Општински Комитет на ВМРО ДПМНЕ и кое цело време ги крие и ги брани тепачите, а ги прогонува жртвите.

Да посветеа барем половина од времето што го потрошија на партиско полициски и подземни конструкции на лоцирањето на вистинските организатори на насилството, Македонија ќе беше многу подемократска земја.

Прашуваме, уште што треба да се случи за Јанкуловска и фамилијата го напуштат МВР?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Темава, и општо целиот настан, ќе беше многу посериозно сфатена, и поприфатена, кога барем еден комуњар би ја ставил религијата пред Бране, и би го сочувал достоинството.
Темата ќе била посериозно сватена...па посериозно од ова здравје...
Не ми е јасно....во една секуларна држава Владата..дели локации и гради цркви, имаш по втор пат обид за веронаука во училиште, имаш крст од 66 метри на Скопје, државата се меша во религиозни спорови...и се прави мутава со матни зделки на црквата, дозволува Премиерот по втор пат да се венча во црква..како да се работи за возење на тобоган, се изедначија државните и верските празници..............религијата во Македонија станува државна
Кога ќе ги тргнеш демонстрантите останува....
Да не зборам за други проблеми кои ги отвара ова поглавје..
Порано вака...демонстрантите да бидат криви..

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
I definitivno instituciite na ovaa drzava Makedonija potfrlija po ne znam koj pat , a sto e uste poloso prekrseno e i osnovnoto pravo so ustavot na Republika Makedonija zagarantirano pravo na MIREN PROTEST za bilo keo i da e prasanje.

Nekoj mora da ponese odgovornost za ona sto se sluci na plostadot Makedonija kako napagjacite koi mora po itna postapka dokolku imame pravna drzava vo Makedonija neli da odgovoaraat za svoite postapki.

Isto taka odgovornost za potfrlanje vo slucajov treba da pnesat i nadleznite institucii koi bea involvirani vo slucajov a ne si ja zavrsija rabotata profesionalno i do kraj kako na primer MVR i sekako site ostanati institucii koi seuste kjutat i se pravat na TOSO mislejki deka ke padne vo zaborav slucajov kako na primer Ministerstvoto za Pravda koe e dolzno po sluzbena dolznost da sprovede istraga i pokrene obvinenie protiv huliganite (samonareceni vernici ,koi si zemale za pravo da velat deka tie bile bozjiot gnev) so sto uste ednas se dokazuva deka drzavata se naogja vo totalno rasulo za sto se znae koj mora da ja prezeme odgovornosta.

No najgolem sram vo celiot slucaj e za MPC koja ne najde za shodno duri ni da go osudi napadot vrz studentite pa duri od snimkite koi imavme prilka da vidime kontraprotestite vsusnost i bea orkestrirani od strana na MPC i nejzinite velikodostojnici koi vo ovoj proekt za gradenje na crkva na plostadot Makedonija gledaat uste edna prilika za da profitiraat i da soberat ogromna para vo svoite dzebovi.

Golem sram za Makedonija definitivno i eden golem minus za site nas sto dozvoluvame da ni se desavaat takvi raboti vo drzavata.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
A ќе го маваш на клоци доколку не се согласува со твоето мислење ?

Велат демократија е кога два волка и едно јагне гласаат што ќе имат на менито за ручек :)
Донекаде и се согласувам со ова констатција.

Знаеш ли ада, што е егоцентризам, апсолутизам и едноумие ?

P-S-G

ЃОРЧЕ НАД СЕ ДРУГО...
Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.087
Поени од реакции
20
Кој за што протестирал, ништо не зе знае во текстов, немаш извор, насловот нема врска со темата + има за ова тема отворено.

Јас мислам КАНТА.

Ги видовте ли знамињата што ги носеа какви беа?
Жолти со црн двоглав орел.

Познати ви се знамињата на Грчката црква?

СДСБЈРМ е дефинитивно ПРОТИВ црквите, но не и против Грчките цркви и џамиите.

Малку чудни атеисти, а?
А бе неписмен комуњар , кази ми само зошто си толку глупав ? Па тоа се знамиња на Праволсавието бе , сите земји од Православието ги имаат тие знамиња прифатено . Затоа следниот пат кога ќе буцнеш нешто поарно провери па после пишувај глупости . 50 години луѓево кај нас неможеле да стапнат во црква ги запишувале кој влагал во црква , сега уште ќе забрануваат . Абе баталете се таму комуњари , вашето време помина . Вратете се во 1980 живејте во поранешната Срање Дрзава каде што бевме Југословени а не Македонци надвор од границите и затоа сега си имаме проблеми што не нерекуваат Словени:pos2: зошто тоа на некого му одговарало . :nerv: Требаа да ги искршат сите до еден , све и машко и женско , за црква , за свето место ќе се бунат :tapp:.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
sbd jas bi dodal

golem sram i za Studentskiot Sojuz i negoviot predsedatel kukla

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom