Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Море само ќотек на сите кој дури и помислуваат да изразат некаков револт против оваа прекрасна “возвишена“ власт,викаат дека ќотекот излегол од рајот.:pos2:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
И архитектонската мафија.:toe:
еј еј..хаха ова беше виц на денот.

После сите срања во градов сите непрописно градени згради,населби и триста други курци... наеднаш во изборен циклус се иницираат протести против изградба на црква на плоштад. :tapp:

Тотално противречни заложби искрено.

Позади Буњаковец направија “литл хајер Крушево“ сити јбт, никој не протестира. Да не редам понатаму.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
еха, како само успеа во една реченица?

поздрав до студентите, кои ако добро се сетиме исто така протестираа против обезличувањето на камениот мост (кога сега го гледам ми се лоши, личи на макета од хартија) се сеќавам кога протеситраа што го поплочивме плоштадот со босански мермер. ви текнува на протестите против изградбата на оној чирот пред гтц, деловен центар ли е, што ли е?
не биле против црквата, проблем било парцелата.
не го силувајте скопје. ц ц ц... страшно лицемерие.

никогаш, ама никогаш се нема видено права и принципиелна броба за правда кај нас, од страна на студентите. од нигде никаде најдоа помеѓу два изборни круга "принципиелно" да протестираат.

и демек некој им нарачал ќутек. ох... толку нечујно ќе поминеше се, како снегот од пред 3 дена, сите ќе заборавевме. премногу голема важност си даваат, државен врв ќе нарачува ќутек за мирен протест на 10тина студенти поради некоја си парцела, пази молимте.
И во иднина нема да видиш реакција на студентите, после вакви случувања. Едноставно, се плашат за својот живот. И јас би се уплашил ако некој чича ми се издере: Дојди да ти заријам нож во срце, како на една моја колешка, пред мои очи.

А ако важноста била како снегот од лани (дај боже да беше така), зошто цел центар денес имаше флаери во секое сандаче? :) Не е некоја си парцела, не греши. Станува збор за крајно чувствителен дел од просторот, како од архитектонски, така и од религиозен аспект откако на тој дел му е доделена класата на намени: религиски објект, со право на изградба на православна црква.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
ХИМНА НА СОРОСОИДИТЕ
Погрешени во главата, а се бориме за правата,
за сите фрикови, пуштаме крикови,
А најмногу сакаме, врз Македонија да какаме!
Една желба имаме, од позади да го примаме,
Црква да си срушиме, на Сорос да го пушиме,
Земјата си ја мразиме, и врз моралот си газиме.
Библии ќе палиме, со незнаење се фалиме,
На Милчин му го галиме, за фашизам се жалиме,
А сал една желба имаме - од позади да го примаме.
И така си живееме, за ес де ес си пееме.
Можеби сме ќилави, ама барем сме жилави
Не сакаме црква, не сакаме храм,
Дајте ни дрога, барем еден грам.
Либерализмот го чуваме, а трава си дуваме,
Македонија кој ја ебе, си гледаме сал за себе,
Ако не сте атеисти, вие сте фашисти.
Така ние сметаме, ајде да летаме.
Не ни е срам, дајте ни барем грам,
Но најмногу уживаме, кога одзади го примаме.
Сорос нас не плати, но никој не не сфати,
Глупости си трескаме, против „фашизам“ си врескаме,
Го мразиме ние - целиот свет,
Зашто нас не мачи - ментален стерилитет!
Наша главна мотивација,
е тотална дегенерација
на македонската нација
и вечна комуњарска доминација!
Работиме за пари, и за комуњари,
Героски го следиме, а ни за кур не вредиме,
Само една желба имаме - у шупак да го примаме.
Наша главна цел - гнасна и невладина
е уништена, промашена - македонска младина,
Го читаме Глобус, Утрински и Шпиц,
Толку сме кретени, што не сме ни за виц.
Им служиме ние на темните сили,
а прави сме морони, ма тотални дебили,
Во недостаток на компетенција,
Продаваме импотенција!
Промашени сме лузери, промашени кретени,
половина сме педери и хистерични жени.
Длабоко во себе сепак сме свесни,
толку сме гнасни што
Калибар и Нено за нас прават песни.

Copyright:
Стиховен калибар и Нено Богдан од блог:vozbud:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Море само ќотек на сите кој дури и помислуваат да изразат некаков револт против оваа прекрасна “возвишена“ власт,викаат дека ќотекот излегол од рајот.:pos2:
Па нормално, така не учеа нели :
Кога некој ќе ти пукне една, христијански е да го свртиш и другиот образ.

:smir:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Така е АБЦ, само така овој народ ќе дознае што е најдобро за него.....ќотекот е многу поефикасен од рекламите.....јебига...некои викаат дека ќотекот излегол од рајот:kesa::vozbud:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
И во иднина нема да видиш реакција на студентите, после вакви случувања. Едноставно, се плашат за својот живот. И јас би се уплашил ако некој чича ми се издере: Дојди да ти заријам нож во срце, како на една моја колешка, пред мои очи.

А ако важноста била како снегот од лани (дај боже да беше така), зошто цел центар денес имаше флаери во секое сандаче? :) Не е некоја си парцела, не греши. Станува збор за крајно чувствителен дел од просторот, како од архитектонски, така и од религиозен аспект откако на тој дел му е доделена класата на намени: религиски објект, со право на изградба на православна црква.
Се сеќавам на едно време кога денешните врвни архитекти и урбанисти на Гвујо наместо банки цртаа штали.:toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Се сеќавам на едно време кога денешните врвни архитекти и урбанисти на Гвујо наместо банки цртаа штали.:toe:
Во кои сега кравите пцовисуваат.....

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Да бидам на чисто. Подржувам изградба на црква. АМА
СРАМОТА и за едните и другите, за едните срамота што се против изградба на црква и што сега го избрале моментот но не од аспект на тоа што се избори туку од аспект што е Велигденски пост, па така да времето е избрано без усул. А за другите кои биле контра овие една порака „Ако подржавате изградба на црква треба да знаете што ПОСТ и тоа Велигденски пост, море прости луѓе.

ПС. Ако и двете партии и ВМРО и СДС го користат ова арам да им е- ме натераа да колнам за време на пост.:toe:
Во сите бои ќе ти го пишам, додека не сфатиш: НИКОЈ не е против изградба на црква. Локацијата е спорна.

Само уште тоа да прочитам и да бидам комплетно запрепастена од се што прочитав и видов.
Не...не бидувај запрепастена. Полицијата (мислам, сите 10 џандари) не сочуваа од комплетен линч. Фала им. Можеби требаше да викнат засилување, особено откако им побаравме, од стравот за можен инцидент, но нејсе.

Зошто бе пријателе наместо да седнете вие иницијаторите, и да направите од стручен аспект идејно решение, па да свикате прес и да го прикажете? Зошто одбравте начин на покажување на незадоволство, без прикажување на алтернатива?

Пак ќе ти кажам, не пишувам од неутрална страна затоа што го поддржувам проектот за црквата, но бидејќи сме различни страни во случајов, мое е да поставувам прашања за тоа зошто дозволивте да дојде до ова.
Затоа што сме деца. Студенти. Ја осознаваме реалноста тековно. Затоа што секогаш ваквите битки би требало да ги водат поголеми стручњаци. Ама во земјава е се ебано исполитизирано (ко сатори звучам, еј :)) шо професорите се кријат по кабинети и еден на друг се плашат замерка да дадат, а се перат врз нас критикувајќи ги другите. И нашите мозочиња примаат, примаат, примаат.... Сето тоа еден ден ќе те извади надвор. Знаеш, пошо си бил.

А за алтернатива, прв сум. За ДИСКУСИЈА бе бате имаме проблем...
Гледаш ли како изникнуваат нови темели, секој ден? Уставен суд е таков проблем. Од нигде никаде.

Контра пак, СЕВЕРНА ТРИБИНА, ФИЛХАРМОНИЈА, ДРАМСКИ - спуштам капа! На место, од секој аспект.

Ама, дај слушни ме бар...па не учам џабе, да го ебам...
Е, нема слушање, беше пораката од денес. Него, ќотек.

еј еј..хаха ова беше виц на денот.

После сите срања во градов сите непрописно градени згради,населби и триста други курци... наеднаш во изборен циклус се иницираат протести против изградба на црква на плоштад. :tapp:

Тотално противречни заложби искрено.

Позади Буњаковец направија “литл хајер Крушево“ сити јбт, никој не протестира. Да не редам понатаму.
Ако ти кажам дека ова беше прва иницијатива, со план да се опфати СЕ во Скопје кое е ирегуларно, дали мислиш дека спонтаниот народ ќе дојде со нас, да не подджри нареден пат?

Или, да бидеме реални,
како ќе каже големиот брат, така ќе праи народот?

Незнам чии се, не ме интересира. Конечниот производ им е за во најмала рака подлежување под опсежна стручна конверзација.

F

FilipMacedon

Гостин
28.03.2009 12:58 Насилство со повредени го одбележа денешниот протест во Скопје против изградбата на црквата плоштадот Македонија, на кој се појавила и поголема група контрапротестанти.
Очевидци на случувањата за Макфакс тврдат дека неколку лица биле повредени во инцидентот, додека од полицијата информираат оти до 13 часот немало пријави за повредени.
Според очевидците станува збор за млади лица со повреди во пределот на главата.
Учесниците во протестот против изградбата на црквата, што го организираа Прогресивен млад синдикат и Прва Архи Бригада, на плоштадот се соочиле поголема група луѓе со спротивни ставови по што дошло до кошкање, кое прераснало во физичка пресметка со тупаници и шлаканици.
Протестантите тврдат дека биле нападнати од групата контрапротестанти.
Полицијата соопшти дека дошло до нарушување на јавниот ред и мир помеѓу двете групи, едната помала, која била против изградбата на црквата и друга поголема со спротивен став.
МВР најави соодветни пријави против учесниците, како и побарување одговорност од организаторите на протестот, кој бил должен да обезбеди редарска служба и да го прекине протестот ако е загрозена безбедноста.
Македонската јавност извесен период е сведок на дебата про и контра изградба на црква на плоштадот во Скопје, меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=106431
]

Друже,не пиеме нафта ние,да се градеше Џамија немаше да отвараш вакви теми

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ако ти кажам дека ова беше прва иницијатива, со план да се опфати СЕ во Скопје кое е ирегуларно, дали мислиш дека спонтаниот народ ќе дојде со нас, да не подджри нареден пат?

Или, да бидеме реални,
како ќе каже големиот брат, така ќе праи народот?
Ќе дојде ако изградите репутација и ако ги увиде народот вашите чесни намери, ама прв протест во сред избори па и уште за црква?? Епа извини ама тешко може да се поверува дека некој му мисли добро на Скопје и на Македонија со вакви селективни протести. Немој да ме сфатиш погрешно и мене не ми се свиѓа баш најмногу идејата за изградба на црква на плоштад, ама знам кој и е непријател на Македонија и зашто ги прави ваквите работи, а ти за жал овој пат си на погрешната страна. Штета...

Член од
8 февруари 2008
Мислења
585
Поени од реакции
1
Ќе дојде ако изградите репутација и ако ги увиде народот вашите чесни намери, ама прв протест во сред избори па и уште за црква?? Епа извини ама тешко може да се поверува дека некој му мисли добро на Скопје и на Македонија со вакви селективни протести. Немој да ме сфатиш погрешно и мене не ми се свиѓа баш најмногу идејата за изградба на црква на плоштад, ама знам кој и е непријател на Македонија и зашто ги прави ваквите работи, а ти за жал овој пат си на погрешната страна. Штета...
а ти од кај процени дека е на погрешна страна?

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Не е дозволено изразување спротивни мислења. Ако се сеќавате, Трифун проба да одржи некоја трибина против градење црква на тоа место и беше спречен од група што упадна на трибината.

Сега гледам снимки на Канал 5. Страшно!!!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Додека секојдневното место за живеење ни се ограничува,нема место кола кај да се паркира, ги уништија маалата со непланското и непрописно градење,
а се иницираат протести против од една страна партиска идеја за изградба на црква и тоа е првиот протест од кој се поаѓа и во тајмнингот меѓу 2 изборни циклуса.

Погрешна стратегија или наивност, а може и двете.

Во секој случај,мене ме интересира кој ги организирал тепачите, иако сум свесен дека ќе остане на шпекулации па освен воден од лична логика, другачије немам намера да ги толкувам овие случувања.

П.С. Мене не ми се верува дека ти не си го предвидел сето ова и не си го земал во обѕир кога сте организирале.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom